ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

29/01/2014

Εισήγηση επί της αρχής του Θανάση Πετράκου Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο ΑΔΜΗΕ (Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων)



βίντεο

Παρατίθεται η ομιλία:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, καλούμε για μια ακόμη φορά την Κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το νομοσχέδιο για την εκποίηση του ΑΔΜΗΕ για το ξεπούλημα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει την υποστήριξη όχι μόνο κανενός κόμματος της Αντιπολίτευσης, όχι μόνο κανενός εργαζόμενου της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, αλλά ούτε και κανενός κοινωνικού φορέα όπως φάνηκε και στην Επιτροπή, πλην του ΣΕΒ.

Εάν παρ’ όλα αυτά η Κυβέρνηση επιμείνει στη συζήτησή του και στην ψήφισή του, η ευθύνη θα βρίσκεται προσωπικά σε κάθε Βουλευτή να αποτρέψει με την ψήφο του το ξεπούλημα της στρατηγικότερης υποδομής της χώρας. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η Κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει περαιτέρω τη ΔΕΗ, η οποία είναι η σημαντικότερη δημόσια επιχείρηση του τόπου, η οποία έχει φτιαχτεί με το υστέρημα, τον ιδρώτα, αλλά και το αίμα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει στους ιδιώτες τον ΑΔΜΗΕ, τη βασικότερη στρατηγική εθνική υποδομή της χώρας, δηλαδή το φυσικό μονοπώλιο του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέεται με ένα από τα σημαντικότερα δημόσια αγαθά, δηλαδή το ηλεκτρικό ρεύμα.

Το παρόν νομοσχέδιο προβλέπει το ξεπούλημα του 66% της εταιρείας σε επενδυτή και το υπόλοιπο 34% να περάσει στο ελληνικό δημόσιο. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα για δέκα λόγους:

Πρώτον, διότι η εκποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Ο ΑΔΜΗΕ είναι στρατηγική υποδομή που σχετίζεται άμεσα με την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας. Απ’ το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, που λειτουργεί ο ΑΔΜΗΕ, ελέγχεται και διασφαλίζεται η ηλεκτροδότηση όλων των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων εντοπισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και η λειτουργία εξειδικευμένων οπλικών συστημάτων.

Συνεπώς, η εκμίσθωση του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες συνιστά ομηρία της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Η καταψήφιση, λοιπόν, του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από τους Βουλευτές συνιστά και πατριωτική πράξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στην κοιτίδα του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, ο αντίστοιχος ΑΔΜΗΕ ανήκει στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στο Υπουργείο Άμυνας.

Δεύτερον, η εκποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι εκτός των προγραμματικών δεσμεύσεων, όσα και να προσπαθούν να πουν τώρα οι κυβερνητικοί Βουλευτές και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε πει ότι τα δίκτυα δεν πωλούνται.

Τρίτον, ο ΑΔΜΗΕ είναι η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και της μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος της Ελλάδας που το 2012 κατ’ επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ. Αποτελεί μια τεράστια δημόσια περιουσία η οποία, με τους μετριότερους υπολογισμούς, αποτιμάται στα 8 δισεκατομμύρια χωρίς να αποτιμάται σε αυτό το ποσό το κεφαλαιοποιημένο κόστος των μελετών όλης αυτής της υποδομής, η οποία έχει γίνει μέσα από το υψηλής και μοναδικής εμπειρίας και γνώσης άριστο επιστημονικό προσωπικό. Αποτελείται από έντεκα χιλιάδες χιλιόμετρα εναερίων γραμμών υψηλής τάσης, υπογείων και υποβρυχίων καλωδίων των 150KV και 400KV, από διακόσιους είκοσι ένα υποσταθμούς και κέντρα υψηλής τάσης, από τα τρία Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας, τα οποία με αδιάλειπτη και εικοσιτετράωρη παρουσία του έμπειρου προσωπικού διασφαλίζουν την αξιόπιστη και ασφαλή μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνεπώς, είναι θεμέλιο για την παραγωγική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, εξασφαλίζει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό κάθε οικονομικής δραστηριότητας με ηλεκτρικό ρεύμα και επιδρά στην τελική τιμή κάθε προϊόντος και υπηρεσίας. Άρα, είναι στρατηγική εθνική υποδομή και θεμέλιο, εκτός από την παραγωγική ανάπτυξη, για δημοκρατία, άμυνα και ανεξαρτησία της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο χούντες της επταετίας πρώτα κατέλαβαν το τότε Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, στο Ρουφ, και μετά τη Βουλή. Το ΝΑΤΟ, στη Γιουγκοσλαβία, πρώτα βομβάρδισε το αντίστοιχο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας και μετά τους άλλους στρατηγικούς στόχους της τότε Γιουγκοσλαβίας.

Τέταρτον, η Κυβέρνηση προχωρά στην εκποίηση του ΑΔΜΗΕ σαν πιλότο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και το έχει διατυπώσει με την απαράδεκτη Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της 24 Ιουλίου. Η ιδιωτικοποίηση, λοιπόν, της ΔΕΗ επιταχύνεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για να δοθεί από το υπόλοιπο 51% στους ιδιώτες. Με την πραξικοπηματική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της 24 Ιουλίου αποφάσισε η Κυβέρνηση το χρονοδιάγραμμα του ξεπουλήματος της ΔΕΗ και της ολοκληρωτικής της παράδοσης, αλλά και του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ, στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτές τις μέρες εφαρμόζεται το πρώτο σκέλος της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, εκτός εάν η θέληση των Βουλευτών και της Βουλής είναι διαφορετική, κάτι που ελπίζουμε. Αμέσως μετά η Κυβέρνηση θα φέρει νέο νομοσχέδιο για τη διάσπαση της ΔΕΗ σε μικρή και καλή, που θα έχει το 30% και θα δοθεί στους ιδιώτες, και τη μεγάλη στην οποία θα μείνουν οι παλιές μονάδες και τέλος την πώληση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, του 17% της εναπομείνασας ΔΕΗ.

Το σχέδιό σας περιλαμβάνει την πώληση λιγνιτικών υδροηλεκτρικών μονάδων και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ καθώς και την πρόσβαση της νέας ιδιωτικής εταιρείας σε αποθέματα και ορυχεία λιγνίτη.

Πέμπτος λόγος. Καμία λογική και καμία πολιτική θεωρία δεν μπορούν να τεκμηριώσουν γιατί ένα τόσο στρατηγικό και σημαντικό δημόσιο μονοπώλιο πρέπει να γίνει ιδιωτικό μονοπώλιο ή να ελέγχεται από δημόσια επιχείρηση ξένης χώρας. Μόνο φανατικοί νεοφιλελεύθεροι μπορούν να ισχυριστούν κάτι τέτοιο.

Έκτος λόγος. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καμία κοινοτική οδηγία δεν επιβάλλει τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των συστημάτων και κυρίως την ιδιωτικοποίηση. Αυτή είναι επιλογή της Κυβέρνησης και μάλιστα, όπως προείπα, κατά παράβαση των προγραμματικών της δεσμεύσεων. Φυσικά, είναι με την πίεση της τρόικας, αλλά προφανώς η Κυβέρνηση γίνεται βασιλικότερη και της τρόικας.

Αυτό που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι οι διαχειριστές των δικτύων να είναι πιστοποιημένοι για την ανεξαρτησία των παρεχόμενων υπηρεσιών στις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές ενέργειας και στην Επιτροπή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ΑΔΜΗΕ, όμως, έχει πιστοποιηθεί για την οικονομική και τη διοικητική του ανεξαρτησία, όπως και για τη διαφάνεια της λειτουργίας του και από τη ΡΑΕ και έχει λάβει θετική γνωμοδότηση για τα παραπάνω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας στις 5 Οκτωβρίου 2012. Επομένως, με βάση τα παραπάνω η χώρα μας εναρμονίστηκε με τις κοινοτικές οδηγίες και καμία ανάγκη δεν προκύπτει για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Από τις είκοσι επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πλειοψηφία των χωρών οι διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς είναι κρατικές εταιρείες. Σε ποιες χώρες εκποιήθηκαν τα δίκτυα; Στο Νότο, εκεί που κηδεμονεύουν οι αντίστοιχες τρόικες και τα μνημόνια. Όμως, ακόμα και εκεί οι αντίστοιχες κυβερνήσεις φαίνεται να αντιλαμβάνονται τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται η ιδιωτικοποίηση των δικτύων, δηλαδή μίας τέτοιας στρατηγικής υποδομής. Στην Ιρλανδία η κυβέρνηση ακύρωσε την πώλησή τους, παρά και ενάντια στις μνημονιακές υποχρεώσεις. Το πορτογαλικό δημόσιο εκποίησε το 2011 μειοψηφικό πακέτο, μόνο 40% στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που του επέβαλε το εκεί μνημόνιο.

Έβδομος λόγος. Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας τα τελευταία δεκατρία χρόνια έχει καταρρίψει πλήρως το μύθο ότι η ιδιωτικοποίηση, η «απελευθέρωση» της ενέργειας θα ωφελούσε τους καταναλωτές. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Τώρα, τι θα γίνει μακροπρόθεσμα; Μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί, όπως είπε και κάποιος. Τα τελευταία, όμως, δέκα χρόνια που ιδιωτικοποιήθηκε η ενέργεια, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί 98% και τα τελευταία τέσσερα μνημονιακά χρόνια οι αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος οικιακής κατανάλωσης φτάνουν μεσοσταθμικά στο 52%. Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα και ένα εκατομμύριο εξακόσιες είκοσι χιλιάδες νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσχέρεια στις πληρωμές ακόμη και με διακανονισμούς.

Οι αγρότες, οι μικροεπιχειρηματίες και η βαριά βιομηχανία, η χαλυβουργία της χώρας στενάζουν από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Όσο η ΔΕΗ ήταν ενιαία και καθετοποιημένη η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφωνόταν με βάση το κόστος παραγωγής και ένα εύλογο κέρδος 4% έως 6%. Με τη διάσπαση σε τρεις εταιρείες, προστέθηκαν στην τιμή της κιλοβατώρας τρία εύλογα κέρδη, ώστε καθεμιά από τις θυγατρικές να χρηματοδοτεί τη λειτουργία και τις επενδύσεις της και πάνω απ’ όλα, βέβαια, την προίκα της προς τους υποψηφίους αγοραστές.

Έτσι, για τον ΑΔΜΗΕ το εύλογο κέρδος που εμφανίζεται στο λογαριασμό του ρεύματος ως χρέωση συστήματος έχει καθοριστεί στο 8%. Εν όψει της εκποίησης του ΑΔΜΗΕ λαμβάνεται πρόνοια, ώστε τα κέρδη του ιδιώτη να είναι αυξημένα. Γι’ αυτό η ΡΑΕ, όπως έχουμε δει από τις προτάσεις που έχει δώσει στη δημοσιότητα, προκρίνει την αύξηση του επιτοκίου απόδοσης από το 8% στο 11% ή στο 13%. Το 8% μεταφράζεται σήμερα σε 325 εκατομμύρια ευρώ για το 2012. Με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση, δηλαδή, οι Έλληνες πολίτες θα επιβαρυνθούν επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Πλέον θα αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και αυτοί που μέχρι σήμερα πληρώνουν το ρεύμα τους.

Όγδοος λόγος. Ο ΑΔΜΗΕ δεν επιβαρύνει το δημόσιο, αλλά ανακτά πλήρως τα έξοδα λειτουργίας και των επενδύσεών του, όπως προείπαμε, απευθείας από τους καταναλωτές μέσω του λογαριασμού του ρεύματος. Έτσι, επηρεάζει άμεσα τόσο την κοινωνική ευημερία της χώρας όσο και την τιμή του παραγόμενου οικιακού, αγροτικού και βιομηχανικού προϊόντος.

Σε μια χώρα που βουλιάζει στην ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ εξασφαλίζει μόνο ότι η οικονομία και ο πληθυσμός της χώρας δεν θα ανακάμψουν ποτέ. Το ρεύμα είναι βασική κοινωνική ανάγκη και δεν μπορεί να καλυφθεί παρά μόνο αν η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί καθολικό, δημόσιο αγαθό. Η μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή το έργο του ΑΔΜΗΕ, δεν μπορεί παρά να αποτελεί καθολική και αποκλειστικά δημόσια υπηρεσία.

Ένατος λόγος: Το βασικό επιχείρημα της Κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, που πωλείται δηλαδή το 66%, αφού το κράτος διατηρεί την καταστατική μειοψηφία του 34%. Πρώτον, σύμφωνα με την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου όλη η διαδικασία εκποίησης του ΑΔΜΗΕ όπως και της μικρής ΔΕΗ και της εναπομείνασας ΔΕΗ θα γίνει με τη συνεργασία και την επίβλεψη του ΤΑΙΠΕΔ. Ερωτούμε λοιπόν και οφείλετε να απαντήσετε: Θα οδεύσει το ΤΑΙΠΕΔ, το 34% της στρατηγικότερης υποδομής της χώρας, για να πωληθεί και αυτό με τη σειρά του, όπως έγινε πέρυσι με τα ΕΛΠΕ; Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει με σαφήνεια.

Δεύτερον, αντίστοιχες διαβεβαιώσεις και συμφωνίες μετόχων έγιναν και το 2008, με τον ΟΤΕ. Κι εκεί το δημόσιο θα κρατούσε το 34% της καταστατικής μειοψηφίας. Από το 2011 όμως το ποσοστό του δημοσίου στον ΟΤΕ είναι μόλις 5% και ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας δήλωσε ότι έχουν τη συμφωνία των μετόχων, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα κάποια στιγμή στο μέλλον να αγοράσουν κι άλλο ποσοστό ακόμα από το ελληνικό δημόσιο. Ο ν. 2190 περί ανωνύμων εταιρειών, που επικαλείται η Κυβέρνηση, ίσχυε και τότε. Δεν διασφάλισε όμως τη συμμετοχή του δημοσίου με την καταστατική μειοψηφία.

Τρίτον, το 66% θα παραχωρηθεί σε έναν ιδιώτη, δεν θα παραχωρηθεί με δημόσια εγγραφή και επομένως η μειοψηφία του 34%, όπως φαίνεται και από την Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, μπορεί να έχει έλεγχο σε πολύ λίγα πράγματα. Το 66% αποφασίζει τα πάντα, δηλαδή ο ιδιώτης, έστω κι αν το 34% το έχει το κράτος. Δεν θα μπορεί το ελληνικό δημόσιο να απαγορεύσει σε αυτόν που θα έχει το 66% να κάνει μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και το δημόσιο να πέσει κάτω από το 34%, ό,τι και να λέει ο κ. Μανιάτης σήμερα. Είναι διαφορετικό πράγμα το μοντέλο της Ιταλίας, όπου υπάρχουν ενάμιση εκατομμύριο μικρομέτοχοι, οι οποίοι έχουν ελάχιστο ποσοστό ο καθένας, δηλαδή ουσιαστικά είναι μια εταιρεία λαϊκής βάσης.

Την απαράδεκτη, βέβαια, «ντροπολογία», είπε ο κ. Μανιάτης ότι την αποσύρει αυτή τη στιγμή. Την αποσύρει για να μην ξανάρθει ποτέ, την αποσύρει προσωρινά ή επειδή υπήρχε πρόβλημα να μην συγκεντρώσει εκατόν πενήντα Βουλευτές το νομοσχέδιο αυτό και θα τη φέρει άλλη φορά; Αυτό δεν μας το έχει ξεκαθαρίσει, γιατί ήταν ντροπή αυτή η τροπολογία η οποία είχε κατατεθεί και είχε κατατεθεί για να στείλει μήνυμα στους επίδοξους αγοραστές ότι ο δρόμος είναι ελεύθερος. Η περιουσία όμως των εργαζομένων είναι ενσωματωμένη στη ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ.

Γι’ αυτό λοιπόν, ανεξάρτητα από την απόσυρσή της, εμείς θέλουμε να στείλουμε το αντίθετο μήνυμα, και σήμερα κι όποτε είναι έτοιμοι να την ξαναφέρουν, ότι η επόμενη Βουλή -αν τολμήσουν- θα την ακυρώσει αυτή τη διάταξη, οπότε κανένας υποψήφιος μνηστήρας να μην κοιμάται ήσυχος.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, εκτός από το ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ξεπουλήσετε τη στρατηγικότερη υποδομή της χώρας, τη ΔΕΗ και τα δίκτυά της, δεν έχετε και κανένα επιχείρημα. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα και για έναν επιπλέον και πολύ ουσιαστικό πολιτικό λόγο: Είσαστε μια Κυβέρνηση υπό κατάρρευση, δεν έχετε σήμερα επί της ουσίας ούτε καν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και συνεπώς δεν έχετε δικαίωμα να δεσμεύσετε τη χώρα και τον λαό και να δυσκολέψετε την επόμενη Κυβέρνηση της Αριστεράς, την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Να κάνουμε εκλογές αύριο το πρωί, να δούμε αν έχετε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τελειώνω σε ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

Δεν έχετε κανένα δικαίωμα ό,τι χτίστηκε με το αίμα και τον ιδρώτα του λαού σε εξήντα χρόνια να το ξεπουλάτε με δυο συνεδριάσεις της Ολομέλειας.

Είμαστε, λοιπόν, απολύτως σαφείς και προς εσάς και προς τους υποψήφιους κερδοσκόπους και προς τα «παπαγαλάκια» των καναλιών που σήμερα το βράδυ ανησύχησαν ορισμένοι από αυτούς κατ’ επιταγήν των αφεντικών τους.

Λέμε με απόλυτη σαφήνεια σε αυτούς που θα σπεύσουν να αγοράσουν τον ΑΔΜΗΕ ότι δεν πρόκειται να βγάλουν κέρδος από το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. Αντίθετα, θα χάσουν τα λίγα ψίχουλα που θα βάλουν. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει όλες αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις και πρώτα απ' όλα την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της Δ.Ε.Η. Γιατί η ενέργεια είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και ανήκει στον ελληνικό λαό, όπως και η παιδεία, η υγεία, η κατοικία και το νερό. Δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τετελεσμένα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν η Κυβέρνηση δεν αποσύρει το νομοσχέδιο, έχει ο κάθε Βουλευτής ιστορική ευθύνη για τη θέση που θα πάρει και με την προσωπική του ψήφο στην ονομαστική ψηφοφορία που θα καταθέσουμε επί της αρχής. Γιατί αν επιμένετε σε αυτές τις απαράδεκτες ιδιωτικοποιήσεις, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι γίνεται πολύ επίκαιρο το ποίημα του μεγάλου νομπελίστα Πορτογάλου λογοτέχνη Ζοζέ Σαραμάγκου που λέει: «Αν ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, αν ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, αν ιδιωτικοποιηθεί  το νερό και ο αέρας, τότε σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε και τα κράτη. Δώστε επιτέλους την εκμετάλλευση και σας των ιδίων στις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Γιατί εκεί, κατά τη γνώμη σας, βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου. Και μια και μπήκατε» –λέει ο Ζοζέ Σαραμάγκου- «στον κόπο να ιδιωτικοποιήσετε όλα αυτά, στο φινάλε μήπως πρέπει να ιδιωτικοποιήσετε και τη μάνα σας;».

Όσον αφορά τα «παπαγαλάκια» των καναλιών, όπως προείπα, που ανησυχούν ότι διώχνουμε τους επενδυτές, απαντάμε: Ναι, διώχνουμε αυτούς που θέλουν να μπουν στο σπίτι μας. Αυτοί και τα αφεντικά τους, σ’ αυτούς που μπαίνουν στο σπίτι τους, τους λένε «καλωσορίσατε», για να τους το πάρουν μπιρ παρά; Εμείς τους διώχνουμε και ο ελληνικός λαός αύριο το πρωί θα σας διώξει και εσάς!

Σας ευχαριστώ, κύριε  Πρόεδρε.

Το Γραφείο Τύπου



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ