18/08/2012

Συνέντευξη του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Πάνου Σκουρλέτη στο Κεντρικό Δελτίο του ρ/σ ΑΝΤΕΝΝΑ 9,72 (στον Κ.Λασκαράτο)

- Καλό μεσημέρι, κ. Σκουρλέτη. Πως είστε;

Όπως οι περισσότεροι.

- κ. Σκουρλέτη, τι περιμένετε εσείς από τα μέτρα τα οποία ανακοινώνονται; Πλησιάζει η ώρα.

Νομίζω ότι έχει φανεί η λογική των μέτρων, η φιλοσοφία τους, και το γεγονός ότι βρίσκονται στο πλαίσιο της γνωστής και αποτυχημένης, θα έλεγα, μνημονιακής πολιτικής. Πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, μεγαλύτερο από τα προηγούμενα, με μεγαλύτερη ένταση, το οποίο είναι προδιαγεγραμμένο ότι δεν θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Θα βαθύνει την ύφεση και αυτό που ονομάζουμε κοινωνική χρεοκοπία για το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας.

- Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ, απʼ ότι καταλαβαίνω και από τις ανακοινώσεις που έχει βγάλει το κόμμα σας, είστε πεπεισμένοι ότι ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να διεκδικήσει τίποτα ούτε από τον κ.Γιούνκερ ούτε από την κα Μέρκελ ούτε από τον κ.Ολάντ. σωστά το καταλαβαίνω;

Να σας πω, ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να κάνει αυτό το ταξίδι έχοντας προηγουμένως κάνει τα πάντα για να ακυρώσει την οποιαδήποτε δυνατότητα μιας θετικής εξέλιξης. Και εξηγούμαι. Κατʼ αρχήν, αμέσως την επόμενη των εκλογών ουσιαστικά έστριψε την πλάτη του στο ίδιο το μήνυμα της κάλπης. Δεν εννοώ το μήνυμα όσων ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν πλήρως καταδικαστικό απέναντι στη μνημονιακή πολιτική αλλά και σε  εκείνους, οι οποίοι ψήφισαν το κόμμα του κ. Σαμαρά και τα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης, πιστεύοντας και ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει μια προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων όρων. Αυτό βλέπετε ότι έχει εγκαταλειφθεί, μιλήσανε για επαναδιαπραγμάτευση, αλλά την ίδια στιγμή έκαναν τα πάντα για να στείλουν ένα μήνυμα προς την κα Μέρκελ και τους ευρωπαίους ότι θα ακολουθήσουν απαράκλητα τους όρους και τη λογική του μνημονίου. Έτσι, λοιπόν, ο κ.Σαμαράς ξεκινάει το ταξίδι, έχοντας στις αποσκευές του αυτά τα 16 δις, αν τα αθροίσει κανείς, των μέτρων μέσα από τη λαφυραγώγηση, θα έλεγε κανείς, της ελληνικής κοινωνίας, για να τα πάει να τα εναποθέσει στα πόδια της κας Μέρκελ. Πιστεύετε, λοιπόν, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, μπορείς να διεκδικείς κάτι καλύτερο;

- Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί ένα συγκεκριμένο δρόμο. Ποιο είναι αυτό το μονοπάτι, το οποίο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθηθεί σήμερα;

Αυτή τη στιγμή, εάν θα ήταν κάτι το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ελπίδα και να δείξει ένα φως στην άκρη του τούνελ, θα ήταν η πλήρης εγκατάλειψη των μνημονιακών πολιτικών και των ακραίων πολιτικών λιτότητας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ευρώπη. Εμείς είμαστε πεισμένοι…

- Με καταγγελία κ. Εκπρόσωπε; Είναι το βασικό συστατικό της ουσίας σε αυτό που ρώτησα.

Αυτό, νομίζω, καμιά φορά είναι ένα λογοπαίγνιο το οποίο συγκαλύπτει την ουσία. Η ουσία είναι η εξής. Βλέπουμε και στις κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρώπης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο. Υπάρχουν αντιφατικές δηλώσεις. Άλλοι μιλούν να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, άλλοι μιλάνε για ένα σκληρό πυρήνα ενός νέου νομίσματος, άλλοι θέλουν να αλλάξει αυτή η πολιτική. Άρα, λοιπόν, υπάρχουν αντιφάσεις και στο κυρίαρχο μπλοκ. Πολύ δε περισσότερο η Αριστερά, και η δική μας Αριστερά, έχει τονίσει πως αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και όπως με βάση την ίδια φιλοσοφία εφαρμόζεται και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που έχουν αντίστοιχα προβλήματα, ουσιαστικά οδηγεί την Ευρώπη στην αποδόμησή της. Το θέμα, λοιπόν, είναι να την υπερβούμε.

Εμείς είχαμε πει ευθέως ότι θα πρέπει να ακυρωθεί το μνημόνιο. Δεν μπορεί να συνεχίζει μια πολιτική η οποία βλέπουμε τι παράγει και που οδηγεί. Τι θα είναι καλύτερο όταν μετά από πολλούς μήνες θα έχουν πολλαπλασιαστεί οι άνεργοι, θα έχουν κλείσει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και θα έχει απολέσει το δημόσιο ένα κομμάτι της περιουσίας του; Τι θα είναι καλύτερο τότε;

- Με ποιον τρόπο, όμως κ. Σκουρλέτη, τότε η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το μνημόνιο; Γιατί εμείς δεν μπορούμε να απελάνουμε αποφάσεις και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί κάθε φορά να αναλάβει αποφάσεις για όλες τις άλλες χώρες ή για το σύνολο της Ευρώπης. Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ τι προτείνει να κάνουμε σήμερα; Πώς να εγκαταλείψουμε το μνημόνιο; Να το καταγγείλουμε; Να βρούμε μια άλλα πατέντα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είχε τη δυνατότητα όντας στην κυβέρνηση - δεν του δόθηκε, νομίζω όμως ότι κοντοζυγώνει εκείνη η στιγμή, αυτή είναι η αίσθηση στην ελληνική κοινωνία-, θα ακύρωνε  όλους αυτούς τους  μνημονιακούς νόμους και θα ζητούσε να υπάρξει ένα πάγωμα της αποπληρωμής των χρεών μας  με παράλληλη  διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Αυτό δεν είναι μια χαριστική στάση απέναντι στην Ελλάδα. Εάν σήμερα η Ευρώπη δεν ακολουθήσει αντίστοιχες λύσεις, στα πλαίσια μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, θα διαλυθεί …..

- Αυτή σας η πρόταση εμπεριέχει έχει το ρίσκο της χρεοκοπίας;

Εμπεριέχει το ρίσκο της αβεβαιότητας απέναντι στην βεβαιότητα ότι αυτή η μνημονιακή πολιτική που ακολουθείται μας οδηγεί στη χρεοκοπία. Ο κ. Σαμαράς, να είστε βέβαιος ότι, θα είναι ο Πρωθυπουργός της χρεοκοπίας και της δραχμής όσο ακολουθεί αυτή την πολιτική.

- Τη θεωρείτε κακή τη χρεοκοπία στο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί αυτό δεν το έχουμε καταλάβει. Λέτε ότι ο κ. Σαμαράς μας οδηγεί στη χρεοκοπία, ο κ.Λαφαζάνης, όμως, είπε ότι η χρεοκοπία είναι το όπλο των αδυνάτων.

Εμείς ουδέποτε και κανένα στέλεχός μας δεν είπε ότι αποτελεί - και το επαναλαμβάνω αυτό, γιατί υπήρξαν πριν από λίγο και άλλες δηλώσεις σε αυτό το γαϊτανάκι των απερίγραπτων ανακοινώσεων της Ν.Δ. – ουδέποτε κανένα στέλεχός μας υποστήριξε ότι αποτελεί λύση για την Ελλάδα η χρεοκοπία. Αντίθετα, οι πολιτικές μας προτάσεις, το πρόγραμμά μας είναι για να την αποφύγουμε. Αλλά είμαστε βέβαιοι ότι αυτός ο δρόμος δεν εξαρτάται μόνο από αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά από την αλλαγή συσχετισμών και κατʼ επέκταση πολιτικών στο σύνολο της Ευρώπης.

- Επειδή κάνατε μια αναφορά, κ. εκπρόσωπε του ΣΥΡΙΖΑ. Να διαβάσω σε ότι αναφέρεστε. Μετά τον κ.Κουράκη, σήμερα παραχώρησε και ο κ.Στρατούλης μία συνέντευξη και εξεδόθη δελτίο Τύπου από το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ., το οποίο λέει κατά λέξη ότι: «Τρίτος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε 48 ώρες, ζητάει τη χρεοκοπία της χώρας και την επιστροφή στη δραχμή. Από τον κ.Τσίπρα δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση. Είναι φανερό, ότι η χρεοκοπία της χώρας και η επιστροφή στη δραχμή, αποτελεί την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ». Συνεπώς, θέλω να μου απαντήσετε κι εσείς, κ. Σκουρλέτη, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει κάθε δήλωση που είναι υπέρ της χρεοκοπίας;

Σας έχω ήδη απαντήσει, λέγοντας ότι ουδέποτε κανένα στέλεχός μας δεν είπε ότι αποτελεί για την Ελλάδα θετική προοπτική, δεν αποτελεί δικιά μας επιλογή, η επιλογή της χρεοκοπίας. Το αντίθετο μάλιστα. Αυτό είπα πριν από λίγο.

- Μα πάντως «όπλο των αδυνάτων», έτσι ακούγεται.

Αν θέλετε να σχολιάσω το περιεχόμενο των δηλώσεων διαφόρων στελεχών του κόμματός μας, είπαν ότι η πραγματικότητα η οποία οδηγεί στο ενδεχόμενο της χρεοκοπίας μπορεί και να είναι ένα όπλο, με βάση σήμερα τη συμμετοχή μας στο οικονομικό γίγνεσθαι της Ευρώπης. Δηλαδή, αυτό που λέγαμε και προεκλογικά, αν καταρρεύσει η Ελλάδα να είστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματά της, δυστυχώς η ευτυχώς, δεν θα τα υποστούν μόνο ως Έλληνες πολίτες, αλλά το σύνολο  της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

- Αυτή, λοιπόν, η διατύπωση έτσι όπως την έκαναν τα στελέχη σας, ο κ.Λαφαζάνης, ο κ.Κουράκης, ο κ.Στρατούλης σήμερα, είναι η επίσημη θέση του κόμματος;

Σας λέω ποια είναι η επίσημη θέση του κόμματος. Συνεπώς, εγώ ερμηνεύω τις δικές τους δηλώσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επιτρέψτε μου, έχει σημασία…..

- Άρα, χρειάζονται ερμηνεία οι δηλώσεις των στελεχών σας; Σε αυτό το σημείο συμπίπτουν οι απόψεις μας.

ενδιαφέρει η ουσία, πέρα από το παιχνίδι των εντυπώσεων των διαφόρων ανακοινώσεων των Γραφείων Τύπου με ενδιαφέρει περισσότερο η ουσία των πραγμάτων.

- Είναι η ουσία, γιατί σήμερα είστε αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο μπορεί να είστε κυβέρνηση.

Ακριβώς. Άρα, λοιπόν, η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα η Ελλάδα αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι αυτή η πραγματικότητα που μας δίνει τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης. Δεν είμαστε μιας δεύτερης ταχύτητας μέλος σε αυτή την ευρωπαϊκή οικογένεια και στην ευρωζώνη. Αυτό είναι που δεν έχουν εκμεταλλευτεί αυτή μέχρι τώρα, οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

- κ. εκπρόσωπε του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σκουρλέτη, θέλω να θερμά να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και το κεντρικό Δελτίο.

Να είστε καλά. Καλό μεσημέρι.