ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

29/06/2013

Συνέντευξη του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στην Αυγή του Σαββάτου (29/6) και τον Νίκο Παπαδημητρίου•    Η χώρα απέκτησε νέα κυβέρνηση, κύριε πρόεδρε. Έχει κάτι να προσδοκά ο ελληνικός λαός;

Αυτή η κυβέρνηση είναι φωτογραφία της διαπλοκής και της πολιτικής αποσύνθεσης. Αποτελείται από το υπηρετικό προσωπικό της τρόικας και τους βουλιμικούς της εξουσίας. Είναι το ίδιο πολιτικό προσωπικό και η ίδια αντίληψη που κυριάρχησε στον τόπο τα τελευταία σαράντα χρόνια. Είναι το σύστημα πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής που χρεοκόπησε τη χώρα. Σήμερα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν ο ένας τον άλλο και ένα ισχυρό σύστημα προπαγάνδας να τους στηρίζει. Σαμαράς και Βενιζέλος σφιχταγκαλιάζονται για να κρατηθούν στη σάπια καρέκλα της εξουσίας. Και ξέρουν ότι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μπορούν να κουνηθούν γιατί η παραμικρή τους κίνηση θα τους οδηγήσει σε πτώση. Και ο ένας καλύπτει τον άλλον και οι δυο μαζί τα ανομήματα της διαφθοράς και του συστήματος εξουσίας που καταρρέει. Με περίσσιο θράσος βέβαια καμώνονται τους σωτήρες και υποδύονται την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Σήμερα, όμως, είναι φανερό πως κυβερνά η τέταρτη εφεδρεία του συστήματος.

Μετά τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, μετά την τρικομματική κυβέρνηση, το παζλ συμπληρώνεται με την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι πιο μνημονιακή, πιο αυταρχική, αλλά και πιο καταστροφική. Είναι η κυβέρνηση που έχει στόχο να φέρει νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα, θα καταστήσει τη χώρα μόνιμη αποικία χρέους. Επειδή είναι πλήρως αποκομμένοι από τις κοινωνικές διεργασίες, επειδή είναι απόλυτα εναρμονισμένοι στις επιταγές των δανειστών, δεν έχουν αντιληφθεί ότι έχει τελειώσει ο πολιτικός τους χρόνος, ότι οι μέρες της εξουσίας τους είναι μετρημένες.

•    Πέρασε στα ψιλά, αλλά ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, την περασμένη Τρίτη, υποσχέθηκε ότι θα κάνει τη χώρα “αγνώριστη”...

Λέει αλήθεια ο πρωθυπουργός, θα είναι αγνώριστη η Ελλάδα. Έχουν μία σύμβαση έργου ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Ορισμένου χρόνου και προκαθορισμένων σκληρών μέτρων. Ο κ. Σαμαράς «ευχήθηκε» να μην χρειαστούν νέα μέτρα, πριν από λίγο ο κ. Στουρνάρας κρυβόταν πίσω από το δάχτυλό του. Κανείς δεν τους πιστεύει. Θέλουν να φτιάξουν μία Ελλάδα παγιδευμένη στο μόνιμο χρέος, όπου οι εργασιακές σχέσεις θα είναι σαν της γαλέρας, χωρίς κανένα δικαίωμα, με μηδενική δημόσια περιουσία. Μία Ελλάδα όπου θα απολύονται όσοι συνδικαλίζονται, όπου πολίτες θα μένουν προφυλακισμένοι χωρίς δίκη για 36 μήνες, όπου οι στρατιές των άνεργων θα πολλαπλασιάζονται. Όπου η δημοκρατία θα είναι είδος σε ανεπάρκεια. Αυτήν την Ελλάδα ας την κρατήσει για τον εαυτό του ο κ. Σαμαράς και η ακροδεξιά του παρέα.

•    Εκείνος επιμένει, ωστόσο, να προβάλλει το δικό του success story. Δεν έχει διάρκεια το πρωθυπουργικό όραμα;

Κάθε success story τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις. Οι επικοινωνιακοί χορηγοί της κυβέρνησης μαζί με τα χαλκεία της Συγγρού προσπάθησαν πολλές φορές να πουλήσουν το παραμύθι της επιτυχίας και της ανάκαμψης. Πρώτα ήταν τα εγκαίνια σε έργα που δεν υπάρχουν, με ενοικιασμένα μηχανήματα για τις τηλεοπτικές ανάγκες, μετά οι επενδύσεις που δεν ήρθαν, μετά τα χαλκευμένα στοιχεία για την ανεργία και το έλλειμμα. Πρώτα θα γινόμασταν η Δανία του Νότου, με τον κ. Σαμαρά η Ιρλανδία του Νότου. Χωρίς τη στήριξη των μέσων της διαπλοκής και τη στήριξη της κ. Μέρκελ, χωρίς τον φόβο και την τρομοκρατία που εξαπολύουν κατά κύματα στην ελληνική κοινωνία, δεν θα υπήρχε σήμερα αυτή η υβριδική κυβέρνηση με τα πιο φθαρμένα υλικά της μεταπολίτευσης.

•    Χθες, στα Χανιά, παρουσιάσατε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για το πολιτικό σύστημα, σε μια συγκυρία που δεν είναι και η καλύτερη για τη δημοκρατία μας. Ποια είναι αναλυτικά τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης στον τομέα αυτόν;

Ο κ. Σαμαράς, μετά την αλαζονική και μοιραία απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, έπαψε να ορίζει το παιχνίδι. Έχει τελειώσει ο χρόνος του. Απλώς έχει μια σύμβαση έργου να υλοποιήσει, η διάρκεια της οποίας έχει ορίζοντα τις γερμανικές εκλογές. Ο κ. Σαμαράς απεχθάνεται το κοινοβούλιο. Τώρα πλέον θα κάνει δημόσιες εμφανίσεις μόνο πλάι στον κ. Βενιζέλο. Από αυτή την άποψη είναι να τον λυπάται κανείς. Τα δείγματα γραφής του, όμως, τον ένα χρόνο που κυβερνά δεν αφήνουν περιθώρια συμπάθειας. Υποβάθμισε τη κοινοβουλευτική διαδικασία όσο κανείς άλλος πρωθυπουργός. Φοβάται τον αντίλογο και τη διαφορετική άποψη. Οδηγεί τη χώρα σε πορεία κατάλυσης της δημοκρατίας. Αντικατέστησε το Σύνταγμα με το Μνημόνιο. Με προληπτικές επιστρατεύσεις, με τα νέα Βασιλικά Διατάγματα, τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

•    Έχουμε ανοιχτή όμως και την περίπτωση της ΕΡΤ, κύριε πρόεδρε...

Στην υπόθεση της ΕΡΤ έπεσαν οι μάσκες, και ο πιο καλοπροαίρετος πολίτης κατάλαβε με ποιους έχει να κάνει. Έχει να κάνει με τους υποστηρικτές του «μαύρου». Ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του δεν έριξαν απλώς το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης, κατεδάφισαν το σήμα της δημοκρατίας. Πρώτα επιχείρησαν με αυτήν την κίνηση να πυροβολήσουν την ενημέρωση, την πολυφωνία και τον πολιτισμό. Μετά να δείξουν στη τρόικα πόσο αποφασισμένοι είναι να υλοποιήσουν τη βαρβαρότητα των απολύσεων. Και, τέλος, να κάνουν ένα ακόμη δώρο στους εργολάβους της ενημέρωσης. Για να καταλάβετε τι είδους κυβέρνηση έχουμε, αρκεί να ρίξετε μία ματιά στην επιλογή τους για το υπουργείο που αφορά τη δημόσια τηλεόραση. Έβαλαν εκεί υπουργό τον άνθρωπο που υπηρέτησε πιστά δύο μεγάλα ιδιωτικά μιντιακά συγκροτήματα.

Επίσης θέλω να κάνω γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα εξετάσει ποινικές και τυχόν αστικές ευθύνες όλων όσοι αποφάσισαν και συνεχίζουν να κρατάνε την ΕΡΤ κλειστή και συνεχίζουν διαδικασίες που θα κοστίσουν στον Έλληνα πολίτη, τον Έλληνα φορολογούμενο, πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

•    Και ο ΣΥΡΙΖΑ ποια προσφορά επιβάλλεται να έχει, σε μια περίοδο σημειωτέον κατά την οποία πρωθυπουργικοί συνεργάτες ανοίγουν παράθυρο συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγγυητής της δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερασπιστής της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Σε αυτό το καθεστώς μόνιμης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο η ελπίδα αλλά και ο εγγυητής της δημοκρατίας. Υπερασπιστήκαμε με πάθος το Σύνταγμα και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα σε αυτόν τον τόπο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σήμερα τα πράγματα είναι σοβαρότερα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κυβερνητικό ακροδεξιό μπλοκ. Η Νέα Δημοκρατία κάθε μέρα βγάζει δέκα ανακοινώσεις για να μας απαντήσει, ποτέ όμως για να διαμαρτυρηθεί που την εγκαλούμε για φλερτ με την Ακροδεξιά ή για τους ακροδεξιούς συμβούλους του κ. Σαμαρά. Δεν τους ενοχλεί καθόλου αυτή η κριτική.

Ο εμφυλιοπολεμικός της λόγος, άλλωστε, οι θέσεις της, η αντιμετώπιση που έχουν για την Βουλή και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, παραπέμπει σε εκλεκτικές συγγένειες με τη μαύρη ιδεολογία. Η επίθεση στον πολιτισμό και η ιστορία που ξαναγράφεται δείχνουν πως αυτή η κυβέρνηση βγάζει από τον καταψύκτη της Ιστορίας και ξεπαγώνει τα πιο μαύρα χρόνια της Ελλάδας. Έχουν στο στόχαστρο όλη τη δημόσια σφαίρα. Με την τρομοκρατία και την καταστολή σκοπεύουν να εξαντλήσουν και την τετραετία και τον ελληνικό λαό. Δικό μας καθήκον είναι να υπερασπιστούμε τον τόπο, τους κατοίκους του και τη δημοκρατία. Και όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε.

•    Την περασμένη Πέμπτη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να μην κλείσει η Βουλή το καλοκαίρι. Για ποιους λόγους το κρίνετε αυτό επιβεβλημένο;

Η Βουλή θα μείνει ανοιχτή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που του δίνουν ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα. Δεν θα επιτρέψουμε να κλείσει άρον-άρον η Βουλή. Επιβάλλεται να λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι η ολομέλεια. Το θέμα της ΕΡΤ, η εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, τα νέα μέτρα που θα φέρουν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν είναι δυνατόν να γίνουν στα θερινά τμήματα. Αν στη Βουλή λειτουργεί η ολομέλεια, δεν θα μπορέσουν να κουκουλώσουν τη λίστα Λαγκάρντ. Αν η Βουλή λειτουργεί σε ολομέλεια, κανείς δεν θα τολμήσει να επαναλάβει τις αντισυνταγματικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Όποιος επιχειρήσει να κλείσει δέκα δημόσιους οργανισμούς, είκοσι νοσοκομεία, 200 σχολεία και βιβλιοθήκες σε θερινό τμήμα, είναι εχθρός της δημοκρατίας και της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανεχτεί άλλες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Ταυτόχρονα με την παρουσίαση των προγραμματικών μας θέσεων και μέσω των δυνατοτήτων που μας δίνει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, θα αναγκάσουμε τον πρωθυπουργό να κάνει ό,τι αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Να έρθει στη Βουλή να υπερασπιστεί την κυβέρνηση που έφτιαξε και την πολιτική του.

•    Στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος δεν ζητήσατε εκλογές, επεσήμαναν κάποιοι. Επιμένετε στο αίτημα;

Καθαρές λύσεις, εκλογές τώρα. Η δημοκρατική εκτροπή, η οικονομική καταστροφή και η ανθρωπιστική κρίση με έναν τρόπο μπορούν να λάβουν τέλος. Με την προσφυγή στις κάλπες. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη δημοκρατία. Τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο λαός και όσο συντομότερα εκφραστεί τόσο το καλύτερο για τον τόπο.

•    Ένα τελευταίο ερώτημα για τη ΔΗΜ.ΑΡ. Μπορεί να βγει εκτός του βασικού πολιτικού διλήμματος της περιόδου;

Το σύστημα της διαπλοκής είναι σε πανικό. Και θα προχωρήσει σε μικρές και μεγάλες εκτροπές. Η κυρίαρχη αντίθεση σήμερα είναι Μνημόνιο ή δημοκρατία. Είναι Μνημόνιο ή εργασία και ανάπτυξη. Εδώ δεν χωρούν διφορούμενες απαντήσεις. Ας διαλέξει η ΔΗΜ.ΑΡ. με ποια πλευρά είναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις που αντιπαλεύουν τον νεοφιλελευθερισμό και τα Μνημόνια. Με σεβασμό στη διαφορετικότητά τους. Η ΔΗΜ.ΑΡ. προεκλογικά εμφανίστηκε ως η χρήσιμη συμπληρωματική κυβερνητική δύναμη για όποιον θα κέρδιζε τις εκλογές. Πολύ γρήγορα φάνηκε ότι αυτό ήταν πρόσχημα για μια προειλημμένη απόφαση συμπόρευσης με τον διεφθαρμένο και μνημονιακό δικομματισμό. Εντούτοις η ζωή έδειξε πως δεν μπόρεσε να αντέξει το βάρος της μνημονιακής βαρβαρότητας, κυρίως το βάρος της αντιδημοκρατικής εκτροπής.

Σήμερα η «χρήσιμη συμπληρωματική κυβερνητική δύναμη», στον βαθμό που δεν αντέχει να συγκυβερνά με τους άλλους δύο, βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ή θα κάνει αριστερή στροφή ή θα συνεχίσει την πορεία προς την άβυσσο, με επιλογές σαν τη προχθεσινή στην εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ.

•    Απέχουμε λίγες ημέρες, πλέον, από το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ποιος ο έως τώρα απολογισμός και ποια η από εδώ και πέρα πολιτική στόχευση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο πετυχημένο πείραμα ενότητας και ισότητας των αριστερών δυνάμεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε το πιο πετυχημένο εκλογικό σχήμα της Αριστεράς. Τώρα πια οι στόχοι μας και οι ελπίδες των πολιτών μάς υποχρεώνουν να γίνουμε κάτι παραπάνω. Ένα κόμμα ενιαίο και ριζοσπαστικό, και κυρίως να γίνουμε ο κορμός μιας αναγκαίας κυβέρνησης για τη σωτηρία του τόπου. Πριν από λίγο καιρό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε συντεταγμένα στον ενιαίο φορέα της αριστεράς, να δημιουργήσουμε το κόμμα του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα. Δεν έχουμε το δικαίωμα να μην ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του κόσμου της Αριστεράς, δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες του λαού μας, να φανούμε κατώτεροι των ιστορικών περιστάσεων.

Αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν φορέα «των από κάτω», έναν φορέα των μελών. Όχι για να θεωρούμε ο καθένας ξεχωριστά τον εαυτό του δικαιωμένο. Ούτε για να θεωρούμε τον κατακερματισμό της Αριστεράς άβατο. Αλλά ακριβώς για τον αντίθετο σκοπό. Για να υπερβούμε τον κατακερματισμό και να ξεφύγουμε από το διχαστικό εγωισμό της απόλυτης αλήθειας και της απόλυτης δικαίωσης. «Και να, αδελφέ μου, που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα και απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα. Δεν χρειάζονται περισσότερα», έγραφε ο Γιάννης Ρίτσος. Αυτό μας έμαθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Να κουβεντιάζουμε. Να καταλαβαινόμαστε. Κυρίως να μας καταλαβαίνει ο λαός. Να προχωράμε. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε για το πιο αποφασιστικό βήμα. Να δείξουμε στον λαό που μας παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα ότι και θέλουμε και μπορούμε. Να κάνουμε το βήμα για έναν φορέα αποτελεσματικό δημοκρατικό. Για ένα κόμμα των μελών του, χωρίς κόμματα μέσα στο κόμμα.

•    Και οι επόμενες προκλήσεις; Τι θα αλλάξει από την επομένη του ιδρυτικού συνεδρίου;

Ιδρύουμε το νέο κόμμα της Αριστεράς. Οι πολιτικές εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Γίναμε η αντιπολίτευση στο Μνημόνιο, είναι η ώρα να γίνουμε το ενιαίο κόμμα της εργατικής τάξης, των κοινωνικών κινημάτων και της αμφισβήτησης της νέας γενιάς. Πρέπει να γίνουμε το κόμμα που θα απαντά σε κοινωνικές αναγκαιότητες. Στη νέα φτώχεια, στην οικονομική καταστροφή, στις στρατιές των ανέργων. Πρέπει να γίνουμε το ενιαίο αριστερό και ριζοσπαστικό κόμμα που θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία. Που θα απαντήσει στην εκτροπή. Που θα νικήσει το Μνημόνιο, το «νέο παλάτι», που είναι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Πρέπει να πετύχουμε. Να γίνουμε εκφραστές της ιδεολογίας που επέστρεψε, του πολιτισμού που ποινικοποιείται, του κόσμου της εργασίας, αφήνοντας οριστικά πίσω μας τους μηχανισμούς και τη γραφειοκρατία. Το βράδυ της 14ης του Ιούλη να αφήσουμε πίσω μας ένα σημαντικό ιστορικό αποτύπωμα: Το νέο κόμμα της ελπίδας. Τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο τα μέλη του θα χρίσουν έτοιμο, ισχυρό, ικανό και αποφασισμένο να κυβερνήσει για να σταματήσει την καταστροφή και να ξανακτίσει την Ελλάδα.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ