ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

15/01/2013

Αναγκαίες αλλαγές στο «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαρότευτλών» Μέτρο 2.1.4 – Δράση 2.3 (B) -- Επίκαιρη Ερώτηση της Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων



Η συμπίεση της τιμής αναφοράς παραγωγού, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΟΑ ζάχαρης, αλλά και της τιμολογιακή πολιτική της ΕΒΖ ΑΕ, κατέστησαν ασύμφορη την τευτλοκαλλιέργεια. Οι τιμές παραγωγού που ανακοίνωσε η διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ για το 2013, παρόλο που είναι αυξημένες κατά 10%, αδυνατούν να καλύψουν στο ελάχιστο την αύξηση στα κόστη παραγωγής που εκτιμάται στο 40%. Είναι εύλογο ότι σε περίπτωση που δεν ενισχυθεί η τευτλοκαλλιέργεια αφενός οι τευτλοκαλλιεργητές θα οδηγηθούν στην οικονομική εξόντωση αφετέρου για ακόμα μία χρονιά θα είναι αδύνατο να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης από την εγχώρια παραγωγή.

Με βάση τα παραπάνω, η ένταξη της τευτλοκαλλιέργειας στην Ολοκληρωμένη Διαχείρισης είναι εξαιρετικά σημαντική για την βιωσιμότητα της καλλιέργειας. Ωστόσο, όπως έχουν επισημάνει και οι ίδιοι οι παραγωγοί στα υπομνήματα τους, οι δεσμεύσεις και οι περιορισμοί που θέτει η πρόσκληση συμμετοχής των παραγωγών στο «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαρότευτλων» (Μέτρο 2.1.4 ΠΑΑ 2007-2013) καθιστούν το πρόγραμμα ανεφάρμοστο, δημιουργούν όρους ομηρίας των παραγωγών και αποκλείουν την πλειονότητα των τευτλοκαλλιεργητών.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές των προϋποθέσεων του Μέτρου 2.1.4 – Δράση 2.3 (B) «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαρότευτλών», ώστε ν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παραγωγών και τα δεδομένα της καλλιέργειας στην Ελλάδα; Προτίθεται να δώσει παράταση για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία (Λίτσα) Αμμανατίδου Πασχαλίδου



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ