ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/02/2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΟ ΒΗΜΑ FM (Μπ. Παπαπαναγιώτου – Α. Ραβανός)




-    Είχαμε την εκδήλωση στο Acropol, όπου ουσιαστικά είχαμε την έναρξη της πολιτικής μάχης εν όψει των τριπλών εκλογών, των περιφερειακών και των ευρωεκλογών, εκτιμάτε, επειδή χθες επανήλθε και το αίτημα για εθνικές εκλογές, το έφερε ο κ. Τσίπρας – ότι παίζει ακόμα ισχυρά το ενδεχόμενο να έχουμε και εθνικές εκλογές;


Νομίζω ότι σχετίζεται άμεσα με το αποτέλεσμα τόσο των περιφερειακών εκλογών όσο και των ευρωεκλογών, ο χρόνος που θα γίνουν οι εθνικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, επειδή h πιθανότητα να υποστεί μια βαριά ήτα η κυβέρνηση στις ευρωεκλογές, είναι μεγάλη, νομίζω ότι αμέσως μετά θα τεθεί το θέμα πια της πολιτικής νομιμοποίησής της.

Από και έπειτα το αν έχει δεύτερες σκέψεις, γνωρίζοντας ή προεξοφλώντας αυτό το αποτέλεσμα, να προκαλέσει με δικιά της πρωτοβουλία ή κάτω από την πίεση των πραγμάτων, κοινωνικών και αντικειμενικών καταστάσεων, να προκαλέσει αιφνιδίως πριν τις ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, υπάρχει μια τέτοια μικρή πιθανότητα.


-    Επομένως δεν βλέπετε ταυτόχρονα και παράλληλα, βλέπετε μόνο ως παρενέργεια……


….Σε συνάρτηση πάντοτε με τις ευρωεκλογές.


-    ….του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Γιατί, όμως, ο  κ. Σαμαράς να κάνει αυτή την κίνηση, να προκαλέσει εθνικές εκλογές πριν τις ευρωεκλογές;


Για να μπορέσει να έχει μια πιο αξιοπρεπή ήττα. Γιατί αν η ήττα αυτή είναι βαριά, μεγάλη, θα θέσει σε αμφισβήτηση και την ίδια του την αρχηγία στη Ν.Δ. Άλλωστε, οι βουλευτικές – εθνικές εκλογές προσφέρονται και για ξεκαθάρισμα εσωτερικών λογαριασμών και για έλεγχο της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας σε αυτά τα κόμματα.

Νομίζω ότι «τόσο απλά» είναι τα πράγματα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να προκύψει ένα τέτοιο αποτέλεσμα είτε στις ευρωεκλογές είτε στις εθνικές που να επιτρέπει στον κ. Σαμαρά να σκέφτεται ότι μπορεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση.


-    Επομένως κ. Σκουρλέτη η εκτίμησή σας είναι ότι δεν θα  υπάρξει μια λύση για το χρέος και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα είναι κάτι κατοχυρωμένο κοινά αποδεκτό που θα μπορέσει να διαφοροποιήσει, έστω …. τα δεδομένα; Όχι να αλλάξει τη ζωή, είναι προφανές αυτό, κανείς δεν το περιμένει. Αλλά να αρχίσει να το βελτιώνει. Και με βάση αυτό, θα αδειάσουν οι ξένοι και τον Σαμαρά. Αυτό μου λέτε τώρα.


Ούτως ή άλλως, νομίζω – και το διαπιστώνουν όλοι  – ότι η κυβέρνηση εκλιπαρεί το να μην ανοίξει επί της ουσίας η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Διότι εκ των πραγμάτων, αν δεν υιοθετηθεί μια άλλη  λογική στην κατεύθυνση αυτού που εμείς ονομάζουμε «συνολική ευρωπαϊκή διευθέτηση του χρέους, μέσα από τη διαγραφή του μεγαλύτερού του χρέους» τότε, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η αντιμετώπισή του συναρτάται με την ανάγκη νέων μέτρων. είτε για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό  κενό, το δημοσιονομικό κενό, ένα νέο μεσοπρόθεσμο. Εκλιπαρεί λοιπόν αυτή η συζήτηση να γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Διότι καταλαβαίνετε ότι θα είναι ένα νέο εμπόδιο.


-    Η κυβέρνηση και ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος σας κατηγορούν ότι εσείς επιχαίρετε με την αποτυχία της χώρας και δεν χαίρεστε με την επιτυχία της χώρας.


Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει κανενός είδους επιτυχία.


-    Όταν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι κάποιου είδους επιτυχία;


Όχι. Να σας πω γιατί. Γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως έχουμε πει όλο το τελευταίο διάστημα, είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής και βασίζεται στην ίδια την κοινωνική δυστυχία και στην οικονομική αποδιάρθρωση. Πρόκειται για ένα βαθύτατα υφεσιακό πλεόνασμα, το οποίο δεν εξασφαλίζει ούτε τη βιωσιμότητα του ίδιου, αλλά πολύ περισσότερο τη βιωσιμότητα του χρέους.


-    κ. Σκουρλέτη, μου επιτρέπετε, όταν βγαίνει ο Πρωθυπουργός – διαβάσαμε τη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής – και λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,5 δις ευρώ και μάλιστα αρχίζει και «μοιράζει» αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα σε διάφορες κατηγορίες συμπολιτών μας, ο πολίτης τι να πιστέψει; Ότι ψεύδεται ο Πρωθυπουργός;


Είναι πάρα πολύ απλό για να πετύχει κάποιος ένα τέτοιο λογιστικό αποτέλεσμα. Ας δούμε τα ποιοτικά στοιχεία. Δηλαδή, όταν είχαν υπάρξει 11 δις μέτρα τον  Νοέμβριο του 2012, αντιλαμβάνεστε ότι αυτά επέφεραν μια κατάσταση πλήρους ασφυξίας στην αγορά, επέτειναν τα λουκέτα, αύξησαν την ανεργία, οδήγησαν στη μετανάστευση χιλιάδες νέους. Άρα, το να έρχεσαι και να λες ότι εγώ έβαλα από τη μια φόρους, συμπίεσα χωρίς προηγούμενο τον κόσμο και από την άλλη θα σου μοιράσω 1,5 δις, είναι σκέτη κοροϊδία.


-    Ξέρετε κάτι; Επειδή την Κυριακή έρχεται η τρόικα, φαντάζομαι ότι κάποιος θα σκεφτεί: έρχεται η τρόικα. Εμείς υποτίθεται σαν χώρα, σαν κράτος στηρίζουμε τη διαπραγματευτική μας ισχύ στο ότι έχουμε πετύχει με το παραπάνω τους στόχους. Αν η τρόικα πιστέψει αυτά που λέτε εσείς ή υιοθετήσει τη δική σας επιχειρηματολογία, δεν οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων;


Όχι. Εκεί που οδηγούμαστε είναι στην ανάγκη, επιτέλους, η Ελλάδα να μιλήσει με βάση τη δικιά της πραγματική εμπειρία και να θέσει το θέμα μιας συνολικής συζήτησης, σε σχέση με την αντιμετώπιση όχι μόνο του ελληνικού προβλήματος, αλλά συνολικά της δημοσιονομικής κρίσης.


-    Αυτό είναι συμφωνημένο.


Αυτό δεν το κάνει ο κ. Σαμαράς. Μα ο κ. Σαμαράς έχετε ακούσει τι λέει;


-    Περιλαμβάνεται στις δανειακές συμβάσεις και στο μνημόνιο αυτό…


Όχι..Μισό λεπτό Ο κ. Σαμαράς λέει κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε. Δηλαδή, ακολουθήσαμε το λάθος. Αντί λοιπόν να αρπάξει την ευκαιρία να αξιοποιήσει αυτές τις πολλές φωνές πλέον που ακούγονται και από τον χώρο, δεν θα έλεγα των δανειστών, αλλά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών δυνάμεων, είτε αυτό λέγεται Deutsche Bank, είτε αυτό λέγεται διάφορες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που χαρακτηρίζουν την τρόικα, την παρομοιάζουν ως χασάπη, είτε αυτά που λέει ο ΟΟΣΑ, δηλαδή ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί μ΄ αυτή την ακολουθούμενη πολιτική να καταστεί βιώσιμο, άρα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το κούρεμά του. Αντί να τα πει αυτά, τι λέει; Ότι εγώ έκανα αυτά που έπρεπε. Ακολούθησα το λάθος, γονατίζοντας το λαό.

Κοιτάξτε. Ο λαός αυτή τη στιγμή εξοντώνεται. Η χώρα πεθαίνει. Είδατε μια μεγάλη βιομηχανία, τη Χαλυβουργία, η οποία έχει θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενούς της. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;  Θα αφήσουμε να οδηγηθούμε σε ένα πλήρες, απόλυτο κοινωνικό νεκροταφείο; Δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που βρίσκονται στα ηνία της εξ ουσίας. Διότι περί αυτού πρόκειται. Το μνημονιακό κατεστημένο μας κοροϊδεύει.


-    Θα μπορούσε στο διαπιστωτικό κομμάτι να μη διαφωνεί κανείς..  


Διαφωνεί ο κ. Σαμαράς…


-    Αν διαφωνεί, σας το λέει και συζητάτε μεταξύ σας… Άλλο λέω.. Πόσο  υπάρχει εναλλακτική πρόταση απέναντι σ΄ αυτό το οποίο λέτε… Διότι είτε αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι η κυρία Μέρκελ δεν θα πάρει το βάρος να διαλυθεί επί των ημερών της η ευρωζώνη.. ακούγεται λιγάκι στον αέρα, είτε το ότι ο κ. Σταθάκης είπε ότι μόνο το 5% του χρέους μπορεί ουσιαστικά να κουρευτεί…


Γιατί το λέτε αυτό; Επαναφέρετε ένα ερώτημα το οποίο έχει διευκρινιστεί εντελώς. Το 5% του επαχθούς χρέους δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική αναγκαιότητα διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του. Ούτε ο κ. Σταθάκης το συσχέτισε, ούτε κανένας νοήμων άνθρωπος το συσχετίζει. Ο μόνος ο οποίος το συσχετίζει είναι η Ν.Δ., που το κάνει σκόπιμα. Όσοι γνωρίζουν οικονομικά… λένε ότι δεν σχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο….


-    Με συγχωρείτε… Άκουσα οικονομολόγους και επιστήμονες να λένε ότι ουσιαστικά έχει δίκιο ο κ. Σταθάκης….


Επαναλαμβάνω, είναι τελείως διαφορετικό ποιο ποσοστό του χρέους το κρίνουμε ως επαχθές από το πολιτικό αίτημα να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Δεν φαντάζομαι ότι το ΔΝΤ ή ο ΟΟΣΑ , που φλερτάρουν με την ιδέα της διαγραφής ενός μεγάλου μέρους του χρέους, το συσχετίζουν με το ποιο είναι επαχθές;


-    Προφανώς δεν το συσχετίζουν….


Αυτό λέμε….


-    Μισό λεπτό.. Αυτό μπορεί να προσδιορίσει ή να βοηθήσει να προσδιοριστεί τι μέρος του χρέους μπορεί να κουρευτεί.


Να κουρευτεί εκείνο το μέρος του χρέους το οποίο μπορεί, σε συνδυασμό με μια άλλη πολιτική που προφανώς θα βρίσκεται στον αντίποδα των ακραίων μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, να το καταστήσει βιώσιμο. Και επαναλαμβάνουμε ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.  Εδώ πρέπει να υπάρχει η λογική της συνολικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης.


ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΚΟ


-    Να πάμε σε ένα θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα και είναι πολύ σημαντικό γιατί έχουμε χρήματα τα οποία χάθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουμε ένα απίστευτο πάρτι με τις ΜΚΟ. Ένα σχόλιο επ΄ αυτού.. Γιατί είναι μια περίοδος επί διακυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου στην οποία γινόταν πάρτι απ΄ότι φαίνεται…


Έχετε απόλυτο δίκιο. Και μου προκαλεί έκπληξη πως διάφορα κυβερνητικά στελέχη και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και από το χώρο της Ν.Δ. κάνουν τώρα σαν να ανακαλύπτουν την Αμερική. Εδώ ο κόσμος τόχει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι.  Φαίνεται ότι μέσα σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας οργάνωσαν ένα δίκτυο μέσω των ΜΚΟ πελατειακών σχέσεων την ίδια στιγμή που μιλούσαν για καταπολέμηση της ασυδοσίας, της διαφθοράς και τον περιορισμό των κρατικών και δημοσίων δαπανών.


-    Έχει πολιτικές ευθύνες ο κ. Παπανδρέου γι αυτό;…


Νομίζω ότι συνολικά και ο κ. Γ.Παπανδρέου ως ο τότε προϊστάμενος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προφανώς του αναλογούν οι πρώτες ευθύνες. Δεν είναι μόνο προσωπικές του. Συνολικά…

Και πλάι στο ζήτημα των ΜΚΟ υπήρχε, και σχετίζεται με αυτό, και η υπόθεση των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών..


-    Ο κ. Τσίπρας το είχε αναδείξει αυτό….


Και δεν είχε πάρει απάντηση…. Αφορούν και τη Ν.Δ….


-    Διαχρονικό πάρτι αυτό… Τώρα, η υποψηφιότητα Βουδούρη τέλειωσε; ‘Έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα;


Η υποψηφιότητα Βουδούρη τώρα μόλις ξεκινάει και νομίζω ότι θα πάει και καλά… Νομίζω λοιπόν ότι έχει κλείσει με βάση όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και από το καταστατικό μας με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ήδη οργανώσεις της Πελοποννήσου καλούν τον Οδυσσέα τον Βουδούρη για να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα με το οποίο  θα δώσουν τη μάχη της περιφέρειας της Πελοποννήσου.


-    Μεταξύ αυτών είναι και οι οργανώσεις οι οποίες είχαν διαφωνήσει;…


Ναι.. Η Κορινθία, απ΄ ότι ξέρω, η οποία είχε διαφωνήσει, τον έχει καλέσει να ξεκινήσει από κει τις πρώτες συζητήσεις. Σας υπενθυμίζω ότι ο τελικός χάρτης –για να μιλήσουμε με τέτοιους όρους- των αποτελεσμάτων ήταν  3-2, δηλαδή η Αργολίδα και η Λακωνία τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ