ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

31/01/2014

Αποσπάσματα ομιλιών βουλευτών στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε σύσσωμη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων.



Κουρουμπλής Παναγιώτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος:

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει πραγματική και όχι ανεργιογόνο ανάπτυξη, με θέσεις εργασίας που να εξασφαλίζουν εργασιακή ασφάλεια. Στα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας επιβάλλεται να μπει ρήτρα μη απόλυσης που να διασφαλίζει ότι για κάποιο χρονικό διάστημα μετά το πέρας του προγράμματος ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απολύσει τον εργαζόμενο.

Η πραγματική ανάπτυξη με δημιουργία θέσεων εργασίας μπορεί να επιτευχθεί με στήριξη των 600.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν βάλει ακόμα λουκέτο και με ανάπτυξη νέων τομέων όπου η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. Τέτοιος τομέας είναι η παραγωγή αξιόπιστου γενόσημου φαρμάκου, με δεδομένο ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία, πλούτο επιστημόνων και αξιόπιστα ερευνητικά κέντρα. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική βούληση να αντιταχθεί στα συμφέροντα των πολυεθνικών του φαρμάκου

Μπάρκας Κώστας, εισηγητής:

Προχθές παρακολουθήσαμε την εικόνα του κυρίου Σαμαρά, σε ένα γιγαντιαίο τραπέζι, με ένα κακοστημένο σκηνικό, να κάνει εξαγγελίες για την νέα γενιά, χωρίς να υπάρχει κανείς νέος δίπλα του. Κάνοντας μία πρόχειρη συρραφή ευρωπαϊκών προγραμμάτων και αξιοποιώντας το δαιμόνιο μιας κυβέρνησης που την ενδιαφέρουν μόνο τα νούμερα, προσπάθησε να περάσει ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Με την βοήθεια των πάντα πρόθυμων μέσων μαζικής ενημέρωσης, που είναι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες του τριγώνου της διαπλοκής. Το είδαμε στα πρωτοσέλιδα χθες: 440.000 θέσεις εργασίας και 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Θέλει πραγματικό θράσος να μιλά η κυβέρνηση για νέες θέσεις εργασίας, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν προγράμματα κατάρτισης στο πλαίσιο των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Δηλαδή συμπληρωματικών πολιτικών όπου δηλωμένα έρχονται να ανακουφίσουν και λειτουργούν ως ασπιρίνη απέναντι στο γιγαντιαίο πρόβλημα της νεολαίας που είναι η ανεργία. Και αυτά τα προγράμματα, το ξέρετε και εσείς, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα φαινόμενο που οι ρίζες του βρίσκονται στην ασκούμενη πολιτική σας.

Σας βολεύει αυτό το ποσοστό ανεργίας. Η δημιουργία μιας πραγματικότητας με 170% δημόσιο χρέος, 35% ανεργία με το ποσοστό να φτάνει 60% στους νέους, και στις νέες γυναίκες να ξεπερνά το 70%.

Το σχέδιο της κυβέρνησής σας για την νέα γενιά δεν εξαγγέλθηκε την Τετάρτη στο σόου Σαμαρά από το υπουργείο που κάποτε είχε το όνομα εργασίας. Εξαγγέλθηκε χθες έξω από το γραφείο του κυρίου Βαρβιτσιώτη. Για μία ακόμα φορά ειρηνικές κινητοποιήσεις νέων ανθρώπων, στην συγκεκριμένη περίπτωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίστηκαν με ξύλο, προσαγωγές, γκεμπελισμό και συλλήψεις. 47 προσαγωγές και μία σύλληψη για 5 αυτοκόλλητα από τους σερίφηδες με τα μηχανάκια και τα φιμέ κράνη. Πριν λίγες μέρες χρυσαυγίτες κάνανε άνω κάτω το Κερατσίνι, επέστρεψαν στον τόπο του εγκλήματος, βεβήλωσαν την μνήμη του Παύλου Φύσσα, σπάσανε παιδικά δωμάτια και έφυγαν σαν κύριοι. Ενώ σε μία ώρα στην Ευελπίδων δικάζεται ο σύντροφος Νώντας Φλώρος γιατί διεκδίκησε ένα καλύτερο μέλλον όχι για αυτόν, αλλά για τους πραγματικά αποκλεισμένους.

Αυτή είναι η πολιτική σας για την νεολαία. Ανεργία, επισφάλεια, καταστολή, μετανάστευση. Για σας η εργασία δηλαδή ο άνθρωπος είναι ένας από τους πολλούς παραγωγικούς συντελεστές με πρώτο στην αντίληψή σας το κεφάλαιο. Για μας η εργασία είναι η μοναδική πηγή παραγωγής αξίας, πλούτου και ευημερίας για την κοινωνία. Το δικό μας σχέδιο είναι οι άνθρωποι της χώρας. Παραγωγική ανασυγκρότηση και κοινωνικός μετασχηματισμός είναι ένα σχέδιο το οποίο μπορεί μόνο να προχωρήσει με τις κοινωνικές ανάγκες μπροστά. Και για να είμαστε ξεκάθαροι. Πολιτική για τους νέους που σήμερα βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη επισφάλειας-ανεργίας με μνημόνια δεν γίνεται. Προοπτική και ελπίδα για τον νέο που μεταναστεύει με αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων δεν γίνεται. Ελπίδα και προοπτική χωρίς αναδιανομή του πλούτου από εκεί που περισσεύει προς αυτούς που τον δημιούργησαν.

Στρατούλης Δημήτρης:

Η ανεργία, κύριε Υπουργέ, δεν αντιμετωπίζεται μόνο με πολιτικές απασχόλησης, που πάντα είναι συμπληρωματικές. Το κλειδί είναι η οικονομική πολιτική και για να αντιμετωπίσεις την ανεργία, πρέπει να έχεις αναπτυξιακή οικονομική πολιτική, που δεν την έχει η σημερινή Κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή την πολιτική και την εξαγγέλλει. Πρέπει να έχεις πολιτική οικονομικής ανάπτυξης, που σημαίνει ενίσχυση δημόσιων και κοινωνικών επενδύσεων -δραστική ενίσχυση- που σημαίνει επίσης ενίσχυση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα με δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο, αλλά και σε επιχειρήσεις και κλάδους που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα να αναπτυχθεί η χώρα. Σημαίνει αποκατάσταση των εισοδημάτων των εργαζομένων, του κατώτερου μισθού -που ήταν στα 751 ευρώ- των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Σημαίνει τέτοια πράγματα για να αναζωογονηθεί η οικονομία και για να δημιουργήσει κλίμα ανάπτυξης.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, έρχονται συμπληρωματικά πολιτικές για την απασχόληση, οι οποίες όμως πρέπει να ενισχύουν την πλήρη και σταθερή απασχόληση, οι οποίες να βασίζονται σε έναν Οργανισμό Απασχόλησης, τον ΟΑΕΔ, ο οποίος θα είναι ανασυγκροτημένος τριμερώς χρηματοδοτούμενος, ενιαίος, δημόσιος, εκσυγχρονισμένος, αποτελεσματικός. Βεβαίως, αυτές οι πολιτικές πρέπει να συνοδεύονται με μέτρα τα οποία να ανακόπτουν τις απολύσεις, είτε με σταμάτημα των απολύσεων στο δημόσιο, με κατάργηση αυτών των θεσμών της διαθεσιμότητας που οδηγούν σε απόλυση, είτε στον ιδιωτικό τομέα, με κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων που κάνουν για τους εργοδότες πιο εύκολες και πιο φθηνές τις απολύσεις. Και βεβαίως, με ενεργοποίηση του λαού, των εργατικών συνδικάτων και των τοπικών κοινωνιών πρέπει να γίνουν αυτά.

Και τέλος, κύριε Υπουργέ, το θέμα δεν είναι μόνο το να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, αλλά μέχρι να αντιμετωπιστεί η ανεργία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να έχουν όλοι δουλειά, το θέμα είναι οι άνεργοι πως θα ζήσουν; Σήμερα οι άνεργοι δεν μπορούν να ζήσουν με 361 ευρώ το μήνα, που το παίρνει μόνο το 13% έως 17% από αυτούς και μόνο για 12 μήνες.

Εμείς αυτή την προτεραιότητα έχουμε σαν ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά μας. Όχι μόνο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και την κοινωνική και οικονομική στήριξη των ανέργων για να ζήσουν, για να τα βγάλουν πέρα αυτοί και οι οικογένειές τους σε αυτή τη δύσκολη εποχή.

Γι’ αυτό λέμε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να είναι χωρίς επίδομα ανεργίας. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να αυξηθεί από τα 361 στα 461 ευρώ και να δίνεται για άλλους δώδεκα μήνες. Γι’ αυτό λέμε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να είναι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και ότι απαγορεύεται να τους το κόβουν όταν δεν έχουν για να πληρώσουν.

  Γι’ αυτό λέμε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να είναι αποκλεισμένος από τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κατάρτιση και πως πρέπει να έχουν εκπτωτική κάρτα γι’ αυτό. Γι’ αυτό λέμε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να είναι αποκλεισμένος από τις αστικές συγκοινωνίες και γι’ αυτό πρέπει να έχει κάρτα για να κυκλοφορεί με αυτές. Γι’ αυτό λέμε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να χάνει το σπίτι του και δεν πρέπει να μπαίνει σε πλειστηριασμό. Γι’ αυτό λέμε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να είναι χωρίς ασφάλιση υγείας και χωρίς ασφάλιση σύνταξης.

Η Κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία. Μόνο η Κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα καταργήσει το μνημόνια και θα φέρει πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, μπορεί. Το πιστεύουμε και θα γίνει. Ο λαός με τους αγώνες και τη ψήφο του θα το επιβάλει, θα διώξει την Κυβέρνησή σας, θα διώξει την τρόικα, θα διώξει και τα καταστροφικά μνημόνιά σας και θ’ αναδείξει αριστερή κυβέρνηση.

Μητρόπουλος Αλέξης:

Με την ανεργία στο 28% και κατά την Eurostat στο 34%, η κυβέρνηση βγήκε να διαλαλήσει, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, τον νέο πανεθνικό θεσμό της γενικευμένης εργασιακής ειλωτείας των νέων. Και με τη συνδρομή των μνημονιακών ΜΜΕ επιχειρεί να επιβάλλει αυτό το μοντέλο της προδημοκρατικής εποχής, της φθηνής και επισφαλούς εργασίας, ως τρόπο ζωής των Ελλήνων για το παρόν και το μέλλον.

Με μία δόση ιλαρότητας, αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο τραγική, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτά τα νεοφιλελεύθερης επίνευσης προγράμματα είναι προγράμματα «ξεσκουριάσματος» ή «ξεμουδιάσματος» των ανέργων νέων μας. Κι αυτό γιατί μοναδικό στόχο έχουν να δημιουργήσουν τεχνητή κινητικότητα ενόψει των Ευρωεκλογών και να μειώσουν τη στατική ανεργία, ώστε οι κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές δυνάμεις, που επέρριψαν το κόστος της τραπεζικής πίστης στις δυνάμεις της Εργασίας, να έχουν το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος.

Το μοντέλο απασχόλησης που προωθείται, συνιστά μιαν ακραία επίθεση εναντίον του συστήματος της πλήρους και ασφαλισμένης εργασίας και βεβαίως κατά της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού το ένα είναι συνάρτηση του άλλου. Οι εργατολόγοι και κοινωνιολόγοι του μέλλοντος θα μιλούν για μια πρωτοφανή ανθρωποφαγία που καταστρέφει τον κοινωνικό και εργασιακό ιστό.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Τα προγράμματα αυτά της ειλωτείας τείνουν να γίνουν ο κανόνας στις παραγωγικές σχέσεις μετά τον υποβιβασμό της χώρας μας, μέσω των Μνημονίων, στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Φέρνουμε τη νέα γενιά προ του διλήμματος: ή τελειωτική και απόλυτη ανεργία ή περιστασιακή υποτιμητική απασχόληση με αμοιβές κάτω του ορίου της φτώχειας και με συνθήκες ρωμαϊκής γαλέρας.

Η Αριστερά και κάθε αξιοπρεπής Έλληνας και πατριώτης πρέπει να καταγγείλει αυτά τα γενικευμένα προγράμματα εκμετάλλευσης της νεανικής εργατικής δύναμης. Πρέπει όλοι μαζί να αποκαλύψουμε τη δράση της κυρίαρχης ευρωπαϊκής ελίτ, που δημιουργεί θέσεις δούλων για όλους τους  νέους της Ευρώπης και κυρίως του Νότου.  Πρέπει όλοι να τραβήξουμε την «προεκλογική κουρτίνα» της νέας εργασιακής ειλωτείας, να αποκαλύψουμε το σχέδιο του Μνημονίου και της ευρωπαϊκής ελίτ, που θυσιάζει τους νέους μας με πρωτοφανή και άγρια ταξικότητα στον βωμό του νομαδικού κεφαλαίου και του υποβαθμισμένου πλέον κράτους-«παρία».

Η υποψηφιότητα του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα ως Προέδρου της Κομισιόν είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταγγείλουμε αυτά τα γενικευμένα προγράμματα της εργασιακής ειλωτείας που μεταφέρουν πλούτο από τις δυνάμεις της εργασίας στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.

Χαραλαμπίδου Δέσποινα:

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική απασχόλησης έχει βαρύνουσα σημασία : Είναι απαραίτητο και απόλυτα αναγκαίο να συνδεθεί  με τις ανάγκες παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και, άρα, με την αναπτυξιακή πολιτική σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

H επιδότηση των επιχειρήσεων θα πρέπει να συνδυάζεται με ρήτρα απασχόλησης, η οποία επιπλέον θα παραπέμπει σε σταθερές και όχι επισφαλείς θέσεις εργασίας, ενώ θα πρέπει να ελέγχεται το ενδεχόμενο απολύσεων όταν αυτές προηγούνται της επιδότησης.

Σε αυτή τη λογική, και η επαγγελματική κατάρτιση είναι εργαλείο ανάπτυξης και οι προτεραιότητες σε ειδικότητες και αντικείμενα θα πρέπει να ορίζονται από τις προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας και όχι από την ιδιότυπη ελληνική αγορά κατάρτισης και τις στρεβλώσεις της. Πόσο μάλλον, όχι από τις πρόσκαιρες ανάγκες των επιχειρήσεων για φτηνά, ανασφάλιστα εργατικά χέρια, επιδοτούμενα από το κράτος με τις διάφορες μορφές μαθητείας και πρακτικής.

Επιπλέον, θεωρούμε αναγκαία την αναβάθμιση και την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, με στόχο ένα παραγωγικό και αποτελεσματικό δημόσιο, ενιαίο και τριμερώς χρηματοδοτούμενο φορέα. Ένας τέτοιος φορέας, σε συνεργασία με αναβαθμισμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς της αγοράς εργασίας, μπορεί να λειτουργήσει ως το βασικό εργαλείο για τον επανασχεδιασμό και την προώθηση πολιτικών στήριξης και αύξησης της πλήρους και σταθερής εργασίας των ανέργων.

Μπόλαρη Μαρία:

Τι είναι τα διάφορα προγράμματα που έχετε καταρτίσει; Δεν είναι τίποτε άλλο παρά ανακύκλωση της ανεργίας. Δεν έχουν αρχίσει τώρα. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έχουμε δει και τα stage και τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Τι έχει συμβεί; Οι περισσότεροι από αυτούς του ανθρώπους που πέρασαν δεν μπορούν καν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Όμως και αυτά τα συγκεκριμένα που τώρα παρουσιάζετε δεν έχουν ωφελούμενους αυτούς τους νέους, που όπως είπαν οι σύντροφοί μου, ωφελούμενοι ονομάζονται γιατί δεν έχουν θέση εργασίας. Ποιοι είναι οι πραγματικά ωφελούμενοι; Είναι οι επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις επιδοτούνται για να πάρουν νέους να δουλεύουν με voucher, να δουλεύουν με 327 ευρώ, με 410 ευρώ και να μην τους πληρώνετε κιόλας.

Αυτό που οργανώνεται όλον αυτόν τον καιρό με τα μνημόνια, την αποπληρωμή του χρέους και πάει λέγοντας, είναι η εσωτερική υποτίμηση. Στη νεολαία αυτή η βίαιη υποτίμηση είναι κυριολεκτικά εξοντωτική.

Θέλετε να κάνετε τη νέα γενιά απεργοσπαστικό μηχανισμό, φτηνό εργατικό δυναμικό για να ανακάμψει το κεφάλαιο. Και όμως στους πιο δύσκολους χώρους δουλειάς στήνονται σωματεία. Ακόμα και στους ενοικιαζόμενους, ακόμα και στις γαλέρες των τηλεπικοινωνιών.

Το πρώτο καθήκον που έχουμε ως ΣΥΡΙΖΑ είναι να είμαστε μπροστά σ’ αυτούς τους αγώνες μαζί μ’ αυτούς τους ανθρώπους, να τους ενισχύσουμε, ώστε να μπορέσει να μπει ένα φρένο στις απολύσεις και στη σκληρή εκμετάλλευση.

Θα τελειώσω από εκεί που ξεκίνησα. Το χαμόγελο των νέων παιδιών μας που ξυλοδαρμένα έμπαιναν στα περιπολικά, μετά τη διαμαρτυρία τους για το Φαρμακονήσι, θα σας κυνηγάει γιατί δείχνει την αισιοδοξία και τη δύναμή τους».

Καραγιαννίδης Χρήστος:

Κύριε Υπουργέ, την κοινωνία που οραματίζεστε τη ζήσαμε χθες στη Ακαδημίας και Γενναδίου. Πενήντα νεολαίοι, που τόλμησαν να διαδηλώσουν, δάρθηκαν ανηλεώς μαζί με περαστικούς. Σαράντα επτά εξ αυτών προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ, επτά εξ αυτών σιδηροδέσμιοι ως εγκληματίες του ποινικού δικαίου. Ένας πολίτης που είχε κατάστημα απέναντι και τόλμησε να διαμαρτυρηθεί προσήχθη και αυτός. Αυτή είναι η δημοκρατία που εσείς υποστηρίζετε.

Λέμε εμείς ότι αυτοί οι νέοι -ο Νώντας Φλώρος- αμφισβητούν το καλούπι της σκλαβιάς που θέλετε να ονομάσετε εργασία. Αυτοί οι νέοι αμφισβητούν το μέλλον που εσείς τους προδιαγράφετε: να ζουν με 300 ευρώ, χωρίς ένσημα, χωρίς συνδικαλισμό, χωρίς ασφάλιση.

Να πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Και εσείς και το ΠΑΣΟΚ ξεκινήσατε μια απαξίωση της έννοιας της εργασίας, μετατρέποντάς την σε απασχόληση, ωσάν αυτός που εργάζεται να κάνει το κέφι του, να μην εργάζεται δηλαδή, αλλά να κάνει το κέφι του.

Η απασχόληση έγινε «ευεσφάλεια», στην οποία ο επιχειρηματίας μπορεί να σε έχει για μια ώρα στην εβδομάδα, για μια μέρα το μήνα, για δυο μέρες το χρόνο και να θεωρείσαι ότι είσαι εργαζόμενος και να μην εμφανίζεσαι στους ανέργους. Αυτό εξαΰλωσε την εργασία. Της άλλαξε την έννοια και φτάσαμε πλέον σ’ αυτό που τώρα εσείς πάτε να υλοποιήσετε και το ονομάζετε «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας», κουπόνι πληρωμής, επωφελούμενη, κοινωφελής εργασία και εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Έχει διάφορα ωραία ονόματα

Αυτό που ουσιαστικά οικοδομείται αυτή τη στιγμή είναι το slave story. Νέοι και νέες δεν θα έχουν δικαίωμα να πιστεύουν ότι θα μπορούν να δουλέψουν ποτέ στη ζωή τους κανονικά, με αξιοπρεπή μισθό, με δικαίωμα στο συνδικαλισμό, στην  ασφάλεια, την πρόνοια και την υγεία. Θα είναι πάντοτε απειλούμενοι από το εκάστοτε λαδωμένο ΚΕΚ που οι βλαχοδήμαρχοι το βάζουν μέσα στο παιχνίδι για να ξαναβγούν δήμαρχοι την επόμενη τετραετία-πενταετία. Υπάρχει μια τρομακτική διαφθορά και δεν μας λέτε έναν απολογισμό χρημάτων για τα ΚΕΚ, τι ακριβώς έχουν πάρει, τι έχουν αποδώσει, ποιος τους ελέγχει, αν οι ωφελούμενοι αυτοί δουλεύουν έξι έως οκτώ ώρες. Φτάσαμε στο σημείο να διαφημίζετε 440.000 θέσεις σκλαβιάς ως μεγάλη επιτυχία.

Το αντιφατικό ξέρετε ποιο είναι; Ότι εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τις πολιτικές που ασκήσατε έχετε φέρει την ανεργία στα 2 εκατομμύρια, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το χέρι μας μ’ αυτές τις στατιστικές. Αφήστε το 1,4-1,5 εκατομμύριο. Μαζί με τους ελαστικά εργαζόμενους στη χώρα οι νέοι αυτοί τη στιγμή είναι περίπου 80% άνεργοι ή ελαστικά εργαζόμενοι.

Αυτή, λοιπόν, είναι η δικιά σας επιλογή; Τη δικιά μας επιλογή την είπαμε χθες –ξαναλέω– Ακαδημίας και Γενναδίου. Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι, κύριε Υπουργέ. Δεν θα δημιουργήσουμε κοινωνία σκυμμένων ανθρώπων. Δεν θα δημιουργήσουμε μια κοινωνία στην οποία όποιος διαμαρτύρεται, τρώει ξύλο. Δεν θα δημιουργήσουμε μια κοινωνία νέων ανθρώπων που θα θέλουν να ζήσουν με 320 ευρώ.

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος:

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι νομίζω προφανές ότι σήμερα συγκρούονται δύο κόσμοι, συγκρούονται δύο αντιλήψεις για την ανάπτυξη, για την ίδια τη ζωή.

Από τη μία πλευρά έχουμε τη λογική, που εφαρμόζεται μέσω του Μνημονίου, της τριτοκοσμικής ανάπτυξης, μια λογική δημιουργίας ενός φθηνού ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού, με παράλληλο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών.

Από την άλλη πλευρά, κύριε Υπουργέ, υπάρχει η λογική της Αριστεράς, υπάρχει η λογική του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει το εξής απλό: αξιοπρεπή και δυναμική ανάπτυξη, έμφαση στην υψηλά ειδικευμένη εργασία, μισθό που να επιτρέπει να ζει κάποιος με αξιοπρέπεια, δίχτυ προστασίας θεσμικό, θεσμοθετημένο, των αδυνάτων.

Κύριε Υπουργέ, ο μισθός το 2014 στην Ελλάδα, σε μια σύγχρονη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να έχει ως παράδειγμα, ως πλαφόν το μισθό της Βουλγαρίας ή της Κίνας. Ο μισθός ο σύγχρονος πρέπει να καθορίζεται με βάση το κόστος διαβίωσης, την οικογενειακή κατάσταση, τη θέση, το εισόδημα.

Δεν είναι μόνο ιδεολογικό δικό μας στίγμα, του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο μια μικροκομματική αντιπαράθεση μεταξύ Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Κυβέρνησης. Είναι, κύριε Υπουργέ, αξιακή θέση, είναι θέση αρχής για μας, ότι το βασικό αναπτυξιακό και παραγωγικό πλεονέκτημα αυτής της χώρας είναι οι ίδιοι οι άνθρωποί της. Και αυτούς τους ανθρώπους, κύριε Υπουργέ, τους έχετε γονατίσει.

Τα χρόνια του Μνημονίου είναι συνώνυμα με ένα μέγεθος ανεργίας που πραγματικά δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Δεν είναι μόνο το 27% της επίσημης ανεργίας. Εάν προσθέσουμε σε αυτό το ποσοστό την κρυφή και μη στατιστικά καταγεγραμμένη ανεργία, εάν προσθέσουμε σε αυτό το ποσοστό τους ενταγμένους σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, οι οποίοι δεν καταγράφονται κατά τη διάρκεια της εγγραφής τους ως άνεργοι, τότε φτάνουμε το εφιαλτικό ποσοστό του 33%. Δύο εκατομμύρια άνεργοι, κύριε Υπουργέ.

Τα χρόνια του Μνημονίου είναι συνυφασμένα με μια τρομακτική περιθωριοποίηση της νέας γενιάς. Το 62,5% των νέων, κύριε Υπουργέ, μέχρι 24 ετών είναι άνεργοι. Έχετε κάτι να πείτε γι’ αυτό; Έξι στους δέκα νέους ανθρώπους συντηρούνται από τους γονείς τους, των οποίων βέβαια γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα εισοδήματα είναι ήδη συρρικνωμένα από τις πολιτικές που ασκείτε.

Περιμένω, κύριε Υπουργέ, να βγείτε και να πείτε ότι, εντάξει, θα κατανοήσετε κι εσείς αυτή η λογική, θα πείτε ότι είναι μάλλον μια παράπλευρη απώλεια μιας ύφεσης και μιας οικονομικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι έτσι, κύριε Υπουργέ. Είναι στρατηγικός στόχος αυτής της Συγκυβέρνησης αυτές οι πολιτικές, ώστε να μπορέσει να αποδυναμωθεί η διαπραγματευτική δύναμη των μισθωτών, να μπορέσει να θεσμοθετηθεί η συρρίκνωση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Πείτε μου, κύριε Υπουργέ, έχετε παιδιά; Πώς μπορεί να χωρέσει μια ζωή μέσα σε 400 ευρώ; Πώς μπορεί να νοιώσει κομμάτι της κοινωνίας ένας άνεργος του επιδόματος των 361 ευρώ; Αντιμετωπίζεται, κύριε Υπουργέ, η ανεργία με πολιτικές χαριστικής επιδότησης μέσω ΟΑΕΔ; Εργασία, δηλαδή, είναι τα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης με μισθούς μικρότερους από τον κατώτερο εγγυημένο μισθό;

Ξέρετε τι κάνετε, κύριε Υπουργέ; Υποχρεώνετε τον κόσμο σε κατάθλιψη. Να ζει, δηλαδή, ο άλλος μέσα σε ένα φαύλο κύκλο επισφάλειας και ανεργίας.

Τι είναι, κύριε Υπουργέ, εργασία; Είναι λάστιχο ή χόμπι; Αν θέλεις, δουλεύεις και αν θέλει ο εργοδότης, σε πληρώνει; Δηλαδή να κοιμάσαι το βράδυ τετράωρος υποαπασχολούμενος και να ξυπνάς άνεργος. Αυτό είναι ζωή;Το επίδομα του ανέργου, κύριε Υπουργέ, είναι το χαμηλότερο σε όλη την Ευρώπη και αυτό πάλι δεν το λαμβάνουν όλοι. Λιγότερο από το 18% και το πολύ για δώδεκα μήνες.

Αυτές, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, οι περιοριστικές πολιτικές, αυτοί οι μηχανισμοί ανακύκλωσης των ανέργων έχουν οδηγήσει και σε ένα ακόμα εφιαλτικό γεγονός.  Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, οι Έλληνες έχουν έφεση στη μάθηση. Η ελληνική νέα γενιά είναι άρτια καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό.

Ξέρετε τι έχετε κάνει; Έχετε υποχρεώσει 300.000 νέους ανθρώπους, νέους επιστήμονες, άρτια καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό να φύγει στο εξωτερικό. Έχετε προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κοινωνική αιμορραγία στη χώρα. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Το Γραφείο Τύπου



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ