ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

23/01/2013

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στον Alpha9.89 ( Βερύκιος - Σταυρόπουλος)



-       Καλημέρα κ. Σκουρλέτη. Σήμερα έχουμε πολλά να πούμε. Ξεκινάμε από ένα σχόλιο για την επίσκεψη στου κ.Τσίπρα στις ΗΠΑ. Πώς την καταγράφετε, ως επιτυχή, ως μέτρια ή ως ανεπιτυχή;

 

Κατʼ αρχήν συνεχίζεται η επίσκεψη …

 

-       Σωστό. Μέχρι τώρα εννοώ…

 

Νομίζω, λοιπόν, ότι το γεγονός ότι ένας πολιτικός προερχόμενος από τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς έγινε δεκτός με μεγάλο ενδιαφέρον από τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια ώστε να παρουσιάσει τις θέσεις του, είναι ένα πάρα πολύ θετικό γεγονός.

 

-       Οι Κασσάνδρες εδώ στην Ελλάδα έλεγαν , προεξοφλούσαν, ότι θα τον στριμώξουν τον Τσίπρα, ότι κακή του τύχη εκεί που πάει θα του κάνουν και ερωτήσεις. Εμείς βγάλαμε πριν από λίγο τον Δημάδη, τον ανταποκριτή μας στην Ουάσιγκτον, κάτι τέτοιο δεν αντιλήφθηκε. Υπήρξε στρίμωγμα όντως του Αλέξη Τσίπρα μέχρι τώρα στην Αμερική;

 

Είναι τόσο στριμωγμένη η ίδια η Αμερική και κυρίως  οι κυρίαρχες δυνάμεις με τα αδιέξοδα της στρατηγικής τους για τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας, ώστε δεν νομίζω ότι μπορούν να στριμώξουν σήμερα μία δύναμη η οποία, τουλάχιστον,  καταθέτει έναν εναλλακτικό τρόπο. Και με αυτή την έννοια γίνεται, έστω και ως περιέργεια και όχι ως συμφωνία, γίνεται δεκτός ένας πολιτικός εκπρόσωπος μιας αριστερής δύναμης….

 

-       Ωστόσο και ο Τσίπρας εξέπληξε με τις δηλώσεις του, που ουσιαστικά εκθειάζει τις προχθεσινές δηλώσεις Ομπάμα.

 

Ο Ομπάμα τα τελευταία δύο χρόνια έχει πει πράγματα, εντός ή εκτός εισαγωγικών, αρκετά ριζοσπαστικά για τα δεδομένα της αμερικανικής πολιτικής ζωής. Δηλαδή, για παράδειγμα, το «φορολογείστε τον πλούτο» και η μάχη που έδωσε τα προηγούμενα χρόνια ώστε να υπάρχει ένα στοιχειώδες δημόσιο σύστημα υγείας, είναι συγκρούσεις πρώτου μεγέθους για τα αμερικανικά δεδομένα. Άρα, λοιπόν, τηρουμένων των αναλογιών, ο Ομπάμα μάχεται υπέρ κάποιων βαθιών αλλαγών για την αμερικανική κοινωνία. Δεν είμαστε εμείς, προφανώς, ο Ομπάμα, ούτε και η πρότασή μας. Αυτό το ξέρει και εκείνος και εμείς.

 

-       κ. Σκουρλέτη, ευθέως η ερώτηση ευθέως και η απάντηση, γιατί νομίζω ότι έχω αρχίσει και μπερδεύομαι. Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αμερικανοί είναι ιμπεριαλιστές και ο Ομπάμα εκπροσωπεί την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου;

 

Η ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου είναι ένας όρος ο οποίος είχε πριν από δυο δεκαετίες, τρεις δεκαετίες και παλαιότερα διαφορετικό περιεχόμενο. Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει σήμερα αμερικανικό όνειρο. Είναι τεράστιες οι αντιφάσεις στην ίδια την υποτιθέμενη πρώτη χώρα, που δεν είναι πλέον πρώτη χώρα, οι ΗΠΑ.

 

-       Είναι οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές για τον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Ο ιμπεριαλισμός υπάρχει ως αντίπαλος, εκπορευόμενος όχι μόνο από την Αμερική. Προφανώς η επίσημη αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει ως βασικό της στοιχείο και τον ιμπεριαλισμό. Αλλά δεν είναι ένα πλέον μόνο το κέντρο.

 

-       Συγνώμη που διακόπτω, αλλά ο Σταυρόπουλος το λέει πιο καφενειακά. Εξακολουθεί να ισχύει το παλιό σύνθημα «φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι»; Αυτό είναι στο μυαλό του Σαυρόπουλου, χάνει αυτό το όνειρο τον απόηχο του συνθήματος των προηγούμενων δεκαετιών…

-       Τι να κάνω κ. Σκουρλέτη, παλιός είμαι, με αυτό ξεκίνησα, αυτό το σύνθημα έχω στο μυαλό μου και ρωτώ αν αυτό ισχύει. Και σας το λέω ξεκάθαρα και με πολύ αθωότητα, αν θέλετε.

 

Κάθε εποχή έχει, νομίζω, τα δικά της συνθήματα, τους δικούς της φονιάδες και τις δικές της δυνάμεις που προσπαθούν να διεκδικήσουν μια δικαιότερη κοινωνία. Άρα, λοιπόν, η πρόκληση είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ  να βρει τα σημερινά … συνθήματα χωρίς βέβαια….

 

-       Για τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν είναι ο φονιάς είναι η φόνισσα;

 

Δεν το κατάλαβα αυτό….

 

-       Είναι η Μέρκελ;…

 

Όλα αυτά βεβαίως μέσα σε εισαγωγικά, διότι οι πόλεμοι πλέον όπως αντιλαμβάνεστε δεν παίρνουν  το χαρακτήρα των προηγούμενων δεκαετιών. Μπορούν να υπάρχουν πολύ χειρότερα αποτελέσματα από εμπόλεμες καταστάσεις σαν κι αυτά που ζούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό στη σημερινή Ελλάδα.

 

-       Να αφήσουμε λίγο και να γυρίσουμε στα δικά μας, στη μικρή μας πατρίδα, θέλω ένα σχόλιο για τις δηλώσεις του βουλευτή σας του κ. Διαμαντόπουλου, του βουλευτή Καστοριάς, οι οποίες κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Να μην σας πω τι έχει γίνει, τα ξέρετε.

-       Κι εγώ θέλω ένα σχόλιο πάνω σε αυτό, στις δηλώσεις της Ν.Δ.

-       Πάμε πρώτα στις δηλώσεις Διαμαντόπουλου..

-       Να πιάσουμε όλο αυτό το πακέτο, όπως λέει ο Δήμος είναι ένα πακέτο. Πάμε τώρα στις δηλώσεις Διαμαντόπουλου.

 

Πρόβλημα δεν υπάρχει με τις δηλώσεις του κ. Διαμαντόπουλου, Το πρόβλημα υπάρχει με αυτή την άθλια επιχείρηση προβοκάτσιας εκ μέρους της Ν.Δ. και, δυστυχώς, και του κυβερνητικού εκπροσώπου. Και καταλαβαίνετε τη διαφορά και τη διάσταση. Κατασκεύασαν βίντεο, παραποίησαν δηλώσεις με σκοπό να στοχοποιήσουν και να ενοχοποιήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τρομοκρατικά χτυπήματα.

 

-       Αυτό το κατασκεύασαν βίντεο, μου το εξηγείτε παρακαλώ. Καταλαβαίνω αυτό που λέτε, Αλλά εγώ άκουσα τον κ. Διαμαντόπουλο να λέει αυτά που είπε, πώς είναι  κατασκευασμένο αυτό; Τι είπε ο κ. Διαμαντόπουλος;…

-        

Να σας πω. Ο κ. Διαμαντόπουλος εγκάλεσε με τις δηλώσεις του – και παρακαλώ γιατί σας έχει σταλεί από χθες σε όλους τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και τις εφημερίδες το πλήρες κείμενο των δηλώσεων - …

 

-       Το είδα στο διαδίκτυο…

 

Υπάρχει ένα παραχαραγμένο που έδωσε η Ν.Δ. Έκοψε, έραψε και έτσι αλλοίωσε το πλήρες νόημα των δηλώσεων. Πρόκειται για παρακρατικές μεθόδους που για πρώτη φορά συμβαίνουν από επίσημα κυβερνητικά στελέχη μετά το ΄74. Για παρακρατικές μεθόδους.. Και προφανώς σχετίζονται με το γεγονός ότι σήμερα στην ηγεσία της Ν.Δ. είναι μια ομάδα ακροδεξιών με επικεφαλής τον κ. Σαμαρά, οι οποίοι έχουν επιλέξει την στρατηγική της έντασης ενός νέου διχασμού. Ουσιαστικά τρομοκρατούν την κοινωνία. Τρομοκράτες είναι αυτοί με τα καλάσνικοφ αλλά τρομοκράτης είναι και ο Κεδίκογλου με την πέννα του. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε αυτή τη στιγμή. Είναι  πρακτικές οι οποίες προκαλούν πολιτική ανωμαλία, επικίνδυνες για τη δημοκρατία.

Καλώ λοιπόν να πάρετε το πλήρες απομαγνητοφωνημένο  κείμενο των δηλώσεων του κ. Διαμαντόπουλου, ο οποίος ενοχοποιεί την πολιτική της κυβέρνησης ότι ωθεί τον κόσμο στην παραφροσύνη, ότι ωθεί τον κόσμο στις αυτοκτονίες και είναι σαν να του λέει –αυτό λέει επί λέξει-  να πάρει το όπλο. Και συνεχίζει και λέει.. Εμείς είμαστε κατά της βίας. Θέλουμε η οργή να γίνει ένα δημιουργικό κίνημα Αυτά λοιπόν αποκόπηκαν. Πρόκειται περί επικίνδυνων ακροδεξιών. Και απορώ με τη  ΔΗΜ.ΑΡ., με το ΠΑΣΟΚ οι οποίοι ανέχονται αυτού του είδους τις πρακτικές. Δείχνουν μια ευγενή άμιλλα με τη Χρυσή Αυγή. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι.

 

-       Τους βάζετε τώρα όλους στο ίδιο τσουβάλι… Βάζετε στο ίδιο τσουβάλι και τη Χρυσή Αυγή και τη Ν.Δ., χαρακτηρίζετε ακροδεξιό τον Σαμαρά.. Βάζετε και τη ΔΗΜ.ΑΡ. που σιωπά.. Δηλαδή τι… Καλείτε τώρα τη ΔΗΜ.ΑΡ…

 

Να το επαναλάβω γιατί ίσως δεν το καταλάβατε. Καλώ τη ΔΗΜ.ΑΡ. να τοποθετηθεί σ΄ αυτό το είδος της πολιτικής αντιπαράθεσης και το ΠΑΣΟΚ. Εάν τους καλύπτει, εάν έχει σχέση αυτού του είδους η πολιτική αντιπαράθεση με τη δική τους πορεία τα προηγούμενα χρόνια. Και θεωρώ και βάζω στο ίδιο τσουβάλι πράγματι τις παρακρατικές μεθόδους του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Καταλαβαίνετε τι έκανε; Καταλαβαίνετε τι είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να παραποιεί βίντεο και να το στέλνει;  Πείτε μου εσείς με βάση την εμπειρία σας αν έχει ξανασυμβεί ποτέ..

 

-       Πολύ σοβαρή η κατηγορία σας..

 

Εσείς ο οποίος έχετε ασκήσει –και καλά κάνετε- μέσα από το δημοσιογραφικό σας επάγγελμα πολύ μεγάλη κριτική σε περιπτώσεις  κάλυψης της ανομίας σε σχέση με τα πεπραγμένα της παρούσας και των προηγουμένων κυβερνήσεων, ουσιαστικά καλύπτετε την τρομοκρατία; Γιατί αυτό μας είπαν, είπαν ότι είμαστε ηθικοί αυτουργοί του χτυπήματος στο MALL..

 

 

-       Εδώ παίζετε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι.. Είναι το άγχος της κυβέρνησης…

 

Δεν είναι επικοινωνιακό. Είναι προβοκάτσια. Είναι αισχίστου είδους προβοκάτσια  χωρίς προηγούμενο.

 

-       Είχε ξαναχρησιμοποιηθεί η ίδια μέθοδος και προεκλογικά με τον παρ΄ ολίγον υποψήφιό σας, με τις ομάδες….

 

Όχι, όχι. Δεν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Μιχελάκης και δεν ήταν του ίδιου βαθμού και του ίδιου επιπέδου το πρόβλημα. Εδώ έχουμε καλάσνικοφ. Παραλίγο να έχουμε νεκρούς. Έχουμε τρομοκρατικά χτυπήματα τα οποία συνδέονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δηλαδή ποια είναι η απάντηση; Να θέσουμε εκτός νόμου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Να ξανανοίξουν τα ξερονήσια, οι εξορίες;

 

-       Ωστόσο και τα στελέχη τα δικά σας δεν πρέπει να είναι πιο προσεκτικά;..

 

Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του κ. Διαμαντόπουλου αμέσως μετά, να μου πείτε αν είναι μια καθόλα προσεκτική και πολιτική τοποθέτηση. Και σας λέω ότι εσείς με αυτή τη λογική είστε φιλοτρομοκράτης.

 

-       Καλά, εντάξει, γι αυτό δεν με θέλει και κανένας…

 

 

.. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα.

 

-       Το ξέρω ότι δεν είναι έτσι.. Αλλά εγώ το έχω βιώσει, το έχω αποδεχτεί και γι αυτό δεν τσαντίζομαι με κανέναν. Δεν θα βρεθεί πολιτικός αρχηγός, για παράδειγμα, να δώσει συνέντευξη σε μένα. Δεν θα βρεθεί κανένας υπουργός Δικαιοσύνης να δεχτεί εγώ να πάρω την κάμερα και να πάω να κάνω ένα ρεπορτάζ σε κάποια φυλακή και να ανοιγοκλείνω τα κελιά της φυλακής…. Το ξέρω, το έχω αποδεχτεί. Με ευχαριστεί όμως αυτό το πράγμα..

 

Εμάς δεν μας ευχαριστεί, γιατί βλέπουμε ότι η δημοκρατία τσαλακώνεται και συρρικνώνεται. Δεν μας ευχαριστεί.

 

-       Δεν σας ευχαριστεί γιατί έχετε κατά νου πλέον την εξουσία. Και αυτό θέλουν. Θέλουν να σας αποκόψουν από την εξουσία, από το να πάρετε την εξουσία.. Και χρησιμοποιούν κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο. Γι αυτοί κι εσείς δεν πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί;… Ερωτώ εγώ ο αφελής…

 

Σας απαντώ Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια αντιπαράθεση η οποία κινείται σε θεμιτά πλαίσια, όπως είπατε. Έχουμε να κάνουμε με μια επικίνδυνη ακροδεξιά πρακτική. Και ως τέτοια νομίζω ότι οφείλουμε να την απαντήσουμε και να υψώσουμε ένα τείχος απέναντι σε αυτή πια την παρακρατική λειτουργία και πρακτική.

 

-       Δηλαδή ο Σαμαράς ερωτοτροπεί με τη Χρυσή Αυγή εις βάρος του      ΣΥΡΙΖΑ;..

 

Ο Σαμαράς καλύπτει αυτή τη στιγμή αυτή τη στρατηγική της έντασης και του διχασμού, η οποία έχει σαν σκοπό να στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, να τρομοκρατήσει την ελληνική κοινωνία, να σπείρει το κλίμα ενός νέου εμφυλίου και κυρίως  κοιτώντας προς την κοινωνία, να της πει «κάτσε στα αυγά σου», μπορώ να περνάω το φορολογικό, τα νέα μέτρα ανενόχλητος.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ