08/10/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας: Επείγουσα ανάγκη η αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στην Ανατολική Πυλία

Οι κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων Κορώνης και Αίπειας στερούνται επί της ουσίας ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών που αφορούν αντιμετώπιση έκτακτων και επικίνδυνων για την υγεία και τη ζωή περιστατικών. Το Κέντρο Εφημερίας που εδρεύει στη Λογγά της Δ.Ε. Αίπειας δεν διαθέτει δυο γιατρούς ούτε νοσηλευτή-νοσηλεύτρια όπως προβλέπει το σχετικό οργανόγραμμα. Δεν διαθέτει ούτε οδηγούς ασθενοφόρων ούτε ασθενοφόρο όχημα για διακομιδές από το Κέντρο Εφημερίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπως χρόνια τώρα ζητούν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής.

Με δεδομένα ότι:

I.    Υπάρχουν οι ανωτέρω βασικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

II.    O χρόνος που χρειάζεται ένας ασθενής ή τραυματίας για να φτάσει στο νοσοκομείο Καλαμάτας είναι πάνω από δύο ώρες από την στιγμή που θα κληθεί το ασθενοφόρο που εδρεύει στην Καλαμάτα.

III.    Τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός της περιοχής πολλαπλασιάζεται διότι είναι μια αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή.

IV.    Ο Δήμος Μεσσήνης διαθέτει ασθενοφόρο όχημα, το οποίο λόγω έλλειψης προσωπικού δεν χρησιμοποιείται.

Η κατάσταση που υπάρχει, έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές και συνεπώς καθίσταται επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση άμεσα των υπηρεσιών Υγείας στην Ανατολική Πυλία.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Yπουργός:

1.    Θα προσληφθούν γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και οδηγοί ασθενοφόρων, ώστε το Κέντρο Εφημερίας που εδρεύει στη Λογγά, να λειτουργεί σε 24ωρη βάση με δυο γιατρούς και με νοσηλευτή-νοσηλεύτρια όπως προβλέπεται άλλωστε από το σχετικό οργανόγραμμα;

2.    Θα προσληφθούν οδηγοί ασθενοφόρων και θα υπάρχει ασθενοφόρο όχημα σε σταθερή βάση στη Λογγά ή στην Κορώνη ώστε να γίνονται οι απαραίτητες διακομιδές ασθενών και να μειωθεί ο χρόνος διακομιδής των ασθενών ώστε να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές;

3.    Εξετάζει το Υπουργείο το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Δήμο Μεσσήνης για την αξιοποίηση του ασθενοφόρου οχήματος που υπάρχει από δωρεά στο Δήμο Μεσσήνης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος