01/03/2012

Ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί η κυβέρνηση κωλυσιεργεί την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία;

Στις καλένδες παραπέμπει τη συμφωνία με την Ελβετία ο κ. Βενιζέλος

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης φέρνει με ερώτησή του για έκτη φορά το θέμα της συμφωνίας φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, στην Βουλή.

Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτά πότε θα υπογραφεί επιτέλους η συμφωνία με την Ελβετία και αν το κοινοτικό κεκτημένο  είναι αρωγός για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία ή προσχηματική δικαιολογία της κυβέρνησης για την πολύχρονη καθυστέρηση, μετά και τις από 24-2-2012 δηλώσεις του κ. Βενιζέλου: «Το πρόβλημα μας με την Ελβετία δεν είναι οι ελβετικές αρχές αλλά η Ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία δεν θέλει να συνάπτονται επιμέρους συμφωνίες με την Ελβετία αλλά θέλει να συνάψει μια ενιαία συμφωνία της ΕΕ με την Ελβετία. [..] Συμφωνία ανάλογη μ΄ αυτήν που έχουν συνάψει και η Γερμανία και  το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε τις επόμενες εβδομάδες».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Βενιζέλου αναιρούν τις έως τότε υποσχέσεις του Υπ. Οικονομικών για υπογραφή της συμφωνίας στο τέλος του 2011 και μεταθέτουν την υπογραφή συμφωνίας με την Ελβετία τις επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα μετά τις εκλογές.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη την απροθυμία των ελληνικών αρχών - 4 χρόνια ΝΔ και 2 ΠΑΣΟΚ, στη σύναψη διμερούς συμφωνίας αλλά και την φυγάδευση κεφαλαίων από την Ελβετία προς άλλες χώρες μετά από τόσες καθυστερήσεις αλλά και την εξέλιξη στη συμφωνία ΗΠΑ-Ελβετίας που εξασφαλίζει και ονόματα και χρήματα, ρωτά αν η ελληνική συμφωνία θα περιλαμβάνει και ονόματα φοροφυγάδων για τον απαραίτητο έλεγχο της ροής του μαύρου χρήματος αλλά και χρήματα για το δημόσιο ταμείο από την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τον  Υπουργό

Οικονομικών

Θέμα: ● Γιατί η κυβέρνηση κωλυσιεργεί την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία;

● Το κοινοτικό κεκτημένο αρωγός για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία ή  προσχηματική δικαιολογία της κυβέρνησης για την πολύχρονη καθυστέρηση;

O Υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος μιλώντας στις 16-11-2011 στη Βουλή για το θέμα των καταθέσεων που έχουν κάποιοι στο εξωτερικό, δήλωσε:  «πολλοί θα μείνουν άφωνοι γιατί πρόκειται για άτομα που μιλούν «κουνώντας το δάχτυλο» αλλά δεν στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα έχοντας αποσύρει από αυτό χρήματα και περιορίζοντας τη ρευστότητά του».

Στις 29-11-2011 κατέθεσα την υπʼ αριθμ: 2069/29.11.2012 ερώτηση σχετικά με το αν και κατά πόσο διασώζεται η ανωνυμία των ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία με το επικείμενο προσύμφωνο Ελλάδας-Ελβετίας. Μεταξύ άλλων επικαλέστηκα και δημοσίευμα του capital.gr, σύμφωνα με το οποίο παρουσιάστηκε εμπλοκή στις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιτύχει συμφωνία με τις ελβετικές αρχές για την φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων υπηκόων στη χώρα εξαιτίας παρέμβασης της Κομισιόν κατά των ανάλογων συμφωνιών που έχουν υπογράψει η Βρετανία και η Γερμανία.

Στις 29-11-2011  ο Υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Βενιζέλος, απάντησε ότι για το θέμα αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συνεννοηθεί και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διατηρεί μια σειρά από επιφυλάξεις για τέτοιου είδους συμβάσεις και δήλωσε ότι: "Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Ελβετία να υπογράψει σύμβαση, κατά τα πρότυπα των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογράψει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο"

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ στις 31-10-2011: «Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί έως το τέλος του έτους (2011) να έχει υπογραφεί προσύμφωνο με την Ελβετία, το οποίο θα βασίζεται στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί μεταξύ Ελβετίας - Βρετανίας και Ελβετίας – Γερμανίας. Με βάση το ίδιο δημοσίευμα «το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία ανέρχεται, ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ. Ενώ η ηλεκτρονική έκδοση των «Financial Times Deutschland» ανέβαζε τις ελληνικές καταθέσεις σε 200 δισ. ευρώ.»

Ο Υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος στις 24-2-2012 από το βήμα της Βουλής δήλωσε: «Η Ελβετία είναι ένα θέμα που έχει ενδιαφέρον ιστορικά. Τα σκήπτρα όμως τα κρατάει το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τα ποσά που εξάγονται, το 35 % κατευθύνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόνο 9% κατευθύνεται στην Ελβετία. Στην Ελβετία υπάρχουν καταθέσεις ελληνικών εφοπλιστικών εταιριών οι οποίες δεν προκύπτουν από δραστηριότητες στην Ελλάδα και εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα συνεννόησης με τις ελβετικές αρχές. Διότι αυτές οι καταθέσεις θα ήταν αφορολόγητες στην Ελλάδα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Το πρόβλημα μας με την Ελβετία δεν είναι οι ελβετικές αρχές αλλά η Ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία δεν θέλει να συνάπτονται επιμέρους συμφωνίες με την Ελβετία αλλά θέλει να συνάψει μια ενιαία συμφωνία της ΕΕ με την Ελβετία. Συμφωνία ανάλογη μ΄αυτήν που έχουν συνάψει και η Γερμανία και  το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε τις επόμενες εβδομάδες.»

•    Με βάση την απροθυμία των ελληνικών αρχών, 4 χρόνια ΝΔ και 2 ΠΑΣΟΚ, στη σύναψη διμερούς συμφωνίας αλλά και την φυγάδευση κεφαλαίων από την Ελβετία προς άλλες χώρες μετά από τόσες καθυστερήσεις

•    Με δεδομένη την εκτίμηση οικονομικών αναλυτών, ότι η διμερής συμφωνία με την Ελβετία για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων που διατηρεί την ανωνυμία των καταθετών, αφήνει ικανοποιημένες τις ελβετικές τράπεζες γιατί το προσδοκώμενο έσοδο για το ελληνικό δημόσιο, δεν θα ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ

•    Με δεδομένη την πρόσφατη πρόταση των ΗΠΑ στην Ελβετία, που βαίνει προς συμφωνία, για συμφωνία ανταλλαγής τραπεζικών στοιχείων που περιλαμβάνει και ονόματα μεγαλοκαταθετών αλλά και φορολόγηση των καταθέσεων

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

•    Η κυβέρνηση θα υπογράψει και πότε τελικά την διμερή συμφωνία με την Ελβετία για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων ή θα την αναβάλλει και πάλι, αναμένοντας την φορολόγηση των καταθέσεων μέσω μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης;

•    Γνωρίζει η κυβέρνηση το ύψος και τη σύνθεση των ελληνικών καταθέσεων  στην Ελβετία;  Η επιβολή φόρου επί των καταθέσεων αυτών στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας, θα συνοδεύεται από την διατήρηση της ανωνυμίας που αφήνει αρρύθμιστη την ροή του μαύρου χρήματος;

•    Έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ως όρος στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελβετία, η άρση του τραπεζικού απορρήτου και η διασταύρωση στοιχείων, κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ, που όχι μόνο εισπράττουν ήδη αποζημίωση, αλλά φαίνεται να εξασφαλίζουν και τα ονόματα όσων φοροδιαφεύγουν;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης