16/10/2012

Eρώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με θέμα: "Πρόσληψη πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης – αποδοχή γνωμοδότησης 260/2012 του Ν.Σ.Κ."

Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Με την απόφαση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος με αριθμό πρωτοκόλλου 34671οικ./Φ.300.2/28-7-2011 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη στο Πυροσβεστικό Σώμα τεσσάρων χιλιάδων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, σύμφωνα με την οποία ένα από τα απαραίτητα προσόντα για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό ήταν να έχουν εκπληρώσει οι άνδρες τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως ικανοί κατηγορίας Ι1. Ωστόσο, η προϋπόθεση αυτή καταστρατηγήθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του Υπ.Προ.Πο και έχουν ήδη προσληφθεί στο σώμα πυροσβέστες που έχουν μεταβάλλει, σε μεταγενέστερο χρόνο, την κατηγορία της σωματικής τους ικανότητας από Ι2, Ι3 και Ι4 σε Ι1. Υπάρχει  σχετική  γνωμοδότηση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υπʼ αριθμ. 260/2012, που ρητά αναφέρει ότι ”υποψήφιοι στο διαγωνισμό πρόσληψης Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, για να προσληφθούν, θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ως ικανοί κατηγορίας Ι1 και συνεπώς η μεταγενέστερη μεταβολή της σωματικής τους ικανότητας από Ι2, Ι3 ή Ι4 σε Ι1 δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη”.

Επειδή ότι  η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του Υπ.Προ.Πο προκάλεσε τον άδικο αποκλεισμό σε περίπου 550 εποχικούς πυροσβέστες, επιλαχόντες πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, που ενώ διέθεταν όλα τα τυπικά προσόντα της προκήρυξης του διαγωνισμού παραγκωνίστηκαν από συνυποψήφιους τους που άλλαξαν την κατηγορία της σωματικής του ικανότητας κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επειδή στο τέλος του έτους ολοκληρώνονται οι “10 συμβατικές περίοδοι” που όριζε το Π.Δ 121/2007 το οποίο τροποποίησε το Π.Δ. 124/2003 ανανεώνοντας με αυτό το τρόπο τη θητεία των εποχικών πυροσβεστών ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει χώρα νέα τροποποίηση η οποία θα ανανέωνε την θητεία για τα επόμενη έτη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Προτίθεστε να υπογράψετε την γνωμοδότηση 260/2012 της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ώστε να αρθεί η αδικία εις βάρος των επιλαχόντων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης  και να αποκατασταθεί η νομιμότητα;

2.    Προτίθεστε να ανανεώσετε την πενταετία των εποχικών πυροσβεστών;

Οι ερωτώντες βουλευτές