15/12/2013

Σχόλιο της Ρένας Δούρου σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι

«Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι κατά της Ελλάδας, επιβεβαιώνουν ότι στο θέμα της ονομασίας, η μόνη αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο ΟΗΕ, εκείνη της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση, θα υπάρξει μόνο όταν πάψουν να υφίστανται αλυτρωτικές τάσεις, εκφραστής των οποίων γίνεται συστηματικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Η τακτική καλλιέργεια εθνικιστικών τάσεων εκ μέρους της ηγεσίας της ΠΓΔΜ υπονομεύει τις προϋποθέσεις της καλής γειτονίας και ναρκοθετεί τις ίδιες τις σχέσεις της χώρας με τη διεθνή κοινότητα στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Εθνικισμοί και αλυτρωτισμοί βρίσκονται στον αντίποδα της συνεργασίας σε ισότιμη βάση των χωρών της περιοχής και της προώθησης μιας ατζέντας που πρέπει να εγγράφεται στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής συνεργασίας και όχι σε εκείνο της τεχνητής έντασης, που λειτουργεί σε βάρος των λαών. Μια διαπίστωση που οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους όλοι οι παράγοντες της περιοχής».