19/10/2012

Ομιλία Αλέξη Μητρόπουλου, βουλευτή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής του με θέμα: «Αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων και εγγύηση για την καταβολή των συντάξεων του 2012»

28 ΔΙΣ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2012 ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ

Η λεηλασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων αποτελεί την πιο βίαιη αρπαγή πλούτου σε βάρος της Ελληνικής Εργατικής Τάξης που έχει συντελεστεί ποτέ. Πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο, εκ προμελέτης και κατʼ εξακολούθηση έγκλημα, το μεγαλύτερο στην μεταπολεμική ιστορία του τόπου, στο οποίο ενεπλάκησαν οι επικυρίαρχοι δανειστές, οι μνημονιακές κυβερνήσεις και δυστυχώς το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τέτοια λεηλασία του συνολικού μόχθου ενός ολόκληρου λαού δεν απαντάται στα παγκόσμια χρονικά. Το σκάνδαλο αυτό πρέπει να ερευνηθεί άμεσα, σε όλες του τις πτυχές και πρώτα απʼ όλα με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την αρπαγή των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Μόνο οι απώλειες για το έτος 2012 αγγίζουν το εξωφρενικό ποσό των 28 δις ευρώ, σύμφωνα με όσα ειδικότερα αναφέρονται παρακάτω:

α.Απώλεια 20,4 δις (85% επί του συνόλου των αποθε-ματικών) από το «κούρεμα» στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά

Πριν από το PSI, το λεγόμενο «κούρεμα», τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων ήσαν περίπου 24 δις ευρώ.

Τα 16 δις από αυτά ήσαν αποθεματικά σε ρευστό, που εξαναγκαστικά, βάσει του νόμου, είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας. Τα χρήματα αυτά, η κρατική -υποτίθεται- Τράπεζα (που δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα εσωτερικό όργανο και ασφαλώς στον Λαό), τα μετέτρεψε, χωρίς την έγκριση των Ταμείων, σε ομόλογα του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα 7,8 δις ευρώ μόνον ήσαν αυτά που αγοράστηκαν κατά το παρελθόν με απόφαση των Δ.Σ. των ιδίων των Ταμείων, που πάντως δεν είχαν καμία δυνατότητα (αλλά και διάθεση) αυτοδιαχείρισης, ελέγχονται όμως ως προς τη σύνθεση και τις ενέργειές τους από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Με το αρχικό «κούρεμα», το επίσημο δηλαδή, αλλά και αυτό που ακολούθησε τη δευτερογενή αγορά, τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων έχασαν το 85% της αξίας τους, δηλαδή από 24 δις που είχαν πριν το PSI, σήμερα διαθέτουν μόνο 3,6 δις για την πληρωμή των συντάξεων, αλλά και την περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Ειδικότερα:

i.Τα 12,8 δις διαγράφτηκαν με τον νόμο για το «κούρεμα» -υποτίθεται- του χρέους.

ii.Τα 7,5 δις αντικαταστάθηκαν με νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που λήγουν μεταξύ των ετών 2023-2042. Όποιο Ταμείο χρειαστεί να «σπάσει» ομόλογα νωρίτερα, θα χάσει μέχρι και 80% της αξίας τους, αφού σήμερα τα ομόλογα αυτά διαπραγματεύονται στο 20% περίπου της ονομαστικής τους αξίας στη δευτερογενή αγορά!

iii.Τα 3,6 δις αντικαταστάθηκαν με διετή ομόλογα του EFSF με επιτόκιο 0,4% για τον πρώτο χρόνο και 1% για τον δεύτερο χρόνο.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε επίσης και την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των τόκων από τα ομόλογα, που ανερχόταν σε 1 δις τον χρόνο.

β.Απώλεια 4 δις από την ανεργία και τους μισθούς

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχασαν το 2012 περίπου 4 δις ευρώ από τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Τριαρχίας των δανειστών (που επιβεβαίωσε και ο πρώην υπουργός Εργασίας στην Ολομέλεια της Βουλής στις 21 Ιουνίου 2011), για κάθε 1 ποσοστιαία μονάδα ανεργίας, τα Ταμεία χάνουν 320 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Το ίδιο συμβαίνει με τη μείωση των μισθών, αφού από κάθε μία ποσοστιαία μονάδα προκύπτουν απώλειες 150 εκατ. ευρώ εισφορών.

Έτσι για το 2012, που η ανεργία αυξήθηκε 8 μονάδες μέχρι σήμερα, είχαμε απώλειες (8 Χ 320=) 2 δις 560 εκατ. ευρώ, ενώ για τις 8 μονάδες μείωσης των μισθών είχαμε (8 Χ 150=) 1,2 δις ευρώ.

Συνολική ζημία των Ταμείων από τις δύο αυτές πηγές μέχρι το τέλος του έτους θα είναι 4 δις ευρώ.

γ.Απώλειες 2 δις από εισφοροδιαφυγή, ελαστική και αδήλωτη εργασία, καθώς και από τις λεγόμενες «ρυθμίσεις»

Οι απώλειες από εισφοροδιαφυγή, ελαστική και αδήλωτη εργασία, καθώς και από τις λεγόμενες «ρυθμίσεις» ανέρχονται, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, στα 2 δις περίπου.

δ.Απώλειες 1,4 δις από την αντίστοιχη μείωση της κρατικής επιχορήγησης για το 2012

Αλλά και σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο (ν. 3985/2011, σελ. 3223), αλλά και τον προϋπολογισμό για το 2012, η κρατική επιχορήγηση των Ταμείων για το έτος αυτό θα είναι 1,4 δις ευρώ λιγότερη. Δηλαδή, από 15,3 θα φτάσει τα 13,9 δις, ενώ - σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2013 - θα είναι περαιτέρω μειωμένη κατά 1,1 δις και θα ανέλθει στα 12,8 δις ευρώ.

Συμπέρασμα: Οι απώλειες των Ταμείων για το 2012, από όλες τις πιο πάνω αιτίες, ανέρχονται σε 28 περίπου δις ευρώ, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως διαδικασία και μέριμνα αναπλήρωσής τους!

Κι όμως στις Τράπεζες η κυβέρνηση θα δώσει 25 δις ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση για να αναπληρώσουν όσα έχασαν από το κούρεμα (PSI)!

Ο εμπαιγμός για το Ταμείο Στήριξης

Με το νόμο του δεύτερου Μνημονίου (ν. 4046/2012), που ρύθμιζε και τις λεπτομέρειες του περίφημου PSI (του πιο αποτυχημένου «κουρέματος» χρέους που έγινε στη νεώτερη παγκόσμια ιστορία), ο νομοθέτης εξήγγειλε τη σύσταση του Ταμείου Στήριξης του Ασφαλιστικού Συστήματος, υπό μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, στην οποία θα παραχωρούνταν (δήθεν) ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου προς αξιοποίηση.

Όλοι βέβαια γνωρίζουμε ότι υπάρχει νομοθετική, αλλά και μνημονιακή, δέσμευση να πηγαίνουν όλα τα έσοδα από τη δημόσια περιουσία στο λογαριασμό πληρωμής του δημόσιου χρέους. Εν πάση περιπτώσει, δεν παρουσιάστηκε ποτέ κατάλογος των ακινήτων προς άμεση αξιοποίηση και απόδοση, αλλά -κατά τις πληροφορίες μας- ούτε ακόμη καταρτίστηκε το καταστατικό της Ανώνυμης αυτής Εταιρίας, κάτι που μας εδραιώνει την πεποίθηση ότι όλα αυτά έγιναν προσχηματικά και για το θεαθήναι τοις ανθρώποις.

Σε επόμενη κοινοβουλευτική μας παρέμβαση θα παρουσιάσουμε στην Εθνική Αντιπροσωπεία όλα τα στάδια της μακρόχρονης προετοιμασίας της μεγάλης αυτής λεηλασίας των εισφορών των εργαζομένων και των μικρομεσαίων εργοδοτών που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα, ώστε να εξετάσουμε όλοι μαζί σε βάθος τα στάδια εκτέλεσης του προσχεδιασμένου αυτού εγκλήματος, που είναι πλέον φανερό στον καθένα ότι δημιούργησε στη χώρα μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση.-