31/07/2012

Σχέδιο συγχωνεύσεων νοσοκομείων και αλλαγές στους Οργανισμούς των μονάδων Υγείας - Επίκαιρη ερώτηση του Α. Ξανθού, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Υγείας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα την προοπτική της κατάργησης μεγάλου αριθμού νοσοκομείων για το 2013-2014 και ταυτόχρονα έχει συμφωνηθεί να μειωθούν κατά 661  τα τμήματα και οι κλινικές του ΕΣΥ μέχρι το τέλος του 2012, κυρίως μέσω αλλαγών στους Οργανισμούς των νοσοκομείων.

Διανύουμε μια περίοδο εκτεταμένης ανεργίας και φτώχειας, με το ποσοστό του πληθυσμού που είναι αποκλεισμένο ( λόγω μακροχρόνιας ανεργίας, ανασφάλιστης εργασίας και αδυναμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών) από οποιαδήποτε πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας να ξεπερνά το 30% και με καταγεγραμμένη αύξηση της ζήτησης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας της τάξης του 25-30% .

Την ώρα που η κοινωνία έχει ανάγκη  την καθολική και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών ( ανεξάρτητα από την εργασιακή ή ασφαλιστική τους κατάσταση ) σε δημόσια περίθαλψη ποιότητας, η κυβέρνηση προωθεί τη  «συρρίκνωση» του ΕΣΥ και τον «ακρωτηριασμό»  κλινικών και τμημάτων που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες σε πολίτες που δεν έχουν άλλη επιλογή και σε περιοχές απομονωμένες υγειονομικά.

Ερωτάται ο κ.Υπουργός :

1. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του σχεδίου συγχωνεύσεων νοσοκομείων και με ποια κριτήρια, δεδομένης της έντονης  αμφισβήτησης των στοιχείων για την «πληρότητα»   και την «αποδοτικότητα»  των νοσηλευτικών μονάδων;

2.   Θα  αναμορφωθούν οι Οργανισμοί των νοσοκομείων στη βάση  της περικοπής λειτουργούντων τμημάτων, κλινικών , κλινών και θέσεων προσωπικού ;

O ερωτών βουλευτής

Ξανθός Ανδρέας