ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

06/04/2012

Αποσπάσματα ομιλίας του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σε ανοιχτη πολιτικη συγκεντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Παλλήνη την Παρασκευή 6/4



photo photo photo
  • Είναι η στιγμή που ο λαός μπορεί να απαλλαγεί από αυτούς. Και ταυτόχρονα να απαλλαγεί από την πολιτική των Μνημονίων, που για να διασώσει τους δανειστές μας, οδηγεί την χώρα στη χρεωκοπία και την κοινωνία σε ανεπανόρθωτη καταστροφή.
  •  Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε πανικό. Αυτό που έγινε με την Siemens ήταν απίστευτο.
  •  Η Αριστερά έχει καταθέσει έγκαιρα και με ολοκληρωμένο τρόπο την προγραμματική της πρόταση. Σε αυτές τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Μέτωπο ζητά την λαϊκή εντολή. Είναι η στιγμή που ο λαός μπορεί να απαλλαγεί από αυτούς.
  • Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε, προκειμένου η Αριστερά και οι αντιμνημονιακές-αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις να αντιστοιχηθούν στις απαιτήσεις των καιρών και στην μεγάλη ιστορική τους ευθύνη.
    Είναι η στιγμή που ο λαός μπορεί να απαλλαγεί από αυτούς

 

Είναι η ώρα να τους χαλάσουμε μια για πάντα τη σούπα. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έδεσαν την πέτρα του Μνημονίου στον λαιμό της κοινωνίας. Τώρα το Μνημόνιο θα γίνει πέτρα στον δικό τους λαιμό.

Τα επιτελεία τους είναι πανικόβλητα. Μιλάνε για πρωτιές και για συνεργασίες, αλλά τα επιτελεία τους βρίσκονται σε πανικό. Ούτε αθροίζοντας τις δυνάμεις τους, που κάποτε έφταναν στο 80 και το 90% του εκλογικού σώματος, ούτε καν με το σκανδαλώδες μπόνους των 50 εδρών που δίνει στον πρώτο ο εκλογικός νόμος δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 

Είναι η στιγμή που ο λαός μπορεί να απαλλαγεί από αυτούς. Και ταυτόχρονα να απαλλαγεί από την πολιτική των Μνημονίων, που για να διασώσει τους δανειστές μας, οδηγεί την χώρα στη χρεωκοπία και την κοινωνία σε ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει πια καμιά δικαιολογία. Δεν μπορούν καν να κρύψουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί την επόμενη μέρα. Την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων. Την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των χαμηλότερων μισθών. Την επιβολή πρόσθετων έκτακτων εισφορών. Τη λήψη μέτρων συνολικού ύψους 16 δισεκατομμυρίων.

Δεν υπάρχουν ούτε καν τα προσχήματά τους. Μας είπαν ότι ο κίνδυνος είναι να αποβληθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Και την ίδια στιγμή βγαίνει η Μέρκελ και δηλώνει ότι δεν θέλει ούτε να σκέφτεται τι θα συμβεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Και ακόμα μας είπανε ότι σε περίπτωση χρεωκοπίας δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Την ώρα που έχουν παραχωρήσει το ταμείο των εσόδων στους δανειστές. Οι οποίοι με τα λεφτά του δημοσίου θα εξοφλούν τον εαυτό τους και θα αφήνουν για πληρωμές στο εσωτερικό ότι περισσεύει. Και εμείς λέμε σε αυτούς που ανησυχούν για τους μισθούς και τις συντάξεις τους: θα τους εμπιστευτείτε ξανά; Δεν βλέπετε τι έχουν κάνει; Οδηγούν την χώρα σε βέβαιη χρεωκοπία, και έχουν πάρει τα μέτρα τους ώστε η στάση πληρωμών να γίνει στο εσωτερικό. Πάνω στις δικές μας ζωές και τις δικές μας οικογένειες. Αυτό είναι το Δεύτερο Μνημόνιο. Και αυτό το δεύτερο Μνημόνιο είναι το κοινό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Θα τους δώσετε εντολή να το υλοποιήσουν;

Υποθέσεις τελευταίας στιγμής

 Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε πανικό. Σαν τους ζορισμένους κακούς στις ταινίες, που μέχρι το τελευταίο λεπτό τακτοποιούν βρώμικες υποθέσεις και καίνε έγγραφα.

Αυτό που έγινε με την Siemens ήταν απίστευτο. Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, υπολόγιζε τη ζημιά που είχε υποστεί το ελληνικό δημόσιο σε 2 δις ευρώ. Δημόσιο χρήμα. Και προχθές περάσανε γρήγορα γρήγορα στην βουλή έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό, στον οποίο το ελληνικό κράτος δεν παίρνει ούτε δεκάρα. Συμψηφίζονται 80 εκατομμύρια απαιτήσεων της Siemens, άλλα 90 θα δώσει για την χρηματοδότηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και σεμιναρίων κατά της διαφθοράς, και άλλα 100 θα πάρει η ελληνική Siemens, η οποία θα τα έπαιρνε έτσι και αλλιώς. Ότι λεφτά παίρνουμε, θα τα πάρουμε σε σεμινάρια. Και τα υπόλοιπα 1 δις 630 εκατομμύρια πάνε στον αγύριστο. Αφού ένα εύλογο ποσοστό τους έχει καταλήξει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λέει ο Τσουκάτος. Και με όσα είπαν στη Γερμανική δικαιοσύνη οι μάρτυρες τους οποίους αφήσαμε να φύγουν.

Αυτή την υπόθεση λοιπόν τακτοποίησε με διαδικασίες κατεπείγοντος η κυβέρνηση δια της κας Διαμαντοπούλου. Και οι ίδιοι που έχουν συμμετάσχει σε αυτό το φαγοπότι, τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, απαιτούν να πάρουν εντολή για να συνεχίσουν να κυβερνάνε την χώρα.

Και όταν ζορίζονται εξαγγέλλουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες, προκειμένου να στρέψουν την προσοχή των ανθρώπων μακριά από την πολιτική των Μνημονίων, εκμεταλλευόμενοι μάλιστα ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι ίδιοι με την ανυπαρξία στοιχειωδώς σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής.

Η κατάσταση την κοινωνία έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

Η κατάσταση την κοινωνία έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Το νοιώσαμε ακόμα πιο έντονα με την αυτοκτονία του Δημήτρη Χριστούλα στην πλατεία Συντάγματος. Δεν είναι ο μόνος. Υπάρχουν και άλλοι που έχουν φύγει έτσι, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν την φτώχεια και την ανασφάλεια. Αλλά ο Δημήτρης Χριστούλας το έκανε στην πλατεία Συντάγματος.

Δεν έχει νόημα να πούμε κάτι περισσότερο για την πραγματικότητα, από αυτό που είπε ο ίδιος με την πράξη του. Αλλά είναι ορατή η αγωνία με την οποίο οι εκπρόσωποι του πολιτικού κατεστημένου και των Μνημονίων, προσπάθησαν να αποσυνδέσουν τον θάνατο του Δημήτρη Χριστούλα από την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία. Να βγάλουν την ουρά τους απέξω, από μια πολιτική που καταστρέφει οικογένειες, που έχει εκτοξεύσει την ανεργία στο 20% και την ανεργία των νέων στο 50, που πετάει ανθρώπους στο δρόμο, να ζουν από τα σκουπίδια, που κλείνει νοσοκομεία και στερεί από ασθενείς φάρμακα και θεραπείες. Όλοι προχθές με την είδηση της αυτοκτονίας κάνανε τους αδιάφορους. Σαν να μην τους αφορά αυτή η εκκωφαντική πράξη απελπισίας. Σαν να κυβερνάνε άλλη χώρα και να λεηλατούν άλλον λαό. Τόση υποκρισία μαζεμένη είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε.

Και δεν ήτανε μόνο αυτό. Οι  άνθρωποι που μαζεύτηκαν στο Σύνταγμα μετά την αυτοκτονία του Δημήτρη Χριστούλα έγιναν θύματα πρωτοφανούς αστυνομικής βιαιότητας. Χωρίς να υπάρχουν επεισόδια, χωρίς να έχει δοθεί η παραμικρή αφορμή. Και εχθές, ο πρόεδρος των φωτορεπόρτερ, ο Μάριος Λώλος, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από αστυνομικούς την ώρα που έκανε τη δουλειά του.

Δεν είναι μόνο ότι η επίθεση σε έναν φωτορεπόρτερ είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Δεν είναι ότι υποτίθεται ότι τα εργαλεία που διαθέτει η αστυνομία είναι τέτοια που να μην προκαλούν σωματικές βλάβες. Πολύ περισσότερο είναι ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν στοχοποιημένος. Ήταν Πρόεδρος της Ένωσης, είχε κάνει πολλές φορές δημόσιες παρεμβάσεις για τις επιθέσεις σε φωτογράφους, και τον ήξεραν. Και σήμερα χειρουργήθηκε στο κεφάλι με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Αυτό για να ξέρουμε προς τα πού διολισθαίνει η δημοκρατία. Όσο για την επείγουσα εξέταση που εξήγγειλε ο κ. Χρυσοχοϊδης, ξέρουμε. ΘΑ διαρκέσει μέχρι να ξεχαστεί η υπόθεση. Άλλωστε περιμένουμε ακόμα την εξέταση για τον διαδηλωτή που χτυπήθηκε με τον πυροσβεστήρα και βρέθηκε σε κώμα στο Γενικό κρατικό Νικαίας.

Εναλλακτική προγραμματική πρόταση

Η Αριστερά έχει καταθέσει έγκαιρα και με ολοκληρωμένο τρόπο την προγραμματική της πρόταση. Σε αυτές τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Μέτωπο ζητά την λαϊκή εντολή για:

-          Να πετάξουμε από πάνω μας την δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια. Να αναστείλουμε τις πληρωμές προς τους πιστωτές για όσο χρειαστεί, ώστε να ανασυγκροτηθεί η οικονομία. Να προχωρήσουμε σε επιλεκτική διαγραφή εκείνου του χρέους που δημιουργήθηκε με τοκογλυφικούς και αδιαφανείς όρους και να εξυπηρετήσουμε το υπόλοιπο με ευνοϊκούς όρους και ρήτρα ανάπτυξης.

-          Να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ενός προγράμματος αναδιανομής του πλούτου με οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη.

-          Να φορολογήσουμε τα μεγάλα εισοδήματα και επιτέλους το εφοπλιστικό κεφάλαιο, καθώς και ην μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία.

-          Να αυξήσουμε τους συντελεστές φορολόγησης των κερδών για τις μεγάλες επιχειρήσεις  και να καταργήσουμε τις προκλητικές φοροαπαλλαγές υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

-          Να επιβάλλουμε ειδική εισφορά στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

-          Να μειώσουμε τους άδικους έμμεσους φόρους.

-          Να καταργήσουμε τα χαράτσια και να ελαφρύνουμε τη φορολογία στα χαμηλά εισοδήματα.

-          Να επιβάλλουμε έλεγχο κερδοσκοπίας και ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά.

-          Να πάρουμε μέτρα προστασίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες, με κούρεμα του ιδιωτικού χρέους, ανάλογα με την μείωση του εισοδήματος ή του κύκλου εργασιών.

-          Να επαναφέρουμε τους μισθούς, τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις στην προ Μνημονίου εποχή.

-          Να πάρουμε άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων.

-          Να υλοποιήσουμε έναν διαφορετικό αναπτυξιακό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας, με γνώμονα το κοινωνικό όφελος και την περιβαλλοντική προστασία.  

-          Να δημιουργήσουμε μια ασπίδα κοινωνικής προστασίας για τα δημόσια αγαθά και για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, που πλήττονται από  την κρίση

-          Να υπερασπιστούμε θεσμικά την δημοκρατία και τα δικαιώματα.

Για την ενότητα της Αριστεράς

Ξέρουμε ότι άλλες δυνάμεις της Αριστεράς δεν βλέπουν τόσο θερμά την ιδέα της ενότητας.

Είτε γιατί προτιμούν την ασφάλεια και την μιζέρια του απομονωτισμού, την οποία συγκαλύπτουν πίσω από γραφικές ιδεολογικές επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

 Είτε γιατί έχουν στο μυαλό τους το παιχνίδι της ανασυγκρότησης του δικομματισμού, το οποίο κρύβουν πίσω από μια τζάμπα αντιμνημονιακή ρητορική.

Αλλά η βάση της Αριστεράς, ο κόσμος που βρίσκεται στις πλατείες και τους δρόμους, έχει καταλάβει πόση σημασία έχει η ενότητα αυτή τη στιγμή.

Και το ίδιο το καταλαβαίνει και ολόκληρη η κοινωνία, ανεξάρτητα από προηγούμενες πολιτικές επιλογές και τοποθετήσεις.

Αυτό είναι που μας κάνει αισιόδοξους στο ζήτημα της ενότητας.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Και μπορεί να επιβληθεί πάνω σε κάθε είδους τακτικισμούς και πολιτικαντισμούς. Ειδικά σε εποχές σαν τη σημερινή, που τα πράγματα τρέχουν με ασύλληπτη ταχύτητα.

Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε, προκειμένου η Αριστερά και οι αντιμνημονιακές-αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις να αντιστοιχηθούν στις απαιτήσεις των καιρών και στην μεγάλη ιστορική τους ευθύνη.

Είναι η ώρα να τους σταματήσουμε.

Είναι η ώρα να μιλήσει η κοινωνία, ο κόσμος της δουλειάς, οι νέοι άνθρωποι αυτού του τόπου.

Είναι η ώρα, με πείσμα, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία να πάρουμε τις ζωές και το μέλλον στα χέρια μας και να ανοίξουμε τον εναλλακτικό δρόμο.      

                          



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ