ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/11/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο Real Fm (Ν. Χατζηνικολάου)



«Νέος φόρος ακινήτων: κακόγουστο θέατρο με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση και την τρόικα και θλιβερούς κομπάρσους τους δήθεν διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ»

-    Τι λέτε για όσα είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος, ότι δηλαδή δεν θα γίνει πολιτική επιστράτευση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, αλλά ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και όποιος παρεμποδίσει την προσέλευση των φοιτητών στα μαθήματα θα συλλαμβάνεται;

Πιστεύω ότι δεν έπρεπε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε και οι ευθύνες είναι αποκλειστικά του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να δώσουν έναν αριθμό, δηλαδή 1350 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ και του Πολυτεχνείου, σε διαθεσιμότητες που αύριο θα μετατραπούν σε απολύσεις. Γιʼ αυτόν ακριβώς τον λόγο, δεν έκαναν αξιολογήσεις ή οι αξιολογήσεις που έκαναν ήταν «της πλάκας». Το μόνο που ήθελαν να εξυπηρετήσουν ήταν οι σκοποί της τρόικας για καθαρές απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

-    Δεν ήταν εύκολο να κάνουν αξιολογήσεις, γιατί πολλοί διοικητικοί υπάλληλοι αρνήθηκαν να απογραφούν.

Αλλά ας μη μείνουμε στο θέμα των αξιολογήσεων. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε ριζικά αντίθετοι στον θεσμό των διαθεσιμοτήτων που οδηγούν σε απολύσεις και έχουμε καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, η οποία μας δεσμεύει εν είδει νομοσχεδίου, εάν αύριο γίνουμε αριστερή, αντιμνημονιακή κυβέρνηση και, εφόσον έρθουν έτσι τα πράγματα, θα καταργήσουμε αυτές τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις για διαθεσιμότητες και απολύσεις στο Δημόσιο, που επανέρχονται μετά από 102 χρόνια. Αυτά τα πράγματα έχουν να γίνουν από το 1911. Αυτό για το οποίο θα προσπαθήσουμε εμείς δεν είναι να διώξουμε κόσμο από το Δημόσιο, αλλά να το ανασυγκροτήσουμε, ώστε να εξυπηρετεί πραγματικά τόσο την ανάπτυξη –να είναι ένα παραγωγικό και αποτελεσματικό Δημόσιο– όσο και την κοινωνία με σωστές, ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες προς τον ελληνικό λαό.

Αυτό που γίνεται τώρα, να κινδυνεύουν δηλαδή χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι να βρεθούν στη δυστυχία και την ανεργία, να καταργούνται δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες και να επιχειρείται να καλυφθεί αυτό το κενό από ιδιωτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να δίνουν περισσότερα χρήματα από την τσέπη τους για να εξυπηρετηθούν, είναι απαράδεκτο. Στηρίζεται στη νεοφιλελεύθερη λογική και εμμονή της τρόικας και της κυβέρνησης και δεν εξυπηρετεί τίποτε απολύτως. Γιατί και τα δημόσια πανεπιστήμια διαλύονται και οι φοιτητές και οι γονείς ταλαιπωρούνται.

-    Όμως όλα τα προηγούμενα χρόνια η Αριστερά κατήγγειλε διαρκώς τον τρόπο, με τον οποίο γίνονταν προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αυτό είναι κάτι που εξακολουθούμε να το λέμε. Και εμείς είμαστε της άποψης ότι πρέπει να γίνει ανασυγκρότηση και να υπάρξει εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα, ώστε να γίνει αποτελεσματικός και να εξυπηρετεί την οικονομία και την κοινωνία.

Το σημερινό δημόσιο τομέα τον «έφτιαξαν σαν τα μούτρα τους» οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τον χρησιμοποιούσαν ως πελατειακό μηχανισμό αλλά και ως μηχανισμό για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Εμείς αυτόν τον δημόσιο τομέα δεν τον υπερασπιζόμαστε. Και, όπως είπα και πριν ξεκάθαρα, έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή –θα είναι νομοσχέδιό μας, εφόσον γίνουμε κυβέρνηση–, για να προωθήσουμε την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα και της δημόσιας διοίκησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η υποτιθέμενη ανασυγκρότηση του Δημοσίου που επιχειρείται σήμερα από την κυβέρνηση και την τρόικα δεν γίνεται με στόχο την εξυπηρέτηση της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό που επιχειρείται τώρα είναι να βρεθούν 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι φέτος και άλλοι 12.500 του χρόνου, δηλαδή 25.000 για διαθεσιμότητα, και από αυτούς να βρεθούν 15.000 για απόλυση. Μετράνε κεφάλια, για να οδηγήσουν στην απόλυση, τη δυστυχία και την πείνα τους ανθρώπους αυτούς και τις οικογένειές τους. Δεν κάνουν πολιτικές για την αναγκαία ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα.

-    Ένα σχόλιο για το θέμα των ακινήτων και της φορολογίας τους και, ιδιαίτερα, για τη διπλή φορολόγηση των ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ?, των οποίων η εμπορική αξία είναι πολύ μικρότερη.

Είναι γεγονός ότι τα ακίνητα αυτά έχουν πολύ μικρότερη εμπορική αξία και οι μόνοι που δεν το γνωρίζουν αυτό είναι κάποιοι στην κυβέρνηση και την τρόικα, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μαζέψουν χρήματα για να εξυπηρετήσουν τους δανειστές της χώρας και φαίνεται ότι δεν έχουν καμία εικόνα για το τι πραγματικά συντελείται στην οικονομία και την κοινωνία.

-    Αυτό δεν είναι υφεσιακή πολιτική;

Καταρχήν, φαίνεται ότι φθάνουμε στο τέλος μιας φαρσοκωμωδίας, στην οποία πρωταγωνιστές ήταν ο κ. Στουρνάρας και η τρόικα και κομπάρσοι κάποιοι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που παρίσταναν τους αντάρτες και τους διαφωνούντες. Η τελική μορφή, στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση όσον αφορά τον λεγόμενο ενιαίο φόρο ακινήτων –τώρα θα τον πουν κάπως αλλιώς–, έναν στόχο έχει: την φοροεξόντωση κατά κύριο λόγο των μικρομεσαίων εισοδημάτων. Έτσι, φθάσαμε να έχουμε δύο φόρους. Η πρόταση που γίνεται είναι να έχουμε, πρώτον, έναν φόρο για τα ακίνητα όλων και, δεύτερον, να έχουμε ακόμη έναν φόρο –τον ΦΑΠ ουσιαστικά, που ίσχυε και πριν– για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ?.

Όσον αφορά τον φόρο που είναι για όλους, επρόκειτο για έναν έκτακτο φόρο που ίσχυε υποτίθεται για δύο χρόνια –έτσι είχαν πει και τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας που έκριναν επʼ αυτού–, ο οποίος τώρα γίνεται τακτικός. Θα ισχύει για πάντα.

Επίσης, υπήρχε ένας φόρος που αφορούσε τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, το λεγόμενο χαράτσι, που τον πληρώναμε μέσω ΔΕΗ και τώρα αυτό το χαράτσι ουσιαστικά επεκτείνεται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, στα οικόπεδα και στα χωράφια. Επομένως, έχουμε ένα νέο δυσβάστακτο για τον λαό φορολογικό μέτρο.

Η γνώμη μας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρόκειται για ένα αντικοινωνικό μέτρο, γιατί επιβάλλεται σε όλους από το πρώτο ευρώ της αξίας της περιουσίας τους. Το κυριότερο, επειδή αυτό που έχει ανάγκη η χώρα την παρούσα στιγμή είναι να καταργήσουμε τα μνημόνια και να πάμε σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας καθώς και να φύγουμε από τη λιτότητα και την ύφεση, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα ανασάνουν τα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών, γνώμη μας είναι ότι πρόκειται και για ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο. Σκοτώνει την αγορά ακινήτων και βάζει βόμβα μεγατόνων στα θεμέλιά της. Και βάζοντας αυτήν την βόμβα και έχοντας ήδη μειώσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φεύγουν από τη χώρα παραγωγικές επιχειρήσεις –φεύγουν τώρα, με αυτήν την κυβέρνηση, και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα μας κατηγορούν–, με ποιον τρόπο θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη; Με ποιον τρόπο θα ανασάνουν η χώρα κι ο λαός μας; Αυτά είναι τα πολιτικά εγκλήματα που γίνονται με τον νέο φόρο. Και γιʼ αυτό έκανα λόγο για θέατρο μεταξύ Στουρνάρα, τρόικας και δήθεν διαφωνούντων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

-    Πώς σχολιάζετε το ενδεχόμενο επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και την πιθανολογούμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στις επικείμενες δημοτικές εκλογές; Δεν θα έπρεπε «προνομιακός συνομιλητής» του ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια περίπτωση να είναι η ΔΗΜΑΡ;

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει άλλο. Με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τις συνεχείς προτάσεις μομφής που θα υποβάλλει ζητώντας ονομαστικές ψηφοφορίες για τα νέα, βάρβαρα, μνημονιακά μέτρα, τα οποία φαίνεται ότι επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση με τη συμφωνία της τρόικας, η κυβέρνηση, που έχει μείνει πια με 154 βουλευτές, είναι πολύ πιθανό να μείνει μέσα σε ένα μήνα με 150, δηλαδή να μην έχει την δεδηλωμένη και να πάμε σε εκλογές. Αυτό είναι σαφώς ένα ενδεχόμενο που το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο και οι δυνάμεις που στηρίζουν την μνημονιακή κυβέρνηση θέλουν να το αποφύγουν και, προκειμένου να το αποφύγουν, η κυβέρνηση επιχειρεί να διευρύνει την πολιτική βάση στήριξής της. Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση αυτή ξεκίνησε με 179 βουλευτές να την στηρίζουν στις αρχές Ιουλίου του 2012 και σήμερα έχει φθάσει στους 154. Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει πάρει ένα σταθερό πολιτικό προβάδισμα, αυτό που φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι είναι μήπως καταρρεύσει αυτή η κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές. Επομένως, αναζητούν πάλι πολιτικό «μαξιλαράκι και σωσίβιο» στη ΔΗΜΑΡ. Το τι θα κάνει τώρα η ΔΗΜΑΡ θα το δούμε στην πορεία.

-    Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να αυξάνεται πάλι το ποσοστό της ΧΑ.

Όπως έχω πει πολλές φορές, εάν δεν αντιμετωπιστεί η βασική αιτία που γιγάντωσε αυτά τα δύο χρόνια τη ΧΑ, ακόμη και όλη η ηγεσία της να βρίσκεται στη φυλακή, τα ποσοστά της μπορεί να συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Και βασική αιτία της γιγάντωσής της είναι οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τέσσερα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, οι οποίες οδηγούν στην ύφεση, στη λιτότητα, στην ανεργία, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και την απελπισία, σε συνδυασμό με την απαξίωση του πολιτικού δυναμικού της χώρας λόγω των μέτρων αυτών και την έλλειψη συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής. Εάν όλα αυτά δεν αντιμετωπιστούν –και δεν θα αντιμετωπιστούν όσο συνεχίζονται τα μνημόνια–, δυστυχώς είναι πολύ πιθανό το φαινόμενο της ΧΑ, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της βρίσκεται στη φυλακή και παρότι έχει χαρακτηριστεί, και δικαίως κατά τη γνώμη μου, εγκληματική και νεοναζιστική οργάνωση, να έχουμε αυτήν την εικόνα.

-    Όσον αφορά την ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές πάνω στο θέμα αυτό. Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες έχουμε διαφορετικά προγράμματα. Συμφωνούμε βεβαίως ότι πρέπει να καταργηθούν τα μνημόνια και να αντικατασταθούν από ένα αναπτυξιακό σχέδιο, συμφωνούμε ότι πρέπει να καταγγελθούν οι δανειακές συμβάσεις και να καταργηθούν οι επαχθείς όροι τους, υπάρχουν όμως σοβαρές και πολύ μεγάλες διαφορές τόσο στο οικονομικό πρόγραμμα όσο και στα ζητήματα εξωτερικής και κοινωνικής πολιτικής. Κατά συνέπεια, κεντρική πολιτική συμφωνία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είτε για κοινή κάθοδο στις εκλογές είτε για συγκρότηση κυβέρνησης είτε μια κεντρική συμφωνία για γενικευμένη συνεργασία στις δημοτικές εκλογές, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Αυτό είναι σαφές. Εμείς, μετά το τελευταίο μας συνέδριο, τις συμμαχίες μας τις αναζητούμε στην Αριστερά και σε αριστερές, προοδευτικές, αντιμνημονιακές δυνάμεις. Επομένως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προκύψει.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ