31/07/2012

Ενδοομιλικές Συναλλαγές - Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους Υπουργούς Οικονομικών - Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Η κερδοσκοπία πολυεθνικών, αλλά και εγχώριων ομίλων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε βάρος του ελληνικού κράτους και των σκληρά δοκιμαζόμενων Ελλήνων πολιτών. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν αναμένεται να οδηγηθεί σε λύση από τη στιγμή που ο αρμόδιος μηχανισμός ελέγχου, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση αυτών των εταιρειών, παραμένει εγκλωβισμένος στη δίνη αρμοδιοτήτων μεταξύ των Υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών. Ο ανωτέρω μηχανισμός (ο οποίος διέπεται  από τους Νόμους  3728/2009 και 3775/2009) τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι στελεχωμένος μόνο με έναν υπάλληλο, ο οποίος από τους 40 φακέλους που έχουν συγκεντρωθεί έχει κατορθώσει να ελέγξει μόλις 1. Η κρισιμότητα των παραπάνω είναι προφανής, δεδομένου ότι οι υπό έλεγχο εταιρείες ανέρχονται στις 2.500, οι μισές εκ των οποίων είναι πολυεθνικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στην Αμερική όσο και στη Γερμανία ο εν λόγω μηχανισμός είναι στελεχωμένος με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ το έργο του υποστηρίζεται από κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

Είναι γνωστό, ότι το Σεπτέμβριο του 2011 τέθηκε υπʼ όψιν της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών το πόρισμα Επιτροπής η οποία είχε εν τω μεταξύ συσταθεί με σκοπό την ενοποίηση των προαναφερθέντων Νόμων και την υπαγωγή της συγκεκριμένης υπηρεσίας στους ελεγκτικούς φορολογικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να μη βρίσκεται μια τόσο κρίσιμη υπηρεσία στη δίνη αρμοδιοτήτων των δύο υπουργείων.

Κατόπιν των ως άνω  αιτούμεθα από τους κ.κ. Υπουργούς

Την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων του σχετικού πορίσματος της Επιτροπής.

Οι Αιτώντες  Βουλευτές,

Κουρουμπλής  Παναγιώτης