08/01/2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς Υπουργούς Οικονομικών - Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας - Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Χρονοδιάγραμμα έκδοσης του Π.Δ. για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτ

«Ο μνημονιακός Ν.4024/2011 οδήγησε στη δραματική συρρίκνωση των μισθολογικών απολαβών μεγάλης μερίδας των εργαζομένων, μέσω της ένταξης εκτεταμένων κατηγοριών στο ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο. Βάσει του Νόμου 4024/2011, άρθρο 6, παρ.4 οριζόταν ότι θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα ρύθμιζε την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα μέχρι και επτά (7) έτη κατʼ ανώτατο όριο.

Μέχρι σήμερα αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει εκδοθεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να στερούνται την ανάλογη με τα έτη προϋπηρεσίας τους βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξή τους.

Για το θέμα αυτό έχουν κατατεθεί και στο παρελθόν ερωτήσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, πρόκειται για την ερώτηση 4256/22.11.2012, των βουλευτών Δ. Στρατούλη και  Α. Μητρόπουλου και η ερώτηση 3979/20.11.2013, των βουλευτών Δ. Στρατούλη, Α. Μητρόπουλου και Θ. Πετράκου.

Με δεδομένο ότι σε απάντηση της 4256 ερώτησης, ο τότε αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Α. Μανιτάκης δήλωνε ότι το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα «βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας του από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου», ενώ έναν  χρόνο μετά, στις 5.12.2013, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωνε σε απάντηση της δεύτερης ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η έκδοση Π.Δ. «εξετάζεται»,

ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα το οποίο θα ακολουθήσουν τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εκδοθεί το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπεται από τον Νόμο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Συρμαλένιος