15/10/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας: Να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λειψών

Η αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην ακριτική Δωδεκάνησο συνεχίζεται. Παρά τις υποσχέσεις και τις ʽεπικοινωνιακού χαρακτήραʼ κυβερνητικές εξαγγελίες, νοσοκομειακές μονάδες καταρρέουν και Κέντρα Υγείας και Ιατρεία στα ακριτικά νησιά εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα της αντινησιωτικής κυβερνητικής πολιτικής, είναι η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πολυδύναμο Ιατρείο (ΠΠΙ) Λειψών.

Η κατάσταση στους ακριτικούς Λειψούς των 800 μονίμων κατοίκων, που τριπλασιάζονται στη διάρκεια της θερινής περιόδου, είναι ίσως το αποκορύφωμα των συνθηκών που επιβάλλουν οι μνημονιακές επιταγές πολιτική υγείας στη νησιωτική χώρα. Οι κάτοικοι βιώνουν μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών και που ταλαιπωρεί και επιβαρύνει οικονομικά τους ασθενείς. Η τοπική κοινωνία ανησυχεί, ζητώντας από την Πολιτεία να σεβαστεί το συνταγματικό δικαίωμα των νησιωτών για ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και σε υπηρεσίες περίθαλψης, με την κάλυψη των θέσεων του αναγκαίου για την εύρυθμη λειτουργία του Ιατρείου ειδικευμένου ιατρικού, όσο και νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Για το θέμα αυτό, οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές των Λειψών έχουν προβεί σε συγκεκριμένες καταγγελίες.Το Ιατρείο υπολειτουργεί από καιρό και σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι εξυπηρετούνται μόνο από έναν ιατρό. Επίσης, συνδυαστικά με τις περικοπές δαπανών στον τομέα υγείας, δημιουργούνται σοβαρά πρόβλημα στις διακομιδές των έκτακτων περιστατικών στο νησί, ένα άλλο κρίσιμο θέμα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Τέλος, θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην εξαρτάται η λειτουργία του ΠΠΙ από τη χορήγηση δωρεών από ιδιώτες.

Επειδή, πρέπει να εξαλειφθούν άμεσα τα αισθήματα ανασφάλειας που δημιουργούνται στους κατοίκους καθώς και στους επισκέπτες – τουρίστες της νήσου ως προς τη δυνατότητα του Πολυδύναμου Ιατρείου Λειψών να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Επειδή, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η νησιωτική ιδιαιτερότητα (άρθρο 101 του Συντάγματος) και επειδή η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι ουσιαστική στήριξη στους νησιώτες και στην εξάλειψη της απομόνωσης.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην πρόληψη του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού  προσωπικού στο Πολυδύναμο Ιατρείο Λειψών, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και τον κανονισμό λειτουργίας του Πολυδύναμου Ιατρείου Λειψών σε όλη τη διάρκεια του έτους;

2.    Πως θα μεταφέρονται οι ασθενείς στα έκτακτα περιστατικά; Πως θα γίνεται η διακομιδή ασθενών που δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν στο νησί;

3.    Πώς διασφαλίζονται οι συνταγματικές και οι ευρωπαϊκές πρόνοιες για τις νησιωτικές περιοχές και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας των κατοίκων και των τουριστών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Δημήτρης Γάκης