21/02/2013

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: «ΕΝΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ»

Όλοι/ες στο συλλαλητήριο που οργανώνουν οι επιτροπές κατοίκων Χαλκιδικής
Κυριακή 24/02 στην Μεγάλη Παναγιά

Στη Β.Α. Χαλκιδική εδώ και χρόνια συντελείται μια περιβαλλοντική καταστροφή εξαιτίας των εξορύξεων χρυσού στην περιοχή. Οι εξορύξεις χρυσού όπου και να γίνονται στον κόσμο αφήνουν πίσω τους κρανίου τόπο, μολυσμένα νερά, κατεστραμμένες δασικές εκτάσεις εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων και κατεστραμμένα εδάφη διότι είναι η πιο επιβαρυντική εξόρυξη μεταλλεύματος στον κόσμο. Εκτός από τους τόνους σκόνης που θα σκεπάζουν την περιοχή καθημερινά λόγω των εργασιών, όπως εξάλλου αναφέρεται και στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας,  η ρύπανση των υδάτων με βαρέα μέταλλα από τα απόβλητα των ορυχείων αποτελεί τον μέγιστο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον, η υλοτόμηση χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης θα επιφέρει μόνιμες και ανεπανόρθωτες αλλαγές στην περιοχή και θα καταστρέψει σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας σʼ ένα δάσος, όπως αυτό στις Σκουριές, που χαρακτηρίζεται ως αρχέγονο οικοσύστημα. Φυσικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν περιορίζονται  στην συγκεκριμένη περιοχή. Ατμοσφαιρική, θαλάσσια και γενικότερα ευρεία οικολογική ρύπανση θα πλήξουν και γύρω περιοχές σʼ ένα τόπο που οι κύριες ασχολίες των κατοίκων στρέφονται γύρω από την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό. Οι θέσεις εργασίας δηλαδή που υπόσχεται για το μέλλον η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που θα εξορύξει το μετάλλευμα, θα χαθούν κατά χιλιάδες από τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής.

Η περίπτωση της Χαλκιδικής είναι εξόφθαλμη εύνοια συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων με μηδενικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο το οποίο παραχώρησε ακίνητη περιουσία των πρώην μεταλλείων και πάνω από 300.000 στρέμματα δάσους στην εξευτελιστική τιμή των 11εκατ. ευρώ στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, η οποία τα μεταπούλησε στην καναδική εταιρεία EL DORADO GOLD εισπράττοντας 2,4 δις. Την ίδια στιγμή στο Χρηματιστήριο του Τορόντο η αξία μόνο των μεταλλευμάτων (χωρίς εγκαταστάσεις, μηχανήματα κλπ) εκτιμάται σε περίπου 15 δις ευρώ.

Οι «επενδύσεις» αυτού του είδους είναι απλώς ξεπούλημα περιοχών της χώρας αντί πινακίου φακής με στόχο τον πλουτισμό των εταιρειών και ενός πολιτικού προσωπικού που διαπλέκεται μαζί τους. Τα θύματα είναι οι άνθρωποι και το φυσικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση των μνημονίων εδώ και πάρα πολύ καιρό χρησιμοποιεί άγρια καταστολή και βία στη Χαλκιδική, γεγονός που ποτέ δεν αναμεταδίδεται στις τηλεοράσεις, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των κατοίκων και να αποκρύψει το γεγονός ότι  δημόσια περιουσία παραδίδεται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής να υπερασπίζονται κραυγαλέες παρανομίες και να επιτίθενται στους κατοίκους της περιοχής που αγωνίζονται για την προστασία της ποιότητας της ζωής τους. Με αφορμή μάλιστα τον απαράδεκτο εμπρησμό στα μηχανήματα της εταιρείας, που δεν βοηθάει τον αγώνα, έχει εξαπολύσει διωγμό εναντίον των κατοίκων με ποινικοποίηση ολόκληρου του κινήματος κατά των μεταλλείων.

Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής είναι αγώνας για αξιοπρέπεια και προστασία του περιβάλλοντος. Είναι και δικός μας αγώνας.