ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

31/10/2012

Αποσπάσματα ομιλίας του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στο Ηράκλειο Κρήτης



Πολίτες του Ηρακλείου, Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα στη Βουλή οι μάσκες έπεσαν και η ωμή πραγματικότητα, επιτέλους, αποκαλύφθηκε: Δεν υπάρχει συγκυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Υπάρχει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ακραίων υποστηριχτών του μνημονίου με επικεφαλής τον κύριο Σαμαρά. Μια κυβέρνηση νεοφιλελεύθερων μουτζαχεντίν, που ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τη μισή Ελλάδα με τη μειοψηφία των βουλευτών. Με 148 βουλευτές αποφάσισαν σήμερα να ξεπουλήσουν όλες τις ΔΕΚΟ. Αυτό είναι πρωτοφανές, δεν έχει ξαναγίνει σε ευνομούμενη πολιτεία. Γελοιοποίησαν ακόμα και την έννοια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις. Μια κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τους εκβιασμούς που οδήγησαν στην εκλογική νίκη της ΝΔ με βραχεία κεφαλή,  που άλλα εξήγγειλε στις προγραμματικές της δηλώσεις και άλλα πράττει εδώ και τέσσερις μήνες. Μια κυβέρνηση που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από 179 βουλευτές και τώρα ψηφίζει τα κρισιμότερα νομοσχέδια με 148 βουλευτές.

Και με τους δύο συγκυβερνήτες του πρωθυπουργού, να κρύβονται την κρίσιμη ώρα και να μη παρίστανται καν στη ψηφοφορία. Ο κ. Κουβέλης δεν πήγε στη Βουλή και δεν ψήφισε, ο κ. Βενιζέλος πήγε στη Βουλή, αλλά δεν ψήφισε. Η πάλαι ποτέ κυβερνητική πλειοψηφία έχει μετατραπεί σε ένα  αναξιόπιστο και αφερέγγυο  σκορποχώρι που προσπαθεί να κατεδαφίσει την Ελλάδα. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας ειδικού σκοπού που απαξιώνει τη Δημοκρατία.

Και απαντά σήμερα σε όλα τα προεκλογικά διλήμματα: στο ξεκάθαρο δίλημμα που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Μνημόνιο ή Δημοκρατία, μας απαντούν: μνημόνιο. Στο ξεκάθαρο δίλημμα που είχε θέσει η μοιραία τριανδρία του Μνημονίου: Μνημόνιο ή χάος, απάντησαν σήμερα οι ίδιοι στη Βουλή: και Μνημόνιο και χάος. Αποσταθεροποιούν τον τόπο, δεν είναι σε θέση να παράσχουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις αξιοπιστίας, σοβαρότητας και σταθερότητας. Τις ελάχιστες αναγκαίες προϋποθέσεις για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, έτσι ώστε να αντιστραφεί η ύφεση, να ανακάμψει η οικονομία, να ανασυγκροτηθεί η χώρα.

Και σα να μη φτάνει αυτό, στη προσπάθειά τους να φτάσει το Μνημόνιο στη Βουλή και να επιβληθεί πάση θυσία στο λαό, επιβάλλουν ένα ιδιότυπο καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Με συνεχείς ασκήσεις αυταρχισμού και επαναλαμβανόμενες  πρόβες εκτροπής, με βασανιστήρια  στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, που ο υπεύθυνος υπουργός προσπαθεί να συγκαλύψει, ακόμα κι όταν ο ιατροδικαστές τα πιστοποιούν, ακόμα κι όταν ο αρμόδιος ανακριτής ζητεί να ασκηθεί δίωξη για κακουργήματα που παραπέμπουν σε βασανιστήρια. Με τη δέσμευση στρατιωτικών μονάδων για την τήρηση της δημόσιας τάξης. Με τη βάναυση και απροκάλυπτη δίωξη της ελεύθερης έκφρασης.

Μετατρέποντας τη δημόσια τηλεόραση σε νέα ΥΕΝΕΔ, σε μηχανισμό απροκάλυπτης κυβερνητικής προπαγάνδας. Διώκοντας δημοσιογράφους που δεν τους αρέσει να τους ακούνε και να τους βλέπουν για πρωινή ενημέρωση. Ή που αποκαλύπτουν το περιεχόμενο της χαμένης λίστας Λαγκάρντ. Διώκουν αυτούς που την αποκαλύπτουν και όχι εκείνους που την έκρυβαν.

Μας κυβερνά μια μειοψηφούσα στο λαό και στη Βουλή ομάδα ακραίων, που λειτουργεί με το άγχος της δεδηλωμένης και βρίσκεται σε πλήρη ηθική και πολιτική απαξίωση, σε κοινοβουλευτική αποσύνθεση. Σε λιγότερο από πέντε μήνες από τις εκλογές, καταρρέουν μπροστά στα αδιέξοδα που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει, παραβιάζοντας τη λαϊκή εντολή που απέσπασαν στις 17 Ιουνίου. Και, τώρα, αντί για επαναδιαπραγμάτευση, αντί για απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, βάζουν το αγκίστρι του Μνημονίου ακόμα πιο βαθειά.

Η κυβέρνηση της προχωρημένης κοινοβουλευτικής αποσύνθεσης και της προχωρημένης ηθικής και πολιτικής σήψης δεν  νομιμοποιείται να φέρει τα μέτρα των νέων περικοπών στη Βουλή.  Και αν τολμήσουν να τα φέρουν, είναι στο χέρι του λαού μας να μην περάσουν. Είναι στο χέρι του λαού οι ετοιμόρροποι να καταρρεύσουν. Γιατί οι απειλές τους δεν περνάνε πια.

 Η δανειακή δόση των ?31,5 δις θα δοθεί, έτσι κι αλλιώς. Όχι γιατί δε θα έχουμε ταμειακά διαθέσιμα στις 16 Νοέμβρη, όπως λένε. Θα δοθεί για να σωθούν οι τράπεζες. Όχι για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά για να σωθεί η ίδια η Ευρωζώνη. Γιατί αν καταρρεύσει η Ελλάδα θα καταρρεύσει η Ευρωζώνη. Και αυτό δεν το θέλει πλέον η κυρία Μέρκελ. Γιʼ αυτό, ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, που μας έχει ταλαιπωρήσει με τους αλλεπάλληλους εκβιασμούς του ή Μνημόνιο ή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ξεκαθάρισε πρόσφατα, από τη Σιγκαπούρη, ότι: «οι εικασίες για έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση στερούνται κάθε βάσης. Γιατί τυχόν έξοδος θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα για όλους». Δηλαδή, το παραμύθι τελείωσε. Ποια είναι αυτά τα τεράστια προβλήματα που υπονοεί ο κ. Σόιμπλε; Είναι το κόστος για την παγκόσμια οικονομία και τη Γερμανία από την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το ντόμινο που θα προκαλέσει στο Νότο. Έτσι όπως το υπολόγισε το γερμανικό Ίδρυμα Μπέρτελσμαν: ?17,2 τρις έως το 2020 για την παγκόσμια οικονομία,  ?73 δις για τη Γερμανία.

Γιʼ αυτό, το παραμύθι τελείωσε. Γιατί τα λεγόμενα «πακέτα διάσωσης» και πολύ πιο μικρό κόστος έχουν και συμφέρουν. Γιατί είναι με το αζημίωτο. Γιʼ αυτό, όσοι, έστω και τώρα απειλούν την Ελλάδα, το κάνουν γιατί ξέρουν ότι παίζουν χωρίς αντίπαλο.

Παρόλα αυτά, η μοιραία τριανδρία έσπευσε και εγγυήθηκε στην κυρία Μέρκελ τα νέα μέτρα. Τον ειδικό λογαριασμό, στην κυριότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπου θα δεσμεύονται δημόσια έσοδα της χώρας για την αποπληρωμή του χρέους της. Έσπευσε και δεσμεύτηκε η μοιραία τριανδρία για την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας της χώρας με το τρίτο Μνημόνιο, για να μην χρεοκοπήσει και καταρρεύσει η Ευρωζώνη. Η συγκυβέρνηση των μερκελιστών δεσμεύτηκε στη γερμανική Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ.

Δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα. Όχι γιατί δεν μπορούσε. Άλλωστε, οι ίδιοι υπόσχονταν προεκλογικά ότι θα το έκαναν. Αλλά γιατί δεν ήθελαν.

Πολίτες του Ηρακλείου, Φίλες και Φίλοι,

Η χώρα δε μπορεί να οδηγείται στην οικονομική καταστροφή και στη συρρίκνωση της δημοκρατίας, με διαρκείς εκβιασμούς. Η χώρα δε μπορεί να μετατραπεί σε οικονομική αποικία, σε προτεκτοράτο, δε μπορεί να μπει στο γύψο του αυταρχισμού και της περιστολής της ελευθερίας του λόγου, επειδή ο κ. Σαμαράς, με εκβιασμούς και ψεύτικες υποσχέσεις,  πήρε 29% στις εκλογές του Ιούνη και κυβερνά σήμερα με μια παρέα ακραίων και φανατικών, που ξεπουλάνε τη χώρα, φιμώνουν την ελευθερία του λόγου, ματώνουν τη δημοκρατία.

Η χώρα δε μπορεί να γυρίσει 50 χρόνια πίσω. Φτάνει πια. Ως εδώ και μη παρέκει. Έρχεται η ώρα της ανατροπής. Της ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής. Και της ανατροπής της κυβέρνησης Σαμαρά. Τώρα είναι η ώρα να γίνει η Ελλάδα θρυαλλίδα της συντεταγμένης, αλληλέγγυας και δίκαιης εξόδου της Ευρωζώνης από την κρίση. Με την συγκρότηση μετώπου των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης.  Για τη στροφή στην Ευρώπη. Τώρα, που η Δημοκρατία κινδυνεύει από το καταστροφικό Μνημόνιο. Τώρα είναι η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ απέναντι στο μνημονιακό σχέδιο κατεδάφισης της Ελλάδας.

Η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική λύση είναι το εθνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της χώρας. Απέναντι στο αδιέξοδο Μνημόνιο, η μόνη διέξοδος είναι η απόσυρση του μνημονίου και η αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Μας λένε λοιπόν, τι θα κάνετε, έχετε σχέδιο;  Τους απαντάμε : Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη βαριά ιστορική ευθύνη, να σώσουμε τούτο το τόπο από τη καταστροφή, από τη παρακμή, από το βούρκο της διαφθοράς, από την εξάρτηση και τη τοκογλυφία. Και είμαστε έτοιμοι, με τη στήριξη του λαού μας, να συγκρουστούμε. Να συγκρουστούμε με μεγάλα συμφέροντα και μέσα και έξω από τη χώρα. Με την εγχώρια διαπλοκή και τη διεθνή τοκογλυφία. Να αξιοποιήσουμε τη διαπραγματευτικές δυνατότητες στο ευρωπαϊκό επίπεδο, που ποτέ δεν αξιοποίησαν οι παραδομένες μνημονιακές κυβερνήσεις. Και να προχωρήσουμε στη παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Με τη μεγίστη αξιοποίηση όλων των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Και η μεγαλόνησος της Κρήτης, είναι στο σύνολό της ένα μεγάλο και αναξιοποίητο συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα.

Η μοιραία τριανδρία του Μνημονίου, οι μερκελιστές της Ελλάδας, μιλούν για ανάπτυξη, και προσπαθούν να μεταδώσουν την φαντασίωσή τους για τον πακτωλό κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δήθεν βρίσκεται ήδη καθʼ οδόν. Ωστόσο, η πραγματικότητα τους διαψεύδει.  Το πρώτο εξάμηνο του 2012 δεν μπήκε τίποτα στα δημόσια ταμεία από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Η Ελλάδα δεν υπέβαλε κανένα αίτημα πληρωμής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το 2012, το Μνημόνιο έθετε ως στόχο πληρωμών, δηλαδή πραγματικής απορρόφησης, τα ?3,730 δις. Έχει απορροφηθεί μόλις το  ?1,1 δις. Τελειώνει ο χρόνος και δεν είμαστε ούτε καν στη μέση του μνημονιακού στόχου. Γιατί το κάνουν; Γιατί δεν ξέρουν; Γιατί δεν μπορούν;

Ακριβώς το αντίθετο.  Το κάνουν γιατί ξέρουν, μπορούν και επιδιώκουν: Σταδιακά. τον τελευταίο χρόνο του ΕΣΠΑ, το 2013, με το πρόσχημα να μην χαθούν τα κονδύλια, δήθεν εσπευσμένα να ξαναοργανώσουν το πάρτι της διαπλοκής με δημόσιο χρήμα. Και εν τω μεταξύ, η Κρήτη μένει στο περιθώριο της ανάπτυξης.  Παραμένει, ακόμα ως ένα ακόμα παράδειγμα μιας χαμένης ευκαιρίας. Που  ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όμως, θα το αντιστρέψει.

Θα δώσουμε πνοή στην ενίσχυση και ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών και της βιολογικής παραγωγής. Στην ενδυνάμωση της μεταποιητικής βιομηχανίας στα τρόφιμα. Για παράδειγμα, στο λάδι και τα κηπευτικά. Στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών και πηγών ενέργειας. Στην αξιοποίηση του εκπαιδευτικού και ακαδημαϊκού συγκριτικού πλεονεκτήματος του νησιού, προς όφελος όλου του λαού και του τόπου. Με την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας, με επίκεντρο τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κρήτης. Και έχουμε ήδη πει όχι στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και των δύο περιφερειακών αεροδρομίων της Κρήτης. Γιατί η Ελλάδα είναι κυρίως νησιωτική χώρα, και η ισόρροπη ανάπτυξή της προϋποθέτει τη φτηνή, απρόσκοπτη και αξιόπιστη επικοινωνία των νησιών μεταξύ τους, αλλά και με την ενδοχώρα.

Πολίτες του Ηρακλείου, Φίλες και Φίλοι,

Ο λαός ενώνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για να βγάλει τον τόπο από τον γκρεμό του Μνημονίου.  Γιατί ξέρει ότι έχει μπροστά του μία – και  μόνο μία – πραγματική επιλογή: ή το πρόγραμμα της οικονομικής και κοινωνικής εκκαθάρισης του Μνημονίου ή το πρόγραμμα για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Ή το Μνημόνιο ή τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Τώρα είναι η ώρα για τον ειρηνικό ξεσηκωμό του λαού. Για να σταματήσουμε, όλες και όλοι μαζί, την καταστροφή. Και να οργανώσουμε την ανατροπή. Για να ανοίξουμε το δρόμο σε μια κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Σε μια κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας και λαϊκής χειραφέτησης που θα ξαναχτίσει την Ελλάδα. Σε μια κυβέρνηση του λαού, για την ακύρωση του Μνημονίου και την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εμείς έχουμε σχέδιο σωτηρίας και ανασυγκρότησης του τόπου. Όχι σχέδιο διαχείρισης της καταστροφής. Και Θα έρθουμε στην εξουσία για να πετύχουμε. Και θα πετύχουμε. Γιατί δεν μας ενδιαφέρει η διαχείριση της μιζέριας και της καταστροφής. Αυτήν μπορεί να την κάνει καλύτερα το μνημονιακό μπλοκ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Εμάς μας ενδιαφέρει η αναζωογόνηση της ελπίδας και της θετικής προοπτικής. Αυτό που δεν θέλουν και δεν μπορούν να κάνουν εκείνοι, θα το κάνουμε εμείς.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ