ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

11/02/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης του Π.Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στον ΣΚΑΪ




-       κ. Σκουρλέτη τι είναι; Είναι μια γενικότερη τάση της κυβέρνησης να αυστηροποιεί, να το πω έτσι, την πολιτική της γύρω από τα δικαιώματα;

 

Κατʼ αρχήν χαίρομαι γιατί ο εξ αριστερών και εκ δεξιών κ. Παπαδόπουλος, φαίνεται ότι παίρνουν αποστάσεις από αυτή την τάση που λέτε με την ερώτησή σας, διότι υπάρχει αυτή τη τάση. Υπάρχει αυτή η τάση, η οποία εκφράστηκε κατʼ αρχήν με την προσπάθεια – και εν πολλοίς το έχει καταφέρει – κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, εκφράστηκε με αυτό το πλεόνασμα αυταρχισμού, με τις επιτάξεις και την κήρυξη παράνομων και καταχρηστικών των απεργιών, και πάει να ολοκληρωθεί με αυτές τις σκέψεις – και εύχομαι να μείνουν ως σκέψεις – για κατάργηση ουσιαστικά του βασικού δικαιώματος της απεργίας, που είναι στοιχείο των δημοκρατικών κοινωνικών. Διότι εκεί στοχεύει.

 Έχουν γίνει και στο παρελθόν τέτοιες απόπειρες, σε άλλες εποχές. Και πριν την επταετία. Αντιλαμβάνεστε ότι, αν αυτό το πράγμα γίνει πραγματικότητα, θα μιλάμε για μια ακύρωση της ίδια της δημοκρατίας σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι, όταν έχουμε μια ακραία ταξική αντικοινωνική πολιτική, πάντοτε, στην προσπάθειά της να εφαρμοστεί, συνοδεύεται με περιορισμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων.

…………………

 

-       Η βασική κατηγορία προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι από πού θα βρείτε τα λεφτά; Καλά τα λέτε, αλλά πού θα βρείτε τα έρμα τα λεφτά; Εντάξει και στους αγρότες, εντάξει και στους εργαζόμενους στο δημόσιο.. σε κάθε κατηγορία η οποία κάτι ζητάει.. εν ώ από την άλλη πλευρά λέτε ότι δεν έχουμε το μαγικό ραβδί, σιγά-σιγά παιδιά, σταδιακά κ.λπ. Πώς συνδέεται το υποστήριξη όλων των αιτημάτων, που είναι ποσά σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν κάνει ορισμένοι μπορεί να είναι και 2 δις….

 

Εδώ έχουμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2013-2016 το οποίο προβλέπει 13,4 δις μέτρα, εκ των οποίων τα 13,2 είναι για την πρώτη διετία, είναι εμπροσθοβαρές. Αυτό το πρόγραμμα φτιάχτηκε με βάση τις λάθος παραδοχές, τη λάθος συνταγή, αυτό που ομολόγησε και το ΔΝΤ, το λάθος με τον πολλαπλασιαστή που μεταφράστηκε σε εκτίναξη της ύφεσης, με όλα αυτά τα αποτελέσματα, στις επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας κ.λπ. Συνεχίζουμε λοιπόν. Αυτός ο καμβάς έχει φτιαχτεί. Υπάρχει και ο μηχανισμός των αυτόματων μέτρων. Και πηγαίνει η κυβέρνηση στη σύνοδο κορυφής και δεν θέτει αυτό το ζήτημα. Δηλαδή, ομολογούμε το λάθος, το διαπιστώνουν όλοι  και εμμένουμε στην απαρέγκλιτη εφαρμογή αυτής της συνταγής. Αυτό σε ποια λογική υπόκειται;

Άρα λοιπόν το πρώτο, η βασική προϋπόθεση για να κάνεις το οτιδήποτε άλλο είναι να σταματήσεις το λάθος. Και βλέπω με πολλή άνεση να λένε ότι τώρα είναι η δυσκολότερη στιγμή. Δηλαδή να σου σηκώνεται η τρίχα. Όταν έχει φτάσει στο 57, στο 60% η ανεργία των νέων, όταν είναι στο 30% συνολικά…

 

-       Σύμφωνοι.. Είδατε όμως τους δανειστές να έχουν διάθεση αλλαγής του προγράμματος;… Ή δεν το θέλει η κυβέρνηση;…

 

Κοιτάξτε. Οι δανειστές, οι οποίοι δεν είναι ενιαίοι, κοιτάνε τη δουλειά τους. Το θέμα εμείς τι κάνουμε. Εμείς όμως έχουμε τη στρατηγική της υποταγής απέναντι στους δανειστές. Εγώ δεν είδα τον Πρωθυπουργό να λέει τα αυτονόητα, ότι, κύριοι, παραδέχεστε ότι υπάρχει λάθος, ότι υπάρχει η ανάγκη σήμερα οι χώρες του Νότου να μπουν  σε ένα ειδικό καθεστώς προστασίας από τις επιπτώσεις, να συνυπολογιστεί το λάθος στην αντιμετώπισή τους. Και άρα αυτό να εκφραστεί και στο νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη, παρότι έχει αυξηθεί σε αριθμό μελών κρατών, μειώνει τον προϋπολογισμό της.

Αυτό, αν δεν είναι επικράτηση των ακραίων λογικών της κυρίας Μέρκελ και του κ. Κάμερον, τι είναι;  Αυτή είναι η διάλυση της Ευρώπης. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή κάνει βήματα προς τα πίσω. Ο φιλοευρωπαϊστής, λοιπόν, κ. Σαμαράς δεν λέει τίποτα γι αυτά.

 

-       ….  Κι ότι πήραμε λίγα χρήματα.. Αυτή είναι η βασική σας κριτική;

 

Βεβαίως, γιατί ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να κάνει το άσπρο μαύρο. Είχαμε 20,4. Παίρνουμε αυτή τη στιγμή κατά 25% μειωμένα.. Ο συνολικός προϋπολογισμός μειώθηκε κατά 3%, η μείωση της Ελλάδας είναι κατά 25%. Αυτά αποκρύπτονται. Και δεν αξιοποίησε, επαναλαμβάνω, το θέμα του λάθους, του ειδικού καθεστώτος.. Άρα να διεκδικήσει πώς θα μετριαστούν οι επιπτώσεις από το δικό τους λάθος.

Αυτά αν δεν τα κάνει η Ελλάδα, ποιος θα τα κάνει;  Αν δεν τα κάνει αυτός που έχει έννομο συμφέρον ποιος θα το κάνει; Για να μπορέσουμε μετά να δούμε συγκεκριμένα τι κάνουμε.

Όσο σήμερα δεν μειώνεις για τους αγρότες το πετρέλαιο και το ρεύμα τα οποία συναρτώνται άμεσα με το κόστος παραγωγής, ουσιαστικά τι κάνεις Βάζεις ταφόπλακα στον αγροτικό κόσμο.

 

-       Εσείς θα τα κάνετε αυτά;

 

… Μισό λεπτό.. Αυτά είναι τα άμεσα. Αυτά πρέπει να γίνουν ακόμη και τώρα…

… Το δίλημμα είναι το εξής. Ή λοιπόν κάποιος θα πάει στο χωράφι του και θα έχει προσδοκία να βγάλει κάτι και ο ίδιος ή δεν θα το κάνει. Τι προτιμάτε λοιπόν, να μην το κάνει;

 

-       Εγώ προτιμώ να πάει …

 

Μπράβο.. Για να το κάνει όμως δεν πρέπει να βάλει από την τσέπη του. Δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την παραγωγή του. Αυτή είναι η κατάσταση.

Μπορεί ο άνεργος φέτος να πληρώσει φόρους;  .. τεκμήρια ή όχι; Θα υπάρξει λοιπόν ρύθμιση που θα λέει παγώνουν  οι φόροι και οφειλές.. τώρα άμεσα. Το 23% του ΦΠΑ θα μειωθεί επιτέλους;

 

-       Ένα λεπτό γιατί τα βάζετε όλα στο καλάθι…

 

Σας λέω τα πολύ μίνιμουμ..

 

-       Για τους ανέργους.. στο ενάμισι εκατομμύριο παγώνουν οι φόροι μόλις γίνετε κυβέρνηση;…

 

Βεβαίως, είναι απαραίτητο.. Να παγώσουν, είπα, δεν είπα να διαγραφούν. ..  Όταν δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα, γιατί μπορεί να υπάρχουν και άλλα εισοδήματα, όταν δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα είναι το αυτονόητο. Αλλιώς τι κάνουμε;..

 

-       Και θα μειώσετε και το ΦΠΑ στην εστίαση;

 

Δεν πρέπει;…

 

-       Η κυβέρνηση το συζητάει με την τρόικα…

 

Δεν το είδα αυτό. Εγώ βλέπω μια διγλωσσία. Και προσέξτε, είναι τα μίνιμουμ αυτά.  Αυτά είναι απλώς τα απολύτως αναγκαία για να είμαστε ακόμη εν ζωή, για να μην σταματήσει να κινείται η μηχανή. Από κει και πέρα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός συνολικότερος.

Κατά τη γνώμη μου, αυτή όλη η υπόθεση που γίνεται αυτή τη στιγμή, η συζήτηση για τις περίφημες επενδύσεις, που ουσιαστικά είναι ξεπούλημα κερδοφόρων τομέων του κράτους, δεν μεταφράζεται σε καινούργιες θέσεις εργασίας. Δεν είναι ανάπτυξη αυτό.

 

-       Σε ποιους τομείς μιλάτε;..

 

Ο ΟΠΑΠ, για παράδειγμα, είναι κραυγαλέο.. Που πάει να δοθεί σε φίλους του πρωθυπουργού..

 

-       Σε φίλους του Πρωθυπουργού;…

 

Ναι.. Γνωρίζετε ότι ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού, είναι και ο δικηγόρος του υποψήφιου αγοραστή του ΟΠΑΠ.

 

-       Ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, λέτε;..

 

Ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης. Αυτό δεν καταλαβαίνω πόσο νόμιμο και ηθικό είναι. Θέλει μια απάντηση;  Και πολλά άλλα πράγματα…

 

-       Τα είδα και στην ΑΥΓΗ την Κυριακή… Μιλάμε για διαπλοκή δηλαδή στην πραγματικότητα;..

 

Μυρίζει λίγο διαπλοκή. Είναι άρωμα διαπλοκής..

 

………………………………..

 

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο

 

Εδώ λένε ότι μέχρι το Μάρτιο, για να πάρουμε τη δόση του Μαρτίου, πρέπει να φύγουν 6,5 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό είναι πολύ συγκεκριμένο. Πάνω σε αυτό εσείς τι λέτε;

 

Παπαδόπουλος: Νομίζω ότι είμαστε σαφείς ότι δεν θα γίνει.

 

Έχει ψηφιστεί όμως. Είναι προϋπόθεση που περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο, 23 χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.

 

……………………………………..

 

-       Οι υπάλληλοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο καθεστώς της κινητικότητας, περιμένουν ακόμα τους καταλόγους των θέσεων οι οποίες έχουν κενά για να πάνε.

 

Και όχι μόνον αυτό. Είναι  και μια τραγωδία ο τρόπος που έχουν γίνει. Δηλαδή, τους παίρνουνε, τους βάζουνε σε μια υπηρεσία και την ίδια στιγμή από αυτή την υπηρεσία φεύγει κόσμος που ξέρει, οι άλλοι δεν γνωρίζουν το αντικείμενο  και υπάρχει ένα χάος, μια παράλυση. Δεν υπάρχει  καμία λογική σε αυτό που γίνεται, απολύτως καμία.

 

Παπαδόπουλος: ….εμείς παίρνουμε το κόστος και λέμε να υπάρχουν αξιολογήσεις. Τι θέλετε την αξιολόγηση;

 

Να δούμε τι σημαίνει αξιολόγηση; Που είναι τα κριτήρια αυτή τη στιγμή; Συγκεκριμένα παραδείγματα.

 

Παπαδόπουλος:….τα βάζει η Επιτροπή που έχει φτιάξει τώρα ο κ. Μανιτάκης. Διαφωνείτε με το πρόγραμμα που ετοιμάζει τώρα ο κ. Μανιτάκης για τις αξιολογήσεις;

 

Ε, βέβαια. Όταν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόταση για 26 χιλιάδες υπαλλήλους να φύγουν επειδή το λέει το  μεσοπρόθεσμο, αυτό δεν είναι αξιολόγηση. Αυτό είναι χτύπημα στο κεφάλι.

……….

Η αξιολόγηση, για να έχει έννοια, προηγουμένως πρέπει να εξαντλήσεις όλες εκείνες τις δυνατότητες να αξιοποιήσεις τον κόσμο. Να βάλεις την έννοια της οργάνωσης και της διοίκησης, του σχεδίου. Αυτές είναι έννοιες με τις οποίες έχουν πάρει διαζύγιο αυτή τη στιγμή. Δεν τους ενδιαφέρει να υπάρχουν αυτά.

 

-       Τι τους ενδιαφέρει να κάνουν δηλαδή;

 

Κατά τη γνώμη μου; Να σας πω. Με αφορμή την υπόθεση του χρέους, ουσιαστικά να υπάρξουν τέτοιες αλλαγές που να ανατρέπουν το καθεστώς στον κόσμο της εργασίας, στις εργασιακές σχέσεις, στα δικαιώματα, το βλέπετε παντού τι γίνεται. Καταργήθηκαν συλλογικές συμβάσεις, δικαιώματα δεν υπάρχουν.

 

-       Εσείς πιστεύετε ότι θα έχουμε απολύσεις στο δημόσιο;

 

Στην πράξη ναι. Πώς θα βγει λοιπόν από την κρίση αυτό το μοντέλο το οποίο έχει φτάσει στα όριά του; Το νεοφιλελεύθερο παγκοσμιοποιημένο  μοντέλο, το οποίο πια για να βγει από την κρίση ρίχνει τα βάρη στον κόσμο της εργασίας αδιακρίτως. Τα μεσοστρώματα διαλύονται, αυτό δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή;  Μια συμπίεση προς τα κάτω. Μιλάμε πια για μια άλλη  κοινωνία, μετά από 30 – 40 χρόνια. Όχι μόνο στην Ελλάδα.

 

-       Η αντιπρόταση ποια είναι;

 

Η αντιπρόταση είναι όχι λιτότητα, ανάπτυξη. Και ποια ανάπτυξη είναι το ερώτημα. Εκεί να κάνουμε τη συζήτηση. Και σε σχέση με το περιβάλλον και τα δικαιώματα της εργασίας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ