22/02/2013

Δήλωση Δ. Κοδέλα για την παρεμπόδιση της λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου της “Πύλης Πολιτισμού” στο Ναύπλιο

Στην περιοχή μας, όπως και σε όλη την χώρα, έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα έμπρακτης αλληλεγγύης από πολίτες που συναισθάνονται την ανάγκη στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Η απόπειρα της Χρυσής Αυγής να παρεμποδίσει τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, επιχειρώντας να επιβάλει τους δικούς της κανόνες, απειλώντας, τρομοκρατώντας και εφαρμόζοντας “face control” σε αυτούς που χρειάζονται βοήθεια, δεν μπορεί παρά να καταγγελθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Η Πολιτεία με τους θεσμούς της (αστυνομία, δικαιοσύνη) είναι υπεύθυνη για να εξασφαλίσει την ελευθερία των πολιτών και την ανεμπόδιστη ανάπτυξη των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης που αυτοί παίρνουν, είτε ατομικά, είτε μέσω συλλόγων και σωματείων.

Οι πολίτες και οι συλλογικοί φορείς δεν θα ανεχτούν τις απειλές και την τρομοκράτηση συμπολιτών μας που ανιδιοτελώς συμμετέχουν σε τέτοιες συλλογικότητες και δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση στήριξης όλων ανεξαιρέτως όσων την έχουν ανάγκη. Η Πύλη Πολιτισμού είναι μια από αυτές τις συλλογικότητες που, ανεξάρτητη και χωρίς κομματικές αναφορές, προσφέρει στην τοπική κοινωνία, τόσο στον πολιτισμό, όσο και στην αλληλεγγύη και στήριξη των πολιτών, μέσω του  κοινωνικού παντοπωλείου.

Όσοι, τέλος, εξακολουθούν να στηρίζουν ή έστω να ανέχονται τη δράση τέτοιων ακροδεξιών ομάδων, ας αναλογιστούν ξανά το πού μας οδηγούν οι πρακτικές τους και τελικά ποιος είναι ο στόχος τους.

Μπορούμε να αποδεχτούμε την ύπαρξη γύρω μας ανθρώπων είτε πεινασμένων είτε με ανάγκες υγειονομικής φροντίδας, επειδή ορισμένοι με ρατσιστικά κριτήρια θέλουν κάποιες κοινωνικές ομάδες να παραμείνουν αποκλεισμένες από την τροφή και την υγεία;

Οι απόψεις αυτές τελικά δεν είναι μόνο επικίνδυνες για τη δημοκρατία αλλά και για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία. Δεν είναι απλά απάνθρωπες απέναντι σε κοινωνικές ομάδες αλλά στρέφονται ενάντια στον ίδιο τον άνθρωπο, στην ανθρώπινη υπόσταση, στον ανθρώπινο πολιτισμό. Η αλληλεγγύη είναι πράξη επιβίωσης, ανθρωπιάς, πολιτισμού και όχι πράξη πολιτικής ψηφοθηρικής εργολαβίας.

Για να τονιστεί η ακρότητα των νεοφασιστικών “απόψεων” αξίζει να επισημάνουμε ότι συμπεριφορές και αντιλήψεις όπως αυτές της Χ.Α. δεν προβλέπονται ούτε καν όσον αφορά τη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου![1] Τελικά, μνημόνια και Χ.Α. μας πάνε δεκαετίες πίσω, καλλιεργώντας τη βαρβαρότητα και το φόβο... Θα το επιτρέψουμε;

[1]. Στις αρχές προστασίας των αιχμαλώτων πολέμου στο Μέρος II της Συμβάσεως της Γενεύης του 1949 περιλαμβάνεται η “Παροχή στεγάσεως, διατροφής, ως και ιατρικής και φαρμακευτικής περιθάλψεως.”