17/10/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Μειωμένος αριθμός αποσπάσεων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Επανερχόμαστε μετά την υπ.αριθ. 410/31.7.2013 ερώτηση που καταθέσαμε, με την οποία προειδοποιούσαμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την καθυστέρηση των απαιτούμενων ενεργειών της προκειμένου να επιτευχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης  Ευκαιρίας.

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (αρ. πρ. 10039/30-6-2013) να αποσπάσει έναν μόνο μόνιμο εκπαιδευτικό σε κάθε Σ.Δ.Ε. αποτελεί σοβαρό πλήγμα  για τη λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ).

Η απόφαση αυτή, προστίθεται σε μια σειρά ενεργειών από πλευράς του Υπουργείου  που απαξιώνουν περαιτέρω την εικόνα του δημόσιου σχολείου , υποβαθμίζουν έναν πετυχημένο θεσμό μη τυπικής εκπαίδευσης. Οι αντιξοότητες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση και ειδικά στα Σ.Δ.Ε,  είναι  η μείωση του αριθμού των μονίμων εκπαιδευτικών, η εξαιρετικά καθυστερημένη πρόσληψη ωρομισθίων με μειωμένο ωράριο, η ελλιπής επιμόρφωση και γίνονται  φέτος πιο ορατές από ποτέ . Έχουν δε ως αποτέλεσμα τη μη ομαλή λειτουργία των εν λόγω σχολικών οργανισμών και αποτελούν έμπρακτη  απόδειξη υποβάθμισης  τους.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας διαδραματίζουν στις μέρες μας έναν πολύπλευρο ρόλο, τον οποίο  έχει αναγνωρίσει η ελληνική κοινωνία αγκαλιάζοντας τα, γεγονός που φαίνεται από το συνεχές ενδιαφέρον για  εγγραφές σε αυτά. Τα σχολεία αυτά, έχουν δημιουργηθεί με σκοπό την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, δέχονται πολλές κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, ρομά,κρατούμενοι, άτομα σε διαδικασία απεξάρτησης,  γυναίκες με μονογονεϊκές οικογένειες, μετανάστες κ.α), και έρχονται να τις επανασυνδέσουν με τα συστήματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, βελτιώνοντας την επαγγελματική τους θέση με σκοπό την επανένταξη στην αγορά εργασίας  συμβάλλοντας καθοριστικά και στην ανάπτυξη τους ως ατόμων και πολιτών διότι  απευθύνονται σε πολίτες άνω των 18 ετών που δεν έχουν αποκτήσει απολυτήριο Γυμνασίου.  Η λειτουργία των Σ.Δ.Ε που στελεχώθηκαν με προσωπικό υψηλού επιπέδου, δεν μπορεί όμως  να επαφίεται αποκλειστικά στον ζήλο και στην αυταπάρνηση των εκπαιδευτικών  που τον στηρίζουν και τον υπηρετούν, ούτε στην αλληλεγγύη που αναπτύσσεται μεταξύ αυτών και των μαθητών αλλά οφείλει να έχει την αμέριστη βοήθεια της Πολιτείας.

Οι αποφάσεις του Υπουργείου αποδιοργανώνουν τα σχολεία αποσυντονίζουν  και υπονομεύουν  τη λειτουργία τους, μιας και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς έχουν επιπτώσεις στη συνέχεια της, δημιουργούν διοικητικά προβλήματα, αποστερούν έμπειρο και επιμορφωμένο προσωπικό με πολύχρονη θητεία στα Σ.Δ.Ε και τελικά τα υποβαθμίζουν .

Έχοντας υπόψη όλα των παραπάνω, ερωτάται  ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Με ποια κριτήρια και πως επιλέχθηκε ο μειωμένος αριθμός αποσπάσεων τη σχολική χρονιά 2013-14;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο ώστε, να καλυφθούν τα κενά στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, με έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό  με γνώση και εμπειρία εκπαίδευσης ενηλίκων στα ΣΔΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κουράκης  Τάσος