ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/11/2012

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα στους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ



photo

Αγαπητοί φίλοι,  

έρχομαι να σας πω να είστε ήσυχοι διότι ο πρωθυπουργός, ο κ Σαμαράς, εξασφάλισε την περιβόητη δόση που θα την πάρουν όλη, σχεδόν, οι τραπεζίτες. Και με το παραπάνω. Δεκέμβρη βέβαια. Με μια μικρή προϋπόθεση όμως- να ξεπουλήσει τον εθνικό πλούτο, και με το παραπάνω.

Κι αναρωτιόμαστε αν αξίζει τον κόπο να χάσουμε κάθε δυνατότητα παραγωγικής ανασυγκρότησης, σε μια ήδη χρεωκοπημένη οικονομία, για να πάρουμε μια δόση που θα δώσει τη δυνατότητα οι τραπεζίτες που διαχειρίστηκαν την χρεωκοπία της χώρας, να ανακεφαλαιοποιήσουν τις δικές τους ζημιές, χωρίς όμως να δώσουνε ούτε μία ανάσα στην πραγματική οικονομία.

Μας είχανε πει πριν από δύο χρόνια ότι ο μοχλός για την έξοδο από την κρίση και την παραγωγική ανασυγκρότηση, είναι οι αποκρατικοποιήσεις και προέβλεπαν 50 δισ. Βεβαίως πολύ σύντομα συνειδητοποίησαν και οι ίδιοι ότι δεν υπάρχουν 50 δις. από αποκρατικοποιήσεις, έφτιαξαν αυτό το περίφημο ταμείο αξιοποίησης -το ξεπούλημα το λένε αξιοποίηση- της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου, το οποίο επί δύο χρόνια λειτουργεί, έχοντας ξοδέψει ορισμένες δεκάδες εκατομμύριων σε αμοιβές συμβούλων. Πλέον ανακάλυψαν ότι  οι αποκρατικοποιήσεις, το πολύ να είναι 10 δις. την επόμενη τετραετία. Δηλαδή στην πραγματικότητα 2,5 δις. κατ έτος.

Εμείς αμφιβάλουμε ότι υπάρχουν τέτοια ποσά. Αν όμως υπάρχουνε, σημαίνει 2,5 δις. κατ΄ έτος. Τα μέτρα που πήραν μόνο για φέτος είναι 13 δις. Δηλαδή 1,2% του ΑΕΠ. Για το 1,2% του ΑΕΠ ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν ό,τι πετάει, ό,τι κολυμπάει σε αυτή τη χώρα. Το 1,2% του ΑΕΠ πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί σε ένα μικρό μέρος της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου στον τόπο. Αυτών που έχουν τα χρήματά τους στις τράπεζες της Ελβετίας και δεν πληρώνουν φόρους, για το 1,2% του ΑΕΠ ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν κερδοφόρες επιχειρήσεις, φιλέτα του δημοσίου, αλλά κυρίως ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν τον ορυκτό μας πλούτο, τις δυνατότητες δηλαδή που έχει αυτή η χώρα για να  οδηγηθεί κάποια στιγμή στην έξοδο από την κρίση και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Και εδώ έρχεται η Λάρκο. Η Λάρκο είναι μια εμβληματική βιομηχανία. Φυσικά με προβλήματα εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, για την οποία ευθύνονται αυτοί που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά με τρομακτικές, τεράστιες δυνατότητες. Είναι μια ιστορική βιομηχανία. Έχει συνδέσει την παρουσία της με τις όποιες δυνατότητες και πρωτοβουλίες-παρεμβάσεις παραγωγικής και βιομηχανικής ανασυγκρότησης. Κυρίως γιατί είναι μια μεταλλευτική βιομηχανία που παράγει αξιοποιώντας δική της πρώτη ύλη. Εθνική πρώτη ύλη, εθνικό πλούτο.

Βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση ως χώρα. Μας έχουν φορτώσει χρέη ως το λαιμό και επιμένουν ότι η λύση, παρά το ότι τα χρέη μας μας έχουνε πνίξει, είναι να συνεχίζουμε να δανειζόμαστε για να πληρώνουμε τα προηγούμενα. Η λύση προφανώς δεν είναι αυτή. Η λύση είναι να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Να παράξουμε υπεραξία. Να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και ο παραγόμενος αυτός πλούτος να μοιραστεί δίκαια στον ελληνικό λαό. Το μεγάλο κλειδί για την παραγωγική ανασυγκρότηση, είναι η δυνατότητα χρηματοδότησης της ανάπτυξης. Η λύση λοιπόν δεν είναι λιτότητα, δεν είναι τα μνημόνια. Ξεκινήσαμε με χρέος 120% και έχουμε φτάσει στο 170% του ΑΕΠ. Η λύση δεν είναι να μειώνουμε τις συντάξεις και να απολύουμε τον κόσμο. Η λύση είναι να σταματήσουμε να πληρώνουμε ένα άδικο χρέος και να οργανώσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση, για να παράξουμε πλούτο και να τον κατανείμουμε δίκαια.

Δύο χρόνια τώρα καταστρέφουν την Ελλάδα, αλλά τη μεγαλύτερη καταστροφή ετοιμάζονται τώρα να την κάνουν. Διότι και οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να επανέρθουν. Όπως είπαμε και στη Βουλή, είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης και βεβαίως ισχυρής διαπραγμάτευσης, την οποία δεν μπορούν να κάνουν αυτοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι τους έχουν στο χέρι, διότι είναι οι ίδιοι που είναι στις λίστες Χριστοφοράκου, είναι οι ίδιοι που κρατάνε τις λίστες των μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, είναι αυτοί που διαπλέκονται όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως το μεγαλύτερο έγκλημα δεν είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, γιατί αυτούς θα τους επαναφέρουμε με έναν νόμο και ένα άρθρο, όταν πολύ γρήγορα θα βρεθούμε, με τη βοήθεια του λαού, σε θέση διακυβέρνησης για να αντιστρέψουμε αυτή την καταστροφή. Το μεγάλο έγκλημα είναι ότι θέλουν τώρα, όσο βρίσκονται στην εξουσία αυτοί που κατεδάφισαν τον τόπο, να ξεπουλήσουν ό,τι έχει απομείνει σε εθνικό πλούτο για να μην έχει στα χέρια της η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας ,που πολύ σύντομα θα αναλάβει, τα εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Θέλουν να ξεπουλήσουν τη Λάρκο και μαζί τα μεταλλεία του νικελίου που είναι εθνικός μας πλούτος, που υπολογίζεται σε μία αξία περίπου 20 δισ. ευρώ. Θέλουν να ξεπουλήσουν τη δυνατότητα δηλαδή να μπορέσουμε να κρατηθούμε στα πόδια μας ως χώρα και να μην γίνουμε αποικία χρέους. Και θέλουν να το κάνουν τώρα, γιατί ξέρουν ότι οι μέρες τους τελειώνουν. Και βιάζονται οι πιστωτές, βιάζονται και η κ. Μέρκελ και ο . Σόιμπλε, εκβιάζοντας μάλιστα με τη δόση που θα δώσουν κάποια στιγμή τον Δεκέμβρη, να περάσουν τον περιβόητο ειδικό λογαριασμό, όπου ανεξάρτητα αν θα βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδας ή στις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, αυτός που θα τον διαχειρίζεται και προφανώς  δεν θα είναι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Διότι είμαστε υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο με τις δικές τους αποφάσεις. Βιάζονται να περάσουν αυτό τον λογαριασμό, όπου θα πηγαίνουν όλα τα έσοδα του κράτους, ακόμα και οι φόροι, ο ΦΠΑ που πληρώνουμε και θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι πιστωτές. Νοιάζονται να περάσουν την περίφημη ρήτρα νέων μέτρων, που θα γίνεται ταμείο κάθε τέλος του μήνα, κι αν υπάρχουν ελλείμματα -που θα υπάρχουν ελλείμματα εξαιτίας της ύφεσης που προκαλούν τα μέτρα λιτότητας - θα φέρουν επιπρόσθετα μέτρα στον ελληνικό λαό. Βιάζονται με δύο λόγια να δώσει η ελληνική κυβέρνηση τα κλειδιά της χώρας στην κ. Μέρκελ και τους πιστωτές, πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική. Αλλά εμείς δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

Τους ενόχλησε που πριν από μία εβδομάδα έδωσα μια συνέντευξη σε μία γερμανική εφημερίδα. Που είπα ότι το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου εμείς δεν θα το επιτρέψουμε και είπα επίσης ότι δεν θα υπάρξει κανείς σοβαρός επενδυτής ο οποίος δεν θα αναλογιστεί ότι αυτή η κυβέρνηση κρέμεται σε μία κλωστή. Και σήμερα βρίσκομαι εδώ στη Λάρκο για να δώσω αυτό το συμβολικό μήνυμα, ότι μαζί με τους ανθρώπους της εργασίας και του μόχθου, εμείς θα ανασυγκροτήσουμε αυτή τη χώρα και θα αποτρέψουμε την καταστροφή. Η Λάρκο δεν θα ξεπουληθεί. Είκοσι χιλιάδες δεν θα μείνουνε στο δρόμο. Η Λάρκο είναι μία από τις σημαντικότερες μεταλλευτικές επιχειρήσεις όχι στην Ελλάδα μόνο και τα Βαλκάνια, αλλά και στην Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή έχει το 3% των εθνικών εξαγωγών. Δεν μπορούν να μας λένε ότι είναι μία ζημιογόνος επιχείρηση, διότι το 2010 και το 2011 ήταν κερδοφόρες παρά το γεγονός της κακής διαχείρισης. Ποιος είναι ο λόγος που θέλουνε νε ξεπουλήσουνε τη Λάρκο; Ο λόγος είναι ότι οι πιστωτές ζητούν να πάρουν και τα τιμαλφή, να πάρουν και τα ασημικά. Θέλουν τον ορυκτό πλούτο και βεβαίως αυτοί που κυβερνούν εδώ αγνοούν, αδιαφορούν, για αυτό το μεγάλο οικονομικό εθνικό έγκλημα.

Εμείς λοιπόν έχουμε σαν πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ταμείου εθνικού πλούτου όπου θα περάσουν τα δικαιώματα από τον ορυκτό πλούτο και φυσικά από υδρογονάνθρακες, εφόσον αποδειχθεί ότι είναι αξιοποιήσιμοι, προκειμένου να μπορέσουμε μέσα από αναπτυξιακές κοινοπραξίες και διεθνείς συνέργειες, να προχωρήσουμε σε μία αναπτυξιακή πολιτική. Σας λένε ότι θα χωρίσουνε τη Λάρκο σε καλή και κακή. Αυτό που θα κάνουν είναι να ξεπουλήσουν τη Λάρκο έναντι πινακίου φακής, τη μεγάλη περιουσία και να περάσουν το παραγωγικό τμήμα είτε σε κάποιον ιδιώτη, ο οποίος είτε θα το κλείσει οριστικά, άρα θα χαθούν οι θέσεις εργασίας, είτε θα προχωρήσει στην αξιοποίησή του με μισθούς που θα είναι μισθοί πείνας και δεν θα συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Εμείς έχουμε υπʼόψιν μας ότι η Λάρκο δεν είναι μονάχα οι 1500 εργαζόμενοι για τους οποίου θα αγωνιστούμε. Είναι οι 20.000 οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή, στους έξι νομούς, που ζούνε από τη δραστηριότητα της Λάρκο.

Είναι η τοπική οικονομία που στηρίζεται σε αυτή τη δραστηριότητα. Ταυτόχρονα όμως είναι η δυνατότητα με έναν διαφορετικό στρατηγικό σχεδιασμό, να αξιοποιήσουμε ένα σημαντικό κομμάτι του εθνικού πλούτου.

Άρα λοιπόν όχι μόνο θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο αυτό το εθνικό έγκλημα, το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου. Όχι μόνο δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε συνεντεύξεις και να βροντοφωνάζουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι αυτό το ξεπούλημα εμείς θα το σταματήσουμε. Αλλά με κάθε τρόπο εμείς θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε και αυτή την παράνομη δραστηριότητα του Ταμείου αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου.

Κάποτε ένας ιστορικός ηγέτης του ελληνικού κοινοβουλίου, της αριστεράς, ο Ηλιού, έλεγε θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα. Το ίδιο και εμείς τώρα. Είναι παράνομος ο διορισμός του κ. Αθανασόπουλου, στο ΤΑΙΠΕΔ, είναι παράνομος γιατί ακόμη και με τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν, ήθελε αυξημένη πλειοψηφία από την αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να διοριστεί. δεν την είχε.

Και βέβαια όταν οι νόμοι δεν ευνοούν τις αποφάσεις τους, τόσο το χειρότερο για τους νόμους. Το ίδιο κάνουν και με το Σύνταγμα. Όμως ήδη έχει γίνει προσφυγή ακυρότητας του διορισμού του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ στο ΣτΕ κι όλοι περιμένουμε ότι αυτή η προσφυγή θα δημιουργήσει πραγματικά νομικό κώλυμα σε όλες αυτές τις διαδικασίες τις οποίες θέλουν να περάσουν με fast track, με γρήγορε μεθόδους δηλαδή, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και φυσικά μεταξύ αυτών και της Λάρκο.

Εμείς ήρθαμε εδώ για να σας πούμε ότι έχουν προδιαγράψει το θάνατο μιας εμβληματικής, συμβολικής ιστορικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, μια ς βιομηχανίας με παραγωγικές δυνατότητες ακριβώς επειδή έχει τα δικά της μεταλλεύματα που είναι ο εθνικός μας πλούτος, αλλά ταυτόχρονα να σας δώσουμε την αισιοδοξία ότι μέσα από τον αγώνα τον δικό σας, που θα γίνει ταυτόχρονα και αγώνας του ελληνικού λαού,

θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Ας αρχίσει λοιπόν η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση αυτής της κυβέρνησης εθνικής χρεωκοπίας, από δω από εσάς, από τη Λάρκο. Ας πείτε εσείς Μολών λαβέ. Τα κλειδιά της χώρας δεν θα τους τα παραδώσουμε. Θα είμαστε στο τέλος νικητές και μέσα από σκληρό αγώνα θα μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε μία χώρα που θα παράγει, μια χώρα που θα διανέμει δίκαια τον πλούτο, με κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη και προκοπή. Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε σε αυτό τον αγώνα, για να υποστηρίξουμε τον αγώνα σας. Καλή δύναμη και θα είμαστε νικητές.


 

 

 

 

 

 

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ