11/10/2012

Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για την ανάγκη επανεξέτασης των κριτηρίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών

Σύμφωνα με τον νόμο 3966/2011 (ΦΕΚ Α΄118), από το ακαδημαϊκό έτος 2011 - 2012 οι πάσης φύσεως μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο και από ΤΕΙ σε ΤΕΙ καταργήθηκαν και θεσπίστηκε η δυνατότητα εισαγωγής ενός προκαθορισμένου, ανά Τμήμα ή Σχολή, αριθμού υποψηφίων που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων.

Στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και οι υποψήφιοι με γονείς, τέκνα, αδέλφια ή συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.

Η περιοριστική αναφορά σε άτομα ειδικών αναγκών «που έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%», αποκλείει από το ευεργέτημα αυτό υποψηφίους που η οικογένειά τους έχει μέλος με εξίσου σοβαρή αναπηρία, συνδεόμενη ωστόσο με άλλα αίτια, όπως η νοητική υστέρηση, το οποίο έχει επίσης ανάγκη ειδικής φροντίδας και απαιτεί ανάλογες θυσίες από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Δυσκολεύεται πράγματι να αντιληφθεί κανείς τους λόγους που επιβάλλουν τη συγκεκριμένη διάκριση, όταν οι ψυχολογικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την οικογένεια είναι της ίδιας, τουλάχιστον, βαρύτητας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της δεινής κρίσης.

Το ίδιο ισχύει και για τους υποψηφίους που μέλη των οικογενειών τους έχουν διαγνωσθεί με σοβαρές ασθένειες, όπως οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία, τα οποία επίσης δεν καλύπτονται από τη σχετική διάταξη του νόμου.

Με αυτά τα δεδομένα, ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ, αν προτίθεστε να επανεξετάσετε τα κοινωνικά κριτήρια που θεσπίζει ο νόμος 3966/2011, προκειμένου αυτά να περιλάβουν και τις περιπτώσεις αναπηριών άλλης αιτιολογίας, όπως η νοητική υστέρηση, ή σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, που έχουν αντίστοιχες ψυχολογικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τις οικογένειες των υποψηφίων.

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Γιώργος Βαρεμένος