ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

10/02/2014

Επίκαιρη ερώτηση Θ.Πετράκου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας: Εξαίρεση της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίαδας από τη νέα ΚΑΠ και λήψη μέτρων για την προστασία και προώθηση της μαύρης




Σε προηγούμενη ερώτησή μας, αν και  είχαμε τονίσει ότι στα πλαίσια της   νέας ΚΑΠ, η μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδας, θα έχει ως συνέπεια τη σταδιακή εγκατάλειψη της καλλιέργειας από τους παραγωγούς, δε διαπιστώσαμε τη δέουσα ευαισθησία από το αρμόδιο Υπουργείο για ένα τόσο ιδιαίτερο ζήτημα.

Σε μια περίοδο κατά την οποία όλο και περισσότερο η μαύρη κορινθιακή σταφίδα γίνεται γνωστή ως «υπερτροφή» καθώς μέσα από μελέτες επιβεβαιώνονται οι ευεργετικές της ιδιότητες (χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, πλούσια σε αντιοξειδοτικά κ.α.), υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια προώθησης της κατανάλωσης κορινθιακής σταφίδας, εφόσον γίνει κατανοητή η θρεπτική της αξία και ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών και μιας τόσο ιδιαίτερης καλλιέργειας.

Επειδή  η σταφίδα μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό χαρτί για την ελληνική οικονομία και τη θωράκιση της υγείας των πολιτών

Επειδή η μείωση της στεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας μπορεί να οδηγήσει στην εγκατάλειψη από τους παραγωγούς της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, ενός προιόντος που θεωρείται παγκοσμίως μοναδικό.

Ερωτώνται  οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Προτίθενται να εξαιρέσουν, ως ιδιαίτερη περίπτωση, την στρεμματική ενίσχυση της σταφίδας από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και δεσμεύονται να προχωρήσουν στην λήψη μέτρων για την ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών;

2.    Προτίθενται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες της μαυρής κορινθιακής σταφίδας και την προώθησή της στην εγχώρια και διεθνή αγορά;

Ο ερωτών Βουλευτής

Πετράκος Αθανάσιος

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ