02/10/2012

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ- για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

«Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ανοίγει το δρόμο για αλλαγή πλεύσης της Ελλάδας ως προς την πυρηνική ενέργεια»

Με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση σχεδίου νόμου αναφορικά με την ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας υποδοχής και διοργάνωσης Περιφερειακού Εκπαιδευτικού Κέντρου της Ευρώπης για Θέματα Ραδιενέργειας, Μεταφορών και Ασφάλειας Καταλοίπων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Με δεδομένη την πάγια, μέχρι στιγμής, άρνηση της ελληνικής πολιτείας να χρησιμοποιηθεί στο ελληνικό έδαφος πυρηνική ενέργεια για άλλες ειρηνικές χρήσεις (όπως ηλεκτροδότηση) πλην των ιατρικών και των ερευνητικών προγραμμάτων που διεξάγονται στο «Δημόκριτο», και με δεδομένη την ελάχιστη ποσότητα ραδιενεργών αποβλήτων που προκύπτουν από τις χρήσεις αυτές, δεν γίνεται κατανοητή η επιλογή της χώρας μας ως Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας με Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, για την υλοποίηση του επιμορφωτικού αυτού προγράμματος προβλέπονται, μεταξύ άλλων:

-    αποζημίωση όλων των συμμετεχόντων με αποκλειστική ευθύνη του ελληνικού κράτους σε περίπτωση θανατηφόρων ή άλλων σοβαρών ατυχημάτων

-    προσωπικοί δοσιμετρητές ραδιενέργειας για όλους τους συμμετέχοντες

-    ασυλία εκ μέρους του ελληνικού κράτους σε όλους τους συμμετέχοντες και τις οικογένειές τους.

Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός αυτού του προγράμματος εμφανίζεται ελάχιστος (6000 ευρώ εν συνόλω) για ό,τι αφορά τους έλληνες ερευνητές, ενώ δεν καταμετράται η δαπάνη που θα επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο αναφορικά με τους συμμετέχοντες από άλλες χώρες.

Η επιμόρφωση επιστημόνων και στελεχών υψηλού επιπέδου σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας είναι γενικώς θετική και αναγκαία δράση.

Όμως, η υλοποίηση της παραπάνω δράσης από τον ΔΟΑΕ – ΕΕΑΕ που έχει κατατεθεί για να κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή σήμερα, δημιουργεί κρίσιμα ερωτήματα που έχουν μείνει αναπάντητα από την κυβέρνηση.

•    Τι είδους δράσεις μπορούν να εκθέσουν τους συμμετέχοντες σε τέτοιους κινδύνους;
•    Από πού μπορούν να προκύψουν τόσο μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας;
•    Ποια απόβλητα και σε τι ποσότητες θα χρησιμοποιηθούν ως δείγματα για τις εργασίες της επιμόρφωσης σε ελληνικό έδαφος;
•    Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση την πάγια άρνηση της χώρας να χρησιμοποιήσει πυρηνική ενέργεια για παραγωγή ηλεκτρισμού; Ή έχει αλλάξει σχεδιασμό, υπό την πίεση ενδεχομένως του πυρηνικού ενεργειακού λόμπι; Υπάρχει σχεδιασμός για εξόρυξη ουρανίου σε Ελληνικό έδαφος από ελληνικούς ή άλλους φορείς;
•    Επιβεβαιώνει η Κυβέρνηση την άρνηση της χώρας να φιλοξενήσει ή να επιτρέψει τη δίοδο από την Ελληνική επικράτεια ραδιενεργών αποβλήτων;
•    Προς τι η καταφανώς μεγαλύτερη των 6000 ευρώ δαπάνη για τα προγράμματα αυτά, σε καιρούς κατάργησης σημαντικών κονδυλίων για κοινωνικές και άλλες βασικές, για την ποιότητα της ζωής, δαπάνες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισημαίνει ότι η χώρα μας έχει ήδη, από το 2009, παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση της συνθήκης Ευρατομ και μη ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας, αναφορικά με την επιτήρηση και τον έλεγχο των αποστολών ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου. Το γεγονός αυτό δεν συνάδει με την επιλογή της Ελλάδας ως χώρας υποδοχής και διοργάνωσης του παραπάνω προγράμματος των ΔΟΑΕ - ΕΕΑΕ.

Φοβόμαστε, όμως, ότι συνάδει με την ενδεχόμενη «διολίσθηση» προς την μετάλλαξη της χώρας σε «χώρα παρία», στην οποία μπορούν να γίνονται και δράσεις επικίνδυνες για το γενικό πληθυσμό, μεθοδεύοντας σε βάθος χρόνου τη λείανση της σθεναρής αντίστασης της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στην εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων σε ελληνικό έδαφος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι σταθερά ενάντιος σε κάθε τέτοια τωρινή και μελλοντική προοπτική και καταψηφίζει την παραπάνω συμφωνία.

02/10/2012