21/02/2012

Περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις - Επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προς τον Πρωθυπουργό

Το νέο μνημόνιο και οι εφαρμοστικοί νόμοι που θα συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση περιέχουν πρωτοφανείς περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αναμένεται μία ακόμη ανατροπή των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ το σχεδιαζόμενο κούρεμα του χρέους θα οδηγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία σε απώλειες ύψους 20 δις ευρώ, μιας και όχι μόνο δεν υπάρχει πρόνοια για την προστασία τους, αλλά συνειδητά απαξιώνονται και υπονομεύονται.

Επί της ουσίας οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακό επίδομα, τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται στη διάλυση, αφού οι εισφορές που θα μειωθούν και η εκρηκτική άνοδος της ανεργίας καθιστούν τη βιωσιμότητά τους αδύνατη..

Επειδή η βίαιη φτωχοποίηση των συνταξιούχων, σε συνδυασμό με την υπονόμευση του δημόσιου αναδιανεμητικού συστήματος ασφάλισης, οδηγεί σε συντάξεις «βαλκανικού επιπέδου»,

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

•    Γιατί δεν ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και να μην υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις;

•    Βάσει ποιών αναλογιστικών μελετών αποφασίστηκε σε συνεργασία με την τρόικα η μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις;

•    Εκτιμά πως οι συνταξιούχοι μπορούν να επιβιώσουν με συντάξεις που έχουν αγοραστική δύναμη της δεκαετίας του 1960;

•    Γιατί δεν αναζητήθηκαν εναλλακτικοί πόροι χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος ώστε να αποτραπούν οι δραματικές μειώσεις στις συντάξεις;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αλέξης Τσίπρας