ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/06/2013

Ομιλία του Γραμματέα της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα στη συνεδρίαση της ΚΠΕ



Αγαπητές συντρόφισσες., αγαπητοί σύντροφοι

Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΠΕ έχει ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Να καταλήξει στην πρόταση του ΣΥΝ προς το πρώτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ όσον αφορά τα οργανωτικά του χαρακτηριστικά και να εφαρμόσει για τον ίδιο τον ΣΥΝ αυτή την απόφαση.

Η πλειοψηφική πρόταση της Π.Γ. προς την ΚΠΕ είναι η εξής: να συγκληθεί το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ στις 15 και 16 Ιούνη 2013, να συζητήσει και να πάρει την παρακάτω απόφαση:

«Ο ΣΥΝ υπήρξε μια από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις που συγκρότησαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχει με τον πιο ενεργητικό τρόπο σε όλη την ιστορική πορεία του και τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Οι επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι δυσκολίες που συνάντησε, τα λάθη και οι αστοχίες έχουν την σφραγίδα του ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ όντας ο ίδιος έκφραση της προσπάθειας για την ενιαία δράση και την ενότητα της Αριστεράς εργάστηκε με αυταπάρνηση για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε μαζί με τις άλλες συνιστώσες και ανένταχτους αριστερούς να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι σήμερα, όχι μόνο μια μεγάλη πολιτική δύναμη που έχει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γερές βάσεις στην κοινωνία, αλλά η κύρια ελπίδα για να σταματήσει η κοινωνική καταστροφή, νʼ ανοίξει ο δρόμος της πολιτικής ανατροπής, να συγκροτηθεί κυβέρνηση της Αριστεράς, πάντα στη κατεύθυνση της σοσιαλιστικής προοπτικής. Σήμερα ο ΣΥΝ κάνει ένα ακόμη βήμα για την κατάκτηση ενός ανώτερου επιπέδου ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αποφασίζει να διαθέσει όλες τις δυνάμεις του, τα μέλη του και τα περιουσιακά του στοιχεία στο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Όλες και όλοι αμέσως με την απόφαση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ γινόμαστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μόνο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι ο καθολικός διάδοχος του ΣΥΝ, όπως και όλων των συνιστωσών που θα αποφασίσουν αντίστοιχα. Ο ΣΥΝ σταματά την λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μόνο αυτό μας δεσμεύει όλες και όλους όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ».

Είναι μια απόφαση που δεν μας δημιουργεί αισθήματα λύπης ή νοσταλγίας. Είναι μια απόφαση χαράς και επιτυχίας.

Αντίστοιχη είναι η επιλογή μας για την Νεολαία Συνασπισμού. Ήδη η νεολαία μας, στο τελευταίο Συνέδριο της, αποφάσισε να συμμετάσχει με τον πιο ενεργητικό και δημιουργικό τρόπο στη συγκρότηση οργάνωσης νέων ΣΥΡΙΖΑ. Η τελική απόφαση ανήκει στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Αλλά οι 83 συνελεύσεις νέων προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πως προχωράμε με γρήγορα βήματα ώστε να ζωντανέψουμε με σύγχρονους όρους ένα νεολαιίστικο κίνημα που θα κουβαλά τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας αγώνων, αλλά θα ʽχει ένα επιπλέον στόχο και προσόν. Να νικήσει.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Τα καταφέρνουμε. Διαψεύσαμε όλες τις Κασσάνδρες που πριν από 20 χρόνια, αλλά και στη διάρκεια των 20 χρόνων του ΣΥΝ, συνεχώς προέβλεπαν τον πολιτικό θάνατο του ΣΥΝ, και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι η στιγμή μιας ιστορικής αναδρομής αλλά μιας ιστορικής συνέχειας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα περιγράψει στο Διαρκές Συνέδριο τη πορεία και τα κομβικά σημεία της ιστορίας του ΣΥΝ. Είμαι σίγουρος πως πολλοί σ. θα γράψουν γιʼ αυτή την Ιστορία, ήδη το πρώτο βήμα έχει γίνει. Είμαι σίγουρός πως όσοι ασχολούνται με την ιστορική επιστήμη θα γράψουν γιʼ αυτό το κόμμα που στην αρχή συγκροτήθηκε ως πολιτική συμμαχία με βάση το κοινό πόρισμα ΚΚΕ – ΕΑΡ και προχώρησε (ενώ ήταν προϊόν διασπάσεων) ως ενιαίο κόμμα που κήρρυσε την ενότητα της Αριστεράς. Είμαι σίγουρος πως πολλοί και πολλές θα σταθούν με έκπληξη απέναντι σʼ ένα κόμμα που παρʼ όλες τις δυσκολίες, τις επιθέσεις που δέχθηκε, τα λάθη που το ίδιο έκανε, κατάφερε όχι μόνο να βρει τον βηματισμό του αλλά να ʽναι καταλύτης για να εμπεδωθεί ως κυρίαρχη η ιδέα της ενιαίας δράσης και της ενότητας της Αριστεράς, να είναι καταλύτης στη συγκρότηση του πολιτικού μετώπου από τους αριστερούς σοσιαλιστές ως την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, να είναι καταλύτης στη συγκρότηση του αντιμνημονιακού, αντινεοφιλελεύθερου, δημοκρατικού μετώπου που επιχειρεί μια ιστορική πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα, ανατροπή για να ξαναχτίσουμε τη χώρα, για να πετύχουμε μαζί με τους εργαζόμενους και τις κοινωνίες, για τους εργαζόμενους και την κοινωνία βαθιές ριζοσπαστικές αλλαγές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Παρά τις δυσκολίες, παρά τις διαφωνίες, παρά ακόμα και τις συγκρούσεις βρίσκαμε πάντα τον τρόπο να προχωράμε ενωμένοι. Γιατί ο λόγος, γιατί ο στόχος είναι πάντα πιο δυνατός. Υπηρετούμε την ενότητα, γιατί υπηρετούμε το συμφέρον του κόσμου της εργασίας. Δένουμε την προσήλωση μας στα συμφέροντα των ανθρώπων, πρώτα και κύρια της εργατικής τάξης, τη προσήλωση μας στη προστασία του περιβάλλοντος με την πιο αγνή αγάπη για τον τόπο, για την πατρίδα μας και όλα δένουν με τον πιο κατάλληλο τρόπο με το διεθνιστικό μας καθήκον, την μαρξική επιταγή «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».  

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα καθήκοντα. Η κοινωνία αλλά και οι σύντροφοι και συντρόφισσες. σʼ όλο τον κόσμο κοιτάζουν προς εμάς. Μπροστά μας είναι το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Σήμερα και όχι αύριο χρειαζόμαστε και διεκδικούμε να κάνουμε όχι ένα οποιοδήποτε συνέδριο, αλλά ένα συνέδριο τομή.

Για ένα τέτοιο συνέδριο πρέπει όλοι και όλες να εργαστούμε, ένα συνέδριο που θα αναζωπυρώνει το πολιτικό μας σχέδιο και άρα θα δημιουργεί όρους ανατροπής. Που δεν θα αρκείται στην περιγραφή της καταστροφής που ζούμε αλλά θα επαναφέρει με όρους συμφωνίας με το λαό το σχέδιο μας για το πως τους σταματάμε, για το πως ξαναχτίζουμε την Ελλάδα σε μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη.

Ένα συνέδριο έμπνευσης, που θα μετατρέπει την ελπίδα της ριζικής αλλαγής, την ελπίδα μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την κυβέρνηση της Αριστεράς, σε λαϊκό μαχητό στόχο.

Ένα συνέδριο που θα συγκροτεί το πολιτικό μας σχέδιο σε ένα αριστερό δημοκρατικό κόμμα του σήμερα και θα δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ μας και με την κοινωνία.

Μέχρι σήμερα ζήσαμε πολλές μεταβατικές περιόδους με διαφόρων βαθμών ομοσπονδιακά μοντέλα του ΣΥΡΙΖΑ όπου η βάση προοδευτικά ενοποιούταν, πίεζε για παραπάνω δικαιώματα και κατακτούσε μικρά σχετικά δικαιώματα συναπόφασης και συνλειτουργίας μέσα σε μία εξελικτική πορεία. Σήμερα το συνέδριο δεν μπορεί να είναι η συνέχεια αυτής της ήπιας πορείας αλλά οφείλει να αποτελέσει το καθοριστικό βήμα για την συγκρότηση ενός ενιαίου κόμματος, όπου όλα τα μέλη θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα.

Οι συνιστώσες μέχρι σήμερα βοήθησαν καθοριστικά στην συγκρότηση και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια ίδιος. Χιλιάδες νέα μέλη εγγράφηκαν στο συλλογικό μας εγχείρημα και οι απαιτήσεις για να προχωρήσει το πολιτικό μας σχέδιο είναι εξαιρετικά αυξημένες. Στο συνέδριο αυτό οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ένα ανώτερο επίπεδο δέσμευσής μας.

Τα μέλη της κάθε συνιστώσας από την στιγμή που επιλέξει να λειτουργεί εντός ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με κάθε άλλο μέλος, έτσι όπως θα ορίζει το καταστατικό μας. Καμία συνιστώσα δεν μπορεί να διατηρεί προνόμια για τον εαυτό της, δεν μπορεί να αποφασίζει η ίδια για τον εαυτό της και τις συμμαχίες της, εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτή την έννοια η κάθε συνιστώσα οφείλει να αποφασίσει είτε την είσοδο των μελών της στο κόμμα, είτε την είσοδό της στο ενιαίο κόμμα μετασχηματιζόμενη σε τάση που της εξασφαλίζει μια πολιτική διακριτότητα, όπως και ένα επίπεδο εσωτερικής λειτουργίας και δημοσιοποίησης της ιδιαίτερης άποψης της. Διαφορετικά μπορεί να επιλέξει την παραμονή της ως αυτόνομη οργάνωση διατηρώντας ένα στάτους συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως τα μέλη της να αποτελούν και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση αυτή δεν είναι εύκολη για κανέναν, αλλά είναι επί της ουσίας και το μέτρο της αποφασιστικότητας για την συγκρότηση ενός πραγματικά ενιαίου κόμματος, ενιαίου κόμματος των μελών.

Ένα κόμμα των μελών στις σημερινές συνθήκες οφείλει να έχει ως θεμέλιο τον συλλογικό τρόπο άσκησης πολιτικής μέσα στους μαζικούς χώρους, την πραγματική του σύνδεση με τα υποκείμενα της αντίστασης και την σχέση του με τα πληττόμενα τμήματα του πληθυσμού που κατά προτεραιότητα θέλει να εκφράσει.

Θέλουμε ένα κόμμα αποτελεσματικό ανοιχτό και μαζικό που θα βασίζεται στο πρώτο επίπεδο οργάνωσης των μελών, που τα διαφορετικά επίπεδα συγκρότησης θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, που τα όργανα θα επιτελούν το ρόλο τους, δεν θα αυτονομούνται και δεν θα αποτελούν απλά το πεδίο νομής της εξουσίας μεταξύ στελεχών που για χρόνια βρίσκονται στις ίδιες θέσεις.

Θέλουμε ένα κόμμα που η εσωτερική του δομή και λειτουργία θα είναι ταυτόχρονα και παράδειγμα δημοκρατίας και διαφάνειας, όπου οι αποφάσεις θα υλοποιούνται και τα συμπεράσματα από την δράση μας θα αποτελούν οδηγό για την ενδυνάμωση της παρέμβασής μας.

Θέλουμε ένα κόμμα που να ανταποκρίνεται στο ύψος των αξιών μας και στις απαιτήσεις του πολιτικού μας σχεδίου, που θα παρεμβαίνει αποτελεσματικά και θα διαβουλεύεται δημοκρατικά, που θα δομείται με βάση τις ανάγκες και θα εξελίσσεται με βάση τις εξελίξεις στο κοινωνικό επίπεδο και τις προτεραιότητες που συλλογικά θέτει.

Τέλος θέλουμε ένα κόμμα όπου οι ιδέες δεν θα ποινικοποιούνται, η διαφορετική άποψη θα προστατεύεται και θα αποτελεί πλούτο αλλά και ένα κόμμα με ενιαία και συλλογική λειτουργία με διακριτό και συμπαγές στίγμα, η οποία δεν θα φαλκιδεύεται μέσα από την μετατροπή των ιδεολογικών ρευμάτων σε αενάως αλληλοσυγκρουόμενους μόνιμους μηχανισμούς απλωμένους από την κορυφή μέχρι την βάση.

Η απόφαση της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ, η απόφαση του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΝ είναι το πρώτο βήμα.

Καλούμε όλες και όλους που θέλουν να συμβάλλουν στην ανατροπή, θέλουν να πάρουν ενεργό μέρος για να σταματήσουμε την καταστροφή, να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα, να αλλάξουμε την Ευρώπη, να κάνουν το αποφασιστικό βήμα.

Να πυκνώσουν τις Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να αφήσουν το δικό τους, μαζί με εκατοντάδες, χιλιάδες σημάδι στην ιστορία.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ