03/09/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών: Αξιοποίηση του κτηρίου της πρώην Δ.Ο.Υ. Ναυπάκτου από τον Δήμο Ναυπακτίας

Ο Δήμος Ναυπακτίας, που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Καλλικράτης από τη συνένωση 6 πρώην «καποδιστριακών» δήμων, δεν διαθέτει μέχρι σήμερα δημοτικό κατάστημα ικανό να στεγάσει το σύνολο -ή, έστω, το μεγαλύτερο μέρος- των υπηρεσιών του. Για την κάλυψη των αναγκών του, μισθώνει κτήρια, συχνά ακατάλληλα, σε διάφορα σημεία της πόλης, με αποτέλεσμα τη μη εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, την ταλαιπωρία των πολιτών και, φυσικά, την οικονομική επιβάρυνση του Δήμου από τα καταβαλλόμενα μισθώματα.

Στη Ναύπακτο, επί 60 και πλέον χρόνια, οι διοικητικές υπηρεσίες της πόλης λειτουργούσαν σε διώροφο κτήριο στη θέση Βατόβρυση, εντός του δημοσίου κτήματος ΒΚ 236 και των ΟΤ 89 και 90, στο οποίο έως τον Οκτώβριο του 2012 στεγαζόταν και η Δ.Ο.Υ. Ναυπάκτου. Το κτήριο έχει έκταση περίπου 600 τ.μ. και βρίσκεται σε οικόπεδο 2.420,55 τ.μ., το οποίο περιήλθε στο Δημόσιο το 1951 από δωρεά του πρώην δημάρχου Ανδρέα Κοζώνη, με σκοπό να στεγάσει μελλοντικά, στο κτήριο που θα ανεγειρόταν σʼ αυτό, τις τότε αρχές του τόπου.

Στις 30 Νοεμβρίου 2012 ο Δήμος Ναυπακτίας απευθύνθηκε στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) και στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. Α.Ε.) ζητώντας, για όλους τους ανωτέρω λόγους, να του παραχωρηθεί το συγκεκριμένο κτήριο με οποιαδήποτε έννομη σχέση (πώληση, εκμίσθωση, χρηματοδοτική μίσθωση κλπ) και δηλώνοντας πρόθυμος να συμμετάσχει επί ίσοις όροις σε οποιαδήποτε σχετική πλειοδοτική δημοπρασία. Αν και στην απάντησή του το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. διαβεβαίωνε ότι το τελικό σχέδιο αξιοποίησης του κτηρίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί και «θεωρείται βέβαιο ότι θα συνυπολογιστούν οι γειτονικές χρήσεις και οι προσδοκίες των τοπικών αρχών», πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει η πρόθεση να στεγαστούν εκεί το Αστυνομικό Τμήμα, η Τροχαία και το Λιμενικό Σώμα Ναυπάκτου.

Επειδή το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε Ο.Τ. που χαρακτηρίζονται ως χώροι πρασίνου και καταλαμβάνουν περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου της Ναυπάκτου, όπου βάσει του Γ.Π.Σ. προβλέπονται αποκλειστικά πολιτιστικές χρήσεις,

Επειδή, επιπλέον, η χρήση του από οποιαδήποτε άλλη, πλην του Δήμου, αρχή, υπηρεσία ή επιχείρηση θα είναι εκτός της βούλησης του δωρητή, θα παρατείνει τη σημερινή δυσλειτουργία και οικονομική επιβάρυνση του Δήμου, και θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία της πόλης,

Επειδή η αξιοποίησή του για τη στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου αποτελεί κοινή επιθυμία του Δημοτικού Συμβουλίου, των συλλογικών φορέων της πόλης και της τοπικής κοινωνίας που είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τον συγκεκριμένο χώρο,

Επειδή, τέλος, η δημοτική αρχή δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει τη χρήση του κτηρίου με οποιαδήποτε έννομη σχέση, συμμετέχοντας μάλιστα σε κάθε σχετική πλειοδοτική διαδικασία,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί αν προτίθενται να εξασφαλίσουν την παραχώρηση του συγκεκριμένου κτηρίου στον Δήμο Ναυπακτίας προκειμένου να στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών του, επιλογή που θα αποτελούσε την πιο ορθολογική και συμφέρουσα λύση για την αξιοποίησή του και θα ικανοποιούσε ένα κοινό αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Βαρεμένος