ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

31/01/2014

Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων



«Η κυβέρνηση έσπασε όλα τα ντροπιαστικά ρεκόρ στην ανεργία των νέων»

Κυρία  Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κατά τη γνώμη μας, η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει σπάσει επτά πανευρωπαϊκά και παγκόσμια ρεκόρ στο ζήτημα της ανεργίας και της ανεργίας των νέων, ενώ πάει και για ακόμα περισσότερα. Ωστόσο, πρόκειται για ντροπιαστικά και εξευτελιστικά ρεκόρ για τη χώρα μας, τα οποία αποτελούν ντροπή και για τις μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά και για την τρόικα.

Πρώτο ρεκόρ. Είμαστε ως χώρα πρώτοι στην Ευρώπη στο γενικό ποσοστό της ανεργίας, το οποίο κάθε μήνα είναι όλο και μεγαλύτερο. Τον προηγούμενο μήνα ήταν 27,8%. Επί δώδεκα μήνες συνεχώς η χώρα μας κατέχει τη ντροπιαστική πρώτη θέση σε υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη. Πρόκειται για πρωτοφανή ιστορικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, τα οποία δεν είχαμε ούτε μετά από μεγάλες εθνικές καταστροφές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες.

Και τώρα έρχομαι στο δεύτερο ρεκόρ, κύριε Υπουργέ, το οποίο κατέχει η Κυβέρνησή σας. Αυτό το ρεκόρ αφορά την ανεργία των νέων μέχρι είκοσι πέντε ετών. Η ανεργία στους νέους κυμαίνεται στο 58%, στο 60%, στο 66%, στο 70%. Συνήθως και κάθε μήνα οι έξι ή οι επτά στους δέκα νέους είναι άνεργοι. Μιλάμε για ένα ρεκόρ που είναι σταθερό και όχι για ένα ρεκόρ που ισχύει για δώδεκα μήνες, αλλά τουλάχιστον για τριάντα έξι μήνες, όσο δηλαδή εφαρμόζονται οι πολιτικές του μνημονίου. Είμαστε ως χώρα πρώτοι στην Ευρώπη στην ανεργία των νέων και από τους πρώτους στον κόσμο.

Έρχομαι, λοιπόν, στο τρίτο ντροπιαστικό ρεκόρ που αφορά τα επιδόματα ανεργίας, κύριε Υπουργέ. Δεν έφτανε που οι μνημονιακές πολιτικές έσπειραν τόση ανεργία στη χώρα μας, έπρεπε οι μνημονιακές κυβερνήσεις να βάλουν χέρι –και να συνεχίσει και η δική σας- ακόμα και στο ελάχιστο επίδομα ανεργίας; Το επίδομα ανεργίας ήταν 461 ευρώ το μήνα και το μειώσατε σε 361 ευρώ το μήνα –στο 55% του ήδη μειωμένου κατώτερου μισθού- και το παίρνει μόνο το 14%-17% όχι των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, αλλά των πραγματικών ανέργων που δίνει η Εθνική Στατιστική Αρχή. Είναι το χαμηλότερο επίδομα ανεργίας σε όλη την Ευρώπη. Και εκεί, λοιπόν, κατέχετε ρεκόρ.

Το τέταρτο ρεκόρ αφορά τους πόρους που διατίθενται για την απασχόληση και την ανεργία. Στην Ελλάδα κυμαίνονται κάθε χρόνο από 0,75% έως 0,9% του ΑΕΠ, του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, του πλούτου που παράγεται στη χώρα, όταν ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 2,7 φορές παραπάνω και σε χώρες του Βορρά -όπως η Δανία, της οποίας έχω πρόχειρο το παράδειγμα- φτάνει στο 5,7% του ΑΕΠ.

Έχουμε που έχουμε τόσο μεγάλη ανεργία λόγω των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών και των πολιτικών σας που δολοφονούν πραγματικά θέσεις εργασίας, είμαστε και πίσω και στους πόρους τους οποίους διαθέτει η χώρα για την αντιμετώπισή τους. Διαθέτετε για την ανεργία τους λιγότερους πόρους σε όλη την Ευρώπη. Και εκεί, λοιπόν, έχετε ως κυβέρνηση ένα θλιβερό ρεκόρ.

Και έρχομαι στο πέμπτο ρεκόρ. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, που από το 2010 που υπογράφηκαν τα μνημόνια μέχρι σήμερα οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει προγράμματα και δήθεν ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για τη νεολαία και για άλλους ανέργους με voucher, με κοινωφελή εργασία, με προσωρινές απασχολήσεις κ.λπ., έδωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ -πάνω κι από 1 δισεκατομμύριο ευρώ αυτά τα χρόνια, υποτίθεται από κοινοτικούς πόρους- γι’ αυτά τα προγράμματα και δεν δημιούργησε θέσεις εργασίας. Υποτίθεται ότι από αυτά τα προγράμματα πέρασαν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και οι μνημονιακές κυβερνήσεις της χώρας μας, δεν δημιούργησαν ούτε μια –ούτε μία!- πλήρη και σταθερή θέση εργασίας, σε σχέση με αυτές που υπήρχαν πριν.

Ίσα-ίσα ακόμη περισσότερο αυξήθηκε η ανεργία παρά την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων.

Ρεκόρ έκτο: Είναι ρεκόρ ψεμάτων το έκτο ρεκόρ.

Είναι ρεκόρ ψεμάτων εδώ και πέντε μήνες, από τις αρχές του Σεπτέμβρη του 2013, κύριε Υπουργέ. Και εσείς προσωπικά και ο Πρωθυπουργός βγαίνετε και δηλώνετε κάθε φορά στις αρχές του μήνα, με βάση τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ότι σταθεροποιήθηκε η ανεργία και πάει προς μείωση.

Επί πέντε μήνες, κύριε Υπουργέ, τα θαύματα τα οποία εξαγγέλλετε με τον Πρωθυπουργό δεν κρατούν κάθε φορά πάνω από τρεις ημέρες. Έχω κρατήσει χαρακτηριστικά στοιχεί: Την τρίτη ημέρα, στις αρχές του μήνα, μετά τις δηλώσεις σας ότι σταθεροποιείται και μειώνεται η ανεργία, έρχεται η EUROSTAT, έρχεται η Εθνική Στατιστική Αρχή και επί πέντε μήνες, από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνουν το αντίθετο, ότι αυξάνεται η ανεργία. Τέτοιο ρεκόρ ψεμάτων από μία κυβέρνηση δεν ξαναείδαμε, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση σε όλη την Ευρώπη.

Το έβδομο ψέμα, κύριε Υπουργέ, είναι ότι βγήκατε και εξαγγείλατε προχθές με τον Πρωθυπουργό τετρακόσιες σαράντα χιλιάδες όχι θέσεις εργασίας, αλλά ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους και ότι δημιουργήσατε ψεύτικες ελπίδες ότι θα βρουν δουλειά, ενώ δεν είναι θέσεις εργασίας. Είναι ευκαιρίες απασχόλησης και επισημαίνουμε ότι από αυτές τις τετρακόσιες σαράντα χιλιάδες που εξαγγείλατε οι διακόσιες σαράντα χιλιάδες ούτε ένσημο δεν θα δουν, γιατί είναι τα λεγόμενα ΝΕΕΤ, δηλαδή, αυτοί που δεν έχουν δουλειά, αυτοί που δεν έχουν εκπαίδευση, αυτοί που δεν έχουν κατάρτιση και στους οποίους μόνο συμβουλευτικές υπηρεσίες θα δώσετε.

Δεν είναι μόνο αυτό. Δεν αντιμετωπίζεται με αυτά η ανεργία. Απλά τη διαχειρίζεστε, γιατί ανακυκλώνετε ανέργους και ανακυκλώνετε ανέργους νέους, με μισθούς πολύ χαμηλότερους από τον κατώτερο. Θα δίνετε 427 ευρώ το μήνα στους κάτω των εικοσιπέντε χρόνων, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με προσωρινή απασχόληση και ανασφάλιστοι, μόνο για υγεία και αν είναι και γι’ αυτή.

Τέλος, ήθελα να πω το εξής, κύριε Υπουργέ. Η ανεργία, εφόσον συνεχίσετε τις μνημονιακές πολιτικές, δεν θα μειωθεί το επόμενο διάστημα, αλλά θα αυξηθεί. Σας το λέει και ο ΟΟΣΑ, που λέει ότι θα φθάσει το 2014 στο 28,4%. Και για να μη λέτε ότι επικαλούμαστε τον ΟΟΣΑ, σας το λέει και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, που λέει ότι, αν συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας που παράγουν ύφεση, που κλείνουν επιχειρήσεις και μαγαζιά και αυξάνουν τους ανέργους, τότε θα φθάσει το 2014 στο 33% η ανεργία.

Δεν το ευχόμαστε να φθάσουμε, αλλά με αυτές τις πολιτικές εκεί θα φθάσετε.

Το κλειδί, κύριε Υπουργέ, είναι ένα. Το κλειδί είναι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζετε. Το κλειδί είναι τα μνημόνια. Αν δεν φύγουμε από τα μνημόνια, αν δεν τα αντικαταστήσουμε από ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, δεν υπάρχει περίπτωση να αρχίσει, έστω και αργά-αργά να αντιμετωπίζεται το θέμα της ανεργίας.

Η ανεργία, κύριε Υπουργέ, δεν αντιμετωπίζεται μόνο με πολιτικές απασχόλησης, που πάντα είναι συμπληρωματικές. Το κλειδί είναι η οικονομική πολιτική και για να αντιμετωπίσεις την ανεργία, πρέπει να έχεις αναπτυξιακή οικονομική πολιτική, που δεν την έχει η σημερινή Κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή την πολιτική και την εξαγγέλλει. Πρέπει να έχεις πολιτική οικονομικής ανάπτυξης, που σημαίνει ενίσχυση δημόσιων και κοινωνικών επενδύσεων -δραστική ενίσχυση- που σημαίνει επίσης ενίσχυση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα με δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο, αλλά και σε επιχειρήσεις και κλάδους που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα να αναπτυχθεί η χώρα. Σημαίνει αποκατάσταση των εισοδημάτων των εργαζομένων, του κατώτερου μισθού -που ήταν στα 751 ευρώ- των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Σημαίνει τέτοια πράγματα για να αναζωογονηθεί η οικονομία και για να δημιουργήσει κλίμα ανάπτυξης.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, έρχονται συμπληρωματικά πολιτικές για την απασχόληση, οι οποίες όμως πρέπει να ενισχύουν την πλήρη και σταθερή απασχόληση, οι οποίες να βασίζονται σε έναν Οργανισμό Απασχόλησης, τον ΟΑΕΔ, ο οποίος θα είναι ανασυγκροτημένος τριμερώς χρηματοδοτούμενος, ενιαίος, δημόσιος, εκσυγχρονισμένος, αποτελεσματικός. Βεβαίως, αυτές οι πολιτικές πρέπει να συνοδεύονται με μέτρα τα οποία να ανακόπτουν τις απολύσεις, είτε με σταμάτημα των απολύσεων στο δημόσιο, με κατάργηση αυτών των θεσμών της διαθεσιμότητας που οδηγούν σε απόλυση, είτε στον ιδιωτικό τομέα, με κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων που κάνουν για τους εργοδότες πιο εύκολες και πιο φθηνές τις απολύσεις. Και βεβαίως, με ενεργοποίηση του λαού, των εργατικών συνδικάτων και των τοπικών κοινωνιών πρέπει να γίνουν αυτά.

Και τέλος, κύριε Υπουργέ, το θέμα δεν είναι μόνο το να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, αλλά μέχρι να αντιμετωπιστεί η ανεργία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να έχουν όλοι δουλειά, το θέμα είναι οι άνεργοι πως θα ζήσουν; Σήμερα οι άνεργοι δεν μπορούν να ζήσουν με 361 ευρώ το μήνα, που το παίρνει μόνο το 13% έως 17% από αυτούς και μόνο για 12 μήνες.

Εμείς αυτή την προτεραιότητα έχουμε σαν ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά μας. Όχι μόνο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και την κοινωνική και οικονομική στήριξη των ανέργων για να ζήσουν, για να τα βγάλουν πέρα αυτοί και οι οικογένειές τους σε αυτή τη δύσκολη εποχή.

Γι’ αυτό λέμε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να είναι χωρίς επίδομα ανεργίας. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να αυξηθεί από τα 361 στα 461 ευρώ και να δίνεται για άλλους δώδεκα μήνες. Γι’ αυτό λέμε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να είναι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και ότι απαγορεύεται να τους το κόβουν όταν δεν έχουν για να πληρώσουν.

  Γι’ αυτό λέμε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να είναι αποκλεισμένος από τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κατάρτιση και πως πρέπει να έχουν εκπτωτική κάρτα γι’ αυτό. Γι’ αυτό λέμε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να είναι αποκλεισμένος από τις αστικές συγκοινωνίες και γι’ αυτό πρέπει να έχει κάρτα για να κυκλοφορεί με αυτές. Γι’ αυτό λέμε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να χάνει το σπίτι του και δεν πρέπει να μπαίνει σε πλειστηριασμό. Γι’ αυτό λέμε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να είναι χωρίς ασφάλιση υγείας και χωρίς ασφάλιση σύνταξης.

Η Κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία. Μόνο η Κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα καταργήσει το μνημόνια και θα φέρει πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, μπορεί. Το πιστεύουμε και θα γίνει. Ο λαός με τους αγώνες και τη ψήφο του θα το επιβάλει, θα διώξει την Κυβέρνησή σας, θα διώξει την τρόικα, θα διώξει και τα καταστροφικά μνημόνιά σας και θ’ αναδείξει αριστερή κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ