13/03/2014

Το θέμα της άδικης και άνισης μεταχείρισης της ΜΚΟ «Οδυσσέας» από τη φορολογική διοίκηση αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, Λ. Αμμανατίδου, Δ. Χαραλαμπίδου και Τ.Κουράκης

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς  Οικονομικών και Εξωτερικών: ΜΚΟ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»

Το Σχολείο Αλληλεγγύης «Οδυσσέας» ιδρύθηκε το 1997 με πρωτοβουλία καθηγητών και δασκάλων της Θεσσαλονίκης και προσφέρει δωρεάν διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες. Ιδρυτικό μέλος του «Οδυσσέα» αποτελεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σε χώρο του οποίου στεγάζεται. Το 2002 καταγράφηκε στα μητρώα των ΜΚΟ του Υπουργείου Εξωτερικών. Αρχικά απευθύνθηκε σε μετανάστες παλιννοστούντες και πρόσφυγες της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, και λόγω της οικονομικής κρίσης, στις ομάδες του προστέθηκαν Έλληνες που παρακολουθούν τα μαθήματα ξένων γλωσσών που επίσης προσφέρει το σχολείο.

Ο «Οδυσσέας» πήρε κρατική επιχορήγηση δύο φορές: 10.000 ευρώ το 2003 από το Υπουργείο Πολιτισμού και 2.500 ευρώ το 2004-05 από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Αυτά τα ποσά αξιοποιήθηκαν για αρκετά χρόνια -με μεγάλη φειδώ και σύνεση- για την αγορά διδακτικών εγχειριδίων για τους μαθητές του σχολείου, για τα σκηνικά, τα κοστούμια και τις μετακινήσεις της θεατρικής ομάδας που δίνει αποκλειστικά παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο, καθώς και για τη μισθοδοσία ενός μετανάστη που εργαζόταν στη Γραμματεία, έξοδα για τα οποία υπάρχουν όλα τα νόμιμα παραστατικά. Έκτοτε ο «Οδυσσέας» δεν έχει λάβει καμία κρατική οικονομική βοήθεια και στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές μελών, φίλων και εκπαιδευτικών σωματείων και άλλων συλλογικοτήτων.

Σήμερα, ο «Οδυσσέας», βρίσκεται αντιμέτωπος με εξοντωτικά πρόστιμα -62.000 ευρώ, με τις προσαυξήσεις ενός χρόνου έχουν πλέον ξεπεράσει τις 70.000-  που του επιβλήθηκαν, μετά από έλεγχο της Εφορίας το 2012, για καθαρά τυπικές και γραφειοκρατικές φορολογικές παραλείψεις, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή υποψία κερδοσκοπίας ή δόλου.

Μάλιστα, ο πρόεδρός του, ο εκπαιδευτικός Αντώνης Γαζάκης, διώκεται ποινικά ως υπεύθυνος κατά το νόμο, και κινδυνεύει -μέχρι την πλήρη αποπληρωμή των προστίμων- με πειθαρχικές διώξεις και απόλυση από την εργασία του. Για αυτούς τους λόγους, ο «Οδυσσέας» έχει προβεί σε ρύθμιση των οφειλών του και τα μέλη του είναι υποχρεωμένα να αποδυθούν σε ένα τιτάνιο αγώνα εξεύρεσης 76.000 ευρώ που θα πρέπει να καταβληθούν σε 43 μηνιαίες δόσεις.

Επειδή:

----- Η διοίκηση εξάντλησε την αυστηρότητά της σε ένα Σχολείο Αλληλεγγύης που προσφέρει αφιλοκερδώς αυτό που είναι διεθνής υποχρέωση του κράτους (εκμάθηση της γλώσσας της χώρας υποδοχής στους μετανάστες), την ίδια στιγμή που δεκάδες «αμαρτωλές» ΜΚΟ μένουν στο απυρόβλητο ή καθυστερεί προκλητικά η ολοκλήρωση των ελέγχων,

----- Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο «Οδυσσέας» δεν αντιστοιχεί ούτε στο έργο του ούτε στην προσφορά του, αλλά ούτε και στις οικονομικές δυνατότητες του ίδιου και των μελών του.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

•    Πρόκειται να επανεξετάσει την επιβολή των σχετικών προστίμων και να προχωρήσει στη διαγραφή τους ώστε να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος μιας οργάνωσης που αποτελεί υπόδειγμα αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς;

•    Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκκαθάριση των ανοιχτών προγραμμάτων της ΥΔΑΣ;

•    Σε ποιο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται το ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά στη λειτουργία και τον έλεγχο χρηματοδότησης των ΜΚΟ που έχει αναγγείλει ο υφυπουργός Εξωτερικών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δ. Παπαδημούλης