05/02/2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Οικονομικών - Περιβάλλοντος: Εκποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ, με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, του Χώρου Εγκατάστασης Υποστήριξης Σιδηροδρομικού Σταθμού Νερατζιώτισσας

Ένα χρόνο πριν, το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. ανήρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του «Πρόσκληση Ενδιαφέροντος» για Διαγωνιστική Διαδικασία για τους παρακάτω “Χώρους Εγκατάστασης Υποστήριξης”  (ΧΕΥ) της Αττικής Οδού:

•    Χ.Ε.Υ Α.Κ. Δ.Πλακεντίας

•    Χ.Ε.Υ Α.Κ. Κάντζας

•    Χ.Ε.Υ  Σιδηροδρομικού Σταθμού Νερατζιώτισσας

•    Χ.Ε.Υ Α.Κ. Λεωφόρου Κηφισίας.

Δεν εκδηλώθηκε, ωστόσο, τότε οποιοδήποτε « επενδυτικό» ενδιαφέρον.

Πρόσφατα  στις σελίδες του «e-bay» του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή   στην ιστοσελίδα e-PublicRealEstate,  αναρτήθηκε ειδοποίηση ηλεκτρονικής πώλησης με ανοικτό διαγωνισμό «περιαστικής οικοπεδικής έκτασης στον Δήμο Αμαρουσίου», που ταυτίζεται με το Χ.Ε.Υ του  Σιδηροδρομικού Σταθμού Νερατζιώτισσας. Η μέχρι σήμερα  εμπειρία δείχνει ότι όποιο ακίνητο «βγαίνει» στην ιστοσελίδα  ηλεκτρονικών πλειστηριασμών  του ΤΑΙΠΕΔ, σχεδόν πάντα πωλείται κατευθείαν,  άρα το πιθανότερο είναι στις 7.3.2014 να ολοκληρωθεί η εκποίηση και του Χ.Ε.Υ  του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νερατζιώτισσας.

Η πρόσκληση για ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό αφορά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Δημόσιο Κτήμα με αριθμό ΑΒΚ 178, το οποίο είχε περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο δυνάμει  αναγκαστικής απαλλοτρίωσης  ως ΧΕΥ 6, για την διάνοιξη  της Εθνικής Οδού Σταυρού- Ελευσίνας (Αττική οδός). Έχει επιφάνεια 5.088,66 τ.μ.  και βρίσκεται εντός σχεδίου, παραπλεύρως της Αττικής οδού,  σε απόσταση 900  μέτρων από τον  κόμβο Κηφισίας  και  πλησίον  του Εμπορικού  Κέντρου “Τhe Mall Athens”. Στον Ν.2445/96, που αφορά στην «Σύμβαση κύρωσης παραχώρησης της μελέτης-κατασκευής, αυτοχρηματοδότησης  και εκμετάλλευσης της Ε.Ο. Σταυρού-Ελευσίνας», αναφέρεται  ως χώρος  εγκατάστασης-υποστήριξης με την πρόβλεψη – μετά την κατασκευή  της  Αττικής  οδού-  ν΄ αξιοποιηθεί  ως  χώρος  στάθμευσης

(υπαίθριοι χώροι στάθμευσης ή σταθμοί αυτοκινήτων) σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις εμπορικής εκμετάλλευσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σχέδια της αυθημερόν ηλεκτρονικής πώλησης του σήμερα, αναφέρονται σε αλλαγή της χρήσης γης, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν εκεί  εμπορικά καταστήματα, γραφεία, ακόμη και ξενοδοχεία.

Στην συγκεκριμένη περιοχή  του Αμαρουσίου, μετά την λειτουργία του The Μall Athens, «του μεγαλύτερου αυθαίρετου της Αττικής» - ο χαρακτηρισμός του ως «αυθαίρετο» επιβεβαιώθηκε πρόσφατα  από το ΣτΕ -,  καθώς και του Υπουργείου Παιδείας, τόσο το κυκλοφοριακό όσο και η άναρχη και παράνομη στάθμευση των χιλιάδων αυτοκινήτων  των  επισκεπτών των παραπάνω  εγκαταστάσεων, αλλά και των  χρηστών του Προαστιακού Σταθμού Νερατζιώτισσας-ΗΣΑΠ, έγιναν πραγματικός εφιάλτης για τους κατοίκους. Ας σημειωθεί ότι στην περιοχή δεν λειτουργεί χώρος στάθμευσης, ενώ σε στενή γειτνίαση με τα παραπάνω βρίσκονται περιοχές  «αμιγούς κατοικίας», όπως οι γειτονιές «Άγιος Θωμάς» και «Ψαλίδι». Για τους κατοίκους  αυτών των περιοχών, η παράνομη στάθμευση και η συσσώρευση  της όχλησης απ’  όλες τις δραστηριότητες που προέκυψαν από την λειτουργία  των The Μall Athens και του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και όσων μελλοντικά θ’ αθροιστούν από την πιθανή κατασκευή ενός ακόμη εμπορικού κέντρου, αποτελούν ακραία περιβαλλοντική κατάσταση με υπέρμετρες και μη αναστρέψιμες καταστροφές στο φυσικό και οικιστικό   περιβάλλον.

Πέραν όλων των παραπάνω, τίθεται και πάλι κυρίαρχα το θέμα της λεγόμενης «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας». Το τίμημα που ζητά το ΤΑΙΠΕΔ για την εκποίηση της συγκεκριμένης έκτασης ανέρχεται σε 1.800.000 €, δηλαδή μόλις 354 € ανά  τετραγωνικό μέτρο, όταν η αντικειμενική αξία  καθορίζεται στα 575 € ανά  τετραγωνικό μέτρο, η δε εμπορική αξία των εγγύς ακινήτων σήμερα, σε συνθήκες κρίσης και μείωσης της αξίας της γης, είναι σχεδόν  διπλάσια της αντικειμενικής. Άρα το ΤΑΙΠΕΔ, κυριολεκτικά «ξεπουλάει» το Χ.Ε.Υ  του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Νερατζιώτισσας: Σε τιμή μικρότερη από το 1/3 της πραγματικής, της εμπορικής  του αξίας.

Παίρνοντας υπ’ όψη ότι το ΤΑΙΠΕΔ σε ρόλο μεσίτη ξεπουλάει  Δημόσια Περιουσία, με τα χρήματα από  το όποιο «τίμημα»  να καταλήγουν εντός 10 ημερών στον Ειδικό Λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδας, δηλαδή στην «μαύρη τρύπα» ενός μη βιώσιμου χρέους  που συνεχώς αυξάνεται,

Επειδή το Σύνταγμα προστατεύει  το περιβάλλον, φυσικό και δομημένο, ως ειδικό πεδίο και πλαίσιο  για την επιβίωση των ανθρώπων, με βάση τις αρχές της επιστήμης και όχι τους «νόμους της αγοράς» ή τις «ανάγκες» «των επενδυτών» για μεγιστοποίηση του κέρδους τους,

Επειδή  ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαίσιου  παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, την διασφάλιση αξιοπρεπών  συνθηκών διαβίωσης  τόσο για τις σημερινές όσο και για τις επόμενες γενεές.

Ερωτώνται  οι κ. κ Υπουργοί:

1. Σκοπεύουν να παρέμβουν ώστε να διακοπεί άμεσα η διαδικασία πλειστηριασμού της «περιαστικής  οικοπεδικής έκτασης του Δ. Αμαρουσίου», ώστε να μη χαρισθεί βορά στην ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του χώρου, κόντρα στις ανάγκες «ανακούφισης» από την συσσωρευμένη περιβαλλοντική όχληση κι επιβάρυνση των κατοίκων της περιοχής; Σκοπεύει ο Υπουργός Οικονομικών να επαναφέρει τη συγκεκριμένη έκταση από το ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ στο Δημόσιο;

2. Γιατί δεν δρομολογείται, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου,  η ανάπλαση της περιοχής του ΧΕΥ, έτσι ώστε να λυθεί - σύμφωνα και με τους σκοπούς της απαλλοτρίωσης της έκτασης, όπως προβλέπονται στον Ν.2445/96 - το τεράστιο και οξυμένο πρόβλημα της άναρχης και αυθαίρετης στάθμευσης από τις έντονες εμπορικές και διοικητικές δραστηριότητες στην περιοχή; Με δημιουργία ανοικτών και κλειστών χώρων στάθμευσης και παράλληλη ανάπλαση του χώρου, ενισχύοντας την ήπια ανάπτυξη στην περιοχή και προστατεύοντας  την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής των κατοίκων του Δ. Αμαρουσίου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βαλαβάνη Νάντια