ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/03/2014

Ομιλία Δ. Στρατούλη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Διοικητικές απλουστεύσεις - Καταργήσεις, συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα...




Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β΄Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: «Διοικητικές απλουστεύσεις – Καταργήσεις, συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα – Τροποποίηση διατάξεων π.δ. 318/1992 (Α'161) και λοιπές ρυθμίσεις»


Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, ένα και μόνο είναι το χαρακτηριστικό αυτού του νομοσχεδίου, που το διαπερνά όλο σαν μια κόκκινη κλωστή ανάμεσά του. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ότι αναζητεί να βρει νέες δεξαμενές για να κάνει απολύσεις, για έναν και μόνο λόγο. Για να ικανοποιήσει τη θρασύτατη, την ταπεινωτική για τη χώρα μας και αποικιοκρατικού τύπου απαίτηση της τρόικας να υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο, να υπάρξει ανθρώπινο αίμα. Γιατί τέτοιο και χειρότερο είναι να χάνει κάποιος τη δουλειά του και μάλιστα σε πολύ μεγάλη ηλικία, με παιδιά, με οικογένεια.


Και μάλιστα αυτή η στάση απέναντι στην απαίτηση της τρόικας για απολύσεις στο δημόσιο ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα πλήρους αβεβαιότητας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα -κανείς να μην αισθάνεται σταθερότητα δικαίου και απασχόλησης- προοιωνίζει τη στάση της Κυβέρνησης στη συζήτηση που έχει μέχρι την Κυριακή για τα προαπαιτούμενα της δόσης. Προοιωνίζει τη στάση της για τις άλλες θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας, τις θρασύτατες απαιτήσεις της για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που θα εκτινάξει ακόμα περισσότερο στα ουράνια την ανεργία, τη θρασύτατη απαίτηση της τρόικας για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που είναι δώρο μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις και κατάκαρδη μαχαιριά στο ασφαλιστικό σύστημα, τις απαιτήσεις της τρόικας για να παρέμβει στο πώς θα γίνονται οι απεργίες, για να δοθεί δικαίωμα στους εργοδότες για lock out και για επιβεβαίωση της εξαφάνισης των τριετιών, που πολύ σωστά με δήλωσή του σήμερα ο Αλέξης Μητρόπουλος είπε ότι από τον Φλεβάρη του 2012 ουσιαστικά έχουν καταργήσει τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα.


Πώς δημιουργείτε αυτές τις δεξαμενές; Καταργείτε είκοσι τρεις φορείς του δημοσίου. Το έργο τους το περνάτε ή σε άλλους οργανισμούς ή σε υπηρεσίες του δημοσίου. Τους εργαζόμενους όμως δεν τους περνάτε. Τους απολύετε τους εργαζόμενους, με συνέπεια να πηγαίνουν στην ανεργία. Επίσης, πηγαίνουν στην ανεργία, παρότι η συντριπτική πλειοψηφία απ’ αυτούς, σχεδόν όλοι έχουν προσληφθεί με αξιοκρατικές διαδικασίες, με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Απολύετε απ’ αυτούς τους οργανισμούς που διαλύετε ακόμα και εγκύους και λεχώνες υπαλλήλους, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα, που είναι ο νόμος του ισχυρού, που είναι η εργασιακή ζούγκλα, που όταν περνάς την πόρτα της επιχείρησης, δεν υπάρχει νόμος, σύνταγμα, θεός, τίποτα για τον εργαζόμενο, ακόμα και εκεί οι έγκυοι και οι λεχώνες προστατεύονται από την απόλυση. Εδώ διώχνετε εγκύους, λεχώνες, άτομα με αναπηρία και μάλιστα χωρίς αποζημιώσεις τους περισσότερους απ’ αυτούς και μάλιστα χωρίς να έχουν δικαίωμα να πάρουν επίδομα ανεργίας. Διαλύετε χρήσιμες υπηρεσίες για την κοινωνία, για τον πολιτισμό, για το περιβάλλον και βεβαίως, αφού διαλύετε αυτές τις υπηρεσίες, οδηγείτε στο να εκχωρούνται αυτές οι υπηρεσίες σε ιδιώτες και να πληρώνουν περισσότερο από την τσέπη τους οι πολίτες.


Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Αναφέρθηκαν πάρα πολλοί συνάδελφοι, όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΔΗΜΑΡ, στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας έχει εξήντα πέντε εργαζόμενους. Το 90% απ’ αυτούς έχει πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά και η δουλειά του είναι να επεξεργάζεται και να εφαρμόζει πολιτικές απασχόλησης. Μα, είναι δυνατό με ενάμισι εκατομμύριο ανέργους; Όχι απλά δεν έπρεπε να καταργηθεί, αλλά τρεις βάρδιες έπρεπε να δουλεύουν για να βοηθάνε τον ΟΑΕΔ, όπως με έγγραφό του το ζητάει, για τη χάραξη πολιτικών απασχόλησης. Υπάρχει και σε εξέλιξη πρόγραμμα που υλοποιεί το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, πρόγραμμα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αφορά δεκατέσσερις χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατό χιλιάδες εργαζόμενους.


Έγινε και ανοικτή διαβούλευση πριν. Γιατί το ανεβάζετε για διαβούλευση, κύριε Υπουργέ, κύριε Μητσοτάκη, αφού τη γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας; Έγιναν τριακόσια εξήντα οκτώ σχόλια για το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, όλα θετικά, να παραμείνει.

Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα την τοποθέτησή σας, επειδή και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε και είπε ότι δεν ψηφίζουν την κατάργηση αυτού του οργανισμού, τι θα κάνετε, μετά και τη δήλωση του ΠΑΣΟΚ. Για να ξέρουμε και εμείς αν θα ζητήσουμε και για το άρθρο 8 ονομαστική ψηφοφορία, όπως θα ζητήσουμε για όλους τους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς που διαλύετε.


«Αξιολόγηση», λέει, «25% άριστα, 60% μέτρια, 15% ανεπαρκείς».

Γιατί, κύριε Υπουργέ; Και αν είναι 14%; Και αν είναι 13%; Και αν είναι 16%; Πώς βγήκε το 15%, ντε και καλά; Αυτό εξευτελίζει κάθε έννοια αξιολόγησης, κάθε έννοια αμεροληψίας, κάθε έννοια αξιοκρατίας στο δημόσιο. Δημιουργεί κλίμα ανηλεούς ανταγωνισμού μέσα στους εργαζόμενους, για να μην βρεθούν κάποιοι στο 15% που είναι ανεπαρκείς και κινδυνέψουν με απόλυση. Βάζετε ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο το πιστόλι στον κρόταφο των προϊσταμένων τους και τους λέτε «ντε και καλά το 15% θα το βγάλετε ανεπαρκές».


Και σας λέω, κύριε Υπουργέ, ούτε οι πολυεθνικές που το εφάρμοζαν δεν το εφαρμόζουν εδώ και είκοσι χρόνια το Merit System, το θεωρούν αντιπαραγωγικό και το έχουν καταργήσει. Και μια φορά το 1991 είχε θεσπιστεί ένας νόμος στη χώρα μας για να εφαρμοστεί στο δημόσιο, εφαρμόστηκε μία φορά και το πήραν πίσω ως αντιπαραγωγικό μέτρο.

Βεβαίως, κύριε Υπουργέ, εμείς είμαστε υπέρ της αξιολόγησης στο δημόσιο. Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης παντού. Αρκεί να καταργηθεί η υποχρεωτική ποσόστωση, δηλαδή ότι κάποιοι θα βγουν ντε και καλά ανεπαρκείς. Αρκεί τα κριτήρια της βαθμολόγησης να είναι σαφή, να είναι αντικειμενικά, να είναι μετρήσιμα, να είναι διαφανή, να είναι αξιοκρατικά, να αποσυνδεθεί η βαθμολογία από την απόλυση. Και για την Επιτροπή Αξιολόγησης λέτε: «Δεν διαβάσατε; Αφού έχουμε την Επιτροπή, που αν κάποιος αδικηθεί από την αξιολόγηση, θα πάει και θα κάνει ένσταση». Σε αυτήν την Επιτροπή, κύριε Υπουργέ, δεν έχετε συμμετοχή των εργαζομένων για να εξασφαλιστεί η ελάχιστη αμεροληψία.


Είναι δυνατό, με το άρθρο 43, δέκα και είκοσι χρόνια μετά χρόνια να επανεξετάζετε συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου που μετατράπηκαν με αποφάσεις του ΑΣΕΠ σε αορίστου χρόνου; Είναι ασφάλεια δικαίου αυτή; Είναι δικαιολογημένη εμπιστοσύνη; Είναι οι δύο αυτές αρχές του Συντάγματος για τους εργαζόμενους;


Αν κάπου υπάρχουν καταγγελίες, αν κάπου έχει βρεθεί κάτι και είναι παράνομο, υπάρχουν σήμερα οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νομικό μας πολιτισμό και το νομικό μας πλαίσιο, ώστε όσοι έχουν κάνει παρανομία να τιμωρηθούν. Θα βάλετε τριάντα πέντε χιλιάδες εργαζόμενους και μπροστά σε εκλογές σε ομηρία; Είναι δυνατόν να το κάνετε αυτό, κύριε Υπουργέ, και ειδικά στο Υπουργείο Πολιτισμού, που σχεδόν οι μισοί είναι με τέτοιες διαδικασίες και ουσιαστικά πάτε να το διαλύσετε;


Ενώ ο ν. 3870/2010 στο άρθρο 17 λέει ότι δυο μήνες πριν από τις εκλογές και μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων των περιφερειαρχών και των δημάρχων δεν γίνονται υπηρεσιακές μεταβολές, ούτε μεταθέσεις ούτε απολύσεις ούτε τίποτα, μας φέρατε τροπολογία που λέτε για όσους έχουν βγει σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα να μην ισχύει ο νόμος. Γιατί; Γιατί θέλετε να διώξετε στις 22 του Μάρτη -από τις 18 Μάρτη απαγορεύονταν οι απολύσεις- σχολικούς φύλακες, δημοτική αστυνομία, καθηγητές, υπαλλήλους από ασφαλιστικά ταμεία. Θέλετε να διώξετε στις 18 του Μάη που θα ψηφίζουμε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες τις ηρωικές καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών που δίνουν μάχη τόσους μήνες. Στις 18 του Μάη οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα ψηφίζουμε στην κάλπη και εκείνη την ημέρα τελειώνει η οκτάμηνη διαθεσιμότητα και θα απολυθούν. Είναι δυνατόν αυτό να συμβαίνει τη μέρα της δημοκρατίας που ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες;


Φθάσατε ακόμη και σε επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από την 1.1.2009 να λέτε, εάν θέλετε να πιάσετε γρήγορα δουλειά, να ξανασυμμετάσχετε σε νέους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν. Εάν δεν θέλετε, θα περιμένετε μέχρι τα τέλη του 2015, παρ’ ότι έχετε πετύχει στο ΑΣΕΠ και θα δούμε.

Βεβαίως, υπάρχει και κάτι άλλο που δεν θα το αναλύσω, το οποίο παρουσίασαν ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, το κουρελόχαρτο που έγινε το Σύνταγμα από το παρόν νομοσχέδιο, όπως γράφει και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, που την γράψατε πριν με ψηφοφορία στα παλιά σας τα παπούτσια.


Ένα έχω να πω, κύριε Πρόεδρε, και τελειώνω. Θα σαρωθούν αυτές οι διατάξεις. Θα σαρωθούν, καταρχήν, από τα δικαστήρια. Ήδη σήμερα, κύριε Υπουργέ, παίζει παντού και είναι από τις πρώτες ειδήσεις αυτό που απαντήσατε σε μένα και στον Αλέξη Μητρόπουλο, ότι αυτοί οι οποίοι βγήκαν σε εφεδρεία με το ν.4024/2011 επανέρχονται, γιατί κέρδισαν με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι με τις προσυνταξιοδοτικές εφεδρείες και την απόλυσή τους παραβιάστηκε το άρθρο 103 του Συντάγματος περί μονιμότητας.

Ήταν επτακόσιοι άνθρωποι και τους καλείτε σήμερα να επανέλθουν.

Θα τους επαναφέρουμε. Θα καταργήσουμε αυτούς τους νόμους που οδηγούν σε απολύσεις πολιτικά και επίσης θα επαναφέρουμε με σχέδιο νόμου που είχα την τιμή να συντάξω με τον Αλέξη Μητρόπουλο, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και εβδομήντα δυο Βουλευτές να υπογράφουν και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ότι όποιοι απολυθούν με βάση τέτοιες αντισυνταγματικές διατάξεις θα γυρίσουν πίσω και θα δικαιωθούν.

Το Γραφείο Τύπου




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ