ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

20/09/2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΤ3 ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ: «Πολιτικές Όψεις και Απόψεις» (Βαγγέλης Σπυριδωνίδης - Κατερίνα Ρενιέρη)



Π. Σκουρλέτης: Νομίζω ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας τεράστιας επιχείρησης εξαπάτησης του ελληνικού λαού που ξεκίνησε  πριν τις εκλογές και ολοκληρώνεται τώρα. Περί αυτού πρόκειται. Όλα τα υπόλοιπα έχουν πολύ μικρή σημασία και μπορεί να έχουν να κάνουν με διάφορες ιδιοτέλειες των αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα όλων των διαδικασιών των συνεννοήσεων και των διαβουλεύσεων είναι ότι πάει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πολύ χειρότερο πολύ πιο σκληρό απʼ όλα τα προηγούμενα. Και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ελληνική κοινωνία.

- Πάντως εσείς κ. Σκουρλέτη και δια στόματος του κ. Τσίπρα χθες το έχετε ξεκαθαρίσει. Ο λαός έχει μπροστά του 2 διαμετρικά αντίθετα σχέδια, προγράμματα, δύο προτάσεις εξουσίας. Η δική σας πρόταση προκειμένου να γίνει κατανοητή και ελκυστική  που πατάει; Είναι ρεαλιστική ή είναι ουτοπία; 

Νομίζω ότι σωστά θέτετε το ερώτημα ότι έτσι όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί τα πράγματα, λίγους μήνες μετά τις εκλογές, είναι σαφές ότι αυτά τα οποία αντιμάχονται σʼ όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας, στο πολιτικό και μέσα στην ίδια την κοινωνία, είναι αυτά τα 2 σχέδια. 

Είναι το σχέδιο του μνημονίου που εφαρμόζεται εδώ και 2,5 χρόνια και η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και είχαμε τη δυνατότητα να την παρουσιάσουμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο πρόγραμμα που φιλοδόξει να ανακόψει την καθοδική πορεία της ελληνικής κοινωνίας και να βάλει τις βάσεις για μια οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση, για την ανασυγκρότηση της χώρας. Δεν υπάρχει πια άλλος δρόμος πέρα από την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την ακύρωσή της. Νομίζω ότι είναι πια ένα συμπέρασμα που δεν χωράει αμφισβήτηση. Όλα τʼ άλλα, τα οποία τα έχουμε ακούσει, δηλ.  ότι αν καταργήσουμε το μνημόνιο δεν θα πάρουμε τα λεφτά, θα μας βγάλουν από την ευρωζώνη,  είναι εξαντλημένα επιχειρήματα και δεν πατούν στην πραγματικότητα. Σήμερα, υπάρχει μια έκθεση του ΔΝΤ που διέρρευσε και μιλάει για την πλήρη αποτυχία του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και οι νέες δηλώσεις του κ. Μπαρόζο που μιλάνε για την απαραίτητη παραμονή της χώρας στο ευρώ. Μόνο ο κ. Σαμαράς δεν τα βλέπει, δεν τα αξιοποιεί  και το μόνο που κάνει είναι να τρομοκρατεί το λαό.

- Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο λαός έχει ήδη ρίξει δύο μνημονιακές κυβερνήσεις  και σειρά έχει λέει τώρα να τριτώσει  το καλό, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αν ήθελε να ζητήσει εκλογές θα το έκανε, δίχως προσχήματα. Άρα τι πιστεύετε ότι θα γίνει; 

Το τι θέλουμε να γίνει, το τι πιστεύουμε, θα το δείξει η ίδια η ζωή και προφανώς ο βαθμός αντίστασης και η ικανότητα του λαού να ανατρέψει την παρούσα κυβέρνηση. Θέλουμε να μην εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Να μην εφαρμοστούν, ως αποτέλεσμα πρώτα από όλα αυτών των αντιστάσεων, διότι το πεδίο της μη εφαρμογής τους και της ανατροπής τους  θα είναι η κοινωνία και όχι, βέβαια, το σημερινό κοινοβούλιο που εκ των πραγμάτων λόγω της σύνθεσης του δείχνει ότι το πιο πιθανό είναι να εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αυτά τα μέτρα, ανεξάρτητα αν θα υπάρχουνε διαρροές από αυτήν.  Εκεί λοιπόν πιστεύουμε, στην ανάγκη μη εφαρμογής και από κει και πέρα προφανώς το επόμενο βήμα είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και αυτό λογικό είναι να οδηγήσει στην έγκυρη δημοκρατική διαδικασία που είναι οι εκλογές. Έτσι είναι η σειρά των πραγμάτων. 

- Να μείνουμε σε αυτό, στην ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, διότι υπάρχει και  ένα σχετικό δημοσίευμα το γνωρίζετε πολύ καλά το ιστορικό βάρος που φέρουν μερικές φράσεις, κάποιοι χαρακτηρισμοί. Καλείτε κοντολογίς σε έναν ανένδοτο αγώνα μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης και με ποιον τρόπο;

Με ποιο τρόπο;  Με όλους εκείνους τους τρόπους που θα διασφαλίζουν πρώτα απʼ όλα ότι η επόμενη μέρα θα εκφράζει και θα έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση και τη συναίνεση της κοινωνίας.  Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μεγάλο ατού της δικής μας προσπάθειας είναι ότι φιλοδοξούμε και ως ένα μεγάλο βαθμό φαίνεται ότι το καταφέρνουμε να εκφράσουμε τις βασικές πλειοψηφικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή είναι η δικής μας δύναμη. Άρα, νομίζω, αυτό είναι το στοίχημα. 

Πολλοί μας ρωτούν γιατί μετά τις εκλογές είμαστε σχετικά ήπιοι. Δεν πρόκειται για μια ήπια στάση, διότι οι προσπάθειές μας, μικρές και  μεγάλες, ξεδιπλώνονται καθημερινά,   είτε εντός είτε εκτός του κοινοβουλίου. Αλλά το βέβαιο είναι ότι θέλουμε ακριβώς να έχουμε μαζί μας την ελληνική κοινωνία και όχι μια σχέση, αν θέλετε, καθοδηγούμενου οπαδού. Το στοίχημα για μας, πέρα από την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και του να βρεθούμε εμείς στην κυβέρνηση, είναι να επαναενεργοποιήσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που θα στηρίξουν  μια άλλη πορεία του τόπου.

- Αυτό θα το πράξει μέσου του εγχειρήματος  που προωθείτε με την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, αλλά και αυτό που έχετε πει για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της αριστεράς. Το πολιτικό υποκείμενο, λοιπόν, βρέθηκε. Είναι σαφές ότι χρειάζονται δυνάμεις  και χρειάζονται προτάσεις ενωτικές ίσως και προς άλλα κόμματα. Θα το κάνετε;

Βλέποντας και αξιολογώντας το πρόσφατο παρελθόν τη στάση των κομμάτων που θα μπορούσαν να συμπράξουν στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου προοδευτικού αντιμνημονιακού μετώπου, θα βλέπατε ότι δεν είχε αποδέκτες αυτή η πρόταση. Αναφέρομαι, κυρίως, στο ΚΚΕ το οποίο εξακολουθεί μετά τις εκλογές να ασκεί εξίσου και μεγαλύτερη κριτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ δε περισσότερο στη ΔΗΜΑΡ η οποία ουσιαστικά άλλαξε στρατόπεδο. Αυτό, όμως, νομίζω δεν μπορεί να αποτελέσει τελικά ένα εμπόδιο σε ένα αίτημα του κόσμου, ώστε να υπάρξει ένα ενωτικό πλειοψηφικό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο το οποίο να διεκδικήσει μια άλλη πορεία για τον τόπο. 

Δεν είμαστε εμείς που θα το πούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει αποκλειστικά μέσα απο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, την ίδια ώρα, διαπιστώνουμε σε ένα άλλο βαθμό να προβάλλει ως μοναδικός δρόμος. Άρα, θα έλεγε κανείς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει την ιδιομορφία να αποτελεί και ένα ιδιόμορφο μέτωπο όλων αυτών των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν να ανατρέψουνε την παρούσα κατάσταση.

- Τις τελευταίες μέρες και μέσα από αρθρογραφίες όπως από συγκεκριμένης εφημερίδας γίνεται μια προσπάθεια όπως την έχετε χαρακτηρίσει κι εσείς εξομοίωσης των αγώνων της αριστεράς με την Χρυσή Αυγή. Εσείς κάνατε μια κίνηση, δεν είναι από τις συνηθισμένες ,τουλάχιστον από την αριστερά, στείλατε μια επιστολή διαμαρτυρίας η οποία όμως περιέργως  φιλοξενήθηκε στις στήλες των αναγνωστών αυτό αν θέλετε το σχολιάζετε , πείτε όμως ποια είναι η ουσία. Συνήθως ένα κόμμα το οποίο προσδοκά την εξουσία λίγο πολύ τα χει καλά με τα ΜΜΕ.  Εσείς βάλετε και κατά της ΕΡΤ που όπως είπε και ο κ. Τσίπρας , παν να την μετατρέψουν σε νέα ΥΕΝΕΔ , αλλά έχετε συγκρουστεί και με συγκεκριμένα συγκροτήματα τύπου

Όλοι γνωρίζουν ότι απʼ τα χαρακτηριστικά, τις παθογένειες και στοιχείο -αν θέλετε- εκφυλισμού της ίδιας της ποιότητας της δημοκρατίας μας, ήταν οι σχέσεις διαπλοκής που υπήρχαν ανάμεσα σε καναλάρχες και ιδιοκτήτες μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων, την πολιτική εξουσία και οικονομικά συμφέροντα. Αυτό που είχαμε ονομάσει ως το τρίγωνο της αμαρτίας. 

Αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε αυτόν τον τόπο, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτές τις καταστάσεις. Πρέπει να αποκαταστήσουμε και το ρόλο της πληροφόρησης, σε αυτόν που πρέπει να είναι, ως προϋπόθεση, ένας απαραίτητος πυλώνας για να λειτουργεί η δημοκρατία μας.  

Καταρχήν, σε σχέση με αυτό που είπατε, είναι υποτιμητικό για την ίδια την εφημερίδα όταν στέλνει ο εκπρόσωπος ενός κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια επιστολή για ένα κορυφαίο ζήτημα που δεν αφορά μόνο στον συγκεκριμένο αρθρογράφο, αναφέρομαι στην προηγούμενη Κυριακάτικη Καθημερινή, αλλά αφορά και άποψη που ανυπόγραφα η ίδια η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει  στο πρωτοσέλιδό της, το καθημερινό στίγμα της, όπου ουσιαστικά υιοθετούσε την περίφημη θεωρία του κινδύνου από τα δύο άκρα, εξισώνοντας την Χρυσή Αυγή με τη δράση της αριστεράς. Το να προσπαθεί να αγνοήσει ή εν πάση περιπτώσει να φερθεί υποτιμητικά σε μια τέτοιου είδους επιστολή, είναι νομίζω μειωτικό για την ίδια την εφημερίδα και την χαρακτηρίζει. 

Από κει και πέρα, έχει ανοίξει γιʼ αυτό το θέμα ένας διάλογος ο οποίος έχει και ευχάριστες πλευρές, διότι υπήρξαν και άνθρωποι οι οποίοι πολιτικά δεν είναι μαζί μας,  αλλά αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο μιας τέτοιας εξίσωσης, τον κίνδυνο για τη δημοκρατία, τον κίνδυνο απαξιώνοντας τη συνταγματικά και πολιτικά νομιμοποιημένη κοινωνική διαμαρτυρία και ουσιαστικά στοχοποιώντας την, να υιοθετήσεις ολοκληρωτικές αντιλήψεις που θα συρρικνώσουν και θα ακυρώσουν  την ίδια τη δημοκρατία του πολιτεύματος. 

Το προσπάθησαν κυβερνητικοί κύκλοι. Ο κ. Σαχινίδης το είπε πολύ ξεκάθαρα την προηγούμενη βδομάδα μέσα στη Βουλή  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για την άνοδο της Χρυσής Αυγής  επειδή βρέθηκε στις κινητοποιήσεις με  2 εκατομμύρια πολίτες το προηγούμενο καλοκαίρι.  Αντιλαμβάνεστε πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η προσέγγιση και πως αυτό που είχαμε πει, ότι πέρα από τις ισοπεδωτικές πολιτικές του μνημονίου σε σχέση με τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας και το κοινωνικό κράτος,  πόσο επικίνδυνη είναι και μια ολοκληρωτική λογική. Την είχαμε ονομάσει μνημονιακό ολοκληρωτισμό που συνοδεύει  την πολιτική.  Άρα, θα σας έλεγα ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα φασιστικό Νεοναζιστικό φαινόμενο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σʼ αυτήν την προσπάθεια δεν πρέπει να είναι μόνο η αριστερά, αλλά πρέπει να είναι και άνθρωποι που ακόμη και σήμερα είναι στο χώρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, όμως, θέλω να υπογραμμίσω ότι η ατζέντα του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού και η πολιτική του μνημονίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ακροδεξιάς.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ