ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/12/2013

Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη και απαντήσεις Υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου σε επίκαιρη ερώτηση (2696/15-10-2013) για τους απλήρωτους εργαζόμενους της «Express Service» στην Ολομέλεια της Βουλής



ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η εταιρεία οδικής βοήθειας, η πιο γνωστή στη χώρα, η «Express Service», απασχολεί περίπου εννιακόσιους εργαζομένους και μαζί με όσους συνεργάζονται μπορεί να φτάνει μέχρι και τους χίλιους πεντακόσιους σε πανελλαδικό επίπεδο.

Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και καταγγελίες των εργαζομένων –απ’ ό,τι έχω υπόψιν μου σαράντα πέντε εργαζόμενοι έχουν πάει στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχουν κάνει σχετική καταγγελία- είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην «Express Service» εδώ και δεκατρείς μήνες και ορισμένοι από αυτούς δεκατέσσερις και δεκαπέντε μήνες. Μάλιστα δεν έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη και οι ασφαλιστικές τους εισφορές.

Σαν να μην έφτανε αυτό, συνέβη και το εξής: Σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι για να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα δεδουλευμένα τους, πέντε από αυτούς τοποθετήθηκαν για την ανάγκη να δημιουργηθεί πανελλαδικό σωματείο, να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Την άλλη μέρα απολύθηκαν και οι πέντε και μάλιστα με μήνυση του εργοδότη για συκοφαντική δυσφήμισή του για τοποθέτησή τους και παρέμβασή τους μέσα σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Παραβιάστηκε και παρεμποδίστηκε ακόμη και η συνδικαλιστική δράση, πράγμα που απαγορεύεται ρητά από το συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και επισύρει και ποινικές κυρώσεις για τον εργοδότη.

Δεν τους έφτανε, δηλαδή, τους εργαζόμενους ότι έχει μειωθεί ο μισθός τους στο τελευταίο διάστημα κατά 55%, αλλά είναι και απλήρωτοι.

Απ’ ό,τι φαίνεται, η εταιρεία αυτή, κύριε Υπουργέ, είναι από τους μεγαλύτερους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ, χρωστώντας πολλά εκατομμύρια ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Επειδή οι εκατοντάδες εργαζόμενοι της «Express Service» αντιμετωπίζουν και αυτοί και οι οικογένειές τους προβλήματα επιβίωσης, επειδή χρωστάει, από ό,τι φαίνεται, η εταιρεία και ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ και ΦΠΑ που έχει εισπράξει από τους πελάτες και μέχρι τώρα ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα, η ερώτησή μου, κύριε Υπουργέ, είναι η εξής: Τι σκέφτεται να κάνει το Υπουργείο σας, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει, ώστε και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους οι εκατοντάδες εργαζόμενοι της «Express Service» και να κατατεθούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές από την επιχείρηση όπου δουλεύουν στο ΙΚΑ και να σταματήσουν οι αντεργατικές συμπεριφορές της εταιρείας και να επαναπροσληφθούν οι πέντε απολυμένοι για συνδικαλιστική δράση ή για άποψη που εξέφρασαν στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου τους;

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Παρακαλώ τον κύριο Υπουργό να λάβει το λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας):Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, το Υπουργείο δεν σκέφτεται τώρα και προφανώς, δεν περιμένει η αρμόδια Υπηρεσία τις εντολές του Υπουργού για να προχωρήσει στις απαιτούμενες και προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για κάθε θέμα που αφορά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, είτε αυτό είναι ασυνέπεια στην πληρωμή των εργαζομένων είτε είναι παραβίαση άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει παρέμβει ουσιαστικά στην εξέταση όλων των καταγγελιών και διαχρονικά, προβαίνοντας βεβαίως και στις απαραίτητες συμφιλιωτικές ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τα οποία έρχονται με τη μορφή καταγγελίας-αναφοράς των εργαζομένων υπ’ όψιν της Υπηρεσίας.

Είναι πάρα πολύ αναλυτικό το σημείο του ΣΕΠΕ, το οποίο θα σας δώσω για να έχετε πλήρη εικόνα, το οποίο αναφέρεται και στις ενέργειες του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, όπου εδρεύει η εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, αλλά και του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Καλλιθέας, εδώ στην Αττική, όπου υπάρχει άλλη έδρα της εταιρείας.

Συνολικά, πρέπει να υπάρχουν πάνω από είκοσι εργατικές διαφορές, από τις οποίες πάνω από τις μισές επιλύθηκαν και υπήρξε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Για τις άλλες δεν υπήρξε. Η Υπηρεσία προέβη και στις απαραίτητες μηνύσεις και στην επιβολή προστίμων. Μου αναφέρει συγκεκριμένα τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί.

Βεβαίως, σημειώνει η Υπηρεσία ότι δεν έχει λάβει καταγγελίες, τουλάχιστον μέχρι τότε που έδωσε την ενημέρωση το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Καλλιθέας, ότι δεν έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών από εργαζόμενους που να αναφέρονται σε μειώσεις αποδοχών για το 2012-2013. Ανεξάρτητα αν υπήρξαν ή όχι, λέμε ότι δεν έχει γίνει αποδέκτης.

Όμως, θέτετε επιπρόσθετα και ένα άλλο θέμα σήμερα που έχει να κάνει με απολύσεις με αφορμή τη συνδικαλιστική δράση. Είναι θέματα για τα οποία θα επικοινωνήσω με το ΣΕΠΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τα προβλεπόμενα από το νόμο, όπως σωστά αναφερθήκατε.

Ως προς τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις οφειλές της εταιρείας και τι ενέργειες έχουν γίνει από την πλευρά της, πράγματι υπάρχουν τεράστιου ύψους οφειλές. Έτσι μπορώ να τις χαρακτηρίσω. Θα αναφερθώ στη δεύτερη ομιλία μου αναλυτικά και στα νούμερα, όπως και στις ενέργειες που έχουν γίνει και στο τι προβλέπεται.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ως προς αυτά που μου είπατε, όντως έτσι είναι. Είναι σε γνώση μας ότι έχουν γίνει σαράντα πέντε καταγγελίες από σαράντα πέντε εργαζόμενους, ότι έχουν συζητηθεί στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, ότι έχουν γίνει μηνύσεις κ.λπ.

Στην ουσία, όμως, υπάρχει το εξής πρόβλημα και θέλω να με ακούσετε πολύ προσεκτικά, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, με δημόσιες δηλώσεις του -έχω εδώ δημοσιεύματα εφημερίδων μέχρι και σήμερα- έχει πει ότι θα πληρώσει τους εκατοντάδες εργαζόμενους, όταν πάρει χρήματα από την «Εθνική Ασφαλιστική», που έχουν επιδικαστεί σε αγωγή την οποία έχει κάνει εναντίον της για αθέμιτο ανταγωνισμό. Λέει: «Μόνο τότε θα πληρώσω τους εργαζόμενους και μόνο θα καταβάλω τις ασφαλιστικές εισφορές».

Ωστόσο, η «Εθνική Ασφαλιστική» με δημόσια ανακοίνωσή της λέει ότι η απόφαση είναι αναγνωριστική και όχι εκτελεστή και ότι θα προσφύγει στο Εφετείο.

Καταλαβαίνετε, κύριε Υπουργέ, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να περιμένουν δύο χρόνια στο Εφετείο και άλλα πέντε χρόνια στον Άρειο Πάγο. Οι εργαζόμενοι, όμως, έχουν οικογένειες, παιδιά, ανάγκες. Τους χρωστούν δεκαπέντε μήνες. Πρέπει να πληρωθούν τώρα. Δεν μπορεί να επιτρέπει η συγκροτημένη πολιτεία να γίνονται όμηροι στις δικαστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ «Express Service» και «Εθνικής Ασφαλιστικής» και να περιμένουν το πότε θα βγει εκτελεστή απόφαση του δικαστηρίου τελεσίδικη –και ενδεχομένως αμετάκλητη- μέχρι να πάρουν τα χρήματά τους.

Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει παρέμβαση τώρα του Υπουργείου και της Πολιτείας. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας και δική σας παρέμβαση, κύριε Υπουργέ, που να βοηθά στην κατεύθυνση να πάρουν οι άνθρωποι τα χρήματά τους, να καταβληθούν οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και να ανακληθούν οι παράνομες αντιδραστικές, αυταρχικές και αυθαίρετες απολύσεις των πέντε εργαζομένων, τις οποίες έκανε η εργοδοσία επειδή απλώς εξέφρασαν τη γνώμη τους.

Υπάρχει ένας τρόπος που μπορεί να παρέμβει το Υπουργείο Εργασίας. Ο τρόπος είναι να γίνει το συντομότερο δυνατόν τριμερής συνάντηση μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας –με δική σας παρουσία και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου- του εργοδότη, του ιδιοκτήτη της εταιρείας ή του νόμιμου εκπροσώπου της και του σωματείου των εργαζομένων. Απ’ ό,τι γνωρίζω, συγκροτήθηκε πρόσφατα σωματείο εργαζομένων που έχει φτάσει περίπου στα εκατόν είκοσι πέντε, εκατόν πενήντα μέλη. Απ’ ό,τι γνωρίζω, επίσης, το συνδικάτο των εργαζομένων και η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας έχουν στείλει αίτημα για τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας.

Κατά τη γνώμη μας, πρέπει να ανταποκριθείτε σ’ αυτό το αίτημα το γρηγορότερο δυνατόν –αν είναι δυνατόν, και πριν τα Χριστούγεννα- για να μπορέσουν αυτοί οι εργαζόμενοι να πάρουν τα δεδουλευμένα τους, αλλά να πάρουν και το δώρο, καθώς είναι ποινικό αδίκημα, αν δεν το καταβάλει ο εργοδότης και, μάλιστα, αυτόφωρο, απ’ ό,τι γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ.

Ζητάμε το ταχύτερο δυνατό να κανονιστεί αυτή η τριμερής συνάντηση και να υπάρξει αποφασιστική, αποτελεσματική και ουσιαστική παρέμβαση από το Υπουργείο Εργασίας, ώστε η «Express Service» να πάψει να παρανομεί και να εκπληρώσει όλες τις μισθολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της απέναντι στους εκατοντάδες εργαζομένους της που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, αφού δεκαπέντε μήνες τώρα είναι απλήρωτοι. Μπορεί να έγιναν κάποιες συμφιλιωτικές παρεμβάσεις του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και των Επιθεωρήσεων για κάποιους από τους σαράντα πέντε που προσέφυγαν, αλλά οι εργαζόμενοι είναι εννιακόσιοι έως χίλιοι πεντακόσιοι, όπως λέει ο ίδιος ο εργοδότης με δηλώσεις του.

Πρέπει να δοθεί συνολική πολιτική λύση για το πρόβλημα και νομίζω ότι υποδείξαμε τον τρόπο. Η δικηγόρος του σωματείου με ενημέρωσε ότι έκανε αίτημα για τριμερή.

Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Ναι. Εφ’ όσον έκανε και στο επίπεδο που το έκανε, θα ανταποκριθεί είτε η Υπηρεσία, είτε η Γενική Διεύθυνση Εργασίας του Υπουργείου –εφ’ όσον γίνει σε επίπεδο Υπουργείου- είτε η Γενική Γραμματέας, είτε η πολιτική ηγεσία. Αυτό είναι θέμα το οποίο εκτιμούμε εμείς και αναλόγως πράττουμε, όχι ανάλογα με τη σοβαρότητα, αλλά ανάλογα με το αν έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες.

Επομένως, δεν είμαστε αρνητικοί σ’ αυτό το οποίο προτείνετε. Κάθε άλλο μάλιστα. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουμε είναι μεγάλες στα πλαίσια της συμφιλιωτικής διαδικασίας και μπορεί να μην έχουν θεαματικά αποτελέσματα λόγω και της κατάστασης, αλλά κυρίως της συμπεριφοράς των εργοδοτών που εκμεταλλεύονται την κατάσταση, αλλά έχουμε κάποια αποτελέσματα. Γι’ αυτό εξάλλου ζητούν να κάνουμε τριμερείς. Αλλιώς, δεν θα ζητούσαν, αν είχε απαξιωθεί ο θεσμός ή ο ρόλος του ΣΕΠΕ.

Δεν έχει απαξιωθεί, είναι ενεργός και νομίζω ότι πρέπει να τον στηρίξουμε.

Τώρα όσον αφορά τις οφειλές, οι δύο εταιρείες έχουν συνολικά οφειλές 175.000.000 ευρώ στο ΙΚΑ. Είναι κεφάλαιο συν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Το ΙΚΑ έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες και έχει εξαντλήσει όλα τα νομικά όπλα τα οποία έχει από αναγκαστικά μέτρα, κατασχέσεις ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων –αυτά είναι δεσμευμένα- κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων και πλειστηριασμούς ακινήτων, προκειμένου να εισπραχθούν οι απαιτήσεις του Ιδρύματος. Μάλιστα, πρόσφατα υπήρξε αυτόφωρη διαδικασία με βάση το ν. 4038 που ψήφισε αυτή η Βουλή το 2012 για τους μεγαλοοφειλέτες πάνω από 40.000 ευρώ.

Συνελήφθη πριν από ενάμισι μήνα, επικαλέσθηκε σοβαρούς λόγους υγείας, προφανώς προς τον Εισαγγελέα, για να μην εκτελεστεί το ένταλμα προσωποκράτησης και από ό,τι γνωρίζω ορίστηκε τακτική δικάσιμος που θα γίνει τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να δικαστεί γι’ αυτά τα οποία διεκδικεί το ΙΚΑ, για τις απαιτήσεις του Ιδρύματος, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις προσαυξήσεις.

Βέβαια, με την λειτουργία του ΚΕΑΟ, αυτή η διαδικασία θα απλοποιηθεί και θα έχουμε γρηγορότερα αποτελέσματα, όσον αφορά τους μεγαλοοφειλέτες και όχι μόνο.

Θεωρώ ότι όσον αφορά αυτήν την κατεύθυνση στην οποία είπατε ότι οδηγεί η πρόταση του εργοδότη για να πληρωθούν από απαιτήσεις που έχει από άλλη εταιρεία κλπ., νομίζω ότι δεν αφορά τους εργαζόμενους. Μακάρι να ισχύει αυτό και να έχει νόμιμες απαιτήσεις τις οποίες θα μπορεί να πάρει. Εφόσον υπάρχουν ή θα υπάρξουν αποφάσεις δικαστηρίου, κανένας δεν θα έχει αντίρρηση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα χρήματα θα πάνε στους εργαζόμενους και στις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό μπορεί να γίνει.

Όμως, δεν είναι δικό μας θέμα -ούτε δικό μας, αλλά ούτε και των ίδιων των εργαζομένων- να παρέμβουμε σε μια διαφορά που πιθανόν να έχει αυτή η εταιρεία με την άλλη εταιρεία, την Εθνική Ασφαλιστική. Άρα, για την τήρηση του νόμου και για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας -έρχονται και Χριστούγεννα, άρα θα έχουμε και νέα υποχρέωση για καταβολή του δώρου- θα κινηθούμε και σε επίπεδο υπηρεσίας και σε επίπεδο κεντρικού Υπουργείου.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Το Γραφείο Τύπου



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ