ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/04/2012

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΕΝΤΕ



Αίτηση και αναφορά κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας ενημέρωση για την εξέλιξη της έρευνας που διέταξε, μετά την αρχική μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει την 1/7/2011.

Ο Αλ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, στην αναφορά του τονίζει:

  «Απευθύνομαι εκ νέου σε εσάς, προκειμένου να ζητήσω για άλλη μία φορά 9 μήνες μετά την αρχική, από 1/7/2011, μηνυτήρια αναφορά μου, την αποτελεσματική παρέμβαση της Δικαιοσύνης προς προστασία των πολιτών από εις βάρος τους επιθέσεις με σωματική βία, όπλα και χημικές ουσίες, που όχι μόνον προκαλούν επικίνδυνους τραυματισμούς, τελευταίο θύμα των οποίων υπήρξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος Μάριος Λώλος, όχι μόνον βλάπτουν ανεπανόρθωτα την υγεία τους, αλλά και παρεμποδίζουν μέχρι πλήρους ασφυξίας, τη δίκαιη διαμαρτυρία, συνάθροιση και διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, που αντιτίθενται σε όσα αντισυνταγματικά δρομολογούνται στα πλαίσια της στερούμενης κάθε νομιμοποίησης μνημονιακής πολιτικής και έχουν εξουθενωθεί από τα αλλεπάλληλα μέτρα αφαίμαξής τους, παραβίασης των δικαιωμάτων τους και ισοπέδωσης της ύπαρξής τους.

Τα φαινόμενα τέτοιας ακραίας αστυνομικής βίας συνιστούν αναμφίβολα μέσο κατάλυσης της ίδιας της Δημοκρατίας και ενισχύουν το αίσθημα απόγνωσης των πολιτών, που νιώθουν απογυμνωμένοι από κάθε μέσο αποτελεσματικής διαμαρτυρίας, με συγκλονιστικό παράδειγμα τον Δημήτρη Χριστούλα, τον συνάνθρωπο και συμπολίτη μας που πριν από 5 ημέρες αφαίρεσε την ίδια του τη ζωή στην Πλατεία Συντάγματος, διαμαρτυρόμενος για την αποστέρηση κάθε έννομης προστασίας και κάθε μέσου αυτοπροστασίας από τη σαρωτική ισοπέδωση της ίδιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η μη αποτελεσματική παρέμβαση της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας μέχρι σήμερα και η παραπομπή της έρευνας σε ατέρμονες διαδικασίες διερεύνησης .. είναι πρόδηλο ότι έχει ενισχύσει το αίσθημα ατιμωρησίας των δραστών και έχει οδηγήσει σε νέα φαινόμενα βίας, καταστολής και θυματοποίησης πολιτών, με θύματα ακόμη και ιστορικά πρόσωπα της σύγχρονης Ελλάδας, όπως ο Μανώλης Γλέζος και ο Μίκης Θεοδωράκης…

Στη σημερινή συγκυρία, με την αστυνομική βία και την κυβερνητική ασυδοσία να κορυφώνονται, απευθύνομαι εκ νέου σε εσάς και ζητώ για άλλη μια φορά την αποτελεσματική διερεύνηση και τιμωρία αυτών των συμπεριφορών, τόσο ως προς αυτούς που διαπράττουν όσο και ως προς αυτούς που διατάσσουν τέτοιες επιθέσεις.

Ζητώ επιπλέον να με ενημερώσετε για την αιτία της τόσο βραδείας πορείας των σχετικών διερευνήσεων, που τότε είχαν χαρακτηρισθεί κατεπείγουσες..»

 

**********

 

Ακολουθεί η Αίτηση και Αναφορά που κατατέθηκε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:


«Προς τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Αίτηση και Αναφορά
Του Αλέξη Τσίπρα, Προέδρου του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κατοίκου Αθηνών, επί της Πλατείας Ελευθερίας αρ. 1

 

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,

Απευθύνομαι εκ νέου σε εσάς, προκειμένου να ζητήσω για άλλη μία φορά, 9 μήνες μετά την αρχική, από 1/7/2011, μηνυτήρια αναφορά μου, την αποτελεσματική παρέμβαση της Δικαιοσύνης προς προστασία των πολιτών από εις βάρος τους επιθέσεις με σωματική βία, όπλα και χημικές ουσίες, που όχι μόνον προκαλούν επικίνδυνους τραυματισμούς, τελευταίο θύμα των οποίων υπήρξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος Μάριος Λώλος, όχι μόνον βλάπτουν ανεπανόρθωτα την υγεία τους, αλλά και παρεμποδίζουν μέχρι πλήρους ασφυξίας, τη δίκαιη διαμαρτυρία, συνάθροιση και διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, που αντιτίθενται σε όσα αντισυνταγματικά δρομολογούνται στα πλαίσια της στερούμενης κάθε νομιμοποίησης μνημονιακής πολιτικής και έχουν εξουθενωθεί από τα αλλεπάλληλα μέτρα αφαίμαξής τους, παραβίασης των δικαιωμάτων τους και ισοπέδωσης της υπάρξής τους.

Τα φαινόμενα τέτοιας ακραίας αστυνομικής βίας συνιστούν αναμφίβολα μέσο κατάλυσης της ίδιας της Δημοκρατίας και ενισχύουν το αίσθημα απόγνωσης των πολιτών, που νιώθουν απογυμνωμένοι από κάθε μέσο αποτελεσματικής διαμαρτυρίας, με συγκλονιστικό παράδειγμα τον Δημήτρη Χριστούλα, τον συνάνθρωπο και συμπολίτη μας που πριν από 5 ημέρες αφαίρεσε την ίδια του τη ζωή στην Πλατεία Συντάγματος, διαμαρτυρόμενος για την αποστέρηση κάθε έννομης προστασίας και κάθε μέσου αυτοπροστασίας από τη σαρωτική ισοπέδωση της ίδιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η μη αποτελεσματική παρέμβαση της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας μέχρι σήμερα και η παραπομπή της έρευνας σε ατέρμονες διαδικασίες διερεύνησης, ενώ τεχνολογικά και υπηρεσιακά είναι ευχερέστατη η απόδοση ευθυνών, είναι πρόδηλο ότι έχει ενισχύσει το αίσθημα ατιμωρησίας των δραστών και έχει οδηγήσει σε νέα φαινόμενα βίας, καταστολής και θυματοποίησης πολιτών, με θύματα ακόμη και ιστορικά πρόσωπα της σύγχρονης Ελλάδας, όπως ο Μανώλης Γλέζος και ο Μίκης Θεοδωράκης, που υπέστησαν ανηλεή επίθεση με χημικά στις 12/2/2012, κατά τη μεγαλειώδη, ειρηνική, μαζική συγκέντρωση αντίθεσης και αντίστασης στην ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, που καταπνίγηκε και αυτή με χημικά μέσα και αστυνομική βία.

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι η αστυνομική καταστολή και η απρόκλητη βία, που ασκούνται εν όψει της ψήφισης νέων κάθε φορά μνημονιακών μέτρων χωρίς καμμία νομιμοποίηση, ή εν όψει της διαμαρτυρίας για την ασκούμενη πολιτική, συνιστά μέσο κατάλυσης της δημοκρατίας και κατάπνιξης της διαμαρτυρίας για τις κατάφωρες παραβιάσεις του Συντάγματος. Συνιστά ακόμη βίαιη συνδρομή στην κατάλυση του Συντάγματος, με μέτρα που κατακρημνίζουν τα δικαιώματα των πολιτών, εκχωρώντας τη δημόσια εξουσία και την εθνική κυριαρχία σε πιστωτές και επιτηρητές.

Τα ανωτέρω είχα ήδη αναφέρει σε μηνυτήρια αναφορά μου προς εσάς προ 9μήνου, και, ειδικότερα, μετά τα ακραία φαινόμενα ασύστολης καταστολής και αστυνομικής βίας που σημειώθηκαν για πολλοστή φορά στην Αθήνα στις 29 Ιουνίου 2011, κατά το χρόνο ψήφισης στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Τότε, με την από 1/7/2011 μηνυτήρια αναφορά μου προς εσάς, κατήγγειλα περιστατικά ακραίας, αδικαιολόγητης, εγκληματικής αστυνομικής βίας εις βάρος απλών πολιτών και ειρηνικών διαδηλωτών, με χρήση όπλων όπως κλομπ, βομβίδων κρότου-λάμψης, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον χημικών, ασφυξιογόνων, δακρυγόνων κλπ, που δημόσια έχει καταγγελθεί η παράνομη κατοχή και χρήση τους, αφού πολλά από αυτά είναι απαγορευμένα βάσει διεθνών συνθηκών ή έχουν προ ετών λήξει.

Τέτοια περιστατικά έχουν κατʼ επανάληψη δει το φως της δημοσιότητας, έχουν καταγγελθεί δημόσια και επίσημα από πολίτες, ενώσεις πολιτών και επίσημους φορείς, έχουν καταγραφεί και μαγνητοσκοπηθεί, μεταδοθεί στο Πανελλήνιο μέσω των Μ.Μ.Ε. και του διαδικτύου. Παρʼ όλα αυτά, μέχρι σήμερα, η Δικαιοσύνη δεν έχει παρέμβει αποτελεσματικά για την ποινική δίωξη, τιμωρία και αποτροπή τους.

Ήδη με την από 1/7/2011 μηνυτήρια αναφορά είχα ζητήσει:

1)       να διερευνηθούν και να ελεγχθούν αποτελεσματικά, υπό την εποπτεία σας οι συνθήκες διάπραξης ποινικών αδικημάτων από αστυνομικούς υπαλλήλους υπό τις εντολές των ανωτέρων τους και σε συνεργασία με τρίτους (υπενθυμίζω ότι είχαν δημοσιοποιηθεί βίντεο που αποτύπωναν την αγαστή συνεννόηση ένστολων με ροπαλοφόρους)

2)       Να εντοπισθούν οι υπεύθυνοι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί και να κινηθεί κατεπειγόντως ποινική δίωξη εναντίον τους

3)       Να κατασχεθούν και να ελεγχθούν οι χημικές ουσίες που ρίπτονται εναντίον των πολιτών, επιβαρύνοντας τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Όπως ήδη έχω επισημάνει, τόσο εκτεταμένη εγκληματική συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων, που έχει καταδικασθεί ακόμη και από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων, δεν μπορεί να διαλανθάνει της προσοχής των ιεραρχικών τους Προϊσταμένων, αλλά αντίθετα είναι βέβαιο ότι εκδηλώνεται με την εντολή ή/και την ανοχή τους.

Ταυτόχρονα, η αποδεδειγμένη πλέον και στοιχειοθετημένη αγαστή συνεργασία των αστυνομικών «αποκατάστασης τάξης» με κουκουλοφόρους και ακραία στοιχεία που επίσης ασκούν βία στα πλαίσια ειρηνικών διαδηλώσεων δεν μπορεί να παραμένει ανέλεγκτη. Πολύ περισσότερο με δεδομένο ότι αποτελεί στρατηγική σπίλωσης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, η διοργάνωση επιχειρήσεων προβοκάτσιας και εν συνεχεία διακίνηση υπονοούμενων εμπλοκής της Αριστεράς σε φαινόμενα, τα οποία εμείς με συνέπεια έχουμε καταγγείλει και ζητούμε επίμονα να διερευνηθούν και να ελεγχθούν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο και το πρόσφατο δημοσίευμα στοχοποίησης της Αριστεράς από την εφημερίδα BILD, για το οποίο έχω ήδη καταθέσει αγωγή και το οποίο συνιστά ωμή απόπειρα παρέμβασης και επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος στη χώρα μας.

Ήδη με την από 1/7/2011 μηνυτήρια αναφορά μου προς εσάς κατήγγειλα ότι: «η ασκούμενη αστυνομική βία, με αποκορύφωμα τις ακρότητες της 29/6/2011 στοιχειοθετούν σοβαρότατες αξιόποινες πράξεις εκ μέρους οργάνων της Πολιτείας, και πρέπει να ελεγχθούν αρμοδίως και αποτελεσματικά.»

Και επεσήμανα ότι: «Είναι ανεπίτρεπτο να διαπράττονται κατʼ εξακολούθηση και ατιμωρητί εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων σωρεία επικίνδυνων σωματικών βλαβών από κοινού και κατά μόνας, βαρειών σωματικών βλαβών, τετελεσμένων ή σε απόπειρα, οπλοχρησιών, παράνομης βίας, παραβάσεων καθήκοντος. Η εντολή διάπραξής τους αποτελεί επίσης ποινικώς ελεγκτέα συμπεριφορά, υπό την έννοια της ηθικής αυτουργίας αλλά και της αυτοτελούς παράβασης καθήκοντος, ενώ η άρνηση άμεσου ποινικού και πειθαρχικού ελέγχου συνιστά και αυτή παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.»

Εξάλλου, όπως ήδη τον Ιούλιο 2011 επεσήμανα: «Τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας επιτρέπουν όχι μόνον τον εντοπισμό των αστυνομικών που παρανομούν, αλλά και των έλεγχο των εντολών που αυτοί λαμβάνουν και των επικοινωνιών που πραγματοποιούν.»

Τέλος, όπως ήδη έχει τονισθεί, και δεν είναι δυνατόν να διαλανθάνει της προσοχής κανενός, τα φαινόμενα αυτά παραβιάζουν, εκτός από προστατευόμενα από τον Ποινικό Κώδικα έννομα αγαθά, όπως η ζωή, η υγεία, η ελευθερία του κάθε πολίτη, και συνταγματικώς και υπερνομοθετικώς κατοχυρωμένα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια, η ελευθερία του συνέρχεσθαι, η δημόσια υγεία, το περιβάλλον.

Ήδη την 1/7/2011 προσκόμισα συνημμένα έντυπα και ηλεκτρονικά αποδεικτικά μέσα διάπραξης των καταγγελλόμενων πράξεων όπου απεικονίζονται και οι φυσικοί αυτουργοί αυτών, που είναι διαθέσιμα και στο διαδίκτυο και στα αρχεία των τηλεοπτικών σταθμών.

Στη σημερινή συγκυρία, με την αστυνομική βία και την κυβερνητική ασυδοσία να κορυφώνονται, απευθύνομαι εκ νέου σε εσάς και ζητώ για άλλη μια φορά την αποτελεσματική διερεύνηση και τιμωρία αυτών των συμπεριφορών, τόσο ως προς αυτούς που διαπράττουν όσο και ως προς αυτούς που διατάσσουν τέτοιες επιθέσεις.

Ζητώ επιπλέον να με ενημερώσετε για την αιτία της τόσο βραδείας πορείας των σχετικών διερευνήσεων, που τότε είχαν χαρακτηρισθεί κατεπείγουσες.


Αθήνα, 9/4/12

Με τιμή,

Η πληρεξούσια δικηγόρος

ΖΩΉ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΑΡΑΧΩΒΗΣ 19-21, ΑΘΗΝΑ

210-3614801, 210-3607219»

 

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ