14/03/2014

Τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Οργανωτική Επιτροπή για την αναθεώρηση του νόμου που αφορά το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)

Στις 13/3/2014 πραγματοποιήθηκε η 2η συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Νόμου για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.

Στην Επιτροπή συμμετείχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κ.Γεροντόπουλος, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, το απερχόμενο προεδρείο του ΣΑΕ, Ακαδημαϊκοί και  υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στην συνεδρίαση τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο Βασίλης Πριμηκήρης, μέλος της Κ.Ε., συντονιστής του Τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς και ο Γιώργος Φλωρεντής, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος.

Στην αρχή ο Υφυπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του τόνισε ότι ο Σ.Α.Ε. πρέπει να υπάρχει, να εκσυγχρονιστεί και να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου να προχωρήσει γρήγορα.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Πριμικήρης στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι :

- Το Σ.Α.Ε θα πρέπει να επανιδρυθεί σε άλλη βάση. Για την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα πού πρωτοστάτησε στην δημιουργία του είναι ένας θετικός  θεσμός για την προώθηση της αυτοοργάνωσης και της συσπείρωσης  του Ελληνισμού της Διασποράς. Δυστυχώς, όμως, εξελίχθηκε σε χώρο μόνο προσωπικής αναρρίχησης και μικρό-κομματικών, μικρό-προσωπικών συμφερόντων διάφορων κυβερνητικών παραγόντων.

- Το ΣΑΕ σήμερα, όπως και κάθε οργανωμένη έκφραση του Απόδημου Ελληνισμού, θα πρέπει να προτάξει πάνω απ΄ όλα την αυτονομία της από κυβερνητικές, εκκλησιαστικές και οποιεσδήποτε άλλες μορφές παρεμβάσεων που προσπαθούν να ποδηγετήσουν την όλη δραστηριότητά τους.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ΣΑΕ επιβάλλεται να είναι το ανώτατο όργανο της οργανωμένης έκφρασης του Ελληνισμού της Διασποράς. Να έχει χαρακτήρα  εισηγητικό, γνωμοδοτικό, συμβουλευτικό και προπαντός διεκδικητικό προς την Ελληνική Πολιτεία  και όχι μόνο. Να είναι ένα όργανο εκπροσώπησης που θα υπερασπίζεται και θα προωθεί τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες της Διασποράς, ζητήματα που θα έχουν σχέση με την ελληνική κυβέρνηση ή τις κυβερνήσεις των χωρών υποδοχής.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ  κατέθεσε γραπτά  τις προτάσεις του κόμματος  για:

Ι) Τις αρμοδιότητες και το ρόλο του ΣΑΕ

ΙΙ) Τα μέλη και την εκπροσώπηση της οργανωμένης ομογένειας

ΙΙΙ) Τον τρόπο και τα Όργανα Διοίκησης  του ΣΑΕ.

O ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι, μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας του ΣΑΕ, είναι καιρός ο θετικός αυτός θεσμός να ξεβαλτώσει από την αδράνεια και την απαξίωση που έχει περιέλθει, να αναδείξει κατά κύριο λόγο τον διεκδικητικό του χαρακτήρα, ως θεσμοθετημένο και αναγνωρισμένο ανώτατο όργανο της οργανωμένης έκφρασης του Ελληνισμού της Διασποράς. Να σταθεί στο πλευρό ουσιαστικά του κόσμου της Ελληνικής Διασποράς.