05/04/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ (Γ.Παπαδάκης)

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ (Γ.Παπαδάκης), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

To κυβερνητικό αλαλούμ που επικρατεί το τελευταίο διάστημα δίνει την εικόνα φαρσοκωμωδίας. Η ουσία είναι ότι και οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν να αθετήσουν τη δέσμευση του νόμου που όριζε ότι το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ τελειώνει το Δεκέμβρη του ʼ12. Πέταξαν επίσης στα σκουπίδια την απόφαση του ΣτΕ περί προσωρινότητας του μέτρου που θα έληγε επίσης τον Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου. Τελικά αυτό που είπαν είναι: πέθανε το ενιαίο τέλος, ζήτω ο ενιαίος φόρος! Ο οποίος θα είναι κάπως διαφορετικός, καθώς θα πάρουν λιγότερα από το χαράτσι αλλά θα τα αντικαταστήσουν από τον φόρο στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τα αγροτεμάχια. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη έτοιμοι να εφαρμόσουν την δέσμευσή τους για το νέο, «προοδευτικό» φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που είχαν υποσχεθεί ότι θα επιβάλλουν το 2013.

Αν δεν είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν ένα νόμο που ψηφίστηκε εδώ και τρία χρόνια περίπου, πώς θα μαζέψουν χρήματα από τα εκτός σχεδίου και τα αγροτεμάχια; Έχουν ηλεκτρονικό αρχείο; Επίσης, πώς θα μαζέψουν 3,2 δισ. ευρώ από τα ακίνητα μέσα στο τρέχον έτος, τη στιγμή που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν;

Το υβρεολόγιο δεν βοηθά κανέναν, αντιθέτως σκεπάζει τα προβλήματα

Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την χθεσινή θλιβερή εικόνα στην προκαταρκτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ; Χάνει η διερεύνηση του σκανδάλου, διότι ουδείς ασχολείται με την ουσία του, με τον Παπακωνσταντίνου, με τις ευθύνες Βενιζέλου κ.ο.κ. Χάνει το δημόσιο ταμείο, γιατί οι βρισιές καλύπτουν την πραγματικότητα ότι ακόμη και τώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι έλεγχοι ούτε οι διασταυρώσεις και δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ. Χάνει εντέλει η κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση είναι θεμιτή, αλλά το υβρεολόγιο δεν βοηθά κανέναν. Αντιθέτως, σκεπάζει τα προβλήματα. Αντί να συζητάμε για το χαράτσι, για τα νέα μέτρα που έρχονται, για την Τρόικα, μιλάμε για τις κόντρες στην επιτροπή και διευκολύνουμε τελικά αυτούς που πάνε να κουκουλώσουν και το σκάνδαλο, και τις πομπές τους, και το χαράτσι και τα νέα μέτρα.

Η πλειοψηφία των πολιτών δεν πιστεύει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των ψηφοφόρων των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων, δεν πιστεύουν την κυβερνητική διαβεβαίωση ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Πρώτον, διότι ήδη νέα μέτρα λαμβάνονται, η παράταση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ και το 2013 είναι ουσιαστικά νέο μέτρο. Και δεύτερον και ουσιωδέστερον, διότι ήδη το Μνημόνιο παράγει μεγάλη ύφεση και «μαύρη τρύπα», όπως είχαμε προβλέψει και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε, και επομένως οδηγεί εκ των πραγμάτων σε νέα μέτρα.

Ο κ. Στουρνάρας εξακολουθεί να εκτελωνίζει τις εντολές της Τρόικα, ο κ.Σαμαράς τις υπογράφει και ο κ.κ Βενιζέλος και Κουβέλης κάνουν για μερικές μέρες «κορδελάκια» και βάζουν δήθεν «κόκκινες γραμμές» αλλά στο τέλος αυτές γίνονται κόκκινες κορδέλες συσκευασίας του νέου κυβερνητικού πακέτου μέτρων.