ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/04/2012

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ



σύνδεσμος βίντεο


  • Θα καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση, θα ακυρώσουμε το μνημόνιο και θα πάμε στην ΕΕ, εκεί που είμαστε ισότιμοι εταίροι, για ισχυρή διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο. Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα, τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις του ελληνικού λαού και δεν θα ερχόμαστε εδώ  να μεταφέρουμε τα επιχειρήματα των εταίρων και των πιστωτών, τα εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα.
  • Ή θα υπάρξει συνολική ευρωπαϊκή, βιώσιμη  και δίκαιη λύση και στο ζήτημα του δημόσιου χρέους, ή αλλιώς όλη μαζί θα διαλυθεί. Συνεπώς, ας καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι οι εκβιασμοί αυτοί είναι ψεύτικοι, είναι τζούφιοι και πρέπει να σταματήσουν να εκβιάζουν τον ελληνικό λαό με δήθεν δυνατότητα εξόδου μόνο της Ελλάδας χωρίς διάλυση του ευρώ.
  • Ούτε ένα ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους μέχρις ότου μπορέσει η οικονομία, η κοινωνία και η χώρα να σταθεί στα πόδια της. Μέχρις ότου βρεθεί η βιώσιμη και δίκαιη λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ούτε ένα ευρώ στους τοκογλύφους για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις.
  • Το σχέδιο τους είναι μισθοί  350 και 400 ευρώ, αντίστοιχοι με αυτούς στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά οι τιμές να είναι τιμές Βρυξελλών και ταυτόχρονα να υπάρχει μια στρατιά ανέργων, πάνω από 1 εκατομμύριο.
  • Μιλάνε υποκριτικά τώρα για ανάπτυξη αυτοί που θα εφαρμόσουν τον Ιούνιο μέτρα 15 δις, νέων σκληρών μέτρων και περικοπών, στην ήδη γονατισμένη οικονομία και κοινωνία.
  • Την κρίση θα την ξεπεράσουμε μέσα από την τόνωση της ζήτησης των χαμηλών μισθών και των συντάξεων για αυξηθεί η κατανάλωση. Χωρίς κατανάλωση δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Περιουσιολόγιο και πόθεν έσχες για όλους, όχι μόνο για τους πολιτικούς, αλλά για όλους τους όλους και να είναι υποχρεωμένοι να καταγράψουν κινητή και ακίνητη περιουσία και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και όποιος κάνει ψευδή δήλωση να τιμωρείται αυστηρά με δήμευση του ήμισυ της περιουσίας του. Να ξέρουμε όλοι πόσα έχουν ώστε να φορολογούμε ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός.
  • Οι τράπεζες έχουν πάρει 200 δις, από το πρώτο πακέτο Αλογοσκούφη των 28 δις μέχρι σήμερα με τα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης και δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία.
  • Όσο μειώθηκε το εισόδημα του μικρομεσαίου, του νοικοκυραίου από τη στιγμή που σύνηψε το δάνειο μέχρι σήμερα, ισόποσα να κουρευτούν και οι δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και επιπλέον να μην υπάρχει καμιά δόση δανείου προς τις τράπεζες που να υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος, διότι αλλιώς η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων δεν θα μπορέσει να επιβιώσει
  • Τι νόημα ύπαρξης έχει η αριστερά για να είναι αριστερά, αν δεν προσπαθήσει να αποτρέψει την πορεία του λαού μας προς τη δυστυχία; Είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω ότι ο λαός είναι αυτός που με την ετυμηγορία του το βράδυ των εκλογών θα δείξει το δρόμο και θα αναγκάσει όλες τις δυνάμεις της αριστεράς σε ενότητα την επομένη για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση η οποία θα έχει πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς και θα έχει τη λαϊκή εντολή να ανατρέψει το μνημόνιο.
  • Αν ανατρέψουμε τους συσχετισμούς και βγούμε μπροστά, τότε το βράδυ των εκλογών θα έχουμε ένα μεγάλο πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα, ένα μεγάλο πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη. Θα είναι μια μεγάλη ανατροπή και ένα ισχυρό μήνυμα αλλαγής. Αυτή τη φορά η χρήσιμη ψήφος έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Χρήσιμη, αποτελεσματική ψήφος είναι η ψήφος στην ενωτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

-           Καλημέρα, κ. Τσίπρα. Τι κάνετε;

Καλημέρα κ. Αυτιά. Βρίσκομαι στο Ηράκλειο. Να σας πως πριν ξεκινήσουμε ότι χθες στο Ηράκλειο είχαμε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της αριστεράς ανοιχτή, μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου, διότι εμείς δεν κρυβόμαστε σε κλειστά γήπεδα και κλειστούς χώρους. Εμείς δεν έχουμε κανένα φόβο να απευθυνθούμε ανοιχτά στο λαό και ο λαός που μας προσεγγίζει δεν έχει καμία σχέση με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της αριστεράς. Είναι κόσμος που προέρχεται και από τα δυο κόμματα εξουσίας, πρώην εξουσίας κατά την άποψή μου. Έχω την αίσθηση ότι αποτυπώνεται πια και στις δημοσκοπήσεις. Υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα αλλαγής. Ένα μεγάλο ρεύμα ανατροπής της σημερινής κατάστασης στην οποία μας έχουν οδηγήσει και τα δυο κόμματα με τις υπογραφές τους. Νομίζω ότι το βράδυ των εκλογών θα έχουμε μια πολύ μεγάλη έκπληξη που ακόμα δεν μπορεί να καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις.

-          Ξεκινάω τις ερωτήσεις και απόλυτη ειλικρίνεια και σαφήνεια, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ΝΑΙ στο ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή;

 Η ισότιμη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για τη χώρα το οποίο ποτέ δεν αξιοποίησαν οι κυβερνήσεις του κ. Παπαδήμου και του κ. Παπανδρέου. Εάν κάποιοι μας βγάλουν από το ευρώ, θα είναι οι ίδιοι, το ίδιο πολιτικό προσωπικό που στο όνομα του ευρώ σήμερα υπογράφουν θυσίες για τον ελληνικό λαό και μας καταδικάζουν στη φτώχεια και στην ανέχεια. Εμείς, λοιπόν, λέμε ένα πράγμα και το λέμε με απόλυτη ευθύνη και γνώση των βημάτων που θα κάνουμε.  Εάν υπάρξει ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, μια ισχυρή λαϊκή εντολή για κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, την επόμενη μέρα θα πάρουν εισιτήριο επιστροφής αυτοί οι δευτεροκλασάτοι υπαλληλίσκοι του ΔΝΤ και της τρόικα. Θα καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση, θα ακυρώσουμε το μνημόνιο και θα πάμε στην ΕΕ, εκεί που είμαστε ισότιμοι εταίροι, για ισχυρή διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο. Είναι ντροπή για τον έλληνα πρωθυπουργό και τον έλληνα υπουργό των Οικονομικών να κάθεται στο τραπέζι και ν α διαπραγματεύεται με κάποιους κύριους Τόμσεν, Ράιχενμπαχ κλπ. Άνθρωποι οι οποίοι δεν αιρετοί, δεν είναι εκλεγμένοι. Ποιους εκπροσωπούν; Και θα πάμε στη Σύνοδο Κορυφής, στο Eurogroup, στην Κομισιόν, εκεί που είμαστε ισότιμα μέλη και θα θέσουμε τους δικούς μας όρους.

Η κ. Μέρκελ, πριν από ένα μήνα περίπου, σε μια συνέντευξή της στο  BBC είπε την αλήθεια κατόπιν εορτής, αφού είχαν πέσει οι υπογραφές του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά. Και είπε ότι ούτε καν μας πέρασε από το μυαλό η σκέψη εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και αυτό γιατί; Όχι γιατί μας αγαπούν. Όχι γιατί ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος για την Ελλάδα και τους έλληνες. Αλλά γιατί αυτό τους κοστίζει πολύ περισσότερο. Γιατί αν μια χώρα βγει το ευρώ, τότε οι αγορές θα ψάχνουν να βρουν την επόμενη. Φανταστείτε την ευρωζώνη σαν μια αλυσίδα με 17 κρίκους. Αν ένας κρίκος σπάσει, θα καταστραφεί ο κρίκος, αλλά θα διαλυθεί και η αλυσίδα. Συνεπώς, ας το έχουμε αυτό στο μυαλό μας. Είναι ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για εμάς.

-          Λέει ο Αλ. Τσίπρας, μένω στο ευρώ και δίνω τη μάχη μου μέσα στο ευρώ. Είναι έτσι;

Η ΕΕ και η ευρωζώνη είναι ένα πεδίο διεκδίκησης, ένα ταξικό πεδίο πάλης για τους λαούς που διαδηλώνουν και ψηφίζουν και θα ψηφίζουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία σήμερα. Συνεπώς για εμάς είναι σαφές. Αυτό το πεδίο διεκδίκησης δεν θα το αφήσουμε να πάει χαμένο. Θα πάμε εκεί έχοντας τα ισχυρά μας επιχειρήματα, έχοντας τα ισχυρά μας διαπραγματευτικά χαρτιά και δεν θα πάμε εκεί να πούμε αυτό που μας είπε ο κ. Βενιζέλος, δηλαδή να λέμε αυτά που είναι έτοιμοι να ακούσουν. Θα λέμε αυτά τα οποία θέλει ο ελληνικός λαός θέλει να πούμε. Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα, τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις του ελληνικού λαού και δεν θα ερχόμαστε εδώ  να μεταφέρουμε τα επιχειρήματα των εταίρων και των πιστωτών, τα εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο μιας παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κρίσης. Η κρίση δεν είναι ελληνική, είναι ευρωπαϊκή και είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής κρίσης. Ή θα υπάρξει συνολική ευρωπαϊκή, βιώσιμη  και δίκαιη λύση και στο ζήτημα του δημόσιου χρέους, ή αλλιώς όλη μαζί θα διαλυθεί. Εάν διαλυθεί το ευρώ, αν διαλυθεί η ευρωζώνη θα έχουμε άλλης κλίμακας και άλλου μεγέθους γεγονότα και εξελίξεις για τα οποία θα μιλάμε σε άλλο επίπεδο και με άλλα δεδομένα. Συνεπώς, ας καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι οι εκβιασμοί αυτοί είναι ψεύτικοι, είναι τζούφιοι και πρέπει να σταματήσουν να εκβιάζουν τον ελληνικό λαό με δήθεν δυνατότητα εξόδου μόνο της Ελλάδας χωρίς διάλυση του ευρώ.

-          Ρώτησα τον κ. Βενιζέλο αν εγγυάται μισθούς και συντάξεις την επομένη των εκλογών και μου είπε να ρωτήσω τον Τσίπρα, τον Καμμένο, τον Σαμαρά τον Κουβέλη, ρωτήστε όλους αυτούς που κάνουν αδιέξοδη πολιτική και χωρίς κόστος αν εγγυώνται ότι την επομένη μπορούν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Αν πάτε στην Ευρώπη και πείτε ότι εγώ ένα κομμάτι του χρέους δεν σας το πληρώνω με το δικά σας λογικά επιχειρήματα και σας πουν σταματά η χρηματοδότηση για την Ελλάδα. Θα έχει λεφτά ο Αλ. Τσίπρας να πληρώσει την επομένη τον συνταξιούχο, να δώσει το επίδομα…

κ. Αυτιά ξέρετε γιατί χαμογελάω; Γιατί αυτό είναι επιχείρημα που θα μπορούσε να πιάσει σε ένα κόσμο δυο χρόνια πριν. Τώρα, που ο ίδιος ο Βενιζέλος υποσχέθηκε και μαζί με τον Σαμαρά υπέγραψαν τη δημιουργία ενός ταμείου το οποίο δεν θα το διαχειρίζεται ο έλληνας πρωθυπουργός ή ο έλληνας υπουργός των Οικονομικών, αλλά θα βρίσκεται εκτός χώρας, στο Λουξεμβούργο και θα πηγαίνουν εκεί όλα τα δάνεια και αργότερα θα πηγαίνουν εκεί και οι εισφορές από τους φόρους που πληρώνει ο πολίτης καθημερινά, ώστε να πληρώνονται με προτεραιότητα οι πιστωτές και οι τοκογλύφοι και μετά οι μισθοί και οι συντάξεις. Έχουν τα μούτρα αυτοί οι άνθρωποι να έρχονται και να μας ρωτάνε αν θα έχουμε λεφτά να πληρώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις;

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά και το δίλημμα είναι ένα και μοναδικό. Θα πληρώνουμε μισθούς, συντάξεις, το καταρρέον κοινωνικό κράτος, τα δημόσια νοσοκομεία που διαλύονται ή θα πληρώνουμε του τοκογλύφους;  Ο κ. Βενιζέλος δίνει σʼ αυτό μια πολύ απλή απάντηση. Τους τοκογλύφους πάνω απʼ όλα. Μέχρι τελευταίο ευρώ δεν έχει πει; Σʼ αυτό το δίλημμα δεν έχουμε καμιά ταλάντευση. Ούτε ένα ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους μέχρις ότου μπορέσει η οικονομία, η κοινωνία και η χώρα να σταθεί στα πόδια της. Μέχρις ότου βρεθεί η βιώσιμη και δίκαιη λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ούτε ένα ευρώ στους τοκογλύφους για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις.

Η τρομοκρατία πρέπει να σταματήσει, διότι ο λαός έχει καταλάβει πια ποιο είναι το σχέδιο τους. Το σχέδιο τους είναι να μας κάνουν όλους με μισθούς  350 και 400 ευρώ, αντίστοιχους με αυτούς στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά οι τιμές να είναι τιμές Βρυξελών και ταυτόχρονα να υπάρχει μια στρατιά ανέργων, πάνω από 1 εκατομμύριο και να λέμε και ευχαριστώ αν έχουμε μισθούς των 400 ευρώ. Επίσης, το σχέδιο τους είναι να εκποιήσουν το δημόσιο πλούτο έναντι ενός ευτελούς τιμήματος και ταυτόχρονα να κάνουν τις συντάξεις αντίδωρο και όχι συντάξεις.

Έχω την ευκαιρία από την εκπομπή σας να επικοινωνήσω με πολύ κόσμο και σας ευχαριστώ γιʼ αυτό. Απευθύνομαι στους απόμαχους της ζωής, στους ηλικιωμένους και στους συνταξιούχους που φοβούνται, που περνάνε τα τρομοκρατικά διλήμματα σʼ αυτούς και τους λέω κοιτώντας τους στα μάτια ότι αν θέλουν να δουν πως θα είναι να φτάσει η σύνταξή τους σε εξευτελιστικό επίπεδο, αν θέλουν να δουν πως θα είναι να μειωθούν κι άλλο και οι μισθοί και οι συντάξεις και να έχουμε και επιπλέον 150.000 απολύσεις, δεν έχουν παρά να ψηφίσουν Βενιζέλο ή Σαμαρά. Τα έχουν υπογράψει, απλά κάνουν ένα διάλειμμα για την εφαρμογή τους μέχρι να γίνουν οι εκλογές. Θα μπορούσα αντί να μιλάω σε εσάς με τα επιχειρήματά μου,  να μοιράζω το κοινό πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ που είναι το μνημόνιο 2, μεταφρασμένο στα ελληνικά. Έχουν υπογράψει αυτά τα μέτρα. Μιλάνε υποκριτικά τώρα για ανάπτυξη αυτοί που θα εφαρμόσουν τον Ιούνιο μέτρα 15 δις, νέων σκληρών μέτρων και περικοπών, στην ήδη γονατισμένη οικονομία και κοινωνία.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Υπάρχουν δυο δρόμοι μπροστά μας. Και οι δυο είναι δύσκολοι. Ο ένας είναι και δύσκολος και καταστροφικός και μας πηγαίνει στο γκρεμό. Είναι ο δρόμος του μνημονίου. Να συνεχίσουμε στο λάθος. Να συνεχίσουμε να πριμοδοτούμε την ύφεση. Να συνεχίσουμε στη λιτότητα. Και πολύ σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα χρειαστεί και 3ο πακέτο στήριξης. Και εκεί ενδεχομένως να υπάρξει ερώτημα που θέσατε για τη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη ή όχι. Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος που προτείνουμε εμείς. Είναι ένας δύσκολος δρόμος και εμπεριέχει συγκρούσεις με μεγάλα συμφέροντα εντός και εκτός της χώρας. Είναι όμως ένας δρόμος αξιοπρέπειας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάκτησης της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Δεν είναι δυνατόν με δυο υπογραφές να εκχωρήσουμε αυτά τα οποία έχουν κατακτήσει με αγώνες και αίμα οι προηγούμενες γενιές.

-          Λένε πολλοί ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν συγκρούεται με τα ρετιρέ, τους υψηλόμισθους στο δημόσιο τομέα, με το λίπος του δημοσίου και χαϊδεύει το δημόσιο, ενώ αφήνει το έλεος του θεού τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, δεν κλαίει για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ασχολείται με το δημόσιο γιατί εκεί είναι η δεξαμενή του και εκεί έχει ψηφοφόρους. Υπάρχουν μισθολογικές αδικίες που πρέπει να διορθωθούν; Θα υπάρξουν σημεία στα οποία θα πείτε στοπ αυτό το πάρτι και πρέπει να κοιτάξουμε και αυτόν που έχει αγωνιστεί μια ζωή;

Δεν θα απολογηθώ εγώ για ένα δημόσιο που έφτιαξαν κατʼ εικόνα και καθʼ ομοίωσιν τους τα δυο κόμματα εξουσίας. Αυτό το δημόσιο που είναι ανορθολογικά δομημένο με τις πολλές σημαντικές εξαιρέσεις που δείχνουν αδικία και σε μισθολογικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο επιμερισμού του φόρου της εργασίας  δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Το δημιουργούσαν αυτοί που τόσα χρόνια για να κερδίσουν την ψήφο των πολιτών έκαναν ρουσφέτια. Δεν έκανε η αριστερά ρουσφέτια.

Εμείς δεν είμαστε με το κράτος γενικά και αόριστα. Εμείς είμαστε με ένα δημόσιο τομέα που θα είναι υπό κοινωνικό έλεγχο και θα είναι ανταποδοτικός για την κοινωνία. Εμείς δεν είμαστε με τις προσλήψεις γενικά και αόριστα, όπου κάποιοι αργόμισθοι θα κάθονται σε ορισμένα γραφεία. Αυτό πρέπει να τελειώσει και θα τελειώσει. Είμαστε με το να εκπληρώσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας. Πήγα προχθές σε ένα μεγάλο νοσοκομείο στον Ερυθρό. Ξέρετε τι εικόνα αντιμετώπισα; Σε ένα θάλαμο χειρουργημένων αντιστοιχούν για κάθε νοσηλευτή ή νοσηλεύτρια 40 ασθενείς. Έχουν μετατρέψει τα νοσοκομεία σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν. Πηγαίνει ο κόσμος εκεί και φέρνει από τα σπίτια του γάζες. Αυτή είναι η εικόνα σήμερα και μου λέτε αν χρειάζεται να στηρίξουμε το δημόσιο τομέα. Βεβαίως εκεί που υπάρχει ανάγκη για τον πολίτη. Δηλαδή σε αυτή τη χώρα οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να έχει ένα απόθεμα στις τράπεζες θα πρέπει να πεθαίνει αβοήθητος; Θα στηρίξουμε το δημόσιο τομέα με στοχευμένες προσλήψεις εκεί όπου χρειάζεται να κάνουμε προσλήψεις. Εκεί όπου δεν χρειάζεται δεν θα υπάρξουν προσλήψεις και θα υπάρξει και εξορθολογισμός.

Με ρωτήσατε για το ιδιωτικό τομέα. Ποιοι είναι αυτοί που μάχονται και αγωνίζονται ώστε να σταματήσει αυτή η αδιανόητη  λογική της δήθεν ανταγωνιστικότητας με τη μείωση του εργατικού κόστους γιατί έτσι λένε θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Αν δεν αφήσουμε κατά μέρους αυτή τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης, τη λογική που εμπεριέχει αυτό το φάρμακο που σκοτώνει την οικονομία..θέλουν να γίνουμε δήθεν πιο ανταγωνιστικοί αυξάνοντας τις εξαγωγές, όμως αν η χώρα δεν κάνει το αντίστροφο τώρα και δεν τονώσει την ενεργό ζήτηση, αν δεν αυξηθούν από τα κάτω προς τα πάνω οι χαμηλοί μισθοί δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε την κρίση. Την κρίση θα την ξεπεράσουμε μέσα από την τόνωση της ζήτησης των χαμηλών μισθών και των συντάξεων για αυξηθεί η κατανάλωση. Χωρίς κατανάλωση δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση.

-          Τα λεφτά θα βρεθούν από τη φορολογία του πλούτου που τώρα ξεφεύγει στην Ελβετία και σε άλλες χώρες;

Σας είπα και πριν ότι εμείς δεν λέμε ότι ο δρόμος που θα βαδίσουμε είναι εύκολος, ούτε και ότι έχουμε το μαγικό ραβδί να αλλάξουμε την κόλαση σε παράδεισο μέσα σε μια μέρα. Και λέμε ότι σʼ αυτή τη ζωή όταν κάποιοι χάνουν, κάποιο κερδίζουν. Δεν μπορεί να κερδίζουν όλοι, διότι έχουμε και πολλούς αντιμνημονιακούς όπως ο κ. Καμμένος που αντιγράφει και πολλές από τις δικές μας θέσεις στα ζητήματα του χρέους που λέει ότι όλοι θα κερδίσουν. Θα κερδίσουν και οι φτωχοί και οι πλούσιοι. Αυτό, όμως, δεν γίνεται. Αν θέλουμε να βρούμε πόρους προκειμένου να στηρίξουμε τον χαμηλόμισθο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, να έχουμε δημόσιες επενδύσεις για τη στήριξη της απασχόλησης και την ανάπτυξη θα πρέπει κάποιοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Και εμείς λέμε κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο και έχει συγκρούσεις και γιʼ αυτό μας κυνηγάνε και μας πολεμάνε τα μεγάλα συμφέροντα ότι θα αναγκάσουμε τον πλούτο και τους πλούσιους να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Θα σταματήσουμε σε αυτή τη χώρα να φορολογούμε τη φτώχεια και θα φορολογήσουμε το μεγάλο πλούτο. Ξέρετε ότι αν αντί για το 23% του ΦΠΑ στην εστίαση και κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα μαγαζιά και έχουμε 1000 λουκέτα ανά βδομάδα, κάναμε μια έκτακτη εισφορά στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που το 2011 σε περίοδο κρίσης είχαν τζίρο 200 δις και τους λέγαμε 1% επί του τζίρου σας για να μην βάλουν 23% στην εστίαση θα μαζεύαμε περισσότερα.

Πρώτο, λοιπόν, μέλημα ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, μιας νέα κυβέρνησης με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς που θέλουν να καταγγείλουν το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση και να στηρίξουν την κοινωνία θα είναι να πάμε σε δίκαιο φορολογικό σύστημα. Περιουσιολόγιο και πόθεν έσχες για όλους, όχι μόνο για τους πολιτικούς, αλλά για όλους τους όλους και να είναι υποχρεωμένοι να καταγράψουν κινητή και ακίνητη περιουσία και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και όποιος κάνει ψευδή δήλωση να τιμωρείται αυστηρά με δήμευση του ήμισυ της περιουσίας του. Να ξέρουμε όλοι πόσα έχουν ώστε να φορολογούμε ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός. Να σταματήσει αυτή τη αδικία.

Πριν πάμε στις συντάξεις. Για τους εφοπλιστές. Έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο και έχουν 58 διαφορετικές φοροαπαλλαγές. Δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη ούτε για ελάχιστα ευρώ για να στηρίξουν την οικονομία και τη χώρα που σήμερα καταρρέει. Εκεί εμείς θα βάλουμε μια έκτακτη εισφορά και θα τους πούμε: ακούστε κύριοι είσαστε και πατριώτες, θέλετε πολλές φορές να είστε και ευεργέτες, τώρα πρέπει να φανεί ο πατριωτισμός σας. Αφήστε αυτά την ώρα που η Ελλάδα γονατίζει ότι θα κατεβάσετε την ελληνική σημαία από τα πλοία σας και θα σηκώσετε της Λιβερίας. Αν το κάνετε αυτό, τότε να πάρετε και τι βίλες σας, τις offshore σας και τα καγιέν σας και να πάτε να ζήσετε στη Λιβερία. Δεν θα έχετε πολιτικά δικαιώματα να ζείτε σε αυτή τη χώρα αν δεν πληρώνετε φόρους σε αυτή τη χώρα. Αυτά είναι συγκρουσιακά και γιʼ αυτό μας πολεμάνε τα μεγάλα συμφέροντα. Εμείς δεν λέμε ότι θέλουμε να τα έχουμε καλά με όλους. Για να μπορέσει να ανασάνει ο φτωχός, ο χαμηλοσυνταξιούχος πρέπει κάποιοι  να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Με ρωτήσατε για τις βουλευτικές συντάξεις. Εμείς έχουμε καταθέσει έγκαιρα προτάσεις. Είναι προκλητικά τα προνόμια που έχουν οι βουλευτές και πρέπει να σταματήσουν να έχουν αυτά τα προνόμια. Ο μισθός του βουλευτή πρέπει να είναι ανάλογος του κατώτατου μισθού και όχι ανάλογος του ανώτερου, ώστε όταν κάποιος νομοθετεί να μειωθεί ο κατώτατος μισθός να μειώνεται αυτομάτως και ο μισθός του βουλευτή. Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι προκλητικές αδικίες. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να σταματήσει και ένας λαϊκισμός ότι όλοι είναι το ίδιο και όλοι φταίνε το ίδιο. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο.

-          Κίνητρα για να μην κλείσει το μαγαζί, να μην γίνουν απολύσεις, κίνητρα για να σταθεί η οικονομία στα πόδια της, να αποκτήσει έσοδα το κράτος και έσοδα τα ταμεία. Προς αυτή την κατεύθυνση τι θα κάνετε;

Δυο είναι βασικές κινήσεις μπορούν να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και έχουν σχέση με τις τράπεζες. Αν συνεχιστεί αυτό το καθεστώς της ασυλίας και της κερδοσκοπίας των τραπεζών τότε θα βουλιάξουν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι τράπεζες έχουν πάρει 200 δις, από το πρώτο πακέτο Αλογοσκούφη των 28 δις μέχρι σήμερα με τα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης και δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία. Το θυμάστε το σύντομο ανέκδοτο το ΤΕΜΠΜΕ , το ταμείο στήριξης των μικρομεσαίων που στήριξαν μόνο εύρωστες επιχειρήσεις; Πάει κι αυτό. Από τα 50 δις που παίρνουν για ανακεφαλαιοποίηση  τα παίρνουν για να καλύψουν και μέρος της χασούρας που είχαν από το κούρεμα των ομολόγων του δημοσίου, αλλά και για να καλύψουν τα επισφαλή δάνεια, αυτά που έχουν δώσει σε μικρομεσαίους που τώρα έχουν κλείσει το μαγαζί τους και δεν έχουν εισόδημα και ξέρουν οι τράπεζες ότι δεν θα τα πάρουν και στα νοικοκυριά που  μπορεί να έχουν πάρει ένα καταναλωτικό δάνειο και τώρα να είναι άνεργοι. Γιʼ αυτό λέμε κούρεμα του ιδιωτικού χρέους. Δεν μπορεί να παίρνουν χρήματα, δημόσιο χρήμα που αυτό θα πάει στους φορολογούμενους και θα γίνει νέο βάρος, νέο χρέος 34 δις γιατί μόνο 16 θα επιστρέψουν και ταυτόχρονα να σβήνουν  από τους προϋπολογισμούς τους τις επισφαλείς απαιτήσεις αλλά να κρατούν τις εισπρακτικές εταιρίες και να τρέχουν να κυνηγάνε τον κοσμάκη να πάρουν χρήματα που δεν μπορούν φυσικά να τους τα δώσει γιατί δεν υπάρχουν. Άρα, πολύ απλά, όσο μειώθηκε το εισόδημα του μικρομεσαίου, του νοικοκυραίου από τη στιγμή που σύνηψε το δάνειο μέχρι σήμερα, ισόποσα να κουρευτούν και οι δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και επιπλέον να μην υπάρχει καμιά δόση δανείου προς τις τράπεζες που να υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος, διότι αλλιώς η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων δεν θα μπορέσει να επιβιώσει.

-          Γιατί δεν κάθεται η αριστερά σε ένα τραπέζι και να πει 1,2,3, φτιάχνουμε την πλειοψηφία μας και προχωράμε. Είναι τόσο δύσκολο;

Θέτετε ένα κρίσιμο θέμα. Η άποψή μου είναι ότι δεν έχουν αντιληφθεί τόσο η κ. Παπαρήγα, όσο και ο κ. Κουβέλης την ιστορικότητα των στιγμών, τη μεγάλη ιστορική ευθύνη που μας βαραίνει να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή. Συνηθίζουμε στην αριστερά να βάζουμε επιθετικούς προσδιορισμούς δίπλα από το υποκείμενο και να λέμε ανανεωτικά αριστερά, συνεπής αριστερά, ριζοσπαστική αριστερά. Αυτό που διακυβεύεται τώρα δεν είναι ο επιθετικός προσδιορισμός, αλλά το ίδιο το υποκείμενο, η αριστερά. Τι νόημα ύπαρξης έχει η αριστερά για να είναι αριστερά, αν δεν προσπαθήσει να αποτρέψει την πορεία του λαού μας προς τη δυστυχία; Θα μας κρίνει αυστηρά ο ιστορικός του μέλλοντος γιατί θα δει αν εμείς τελικά καταφέραμε αυτή την πορεία του λαού προς τη δυστυχία και όχι τις προθέσεις ή γιατί δειλιάσαμε, αδιαφορήσαμε, δεν τολμήσαμε. Αν σήμερα κατεβαίναμε ενωμένοι θα ψάχναμε να βρούμε με τα κιάλια τον δεύτερο. Κατέθεσα πρόταση να κατέβουμε μαζί στις μονοεδρικές και για να χρησιμοποιήσω ποδοσφαιρικό όρο θα μπαίναμε με γκολ από τα αποδυτήρια σε αυτή τη μάχη. Θα ξέραμε ότι έχουμε 8 έδρες και πηγαίναμε για τις επόμενες. Ούτε αυτό έγινε δεκτό. Παρʼ όλα αυτά, εγώ είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω ότι ο λαός είναι αυτός που με την ετυμηγορία του το βράδυ των εκλογών θα δείξει το δρόμο και θα αναγκάσει όλες τις δυνάμεις της αριστεράς σε ενότητα την επομένη για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση η οποία θα έχει πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς και θα έχει τη λαϊκή εντολή να ανατρέψει το μνημόνιο.

Οι δημοσκοπήσεις τελείωσαν προχθές. Οι πραγματικές δημοσκοπήσεις για εμάς είναι η επαφή μας με τον κόσμο που βλέπουμε ένα πρωτοφανές ρεύμα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς εμάς. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά απʼ όλες τις υπόλοιπες αντιμνημονιακές δυνάμεις. Συνεπώς, τώρα ο κόσμος πρέπει να καταλάβει την κρισιμότητα της ψήφου και τη χρησιμότητα της ψήφου. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Εμείς είμαστε αυτοί που καταθέτουμε την εναλλακτική πρόταση και έχουμε πρόταση εξουσίας και δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε τους βουλευτές μας από 10 20 ή 30 ή 40, αν αθροίζονται σε μια μειοψηφία στη βουλή. Θέλουμε να είναι πλειοψηφική η δυνατότητά μας. Καλούμε ακόμα και αυτούς που δεν μας έχουν εμπιστευτεί ακόμα, που δεν είναι απόλυτα πεισμένοι ότι λέμε σε όλα τα σωστά, αλλά σκέφτομαι να τιμωρήσουν τα δυο κόμματα και σκέφτονται ποιο από τα κόμματα τα αντιμνημονιακά να ψηφίσουν, να είναι χρήσιμη η ψήφος τους. Αν ανατρέψουμε τους συσχετισμούς και βγούμε μπροστά τότε το βράδυ των εκλογών θα έχουμε ένα μεγάλο πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα, ένα μεγάλο πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη. Θα είναι μια μεγάλη ανατροπή και ένα ισχυρό μήνυμα αλλαγής. Αυτή τη φορά η χρήσιμη ψήφος έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Χρήσιμη, αποτελεσματική ψήφος είναι η ψήφος στην ενωτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ