03/02/2014

Παρέμβαση Ειρήνης Αγαθοπούλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για την Υγεία

Στην Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που συνεδρίασε την Πέμπτη 30-01-2014, με θέμα την εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις», παρενέβη η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου. Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση της βουλευτή :

«Κύριε πρόεδρε, κύριε Υπουργέ και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χρειαζόταν πραγματικά. Άργησε πολλά χρόνια να έρθει και γι' αυτό περιμέναμε μια πραγματική μεταρρύθμιση πλήρως σχεδιασμένη, με σωστό και ακριβές χρονοδιάγραμμα, με υγειονομικό χάρτη, με οργανόγραμμα κλπ. Τίποτα απ' όλα αυτά όμως δεν περιέχει αυτό το νομοσχέδιο. Το μόνο που περιέχει είναι ασάφειες και γενικολογίες. Είναι στην ουσία, ο μανδύας για περαιτέρω μειώσεις του προϋπολογισμού για την υγεία και μανδύας διαθεσιμοτήτων.

Στο μόνο, στο οποίο συμφωνούμε είναι ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας χρήζει μεταρρύθμισης. Στον τρόπο, όμως, έχουμε σοβαρές διαφωνίες και ελπίζω, έστω και την ύστατη ώρα να το καταλάβετε και να μη συνεχίσετε να λέτε ότι οι προτάσεις μας συμπίπτουν με τις δικές σας. Διότι, εμείς θέλουμε ένα δημόσιο δωρεάν πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, με πληρότητα γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και κατάλληλη διασπορά δομών, όπως αυτή που αναλογεί σε μια χώρα με γεωγραφικό ανάγλυφο σαν αυτό της Ελλάδας. Αντίθετα, με το νομοσχέδιο αυτό έρχεται η συρρίκνωση των δημοσίων δομών, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, διαθεσιμότητες και απολύσεις εργαζομένων, χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς χάρτη υγειονομικών αναγκών, χωρίς τίποτε απ' όλα αυτά.

Είναι στην ουσία μια ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση, γιατί εάν υπήρχε η βούληση για βελτίωση ποιότητας υπηρεσιών, δεν θα κλείνατε τις δομές ούτε γι' αυτόν τον ένα μήνα που προβλέπει το νομοσχέδιο. Μέσα από το ίδιο το νομοσχέδιο φαίνεται ολοκάθαρα το πόσο προσχηματικό είναι αυτό το «για ένα μήνα», όταν στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρονται εξαιρέσεις εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μόνο για δεκαπέντε ημέρες. Άρα, κύριε Υπουργέ, σε δεκαπέντε ημέρες θα είστε έτοιμοι να τους επανατοποθετήσετε στις θέσεις τους; Και ποιες θα είναι αυτές οι θέσεις και που θα βρίσκονται; Σας παρακαλώ, αν έχετε απάντηση για τα παραπάνω, να μας την πείτε. Εμείς θεωρούμε ότι μας εμπαίζετε, όπως εμπαίζετε και όλη την κοινωνία και όπως μας εμπαίζατε και όταν κλείνατε την ΕΡΤ με ακριβώς τον ίδιο αιφνίδιο τρόπο. Τηρήθηκε κανένα χρονοδιάγραμμα από αυτά που είχατε υποσχεθεί για το άνοιγμα της ΝΕΡΙΤ; Κανένα απολύτως. Γιατί να πιστέψουμε ότι θα τηρηθεί στον ΕΟΠΥΥ; Και εδώ θα είναι πολύ πιο επώδυνη η μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, γιατί εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, εάν το έχετε καταλάβει.

Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας δεν μπορούν ούτε τώρα να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς             -νομίζω το ξέρετε αυτό- και λόγω ελλείψεων προσωπικού, αλλά και υλικών και μας λέτε ότι θα μπορέσουν να σηκώσουν το επιπλέον βάρος αυτών που θα προστρέξουν εκεί σε αυτόν τον ένα μήνα που θα είναι κλειστές οι δομές του ΕΟΠΥΥ; Εμείς αμφιβάλλουμε και δεν είναι καθόλου τυχαίο που σύσσωμη η κοινωνία αντιδρά στο συνολικό σας σχεδιασμό για την υγεία, γιατί βλέπει μέρα με τη μέρα, μαζί με τη συνολικότερη οικονομική δυσχέρεια, να αυξάνεται το τίμημα που πληρώνει κάθε ασθενής για να έχει πρόσβαση τόσο σε υπηρεσίες υγείας, όσο και σε φάρμακα, που τις περισσότερες φορές και οι υπηρεσίες και τα φάρμακα είναι ελλιπή. Επίσης, δεν ξέρω αν είστε ενήμερος για την

τοποθέτηση του κ. Αθανασάκη, επιστημονικού συνεργάτη του τομέα οικονομικών της υγείας της ΕΣΔΥ – που δεν πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος δήλωσε και αυτός ότι η μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ «θα σημάνει συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας».

Εμείς, σαν ΣΥΡΙΖΑ δεν σας εμπιστευόμαστε και γι' αυτό δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία όση έχει το γεγονός ότι δεν σας εμπιστεύεται η κοινωνία. Έχετε φέρει απέναντί σας εργαζόμενους, ανέργους, ασφαλισμένους, ανασφάλιστους, τους πάντες, εκτός από το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Καθόλου περίεργο. Εξάλλου το έχετε δηλώσει άπειρες φορές ότι είστε υπέρ της ελεύθερης αγοράς και στην υγεία. Φαίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι δεν σας ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι η μείωση του προϋπολογισμού και η τήρηση των δεσμεύσεων σας για διαθεσιμότητα και απολύσεις. Οι κλειστοί όμως προϋπολογισμοί      – όπως αυτός του ΕΟΠΥΥ – μαθηματικά δεν μπορούν να χωρέσουν όλους τους πολίτες, αλλά τελικά μόνο αυτούς που θα έχουν να πληρώσουν».

Το Γραφείο Τύπου