ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/03/2012

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μ.Κριτσωτάκη με θέμα "Εξοντωτική για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους η μείωση του επιδόματος ανεργίας κατά 22%"

ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ



Συζητήθηκε σήμερα, Παρασκευή 09.03.2012, η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μιχάλη Κριτσωτάκη με θέμα: « Εξοντωτική για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους η μείωση του επιδόματος ανεργίας κατά 22%».

Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης επεσήμανε ότι οι διαβεβαιώσεις του κ. Κουτρουμάνη ότι η απόφασή για μείωση του βασικού μισθού κατά 22% δεν θα επηρέαζε το επίδομα ανεργίας και τα άλλα επιδόματα. αποδείχθηκαν ψεύτικες και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ προχώρησε στην εξοντωτική, κοινωνικά ανάλγητη και απόλυτα ταξική απόφασή της να πετσοκόψει τα έτσι κι αλλιώς χαμηλά επιδόματα ανεργίας κατά 22%.

Ο ʽʽυπουργός Εργασίαςʼʼ δεν έδωσε καμία απάντηση και δεν ανέλαβε καμία δέσμευση.

Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης επεσήμανε επίσης ότι η περικοπή κατά 22% αφορά και στα εποχικά επιδόματα, με ολέθρια αποτελέσματα  για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και στον επισιτισμό, τους οικοδόμους, τους αναπληρωτές καθηγητές και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Ο ʽʽυπουργός Εργασίαςʼʼ δεν έδωσε καμία απάντηση και δεν ανέλαβε καμία δέσμευση.

Ακόμη και στο ότι στην Κρήτη όλοι απορούν (σήμερα είναι πρωτοσέλιδο) για τις διαφορές των στοιχείων ΟΑΕΔ – ΕΛΣΤΑΤ και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται και που εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο 2011 19,4%, τον Δεκέμβριο 2011 17,7% και τον Ιανουάριο 2012 20,78%, ο υπουργός δεν έδωσε καμία εξήγηση!

Στην ερώτηση δε του Μιχάλη Κριτσωτάκη τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο Εργασίας για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που ζουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και πάλι ο ʽʽυπουργός Εργασίαςʼʼ δεν έδωσε καμία απάντηση και δεν ανέλαβε καμία δέσμευση.

Ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με την επίσημη ανεργία να καλπάζει σε πρωτόγνωρα για την Ελλάδα ποσοστά – 21% η ανεργία τον Δεκέμβρη 2011 (1.033.000 άτομα), με άνεργους το 51% των νέων μέχρι τα 24  και τους μισούς ανέργους πάνω από 1 χρόνο στην ανεργία –

δεν αναλαμβάνουν καμία δέσμευση, δεν έχουν καμία πρόταση για τους ανέργους.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανέφερε ότι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ θα καταθέσει «ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ", στην οποία, ενδεικτικά, θα συμπεριλαμβάνονται και τα ακόλουθα μέτρα:

  • Βασικό επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου εγγυημένου μισθού
  • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων και των οικογενειών τους
  • Φορολογικές και άλλες διευκολύνσεις των ανέργων
  • Αναστολή της καταβολής των δόσεων στεγαστικών δανείων για πρώτη κύρια κατοικία, καθώς και άλλων δανείων που έχει συνάψει ο άνεργος
  • Απαγόρευση πλειστηριασμού και κατάσχεσης για την πρώτη κατοικία, που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο, καθʼ όλη τη διάρκεια της ανεργίας
  • Πρόσβαση όλων των ανέργων αλλά και ειδικότερα των μακροχρόνια ανέργων στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και στα δημόσια αγαθά.
  • Απαγόρευση της διακοπή παροχής νερού, σταθερού τηλεφώνου και ηλεκτρικής ενέργειας στους ανέργους που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΒ΄
Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Αθήνα, σήμερα στις 9 Μαρτίου 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.05ʼ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Αʼ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΙΩΤΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Θα συνεχίσουμε με τη συζήτηση της υπʼ αριθμόν 615/6-3-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τη μείωση του επιδόματος ανεργίας κατά 22%.

Το λόγο έχει ο κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης για δυο λεπτά για να παρουσιάσει την ερώτησή του.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κάνουμε αυτή την επίκαιρη ερώτηση διότι είναι εξοντωτική πραγματικά για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους η μείωση του επιδόματος ανεργίας κατά 22% και μάλιστα με μια διαδικασία η οποία είναι μεν νόμιμη, αλλά και από την άλλη μεριά υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο.

Την ώρα που οι άνεργοι στη χώρα μας έχουν περάσει το 1,2 εκατομμύριο, έχουμε αυτή τη μείωση κατά 22%. Σήμερα διαβάζουμε στην ειδησιογραφία ότι είναι 21%, το Δεκέμβρη, όμως, παρακαλώ, γιατί τώρα έχει αυξηθεί είναι 6% περισσότερο από ό,τι ήταν πέρυσι και έχει περάσει κατά τα επίσημα στοιχεία το 1.033.000. Να πω και ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό, ότι στους νέους μέχρι 24 ετών, πέρασε το 50% και αυτό φαντάζομαι ότι δεν είναι πια αριθμός, αλλά είναι απεικόνιση δράματος. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν την περικοπή το επίδομα ανεργίας στη χώρα μας ήταν το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «δεκαπέντε» και ότι υπολείπεται σημαντικά του 66% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ορίζει ο ν. 2224/1994 που λέει ότι πρέπει να είναι 55%.

Η απαράδεκτη αυτή απόφαση στέλνει στον Καιάδα της απόλυτης εξαθλίωσης εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας. Και εγώ θα σας πω άλλο ένα στοιχείο που εκπλήσσει αρκετούς. Με έπαιρναν τηλέφωνο σήμερα από την Κρήτη και μου έλεγαν για ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα -θα σας το καταθέσω στα Πρακτικά- όπου λέει πώς γίνεται η ανεργία στην Κρήτη να κυμαίνεται το Νοέμβριο στο 19,4%, το Δεκέμβριο να μειώνεται στο 17,7% και τον Ιανουάριο με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, όπως είχε δημοσιεύσει η ίδια εφημερίδα, να φτάνει στο 20,78%. Και μετά ανακαλύπτουν οι άνθρωποι κάτι που και εσείς ξέρετε και εμείς γνωρίζουμε ότι γίνεται με έναν τρόπο, στατιστικά περίπου με τη μέθοδο του γκάλοπ, που έχει γίνει δεκτή ότι επιστημονικά στέκει, αλλά πρακτικά νομίζω ότι καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που ζητάμε είναι να μας απαντήσετε, κύριε Υπουργέ, αν προτίθεστε να λάβετε άμεσα πρωτοβουλία για να ακυρωθεί η απαράδεκτη αυτή υπουργική απόφαση, η οποία περικόπτει το επίδομα ανεργίας κάτω από το 22%. Αυτό το θεωρούμε απαραίτητο. Και το δεύτερο, αν προτίθεστε να προχωρήσετε εδώ και τώρα στη λήψη έκτακτων μέτρων για την ουσιαστική στήριξη του συνόλου των ανέργων, όπως για παράδειγμα η αύξηση, η επέκταση, η χρονική επιμήκυνση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας και κάποια άλλα και αν ναι, ποια είναι αυτά τα μέτρα;

Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ πολύ, επειδή παρακολουθούν αυτό που γίνεται εδώ και μας λένε μην κάνετε πια επίκαιρες ερωτήσεις, διότι ή δεν σας απαντάνε επί της ουσίας, ή πολλές φορές φεύγετε με την αίσθηση ότι δεν σας απαντάει ο αρμόδιος Υπουργός. Και μάλιστα κάποιος μου είπε ή κάντε το Γερμανό, δηλαδή μην έρχεστε καθόλου να κάνετε τις ερωτήσεις, ή μιλάτε τους γερμανικά. Δώστε μια απάντηση επί της ουσίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος):  Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κουτρουμάνης, έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Όπως έχω αποδείξει απαντώ πάντοτε συγκεκριμένα,  κύριε Κριτσωτάκη. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μείωση στο επίδομα ανεργίας 22%, το οποίο πάντοτε, όπως ξέρετε, είναι σε συνάρτηση με το κατώτατο μισθό. Υπάρχει μείωση του κατώτατου μισθού και άρα πρέπει να υπάρχει μια αντιστοίχιση ανάμεσα στον κατώτατο μισθό και στο επίδομα ανεργίας που καταβάλλεται.

Θα ήθελα, όμως, να μου απαντήσετε κι εσείς στο εξής ερώτημα: Εάν σήμερα δεν είχαμε την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI, σε ποιο τοπίο θα συζητούσαμε; Δηλαδή, θα συζητούσαμε για το 22%; Θα συζητούσαμε για τα 360 ευρώ, τα 200, τα 100, τα μηδέν; Τι θα συζητούσαμε; Μπορείτε να μου κάνετε μια δική σας προσέγγιση πάνω στο ερώτημα: Τι θα συνέβαινε στη χώρα αυτή αν δεν ήμασταν στην κατεύθυνση υλοποίησης των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, δηλαδή της μείωσης του χρέους και της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης; Έχει ενδιαφέρον να απαντήσετε κι εσείς στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους συνταξιούχους για τους οποίους υπάρχουν, βέβαια δυσάρεστα και επώδυνα μέτρα, όμως, πρέπει να δούμε τι ακριβώς θα συνέβαινε αν δεν παίρναμε αυτά τα μέτρα και αν δεν είχαμε πάρει αυτή τη σωστή απόφαση, θεωρώ, για να οδηγηθεί η χώρα σε μια νέα πορεία.

Είναι πράγματι το επίδομα ανεργίας χαμηλό, πέρα από όσα είπαμε μέχρι τώρα και πρέπει να δούμε ορισμένες περιπτώσεις που συνδέονται με εργαζόμενους, οι οποίοι μετά από πολλά χρόνια έχουν χάσει τη δουλειά τους και ενώ έχουν πληρώσει υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, τελικά καταλήγουν να παίρνουν το ίδιο επίδομα που παίρνει και εκείνος ο οποίος κάθε χρόνο επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ, κάθε χρόνο παίρνει επίδομα ανεργίας.

Άρα, είναι ένα θέμα αυτό που το εξετάζουμε, ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το επίδομα ανεργίας στη χώρα μας δίνεται με πολύ ευνοϊκότερες προϋποθέσεις απʼ ό,τι σε άλλες χώρες. Δηλαδή δεν θα βρείτε σε άλλη χώρα να συμβαίνει αυτό που συμβαίνει στη χώρα αυτή, να δίνει κάθε χρόνο για πέντε μήνες επίδομα ανεργίας. Δηλαδή πέντε μήνες δουλειά, πέντε μήνες ανεργία.

Είναι, λοιπόν, ένα θέμα που πρέπει να το επανεξετάσουμε και να είμαστε δικαιότεροι, γιατί το επίδομα ανεργίας δεν είναι προνοιακή παροχή, είναι ασφαλιστική παροχή και πρέπει να συνδέεται και με τις καταβαλλόμενες εισφορές, δηλαδή να έχει μια ανταποδοτική σχέση με τις εισφορές και το χρόνο ασφάλισης που έχει ο καθένας. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι η σχέση αυτή πρέπει να είναι καθαρά ανταποδοτική. Έχει και στοιχεία προνοιακά, έχει στοιχεία αναδιανεμητικά προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο εισόδημα για τον άνεργο. Πρέπει, όμως, να γίνει δικαιότερο.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο ερωτών Βουλευτής ο κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στον ελάχιστο χρόνο που έχω, μπορώ να σας απαντήσω και να σας πω ότι ο κατώτατος μισθός, έχετε δίκιο ότι όταν μειώνεται, μειώνει και το επίδομα ανεργίας, αλλά όταν έχουμε αύξηση λόγω των προηγουμένων της ανεργίας, τότε θα έχουμε μείωση των συντάξεων και αν έχουμε μείωση των συντάξεων, «τράβα κορδέλα». Αυτή είναι η πολιτική σας και αυτό είναι το αποτέλεσμα που θα φέρει στο τέλος.

Με ρωτήσατε για τη μεγάλη επιτυχία που μειώθηκε το PSI τι θα γίνει. Και εγώ σας λέω, αφού είναι, λοιπόν, μεγάλη επιτυχία, έχει καμιά σχέση αυτό με τους μισθούς και τα επιδόματα ή δεν έχει καμία σχέση κι έχει μόνο με τη σωτηρία της πατρίδας; Δεν έχει καμία σχέση, όμως, με τη σωτηρία του ελληνικού λαού, άσχετο το ένα με το άλλο.

Νομίζω ότι αυτή είναι η πολιτική σας, δεν μπορώ να δώσω περισσότερες απαντήσεις, θα ήθελα όμως,  «ξύνομαι» που λένε, για να έδινα απαντήσεις σʼ αυτά.

Φτιάξατε, λοιπόν, εσείς την κρίση μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και τώρα φτιάξατε και Κυβέρνηση αντιμετώπισης της κρίσης, εκείνοι που δημιούργησαν την κρίση. Και θα σας πω ότι προχθές χαρακτηρίσατε και κατηγορήσατε για αμετροέπεια τους εργαζόμενους της Ελληνικής Χαλυβουργίας στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που σας έκανα όσον αφορά τον αγώνα τους για να περισώσουν τις θέσεις εργασίας. Πώς να χαρακτηρίσουν, όμως, οι άνεργοι την απόφαση της Κυβέρνησης, την οποία εκπροσωπείτε της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, να πετσοκόψει τα έτσι κι αλλιώς χαμηλά επιδόματα κατά 22%, εξοντωτική, κοινωνικά ανάλγητη, ταξική; Αυτούς στη Χαλυβουργία είπατε ότι τους υποκινούν κάποιοι. Εσάς ποιος σας υποκινεί και γιατί; Και γιατί τώρα δεν μπορείτε να μου απαντήσετε ότι εντάξει, επιτύχαμε με το PSI, ε, να έχει και ένα θετικό αποτέλεσμα στην πλειοψηφία αυτής της χώρας των εργαζομένων και των υπολοίπων.

Όλοι θυμόμαστε τις τοποθετήσεις και τις υποσχέσεις σας εδώ σʼ αυτήν την Αίθουσα, κύριε Υπουργέ. Δηλώνατε με φιλεργατικό σθένος ότι δεν θα καταργηθούν η Εργατική Εστία και η Εργατική Κατοικία. Καταργήθηκαν, όμως. Δηλώνατε επίσης ότι η απόφασή σας να μειώσετε το βασικό μισθό κατά 22%, δεν θα επηρεάσει το επίδομα ανεργίας και τα άλλα επιδόματα. Μειώσατε, όμως. Και πολλοί λένε ότι παίξατε και εκείνο το κακόγουστο σκετσάκι με τη διακοπή του EUROGROUP. Έτσι λένε.

Θα σας πω ακόμη ότι το να λέμε «Υπουργείο Πόντιος Πιλάτος» το Υπουργείο Εργασίας, νομίζω ότι είναι ένα κομπλιμέντο βαρύτατο. Περικόψατε και τα εποχικά επιδόματα. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, όμως, αυτών των επιδομάτων; Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό κυρίως, αλλά και οι οικοδόμοι, οι αναπληρωτές καθηγητές και άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Μιλάμε και πάλι για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, κύριε Υπουργέ, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της ανεργίας τους και αυτοί θα έχουν μειωμένες αποδοχές, ενώ όμως δεν μειώνονται τα χρέη τους και οι απαιτήσεις των τραπεζών για τα δάνεια τα καταναλωτικά, τα στεγαστικά και τα υπόλοιπα.

 Προσέξτε, γιατί οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό σε μια τουριστική χώρα είναι πολύ μεγάλο ποσοστό και θα σας πω ότι είναι εποχικά άνεργοι κάθε χρόνο έξι, οκτώ και δέκα μήνες σε όλες τις τουριστικές περιοχές. Πώς θα ζήσουν όλοι αυτοί; Θα σας πω ακόμη ότι οι συνδικαλιστές από τη δική σας παράταξη που είναι πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των εντός εισαγωγικών «βάναυσων, αντεργατικών μέτρων» που λαμβάνει η Κυβέρνηση, όπως αναφέρουν και στο δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ και θα το καταθέσω και αυτό στα Πρακτικά.

Όσον αφορά για το ότι είναι ευνοϊκό το επίδομα ανεργίας στη χώρα μας, θα σας καταθέσω τον πίνακα με τις δεκαπέντε χώρες που λέει ποια είναι η διάρκεια της επιδότησης στην καθεμιά από αυτές και ποιο είναι το ποσοστό αναπλήρωσης κατά την έναρξη της επιδότησης.

Εμείς προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θα σας καταθέσουμε και πρόταση νόμου για το θέμα της ανεργίας. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία. Να οριστεί ως βασικό επίδομα ανεργίας το 80% του κατώτερου εγγυημένου μισθού. Στους μακροχρόνια άνεργους και δικαιούχους του επιδόματος να χορηγείται το επίδομα ανεργίας έως την ανεύρεση εργασίας και οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 55 –προσέξτε ιδιαίτερα αυτή την κατηγορία μαζί με τη νεολαία- να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας όπως προβλέπεται στην παράγραφο β του άρθρου 2 είτε εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης.

Τέλος, και ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι να είναι πλήρως ασφαλισμένοι συνταξιοδοτικά και να έχουν μια ευνοϊκή μεταχείριση – έχουμε πρόταση ως προς αυτό αλλά δεν μπορώ να την περιγράψω τώρα- όσον αφορά το ζήτημα της διακοπής παροχής νερού, του σταθερού τηλεφώνου και  της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ευχαριστώ πολύ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα , τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πάντως δεν μου απαντήσατε κύριε Κριτσωτάκη στο ερώτημα. Μου είπατε για όλα τα άλλα, στα οποία θα απαντήσω αλλά στο βασικό ερώτημα που σας έθεσα, δεν απαντήσατε.

Θέλω λοιπόν να πω με αφορμή την αναφορά σας στο θέμα τω συντάξεων, ότι οι συντάξεις έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%, η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων είναι 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ και από αυτά τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να τα πληρώσει το δημόσιο προκειμένου τα ταμεία να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο μεγάλη σημασία έχει να μπορεί το δημόσιο μετά από αυτές τις αποφάσεις να έχει τη δυνατότητα να καταβάλει αυτά τα χρήματα προκειμένου να μην υπάρξει μείωση των συντάξεων και καθυστέρηση καταβολής τους.

Βέβαια, πρέπει να σας πω, γιατί δίνεται μια εικόνα, όχι από εσάς, τις τελευταίες μέρες για την κατάρρευση των ταμείων  και την απαξίωση των συντάξεων ότι για το 40% των συνταξιούχων δεν υπάρχει καμία μείωση στις συντάξεις. Δηλαδή, για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους δεν υπάρχει μείωση στις συντάξεις. Για το 35% των συνταξιούχων υπάρχει μια μείωση την τριετία που φτάνει μέχρι 5%. Και υπάρχει μείωση πράγματι στις υψηλές συντάξεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις καταβάλλονται σε συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 55 ετών. Εκεί όντως υπάρχει μεγάλη μείωση.

Σας δίνω όμως ορισμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει στηριχθεί το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και τα ασφαλιστικά ταμεία  προκειμένου να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο σε σχέση με τις συντάξεις. Μετά από αυτή την εξέλιξη και την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, οι δυνατότητες του δημοσίου θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Δεν είπα ποτέ για αμετροέπεια στην συμπεριφορά των εργαζομένων. Μίλησα για λάθος απόφαση, για λάθος προσέγγιση και εκεί οδήγησαν κάποιοι οι οποίοι τους συμβουλεύουν σε λάθος κατεύθυνση. Εγώ θεώρησα ότι θα ήταν μια πολύ καλή εξέλιξη να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση για τέσσερις μήνες με μειωμένες αποδοχές, για να είναι ανοικτή η επιχείρηση. Δεν επελέγη κάτι τέτοιο. Επελέγη το αντίθετο. Έχουμε απεργία δυόμιση τρεις μήνες με αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους πρώτα και κύρια. Η Εργατική Εστία και η Εργατική Κατοικία  έχουν καταργηθεί ως οργανισμοί, αλλά δεν έχουν καταργηθεί οι παροχές τους. Οι παροχές τους και ανειλημμένες υποχρεώσεις τους θα υλοποιηθούν στο ακέραιο από το διάδοχο σχήμα και από τον ΟΑΕΔ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το επίδομα ανεργίας από αυτό το Βήμα είχα πει ότι θα επηρεαστεί αλλά θα δούμε αυτά που είπα και πριν, δηλαδή εκείνες τις περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι παίρνουν το επίδομα ανεργίας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εργασίας όπου χρειάζεται να βελτιώσουμε την κατάσταση για να μην είναι το σύστημα άδικο σε βάρος τους.

Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση του κατώτατου ημερομισθίου και του κατώτατου μισθού με άλλα επιδόματα, με την τροπολογία που καταθέσαμε και ψηφίσαμε πριν από μια εβδομάδα, έχουμε προστατεύσει και τις συντάξεις και τα άλλα επιδόματα τα οποία είχαν συνδεθεί, κακώς, με το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.

Αυτή η αποσύνδεση έχει οδηγήσει στη διατήρηση σημαντικών παροχών και για τους αναπήρους και για μια σειρά άλλους δικαιούχους.

Ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ