27/01/2014

Ερώτηση Ε. Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εσωτερικών: Άμεση και αναγκαία κρίνεται η φύλαξη, συντήρηση και επισκευή του κτιρίου του πρώην ΤΕΙ Αμαλιάδας Νομού Ηλείας

Το κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν το πρώην ΤΕΙ Αμαλιάδας, πρώην ιδιοκτησίας ΑΣΟ και τώρα περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Ήλιδας, τους τελευταίους μήνες έχει αφεθεί στην τύχη του. Στο εν λόγω κτίριο λειτούργησε τον μήνα Σεπτέμβριο και στις αρχές Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους, η γραμματεία για τις εγγραφές των νέων φοιτητών στο τμήμα «Τεχνολόγων Γεωπόνων» του ΤΕΙ Αμαλιάδας, καθώς εκεί είχε εγκατασταθεί προσωρινά.

Από τότε το κτίριο δεν λειτουργεί, δεν φυλάσσεται και δεν συντηρείται επαρκώς με αποτέλεσμα να εμφανίζει σωρεία προβλημάτων και φθορών. Από τον τοπικό τύπο καταγράφονται ότι εκκρεμούν οι επισκευές που έπρεπε να είχαν γίνει  στο ένα κτίριο  καθώς έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό του 2008. Το γεγονός ότι η κεντρική είσοδος του προαύλιου χώρου μένει συνεχώς ανοικτή, καθώς και μία εκ των εισόδων του κτιρίου, συνεπάγεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος γίνεται εύκολα τις νύχτες ορμητήριο για οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα. Σε αυτό συντελεί η μη ηλεκτροφώτιση του χώρου, καθώς και του παρακείμενου σταθμού του ΟΣΕ, ο οποίος έχει πάψει να λειτουργεί.

Επιπροσθέτως, έχει γίνει αντιληπτή συνεχής ροή υδάτων από βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης  με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για το κτήριο λόγω της υπερβολικής υγρασίας.

Επειδή όλοι οι φορείς της Οργανωμένης Πολιτείας πρέπει να διασφαλίζουν τις υφιστάμενες κτιριακές και λοιπές υποδομές του ελληνικού δημοσίου.

Επειδή με τις κυβερνητικές πολιτικές ο ελληνικός λαός καλείται καθημερινά να χάνει μέρος του εισοδήματός του στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ από την άλλη υποδομές του δημοσίου αφήνονται στην τύχη τους και ρημάζουν.

Επειδή το κτίριο έχει αφεθεί στην τύχη του και μόνο η φυσική φθορά   θα συντελέσει ώστε  να υποβαθμιστεί σε επίπεδο  λειτουργίας.

Επειδή απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις για να μπορέσει να διατηρηθεί όσο το δυνατόν ακέραιο.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

• Τι προτίθεται να πράξει σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της φύλαξης και υλοποίησης των απαιτούμενων επισκευαστικών εργασιών;

• Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την αξιοποίηση του εν λόγω κτιρίου;

H ερωτώσα βουλευτής

Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη