ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

30/03/2012

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, σχετικά με το παράλογο φαινόμενο μια σχεδόν χρεωκοπημένη χώρα, όπως η Ελλάδα να ξοδεύει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς ..

μετά και το πρόσφατο δημοσίευμα ότι το Υπ.Άμυνας προωθεί την αγορά 6 φρεγατών κόστους 5 δις ευρώΠαπαδημούλης:

•    «Γιατί δεν παγώνετε την προμήθεια των δύο γερμανικών υποβρυχίων που απομένουν, για να γλιτώσουμε από τις δημόσιες δαπάνες 1 δισεκατομμύριο; Ξέρω ότι υπάρχουν συμβάσεις, αλλά ξέρετε ότι υπάρχουν και μίζες»

•    «Η Ελλάδα του μνημονίου, η Ελλάδα της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, αγοράζει το 15% των γερμανικών εξαγωγών σε όπλα και το 12% των γαλλικών εξαγωγών σε όπλα. Αυτή είναι η πολιτική σας; »

•    «Κάνατε κάποια αγωγή για να πάρετε λεφτά; Χρησιμοποιήσατε την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για να παγώσετε τα δύο γερμανικά υποβρύχια να γλιτώσουμε το 1 δισεκατομμύριο;

•     Χρησιμοποιήσατε αυτήν την καταδίκη για να επαναδιαπραγματευτείτε την πανάκριβη τιμή που είχε μέσα και τις μίζες; Στείλατε κανέναν φυλακή; Κάνατε καμία δήλωση ότι αργοπορεί η ελληνική δικαιοσύνη;»

Ο βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος την- με γερμανική δικαστική βούλα-  αποδεδειγμένη τακτική της εταιρίας  Ferrostaal  να \\\"λαδώνει\\\" αξιωματούχους χωρών για την παραγγελία υποβρυχίων σε Πορτογαλία και Ελλάδα καθώς και το πρόστιμο 140 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην εταιρεία  αλλά και την καταδίκη δυο αξιωματούχων της Ferrostaal σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, τοποθετήθηκε ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ, η υπόθεση των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων είναι μια αμαρτωλή υπόθεση. Αγοράστηκαν πανάκριβα και η αγορά τους στην Ελλάδα συνδέεται με μίζες.

Στη Γερμανία για αυτήν την αγορά η FERROSTAAL, που τα πούλησε στην Ελλάδα, καταδικάστηκε σε πρόστιμο 140 εκατομμυρίων ευρώ και δύο Γερμανοί αξιωματούχοι πήγαν φυλακή.

Στην Ελλάδα δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο στη FERROSTAAL, ούτε καν έχετε ζητήσει ένα ευρώ. Κανείς ακόμα δεν έχει κάτσει στο εδώλιο, Πόσω μάλλον να πάει φυλακή και επιπλέον προχωράτε κανονικά στην προμήθεια των αμαρτωλών υποβρυχίων.

Κύριε Σπηλιόπουλε, έχουν δώσει οι Κυβερνήσεις σας μέχρι τώρα 2 δισεκατομμύρια και έχετε να δώσετε ακόμη άλλο 1 δισεκατομμύριο. Σας ερωτώ: Γιατί δεν παγώνετε την προμήθεια των δύο γερμανικών υποβρυχίων που απομένουν, για να γλιτώσουμε από τις δημόσιες δαπάνες 1 δισεκατομμύριο; Ξέρω ότι υπάρχουν συμβάσεις, αλλά ξέρετε ότι υπάρχουν και μίζες. Γιατί, λοιπόν, δεν αξιοποιείτε την αποκάλυψη των μιζών και την απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου για να παγώσετε αυτή την προμήθεια και να γλιτώσει το δημόσιο δαπάνες 1 δισεκατομμυρίου ευρώ;

Έρχομαι στο θέμα των φρεγατών. Έξι γαλλικές φρεγάτες θα κοστίσουν 3 με 4 δισεκατομμύρια ευρώ, κύριε Πρόεδρε. Τι ακριβώς γίνεται με αυτές τις φρεγάτες; Διαβάζω στον διεθνή Τύπο ότι, όπως οι Γερμανοί απαιτούν το μερτικό τους, το απαιτούν και οι Γάλλοι. Υπάρχει πίεση; Έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις; Έχει παγώσει αυτή η προμήθεια, ναι ή όχι; Διότι, ακούγοντας τον κ. Αβραμόπουλο, που είναι ο μάστορας της γενικότητας, άλλες φορές λέει «ναι, έχουν παγώσει» και άλλες φορές το αφήνει ανοιχτό.

Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, που είναι αρμόδια, ο κ. Αβραμόπουλος πριν από λίγες εβδομάδες τα είπε μπερδεμένα και διαβάζω ότι έχει προγραμματιστεί και ένα ταξίδι στη Γαλλία με αντικείμενο τις φρεγάτες. Πείτε μας, λοιπόν: Έχετε καταθέσει ως Κυβέρνηση τώρα ή παλιότερα στη διάρκεια του μνημονίου πρόταση στην τρόικα, στους Γερμανούς, στους Γάλλους, κάποια εξοπλιστικά προγράμματα, από τα οποία βγάζουν της Παναγιάς τα μάτια οι βιομηχανίες τους με μίζες, να παγώσουν, να ακυρωθούν; Εάν ναι, εάν το διεκδικήσατε, τι σας απάντησαν; Εάν όχι, με ποια καρδιά, με ποιο κουράγιο, με ποια λογική κόβετε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, το κοινωνικό κράτος και δεν τολμάτε να κόψετε αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα;

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με δύο στοιχεία, με δύο αριθμούς, από το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης που ασχολείται με την ειρήνη και με τους εξοπλισμούς. Η Ελλάδα του μνημονίου, η Ελλάδα της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, αγοράζει το 15% των γερμανικών εξαγωγών σε όπλα και το 12% των γαλλικών εξαγωγών σε όπλα. Αυτή είναι η πολιτική σας;»

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Σπηλιώπουλος ο οποίος αρκέστηκε να επικαλεστεί τη μείωση του προϋπολογισμού κατά 30% σε όλα τα επιτελεία και την ταυτόχρονη αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι «υπήρξαν προβλήματα με τα εξοπλιστικά προγράμματα» και δήλωσε ότι «ουδεμία πίεση υπέστη η χώρα μας και πολύ περισσότερο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για συνέχιση εξοπλιστικών προγραμμάτων και αγορά νέων οπλικών συστημάτων»

Ο Δ. Παπαδημούλης στην δευτερολογία του, στηλίτευσε την τακτική της κυβέρνησης να μην αξιοποιεί τα στοιχεία του γερμανικού δικαστηρίου προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες  στους παραλήπτες των μιζών που έδινε η Ferrostaal και ζήτησε το πάγωμα των παραγγελιών υποβρυχίων και φρεγατών:

«Δόθηκαν μίζες για τα γερμανικά υποβρύχια; Δόθηκαν. Το λένε οι ίδιοι οι Γερμανοί. Έβαλαν πρόστιμο 140 εκατομμύρια ευρώ στη Ferrostaal για τα υποβρύχια που πούλησε στην Ελλάδα και έβαλαν και δύο στελέχη της Ferrostaal στη φυλακή τη γερμανική. Εσείς στην Ελλάδα μπορείτε να μου πείτε τι κάνατε για να αξιοποιήσετε αυτήν τη νομολογία, αυτήν την απόφαση; Τι κάνατε;

 Κάνατε κάποια αγωγή για να πάρετε λεφτά; Χρησιμοποιήσατε την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για να παγώσετε τα δύο γερμανικά υποβρύχια να γλιτώσουμε το 1 δισεκατομμύριο;

 Χρησιμοποιήσατε αυτήν την καταδίκη για να επαναδιαπραγματευτείτε την πανάκριβη τιμή που είχε μέσα και τις μίζες; Στείλατε κανέναν φυλακή; Κάνατε καμία δήλωση ότι αργοπορεί η ελληνική δικαιοσύνη;

Στην υπόθεση μπλέκεται και πρώην Υπουργός Άμυνας. Για να καμαρώνετε, μου λέτε ότι κόψαμε 30% τις δαπάνες, αλλά αυξήσαμε την αποτελεσματικότητα; Αυτό είναι η ομολογία ενός άθλιου πολιτικού συστήματος στις πλάτες της άμυνας του ελληνικού λαού και στις πλάτες της τσέπης του. Διότι σημαίνει ότι τόσα χρόνια τα λεφτά που ξοδεύτηκαν εκεί, πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, δεν ήταν για να καλύπτουν αμυντικές δαπάνες αλλά για να καλύπτουν μαύρο χρήμα, μίζες, πλασματικές δαπάνες, πελατειακά δίκτυα.

Σας ερωτώ, λοιπόν: Γιατί δεν παγώνετε τα δύο υποβρύχια, να γλιτώσουμε 1 δισεκατομμύριο; Γιατί δεν επιβάλλετε πρόστιμο στη Ferrostaal; Γιατί κανείς δεν έχει κάτσει στο σκαμνί; Γιατί μονίμως τα σκάνδαλα που λαδώνονται Έλληνες πολιτικοί και αξιωματούχοι τα αποκαλύπτουν αρχές άλλων κρατών και ποτέ η ελληνική κυβέρνηση και ποτέ η ελληνική δικαιοσύνη.

Έρχομαι τώρα στο θέμα των φρεγατών. Εντάξει, λέτε ότι δεν σας πιέζουν. Και να σας πίεζαν δεν θα το ομολογούσατε. Μπορείτε να μου πείτε τι θα γίνει; Θα προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα; Έχει σχεδιαστεί ένα ταξίδι να πάνε κάποιοι αξιωματούχοι Έλληνες στη Γαλλία να τους επιδειχθούν οι φρεγάτες. Αν είναι να παγώσει αυτό το πρόγραμμα και να ακυρωθεί, όπως διεκδικούμε και μας τα λέτε μία έτσι, μία αλλιώς, τι χρειάζεται το ταξίδι;

Θεωρείτε φυσιολογικό, κύριε Σπηλιόπουλε, να αγοράζει η Ελλαδίτσα της λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας, των περικοπών μισθών και εισοδημάτων και κοινωνικού κράτους, του μεγάλου χρέους και των υψηλών ελλειμμάτων, το 15% των εξαγωγών της Γερμανίας σε όπλα και το 12% της Γαλλίας; Τα έβαλε αυτά ποτέ κανείς στη Μέρκελ και στο Σαρκοζί;

Κι επειδή είπατε κάτι και για τις δαπάνες του Προϋπολογισμού του 2012, τα στοιχεία που έχω εδώ λένε ότι ο Προϋπολογισμός του 2012 με τις οικονομίες που κάνατε, προβλέπει αύξηση δαπανών για το ΝΑΤΟ 17% και αύξηση δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα σε σχέση με την προηγούμενη χρονία 67%. Σε κάθε προσπάθεια περιορισμού της σπατάλης, μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας, σωστού σχεδιασμού είμαστε οι τελευταίοι που θα πούμε «όχι», γιατί δεκαετίες τώρα φωνάζουμε ότι εκεί ξοδεύονται πάρα πολλά λεφτά όχι στο όνομα των αμυντικών δαπανών αλλά για άλλους σκοπούς, όχι στο όνομα πραγματικών δαπανών. Και πολλές φορές δεν φωνάξαμε και όσο πρέπει για λόγους που αφορούν την πατρίδα μας. Αλλά δεν είναι ντροπή, κύριε Σπηλιόπουλε, ότι πριν λίγα χρόνια αγοράσατε τανκς χωρίς να αγοράσετε τα βλήματα που θα χρησιμοποιούσαν τα τανκς και ξοδεύτηκαν του κόσμου τα λεφτά για τανκς τα οποία δεν είχαν τα βλήματα για να χρησιμοποιήσουν.

Δεν μιλήσαμε τότε γιατί είμαστε μια δύναμη εθνικής ευθύνης. Ξέρετε όμως πολύ καλά ότι κάθε τέτοια προμήθεια, αγοράζω τανκς αλλά δεν αγοράζω βλήματα, αγοράζω αεροπλάνα, αλλά δεν αγοράζω τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του πιλοτηρίου, κύριε Πρόεδρε, σημαίνει ότι δένομαι με μία εταιρία και μετά, το αγοράζω πανάκριβα. Στο μεταξύ έχω ξοδέψει του κόσμου τα λεφτά και έχω έναν εξοπλισμό που δεν μπορώ να τον χρησιμοποιήσω. Επομένως μη μου λέτε γενικούρες κ. Σπηλιόπουλε και μη μου αφήνετε υπαινιγμούς σαν τη σουπιά ότι εγώ τα είδα σε κάποια δημοσιεύματα τα οποία υπηρετούν συμφέροντα. Ξέρω ότι υπηρετούνται συμφέροντα και το βλέπω μέσω πολιτικών που ντρέπεστε να πείτε ότι ήταν Υπουργοί σας, ενώ κάποτε πήγαιναν για Πρωθυπουργοί και για αρχηγοί του κόμματός σας.»

  Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Σπηλιώπουλος  στη δευτερολογία του, δεν απάντησε επί της ουσίας. Αντιθέτως τόνισε ότι «Η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να προσφεύγει σε εξοπλισμούς. Πρέπει να διατηρεί υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο στις Ένοπλες Δυνάμεις γιατί έχει να αντιμετωπίσει κινδύνους και την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών απέναντι σε υπαρκτούς κινδύνους».

Μάλιστα σημείωσε ότι «τα υποβρύχια είναι αναγκαία στις ένοπλες δυνάμεις»  και «το πρόγραμμα για τη ναυπήγηση των νέων υποβρυχίων αφορά τη διασφάλιση της λειτουργίας των ναυπηγείων και των εργαζόμενων». Ενώ, όπως τόνισε ο υφυπουργός: «Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να διερευνηθούν οι καταγγελίες για τα υποβρύχια».

Για το θέμα της παραγγελίας των φρεγατών, είπε ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα ολοκληρωθεί η αγορά τους αλλά είναι ένα θέμα που επανεξετάζεται και θα επαναξιολογηθεί με βάση τις συνθήκες.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ