21/03/2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Εγκαταλείπεται η παραγωγική υποδομή επεξεργασίας ξύλου και δασικών προϊόντων της Καλαμπάκας

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών -  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Οικονομικών - Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Η περιοχή της Καλαμπάκας, με τους μεγάλους ορεινούς και δασικούς της όγκους, αποτελεί μία από τις πιο παραγωγικές περιοχές ξυλείας και δασικών προϊόντων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εντούτοις, η βιομηχανία ξυλείας που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή εδώ και 60 περίπου χρόνια, βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμη καμπή. Συγκεκριμένα, η Κρατική Βιομηχανία Ξύλου της Καλαμπάκας, στην οποία την δεκαετία του 1990 εργάζονταν περίπου 200 εργαζόμενοι, συρρικνώνεται σταθερά τα τελευταία 20 χρόνια. Παρόλα αυτά, η δημόσια ξυλοβιομηχανία της Καλαμπάκας συνεχίζει να καλύπτει τις ανάγκες του δημοσίου και πολλών οργανισμών του, σε ξυλοκατασκευές διαφόρων τύπων.

Επίσης, τον Ιούλιο του 2013 τέθηκε σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό η κινητή και ακίνητη περιουσία της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Καλαμπάκας. Ο πλειστηριασμός αφορούσε και τα ακίνητα που στέγαζαν την δραστηριότητα του συνεταιρισμού, αλλά και την υλικοτεχνική υποδομή για την παραγωγή προϊόντων ξυλείας και δασικών προϊόντων. Εάν στις εξελίξεις αυτές προστεθεί και η ελλιπής στήριξη της ΕΠΑΣ Τεχνιτών Ξυλογλυπτικής - Διακοσμητικής Επίπλου της Καλαμπάκας, γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι εγκαταλείπεται ένας τομέας οικονομικής δραστηριότητας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Επειδή η στήριξη της ξυλοβιομηχανίας της Καλαμπάκας μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία της περιοχής.

Επειδή διαχρονικά οι κυβερνητικές πολιτικές διαλύουν έναν τομέα παραδοσιακής δραστηριότητας, όπως είναι βιομηχανία ξύλου και δασικών προϊόντων.

Επειδή είναι απαράδεκτο να αφήνεται στην τύχη της ή να εκποιείται η παραγωγική υποδομή της χώρας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

Με ποιους τρόπους θα στηρίξουν την βιομηχανία ξύλου της Καλαμπάκας καθώς και των σχετικών υποδομών του συγκεκριμένου κλάδου στην περιοχή;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα