27/02/2014

Επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους βουλευτές: Τάσο Κουράκη και Βασιλική Κατριβάνου, από την Επιτροπή της Βουλής για το σωφρονιστικό σύστημα, Ανδρέα Ξανθό και Κώστα Ζαχαριά, από την ΕΕΚΕ Υγείας, τη δημοτική σύμβουλο του Δήμου Κορυδαλλού Καίτη Κυλάκου, εκπρόσωπο του Κοινωνικού ιατρείου Πειραιά, καθώς και μέλη του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφτηκε σήμερα το πρωί το νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος”, και ενημερώθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φυλακή. Τα προβλήματα αφορούν κυρίως την έλλειψη ειδικού μόνιμου προσωπικού και τον υπερπληθυσμό.

Η χωρητικότητα του νοσοκομείου είναι 60 κλίνες, ενώ σήμερα κρατούνται 215 ασθενείς. Υπάρχουν 135 οροθετικοί κρατούμενοι, οι οποίοι στοιβάζονται σε θαλάμους με διπλάσιο αριθμό ανθρώπων από το προβλεπόμενο. Σε θαλάμους που προορίζονται για 7 άτομα διαμένουν 18, και σε διπλά κρεβάτια, κάτι που θέτει σε περαιτέρω κίνδυνο την ζωή τους, τη στιγμή ακριβώς που πάσχουν από κάποια ασθένεια. Συγχρόνως υπάρχουν κρούσματα φυματίωσης, που μέχρι να διαγνωστούν, οι ασθενείς κρατούνται στους θαλάμους μαζί με τους υπόλοιπους κρατούμενους. Διαπιστώσαμε ότι στο νοσοκομείο κρατούνται άνθρωποι με βαριές ασθένειες, λευχαιμία, οροθετικοί με συμπτώματα φυματίωσης, μεταμοσχευθέντες και καρκινοπαθείς.

Την Τετάρτη 26/2 ψηφίστηκε τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με την οποία μπορούν να αποφυλακισθούν βαριά ασθενείς που έχουν ποινές μέχρι 10 χρόνια. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που συμπίπτει με τα αιτήματα των κρατούμενων και επιβεβαιώνεται, δεδομένων των άθλιων συνθηκών, είναι ότι δεν χωρούν διακρίσεις στο υπέρτατο αγαθό της υγείας και θα έπρεπε όλοι οι βαριά ασθενείς, ανεξαρτήτως ποινής, να αποφυλακίζονται.

Οι κρατούμενοι που βρίσκονται σε αποχή συσσιτίου, και κάποιοι σε αποχή ακόμα και από την φαρμακευτική αγωγή, με σκοπό να κάνουν γνωστές τις άθλιες συνθήκες κράτησης τους, μίλησαν για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους διαβίωση και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι αυτά να λυθούν. Οι ίδιοι ζητούν να γίνουν εξετάσεις για φυματίωση σε όλους του κρατούμενους του νοσοκομείου και ζητούν επίσης από φορείς και οργανώσεις να επισκεφθούν τον Κορυδαλλό ώστε να διαπιστώσουν τις συνθήκες κράτησης. Όπως επεσήμαναν δε, το τελευταίο διάστημα δεν δίνονται άδειες σε κανένα κρατούμενο.

Να σημειωθεί ότι το αίτημα της αντιπροσωπείας να επισκεφτεί τους θαλάμους των ασθενών απορρίφθηκε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου και το υπουργείο.