ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/09/2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ ΕΚΜ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ



• Που είναι ο Πρωθυπουργός; Αυτή είναι η αντίληψη του για την κοινοβουλευτική διαδικασία;

• Η επαναδιαπραγμάτευση έγινε επίδειξη υποταγής και άφεσης αμαρτιών στην κα Μέρκελ

• Κόβεται 80 και 120 ευρώ στους ένστολους και ξοδεύεται 17 εκατ. στο ΤΑΙΠΕΔ και 20.000 ευρώ μισθό στον πρόεδρό του

• Όταν οι νόμοι δεν συμφωνούν μαζί σας, τόσο το χειρότερο για τους νόμους. Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου καταργήσατε το νόμο

• Με μια μόνο δήλωση σας βγήκε το Τ.Τ. από το χρηματιστήριο. Η πρώτη σε κεφαλαιακή επάρκεια τράπεζα στην Ελλάδα και τρίτη στην Ευρώπη

• Γιατί δεν δίνετε στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock;

• Αν Υπουργός άλλης χώρας έλεγε  ότι περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου δεν είναι βιώσιμο την ώρα που επιχειρείται η πώλησή του, θα ερχόταν εισαγγελέας

• Το Τ.Τ. έχει δώσει στο ελληνικό δημόσιο την τελευταία 5ετία 3 δις, την ώρα που ιδιωτικές τράπεζες έχουν πάρει ρευστό και εγγυήσεις 150 δις.

• Έχει «γίνει ληστεία τραπέζης» και με την ΑΤΕ και με το Τ.Τ. 

• Όσοι έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία σε Νέα Δημοκρατία- ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ΔΗΜ. ΑΡ. πρώτοι θα βγουν στους δρόμους

• Η Αργεντινή πέρασε μια μεγάλη δυσκολία αλλά κατάφερε με αξιοπρέπεια να σταθεί στα πόδια της. Εσείς μας οδηγείτε σε καταστάσεις πολύ χειρότερες.

Στην ανάπτυξη της ερώτησης είπε:

«Κύριε Υπουργέ, αν δεν κάνω λάθος είναι η πέμπτη συνεχόμενη ερώτηση σε αυτή την δύσμοιρη ώρα του Πρωθυπουργού, έτσι έχει καθιερωθεί που δεν έρχεται ο Πρωθυπουργός να απαντήσει. Δεν έχω κάτι μαζί σας και προφανώς δεν υποτιμώ την παρουσία σας, ούτε θεωρώ ότι αποτελεί υποβιβασμό της δικής μου παρουσίας να δέχομαι εσείς να μου απαντήσετε. Όμως αναρωτιέμαι που βρίσκεται ο πρωθυπουργός, δυο μήνες έχει να πατήσει σε αυτήν εδώ την αίθουσα, από τις 6 Ιουλίου όταν ανέγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις. Αυτό τι αποδεικνύει; Μια νέα αντίληψη για τον σεβασμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας; Εν πάση περιπτώσει θα μπορούσε αν δεν θέλει να έρχεται να απαντάει στην ώρα του Πρωθυπουργού να την καταργήσει. Να μην είναι η ώρα του πρωθυπουργού, να είναι η ώρα του Υπουργού των οικονομικών. Αλλά εν πάση περιπτώσει εγώ κατανοώ γιατί δεν έρχεται. Δεν έρχεται γιατί δεν έχει τι να πει και γιʼ αυτό για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός δεν πάει στην ΔΕΘ να κάνει την καθιερωμένη ομιλία στους παραγωγικούς φορείς, ούτε επί δικτατορίας, ποτέ δεν έγινε αυτό. Πάντοτε ο πρωθυπουργός πήγαινε, αναγνώριζε ένα κορυφαίο γεγονός και πήγαινε και καθόταν να ακούσει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Πρωθυπουργός όμως δεν έχει τι να πει διότι έχει ευθιξία και αυτό του το καταλογίζω στα θετικά του. Δεν μπορεί πριν δυο μήνες μας έλεγε επαναδιαπραγμάτευση με αυτό πήρε την ψήφο του ελληνικού λαού. Και η περίφημη επαναδιαπραγμάτευση έγινε αυτή η κακόμοιρη επίδειξη υποταγής και άφεσης αμαρτιών στην κα. Μέρκελ. Τι να έρθει να πει εδώ όταν σήμερα βλέπουμε ότι η χώρα πηγαίνει ολοταχώς σε μια διαδικασία καταστροφής με 30% ανεργία.

Όμως κύριε Υπουργέ, εσείς που είστε εδώ και μας τιμά βεβαίως η παρουσία σας και σας ευχαριστούμε που μας κάνετε την τιμή να΄ρθείτε, έχω την αίσθηση ότι αντιμετωπίζετε με ιδιαίτερα αλαζονική συμπεριφορά τους ίδιους τους θεσμούς και τη δημοκρατία. 

Και θα σας πω γιατί. Χθες βράδυ συνεδρίασε η επιτροπή για τις Δ.Ε.Κ.Ο. προσπαθείτε να αλλάξετε τη διοίκηση του  ΤΑΙΠΕΘ, του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Και καλά κάνατε διότι οι προηγούμενοι έκατσαν 1,5-2 χρόνια ξεκοκάλισαν 17 εκατομμύρια –αυτά λένε οι απαντήσεις που εσείς μας δώσατε- χωρίς να κάνουν μια αποκρατικοποίηση, πάλι καλά λέμε εμείς που δεν κάνανε ούτε μια,  διότι δεν θέλουμε να ξεπουληθεί ο δημόσιος πλούτος αλλά πρέπει να δώσουν λογαριασμό που πήγαν αυτά τα 17 εκατομμύρια όταν εσείς κόβετε τα 80 και 120 ευρώ στους ένστολους που είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ στους δρόμους. Και μαθαίνουμε μάλιστα σήμερα ότι η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αμοιβές, που φθάνουν τα 20 και 22 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως. Όταν η χώρα και ο μέσος Έλληνας σήμερα στενάζει.

Θέλω όμως να μπω στην ουσία. Οι νόμοι υπάρχουν για να τηρούνται πόσο δε μάλλον όταν τους έχει ψηφίσει η συνέχεια της σημερινής κυβέρνησης. Ο νόμος λοιπόν ορίζει ότι για να διοριστεί διοίκηση σε αυτό το ταμείο πρέπει να έχει τα 2/3 των Βουλευτών που συμμετέχουν στην αντίστοιχη επιτροπή. Δεν τα είχατε χθες τα 2/3. Αλλά όταν οι νόμοι δεν συμφωνούν με τις δικές σας επιλογές τόσο το χειρότερο για τους νόμους. Νύκτα σπεύσατε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να καταργήσετε το νόμο που η  προηγούμενη κυβέρνηση και σεις ως συνέχεια είχατε επιβάλλει την προηγούμενη περίοδο. Μέγιστη ασέβεια απέναντι στους νόμους. Και όχι μόνο αυτό.  Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προχωράτε και στην απόφαση να αρθεί το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου στις προς εκποίηση δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Κύριε Υπουργέ, καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει σε αυτό, δεν είναι η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όπως θέλετε να μας πείτε, είναι βεβαίως σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξ αιτίας της πολιτικής σας αλλά πρέπει να σεβαστούμε τους θεσμούς και τη δημοκρατία σε αυτό τον τόπο είναι το τελευταίο που μας έχει μείνει.

Και έρχομαι στο κύριο θέμα της ερώτησης.

Κύριε Υπουργέ, με μια δήλωσή σας και μόνο η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχασε προχθές το 30% της αξίας της στο χρηματιστήριο, έφυγε από το ταμπλό δηλαδή, ενώ την προηγούμενη μέρα -τι ειρωνείας;- είχε άνοδο 1,5%  με μια και μόνο δήλωσή σας ότι δεν είναι βιώσιμο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Και αναρωτιόμαστε εμείς πως είναι δυνατόν η πρώτη σε ευρωστία και κεφαλαιακή επάρκεια τράπεζα της χώρας και η τρίτη στην Ευρώπη πριν το PSI σήμερα να διαπιστώνεται ότι δεν είναι βιώσιμη. Την ίδια στιγμή που έχουν δισεκατομμύρια οι ιδιωτικές τράπεζες και μέσα από μια διαδικασία εν κρυπτώ μη δημοσιοποιήσιμη τις έχετε δώσει κεφαλαιακή επάρκεια.

Σας ρωτώ και θέλω συγκεκριμένες απαντήσεις. Από πού πηγάζετε αυτή σας την εκτίμηση και που τεκμηριώνεται –και εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος βεβαίως, δεν είναι μόνο δική σας- ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι βιώσιμο. Γιατί δεν δίνετε στη δημοσιότητα τόσο καιρό αυτή την περιβόητη έκθεση της Black Rokc; Και γιατί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο του οποίου οι ζημίες όπως όλοι γνωρίζουμε προέρχονται από το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, εξαιρέθηκε από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης ενώ άλλες ιδιωτικές τράπεζες που είχαν πολύ χειρότερη κεφαλαιακή επάρκεια δεν εξαιρέθηκαν.

Και τέλος με ποιο τρόπο θα αναπληρωθεί αυτή η ζημία που επήλθε για τους μικρομετόχους από την απαξίωση της τιμής μετοχής που προκάλεσε η δήλωση που κάνατε την προηγούμενη εβδομάδα.».

Στην ομιλία του είπε:

«Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά αν ήσασταν σε μια ιδιωτική τράπεζα, Διευθύνων Σύμβουλος, σε μια ιδιωτική επιχείρηση και είχατε αποφασίσει, είχε αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο να δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς και βγαίνατε σε λίγες ημέρες πριν και κάνατε δήλωση ότι η επιχείρηση είναι μη βιώσιμη, αλήθεια, οι μέτοχοι της επιχείρησης αυτής τι θα κάνανε μαζί σας, τι θα κάνατε; Γιατί έχετε περάσει από την αγορά και ξέρετε γιʼ αυτό σας ρωτώ με αυτούς τους όρους. Δεν μπαίνω στη συζήτηση που  ξέρετε την αντίθεσή μας ότι δεν πρέπει να εκποιηθεί. 

Αλλά ας υποθέσουμε ότι εσείς θεωρείτε ότι είναι ζημιογόνο για το ελληνικό δημόσιο και πρέπει να πουληθεί αυτή η τράπεζα και βγαίνετε και λέτε ότι είναι «σαπάκι», ότι είναι μη βιώσιμο. Τι αποτελεί αυτή η πράξη; Αν ήσασταν σε μια οποιαδήποτε άλλη χώρα Υπουργός και βγαίνατε και λέγατε ότι ένα περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου, το οποίο ετοιμάζεται να το πουλήσετε είναι μη βιώσιμο θα ερχόταν εισαγγελέας. 

Η κίνησή σας αυτή είναι αδιανόητη. Και φυσικά έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να πέσει 30% η αξία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο χρηματιστήριο και να βγει από το ταμπλό. Αδιανόητη η κίνηση αυτή.

Μπαίνω όμως στην ουσία. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κύριε Υπουργέ, με βάση επίσημα στοιχεία την τελευταία 5ετία είχε αποδώσει στο δημόσιο 3 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή που οι άλλες τέσσερις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται έχουν πάρει από το δημόσιο και από τον έλληνα φορολογούμενο σε ρευστό και εγγυήσεις πάνω από 150 δις ευρώ. Και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι μη βιώσιμο ενώ οι τράπεζες των ιδιωτών  όχι μόνο είναι βιώσιμες και ανακεφαλαιοποίηση θα πάρουν 50 δις και δωράκια και προίκες θα πάρουν τράπεζες δημόσιες που έχουν προοπτική, όπως η Αγροτική Τράπεζα για τον κ. Σάλα, δεν ξέρω τώρα σε ποιον θα γίνει δώρο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που πέραν της κεφαλαιακής επάρκειας και της ευρωστίας που είχε πριν τη διαδικασία του PSI έχει και έναν ιδιαίτερα σημαντικό, το σημαντικότερο ίσως δίκτυο εξυπηρέτησης σε όλη την Ελλάδα. Και αναρωτιέμαι αν αυτές οι κινήσεις έχουν μια στοιχειώδη λογική ή εκπορεύονται από μια ιδεοληψία ότι οτιδήποτε είναι δημόσιο πρέπει να πηγαίνει στην πυρά και οτιδήποτε ιδιωτικό να  προστατεύεται. 

Αυτοί οι κύριοι οι οποίοι αρνούνται να μας δώσουν στοιχεία, Τράπεζα της Ελλάδας, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φτιάχνουν capitals plans  χωρίς να μας τα δίνουν, δίνουν πιστοποιητικά βιωσιμότητας χωρίς να τα δίνουν στη δημοσιότητα, αμείβονται παχυλά. Ο Έλληνας φορολογούμενος όμως έχει στερηθεί τη δυνατότητα να ζει με αξιοπρέπεια και του φορτώνεται και στην πλάτη τις αμαρτίες και τα χρέη των ιδιωτών που θέλουν να κρατάνε τις τράπεζες που έχουν φαλιρίσει με την πολιτική τους με δημόσιο χρήμα. Αυτό είναι αδιανόητο! Δεν έχει γίνει πουθενά και ομολογώ μας εκπλήσσει αυτή η πολιτική. Πρόκειται για ληστεία τραπέζης, εγώ μόνο αυτό μπορώ να καταλάβω. Ληστέψατε την Αγροτική Τράπεζα ληστεύετε τώρα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Κύριε Υπουργέ, μιλάτε για αλλαγή κλίματος. Αλλαγή κλίματος; Μήπως ζείτε σε μια γυάλα; Μήπως τελικά γιʼ αυτό δεν αφήνετε τον Πρωθυπουργό να περπατήσει από το Μέγαρο Μαξίμου και να έρθει στη Βουλή; Να τον δει λίγο ο ήλιος! Ποια είναι η αλλαγή κλίματος; Έχετε εικόνα αυτή τη στιγμή πως περνάει ο μέσος Έλληνας όταν έχουμε 1.216.000 Έλληνες και Ελληνίδες στην επίσημη ανεργία και θα προσεγγίσουμε το 30%; Και όταν πάτε σε νέες μειώσεις και περικοπές τι είδους λογιστική είναι αυτή; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι δεν βγαίνει αυτό το πρόγραμμα; Και λέτε ότι άλλαξε το κλίμα. Άλλαξε το κλίμα για ποιον; Άλλαξε το κλίμα διότι σας κτύπησε στην πλάτη η κα Μέρκελ και σας είπε προχωρήστε; Ε, βεβαίως αυτό θα έκανε. 

Πείτε μου κύριε Υπουργέ, τι διαφορά θα είχε αν αντί για σας ήταν στη θέση σας ο κ. Τραα ή ο κ. Τόμσεν; Ποια διαφορά στην ασκούμενη πολιτική θα είχαν; Εντάξει, βεβαίως δεν θα μπορούσε να μιλήσει στους Έλληνες για πατριωτικό καθήκον όπως μιλάτε εσείς. Δεν αμφισβητούμε φυσικά την εθνική σας συνείδηση, αλίμονο.

Όμως κάνετε τεράστιο λάθος. Είναι ιδεοληψία αυτή που σας κατέχει. Διότι χαραμίσατε μέσα σε λίγους μήνες όσα ο λαός μας κέρδισε μέσα από την εκλογική αναμέτρηση και τους αγώνες του και υπήρχαν ως διαπραγματευτική δυνατότητα απέναντι στους πιστωτές και στους εταίρους. Δεν μπορώ να κατανοήσω τι σημαίνει περνάμε τα μέτρα και μετά θα δούμε αν θα διαπραγματευθούμε, γιατί οι άλλοι δεν θέλουν διαπραγμάτευση. Μου είπατε ότι χθες οι αποφάσεις του κ. Ντράγκι αλλάζουν το κλίμα σε σχέση με την Ελλάδα τίποτα δεν θα αλλάξει, όπως πολύ καλά το γνωρίζετε. Αλλά μην πάτε να με πείσετε εμένα ότι το ευρώ δεν θα διαλυθεί γιατί είναι σταθερή επιλογή της οικονομικής ελίτ στην Ευρώπη. Ναι αλήθεια είναι. Είναι μια σταθερή στρατηγική επιλογή διότι κερδίζει δισεκατομμύρια αυτή η ελίτ από το ευρώ και ο κίνδυνος διάλυσης που οι ίδιοι προκαλούν αποτελεί εργαλείο εκφοβισμού απέναντι στους λαούς για να περάσουν αυτά τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Έχω όμως την αίσθηση κύριε Υπουργέ και κλείνω κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δώσατε, έχω την αίσθηση ότι δεν μπορεί να πάει μακριά αυτή η βαλίτσα, δεν μπορεί να αντέξει ο λαός αυτή την πολιτική. Οι ψηφοφόροι που πριν από 2 μήνες έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία κάτω από πιέσεις, εκφοβισμό στη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Δημοκρατική Αριστερά να φτιάξουν αυτή την κυβέρνηση, είναι οι ίδιοι που τώρα εξαθλιωμένοι και αγανακτισμένοι θα βγουν στους δρόμους για να αντισταθούν σε αυτή την πολιτική. 

Διότι κύριε Υπουργέ, μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή όπως είχατε πει. Η Αργεντινή πέρασε μια πολύ μεγάλη δυσκολία και δεν πρέπει τους λαούς να τους χαρακτηρίζουμε με ρατσιστικό τρόπο. Πέρασαν όμως μια πολύ μεγάλη δυσκολία και κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους. Δυστυχώς εσείς μας οδηγείτε σε άλλες καταστάσεις πολύ χειρότερες. Θα έχουμε χάσει πλήρως την εθνική μας κυριαρχία, θα έχουμε χάσει πλήρως την αξιοπρέπειά μας, θα είμαστε υποτελείς, όλη η Ελλάδα θα γίνει μια ειδική οικονομική ζώνη και σεις θα επιχαίρετε διότι θα σας κτυπούν την πλάτη και θα ζητάτε άφεση αμαρτιών από την κα Μέρκελ για τις αμαρτίες του παρελθόντος. 

Εμείς λοιπόν απαντούμε και στον Πρωθυπουργό που δεν είναι εδώ, διότι δεν θέλει να έρχεται σε αντιπαράθεση ιδεών και στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σήμερα νομίζει ότι ξεμπέρδεψε με την Ελλάδα, πολύ σύντομα αυτός ο λαός θα σηκώσει κεφάλι. Και πολύ σύντομα αυτοί που νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με τον ελληνικό λαό θα έχουν απέναντί τους μια ηγεσία που δεν θα λέει αυτά που θα θέλουν να ακούσουν αλλά μια ηγεσία που όσο και αν τώρα απαξιούν και δεν θέλουν να την δουν, θα είναι άξια των αγώνων και των διεκδικήσεων του ελληνικού λαού και θα λέει στους ξένους και στους εταίρους αυτά που ο ελληνικός λαός θέλει να ειπωθούν και όχι αυτά που εκείνοι θέλουν να ακούσουν»  



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ