ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/04/2013

Ομιλία του Δημήτρη Στρατούλη, Βουλευτή Β΄ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για το πολυνομοσχέδιο των έκτακτων μνημονιακών μέτρων



"ΕΙΣΤΕ ΣΤΑΥΡΩΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΑΛΛΑ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΡΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ"

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι βουλευτές της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ,

Σήμερα, δυστυχώς, είναι ιστορική ημέρα, η οποία θα γραφεί με μαύρα γράμματα, όχι μόνο για τον αντισυνταγματικό και αντικοινοβουλευτικό τρόπο με τον οποίο προσπαθείτε να περάσετε το μίνι μνημόνιο που είναι εισαγωγικό του 4ου μνημονίου που ετοιμάζετε με την τρόικα, αλλά και γιατί μας γυρίζετε είτε 102 χρόνια πίσω είτε σε πολιτικά ανώμαλες περιόδους της χώρας μας.

Και μας γυρίζετε τόσο πίσω και σε τέτοιες εποχές, γιατί για πρώτη φορά από το 1911, που θεσπίστηκε συνταγματικά η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, με εξαίρεση τις χρονικές περιόδους τριών δικτατοριών και της γερμανικής κατοχής που παραβιάστηκε αυτό το δικαίωμα,  θεσπίζετε τη δυνατότητα απολύσεων, αυτή τη φορά «καθαρών απολύσεων», εργαζομένων στο δημόσιο, χωρίς να χρησιμοποιείτε πλέον ούτε καν το πρόσχημα της προηγούμενης διαθεσιμότητας, κινητικότητας ή εφεδρείας, που τουλάχιστον το χρησιμοποιούσατε για ένα δωδεκάμηνο ως προθάλαμο για απολύσεις. Κουρελιάζετε το Σύνταγμα, οδηγείτε σε απολύσεις χιλιάδες εργαζόμενους του δημοσίου και ανοίγετε το δρόμο για τετραπλάσιες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, λόγω αφαίρεσης από την κατανάλωση των εισοδημάτων χιλιάδων απολυμένων του δημοσίου, μόνο και μόνο για να κάνετε το χατίρι της τρόικας, και των οικονομικών συμφερόντων που αυτή εκπροσωπεί, η οποία επιδιώκει κανείς και καμιά να μην αισθάνεται ασφαλής σε αυτή τη χώρα ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα. Εάν περάσουν αυτές οι διατάξεις θα αποτελούν αιώνιο στίγμα αίσχους και ντροπής για την κυβέρνησή σας και η πλατεία Κλαυθμώνος θα πρέπει να μετονομαστεί σε πλατεία Σαμαρά, Βενιζέλου, Μανιτάκη και Τόμσεν.

Και σαν να μην έφτανε η Κερκόπορτα, που ανοίγετε για απολύσεις στο δημόσιο, κάνετε σήμερα ακόμα πιο αυστηρό το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων εξαφανίζοντας και το τελευταίο υπόλειμμα του τεκμηρίου της αθωότητας με την κατάργηση του δεύτερου βαθμού πειθαρχικής κρίσης για ορισμένα πειθαρχικά παραπτώματα και με την Ρακιτζοποίηση του δημοσίου με πειθαρχικές υπεραρμοδιότητες του επιθεωρητή δημοσίας διοίκησης  έξω από κάθε λογική υπηρεσιακής ιεραρχίας.

 Με αυτό τον τρόπο, όμως, μετατρέπετε τους δημοσίους υπαλλήλους σε ομήρους  μεγάλων ή και μικρότερων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, τα οποία θα αδυνατούν να  ελέγξουν φοβούμενοι καταγγελίες τους και συνεπακόλουθα ένταξή τους σε καθεστώς αργίας ή σε απόλυση. Μέσα σε ένα τέτοιο καθεστώς φόβου και ανασφάλειας απαντήστε μου κύριοι Υπουργοί και κύριοι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που θα ψηφίσετε αυτό το νομοθετικό έκτρωμα, ποιος δημόσιος υπάλληλος, και συγκεκριμένα ποιος ελεγκτής του ΣΕΠΕ, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, του ΣΔΟΕ, θα τολμήσει να ασκήσει τις ελεγκτικές αρμοδιότητές του και ποιος θα βάλει την υπογραφή του για οτιδήποτε γνωρίζοντας ότι θα διακινδυνεύσει την αξιοπρέπειά του και το ψωμί των παιδιών του;;;

Είναι σαφές ότι και με αυτό τον τρόπο η κυβέρνησή σας και η τρόικα δίνουν άλλο ένα διαλυτικό και θανάσιμο πλήγμα στο δημόσιο τομέα και στο συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να εξυπηρετούνται από αυτόν. Ταυτόχρονα ανοίγετε διάπλατα το δρόμο και εξυπηρετείτε, ιδιωτικά συμφέροντα που καραδοκούν να αναλάβουν και να εμπορευματοποιήσουν βασικές υπηρεσίες του δημοσίου, τις οποίες διαλύετε ή καταργείτε, επιβαρύνοντας οικονομικά ακόμα περισσότερο τα εξαντλημένα από τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας λαϊκά στρώματα.

Αυτό, όμως, που χρειάζεται η δημόσια διοίκηση δεν είναι οι απάνθρωπες, κατεδαφιστικές και διαλυτικές γιʼ αυτή πολιτικές σας, αλλά μία άλλη πολιτική στήριξης και αναβάθμισης των υπηρεσιών της προς τους πολίτες, την οικονομία και την κοινωνία. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το σπάσιμο των πελατειακών και ρουσφετολογικών μηχανισμών και των θυλάκων αδιαφάνειας και διαπλοκής με ιδιωτικά συμφέροντα, που ανέχτηκαν, ενθάρρυναν και ενίσχυσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και την προώθηση μέτρων διαφάνειας, εκσυγχρονισμού, κοινωνικού λαϊκού ελέγχου σε όλα τα κέντρα των αποφάσεων και στη λειτουργία της.

Λέτε κύριε Στουρνάρα ότι όλα τα κάνετε για να συγκεντρώσετε έσοδα για το δημόσιο. Τότε γιατί κρατάτε ακέφαλη για τρεις μήνες τώρα τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου σας και γιατί τώρα προτείνετε τη διάσπασή της με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει όσον  αφορά την υποβάθμιση του ρόλου της στην πάταξη της φοροδιαφυγής και την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων;

Κύριε Υπουργέ Εργασίας,

Με το παρόν νομοσχέδιο θεσπίζετε τη δημιουργία στο Υπουργείο Εργασίας του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να καταγράφονται και να μετρώνται σε πραγματικό χρόνο οι ροές της απασχόλησης και κρίσιμα στοιχεία της αγοράς εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Ισχυρίζεστε σθεναρά και πανηγυρίζετε προκαταβολικά ότι με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμήσετε την παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Η πληροφοριακή διασύνδεση μέσω υπολογιστών των ΟΑΕΔ, ΙΚΑ και του ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ είναι βεβαίως αναγκαία και έπρεπε να έχει προχωρήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Σε καμία όμως περίπτωση δεν φτάνει από μόνη της να καταπολεμήσει την εργοδοτική αυθαιρεσία, πόσο μάλλον  που την χρησιμοποιείτε ως επικοινωνιακή φούσκα, όταν οι μνημονιακές κυβερνήσεις σας έχουν κατεδαφίσει την εργατική νομοθεσία και έχουν διαλύσει του δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα οι παρανομούντες και ανεξέλεγκτοι εργοδότες να έχουν πλήρως αποθρασυνθεί.

Η κατεδάφιση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας από τις μνημονιακές κυβερνήσεις σας και την τρόικα, η υποστελέχωση και η συνειδητή στέρηση οικονομικών και άλλων μέσων από τους δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς «μετέτρεψαν όλη τη χώρα μας σε Μανωλάδα» μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, που έφτασε στο 40% και την χρησιμοποιούν το 52% των επιχειρήσεων. Οι πολιτικές σας αυτές μετέτρεψαν τους χώρους πολλών επιχειρήσεων σε «στρατόπεδα εργασίας» με εργαζομένους χωρίς ασφάλιση και χωρίς δικαιώματα.

Η κυβέρνηση, που υποκρίνεται ότι δήθεν τώρα, με αφορμή τα γεγονότα της Μανωλάδας, κατάλαβε ότι κυριαρχεί στη χώρα μας εργασιακή ζούγκλα, έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες, γιατί συνεχίζει τις ίδιες μνημονιακές πολιτικές που δημιουργούν αυτό το χάος της εργοδοτικής ανομίας και αυθαιρεσίας, αλλά και πιο ειδικές πολιτικές ευθύνες, γιατί κρατούσε την Επιθεώρηση Εργασίας του νόμου Ηλείας τραγικά υποστελεχωμένη και αδύναμη να προβεί ακόμα και σε στοιχειώδεις ελέγχους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στους εργάτες γης στα φραουλοχώραφα και γιατί στο νέο οργανόγραμμα του ΣΕΠΕ προβλέπει την κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας στο νομό.

Ακόμη, δεν υπάρχει ουσιαστική νομική θωράκιση και προστασία των Επιθεωρητών Εργασίας και των ελεγκτών ΙΚΑ και ΟΑΕΔ απέναντι σε εργοδότες που ασκούν βία μαζί με μπράβους τους εναντίων τους, όταν πάνε να κάνουν έλεγχο στις επιχειρήσεις τους και μετά, επιπλέον, πάνε και τους μηνύουν και τους κάνουν αγωγές για αστικές αποζημιώσεις. Δεν υπάρχει αυτή η νομική θωράκιση, ώστε οι επιθεωρητές εργασίας και οι ελεγκτές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ να μην διώκονται, ούτε να ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν ή πράξη που διενήργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.   

Και όχι μόνο δεν υπάρχει νομική θωράκισή τους αλλά ισχύει και για αυτούς το αυστηροποιημένο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους που επιβλήθηκε με το ν. 4093/2012, δηλαδή, το μνημόνιο 3 και που κάνετε ακόμα πιο αυστηρό με το παρόν νομοσχέδιο. Γιατί, εάν ισχύσει αυτό το αυστηροποιημένο πειθαρχικό δίκαιο και εάν δεν θωρακίσετε τους ελεγκτές του δημοσίου νομικά, ουσιαστικά τους αφήνετε απροστάτευτους στις κερδοσκοπικές και αυθαίρετες ορέξεις των εργοδοτών ή των οικονομικών συμφερόντων που συστηματικά παρανομούν.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν θέλετε ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους στην αγορά εργασίας, αλλά αφήνετε ασύδοτους τους εργοδότες να παραβιάζουν και αυτό το ελάχιστο εργατικό δίκαιο, εργοδοτικό πλέον πρέπει να ονομάζεται, που έχει απομείνει από την κατεδάφιση που υπέστη από τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεών σας. Και αυτό το κάνετε με ταξική μονομέρεια, γιατί θέλετε μαζί με την τρόικα να επιβάλετε στους εργαζομένους της χώρας μας μισθούς Βουλγαρίας και Ρουμανίας, που τους έχετε συμφωνήσει στο 2ο μνημόνιο (σελίδα 713), και εργασιακές σχέσεις Κοσσόβου, για να αυξήσετε τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων είτε εγχωρίων είτε πολυεθνικών που «ορέγονται να καταπιούν αμάσητο» τον υπό εκποίηση δημόσιο και ιδιωτικό πλούτο της χώρας.

Κύριε Υπουργέ Εργασίας,

Οι ρυθμίσεις που εισάγετε στο παρόν νομοσχέδιο για την είσπραξη από τα ασφαλιστικά ταμεία των οφειλών επαγγελματιών και εμπόρων ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία θα βοηθήσουν να συγκεντρώσουν έσοδα ούτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ξαναπάρουν μπροστά, γιατί οι προϋποθέσεις που βάζετε είναι απαγορευτικές, όπως εξάλλου ισχυρίζονται οι ίδιοι οι φορείς τους (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ).

Οι μνημονιακές πολιτικές σας είναι που έφεραν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αδυναμία πληρωμής και τα ασφαλιστικά ταμεία σε οικονομική κατάρρευση. Με την ύφεση και την ανεργία που προκαλούν, με τις σφαγιαστικές  μειώσεις μισθών, με την επέκταση της προσωρινής – μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, με την ανοχή στην κυκλώπεια εισφοροδιαφυγή και με το “κούρεμα” από το PSI των εναπομεινάντων από την προηγούμενη διαχρονική λεηλασία αποθεματικών τους, οδήγησαν τα ασφαλιστικά ταμεία σε οικονομική καταστροφή, ώστε να μπορούν να καλύψουν από την 1-1-2015 μόνον αυτό που συμφωνήσατε με την τρόικα και το νομοθετήσατε τον Ιούλιο του 2010, δηλαδή εγγυημένες από το δημόσιο συντάξεις  των 330 ευρώ μηνιαία.

Στην εισηγητική έκθεση αυτού του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι τα πράγματα στη χώρα μας αλλάζουν προς το καλλίτερο. Έχουν αρχίσει όντως να αλλάζουν, αλλά αλλάζουν δραματικά προς το χειρότερο, αφού η ανεργία σπάει το ένα μετά το άλλο όλα τα ανοδικά ιστορικά ρεκόρ και η κατάθλιψη λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης και της απελπισίας κάνει θραύση.

Οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει στη χώρα μας τα 1.3 εκατομμύρια και οδεύουν ταχύτατα στα 2 εκατομμύρια, αφού κάθε μέρα χάνουν την εργασία τους 3.500 εργαζόμενοι/ες και από αυτούς παίρνουν επίδομα ανεργίας λιγότεροι/ες από το 1/5. 400.00 οικογένειες δεν έχουν ούτε ένα από τα μέλη τους να εργάζεται, δηλαδή 1.000.000 συμπολίτες μας  ζουν στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία. Έξι στους δέκα νέους είναι άνεργοι και από αυτούς 200.000 έχουν μεταναστεύσει στα χρόνια του μνημονίου για εργασία στο εξωτερικό. Τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πέφτουν σαν το χαλάζι, 600.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί μήνες και οι πολυεθνικές «προσφέρουν» εργασία με 300 ευρώ το μήνα.

Η κυβέρνηση είτε νομίζει ότι ζει σε άλλη χώρα και άλλο πλανήτη, είτε «μας δουλεύει» ομαδικά, προκαλώντας τους μυριάδες άνεργους και τις οικογένειές τους.

Δεν δουλεύετε, όμως, μόνο το λαό, αλλά με τις βάρβαρες πολιτικές σας – μέρες που είναι τώρα – «τον σταυρώνετε» και από πάνω και έχετε το θράσος να μας απευθύνεστε δια του προλαλήσαντα κυρίου Βορίδη με το «ουαί υμείς φαρισαίοι και υποκριτές».

Όμως, ό,τι και να κάνετε, θα υπάρξει η ανάσταση, αφού ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του θα εκδιώξει «τους σταυρωτές του», δηλαδή την κυβέρνησή σας και την τρόικα, και θʼ ανοίξει το δρόμο για μία κυβέρνηση της αριστεράς που θα του δώσει ελπίδες και προοπτική.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ