ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

24/04/2014

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξη Τύπου του υπ. δημάρχου Ηρακλείου με τον ΣΥΡΙΖΑ Ηλ. Λυγερού




Φίλες και φίλοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους και όλες για την παρουσία τους, τόσο τους υποψήφιους και τις υποψήφιες των Ενεργών Πολιτών του Ηρακλείου, όσο όμως και τους δημοσιογράφους για την κάλυψη που έχουν στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος και του ψηφοδελτίου τη Ηλία Λυγερού.


Θα ήθελα εισαγωγικά να πω ότι αυτή η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στις 18 και 25 του Μάη, αυτή τη φορά έχει ένα χαρακτήρα σπουδαιότερο, θα έλεγα, από όλες τις άλλες αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογικές αναμετρήσεις.


Αυτή τη φορά αυτό που πραγματικά ζυγίζεται και μετριέται είναι η αντοχή του λαού μας, τα μέτρα της λεηλασίας, της φτωχοποίησης, της αποικιοποίησης της πατρίδας μας. Αυτό που ζυγίζεται και μετριέται είναι αν το παλιό που χρεοκόπησε τη χώρα, αν το φαύλο και διεφθαρμένο σύστημα πολιτικής εξουσίας, τόσο κεντρικής όσο και αυτοδιοικητικής, θα συνεχίσει να απομυζά τον πλούτο, τις δυνάμεις, την αντοχή του λαού. Και αν ο λαός μας με αποφασιστικότητα θα γυρίσει σελίδα, δίνοντας ελπίδα και προοπτική, τόσο στην Αυτοδιοίκηση όσο όμως και στην κάλπη των ευρωεκλογών, στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να ανασυγκροτήσουν τον τόπο, που θέλουν να σταματήσουν την καταστροφή, που θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα προοπτική για τη χώρα και το λαό μας, έξω από τα μνημόνια της λεηλασίας. Έξω, όμως, και από αυτό το φαύλο σύστημα εγχώριας διαπλοκής, που μας οδήγησε στο γκρεμό και που, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα συνεχίζει να διαφεντεύει τις τύχες του λαού μας.


Με αυτήν την έννοια, εμείς έχουμε δηλώσει ότι έχουμε μπροστά μας τρεις κάλπες αλλά μία επιλογή. Να τελειώνουμε με τους τσιφλικάδες της διαπλοκής και με το πολιτικό σύστημα της μνημονιακής λεηλασίας που καταδυναστεύει το λαό και τον τόπο.


Φίλες και φίλοι, οι δυνάμεις του μνημονιακού κατεστημένου πρέπει να ηττηθούν παντού. Υπό αυτή την έννοια, εμείς θεωρούμε ότι οι πολίτες πρέπει «να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, τα μάτια τους 400» και να καταλάβουν ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ιδίως την αυτοδιοικητική, θα υπάρξουν πολλοί που θα ζητήσουν ψήφο αισχυντηλά. Και καλυπτόμενοι με μακιγιάζ και με μάσκα για να μην φανεί η στενή τους σχέση με το μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο που λεηλατεί την πατρίδα και τον ελληνικό λαό.


Θα υπάρξουν συνδυασμοί, οι οποίοι δεν θα ζητήσουν χρίσμα, όχι γιατί δεν το θέλουν ή δεν το έχουν πάρει, αλλά γιατί ντρέπονται να βγουν στον ελληνικό λαό και περισσότερο στον Ηρακλειώτικο που είναι λαός ανυπότακτος, ανυπάκουος, δημοκρατικός. Ντρέπονται να βγουν στο λαό και να πουν την αλήθεια. Θα υπάρξουν συνδυασμοί οι οποίοι θα λένε ότι είναι ανεξάρτητοι. Το έχουμε δει μάλιστα σε πολλούς δήμους και περιφέρειες της χώρας το  κυβερνών κόμμα να αφήνει δύο και τρεις υποψήφιους να κατεβαίνουν ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, προκειμένου να κερδίσουν ψήφο συμπάθειας και συμπαράστασης, πέρα και έξω από το κύριο διακύβευμα σήμερα, που είναι το μέλλον αυτού του τόπου.


Η Αυτοδιοίκηση για μας αποτελεί οργανικό κομμάτι μιας διαφορετικής διακυβέρνησης. Για να μπορέσουμε να στηρίξουμε μια διακυβέρνηση η οποία δεν θα αποφασίζει στο όνομα του λαού αλλά ερήμην του λαού, αλλά θα αποφασίζει με το λαό για το λαό και θα δέχεται εντολές μόνο από το λαό, χρειάζεται να συγκροτήσουμε ένα δίκτυο δήμων και περιφερειών που θα έχουν διοικήσεις που δεν θα δέχονται εντολές από την τρόικα, τα μνημόνια και όλους όσους αποφασίζουν να λεηλατήσουν τη χώρα, το δημόσιο πλούτο, τη δημόσια σφαίρα, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Σε όλους όσους μας έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση  λεηλασίας.


Με αυτή την έννοια, θεωρούμε ότι ιδιαίτερα στην Κρήτη και στο Ηράκλειο, σε όλους τους νομούς αλλά ιδιαίτερα στο δημοκρατικό Ηράκλειο, ήρθε η ώρα για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, για μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή, για να γυρίσουμε σελίδα με δήμαρχο τον Ηλία Λυγερό.


Ο Ηλίας Λυγερός, σας παρουσίασε πριν τις βασικές αρχές του προγράμματος ώστε ο δήμος του Ηρακλείου αυτή την άνοιξη να αλλάξει εποχή. Οι Ηρακλειώτες και οι Ηρακλειώτισσες έχουν τη δυνατότητα στις 24 και 25 Μάη να ξανακερδίσουν την πόλη τους. Να γίνουν οι ίδιοι συμμέτοχοι και συνδημιουργοί σε μια προσπάθεια αναγέννησης δημοκρατικού σχεδιασμού, σε μια προσπάθεια το Ηράκλειο να ξαναγίνει κτήμα του Ηρακλειώτη και της Ηρακλειώτισσας, του ίδιου  του λαού.


Έχουν την ευκαιρία να στείλουν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, ένα πολύ ισχυρό χαστούκι στο πολιτικό κατεστημένο του τόπου. Ένα χαστούκι που θα ακουστεί σε όλη την Ευρώπη, διότι θα είναι μόλις μια εβδομάδα πριν από την ευρωπαϊκή κάλπη.


Βάζουμε, λοιπόν, στόχο στις 18 του μήνα το συνδυασμός «Ηράκλειο – Ενεργοί Πολίτες» να είναι πρώτος και με διαφορά και στις 25 του μήνα το Ηράκλειο να γυρίσει σελίδα.


Ακούσατε το πρόγραμμα. Είναι τεκμηριωμένο, είναι επιστημονικά άρτιο, τεχνοκρατικά άρτιο. Πράγματι το Ηράκλειο χρειάζεται όραμα και τεχνοκρατικό σχεδιασμό.


Ο Ηλίας Λυγερός ένας επιστήμονας που, χρόνια τώρα, δίνει μάχες και στον επιστημονικό και στον κοινωνικό του χώρο, ένας αταλάντευτος αγωνιστής της Αριστεράς και της κοινωνικής δικαιοσύνης μπορεί να ηγηθεί στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος.


Όμως εγώ θέλω να σας πω και τούτο.  Πέρα από το άρτια τεχνοκρατικά αν θέλετε και επιστημονικά ολοκληρωμένο σχέδιο και όραμα για την πόλη, για να μπορέσουμε να επιφέρουμε αυτές τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος,. Δεν αρκούν μόνο τα προγράμματα στα χαρτιά, χρειάζεται και η θέληση, η αποφασιστικότητα για μεγάλες συγκρούσεις. Προγράμματα λοιπόν μπορείτε να βρείτε ενδεχομένως και παχιά λόγια και σε άλλους συνδυασμούς. Ανθρώπους όμως με τη γνώση, την εμπειρία και την αποφασιστικότητα να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα, δεν θα βρείτε πουθενά. Οι άνθρωποι αυτοί στελεχώνουν σήμερα τους Ενεργούς Πολίτες Ηρακλείου..


Επιτρέψτε μου να αναφερθώ και στο κύριο διακύβευμα της τριπλής αυτής εκλογικής αναμέτρησης που, κακά τα ψέματα, δεν είναι άλλο παρά μονάχα το αν θα συνεχίσουμε αυτή την καταστροφική πορεία του μνημονίου ή το μήνυμα θα είναι τόσο ισχυρό, αυτό το ως εδώ, φτάνει πια, τέρμα η υπομονή, τέρμα η ανοχή, θα βγει τόσο ισχυρό από την κάλπη που θα οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και στις 26 του μήνα θα ανοίξει ο δρόμος για την μεγάλη πολιτική αλλαγή στον τόπο. Αυτό είναι το διακύβευμα.


Και θέλω να ξέρετε ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά προσπαθεί να κρύψει αυτό το διακύβευμα, προσπαθεί με τη βοήθεια των μέσων της διαπλοκής που ελέγχει και την στηρίζουν να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Δεν θα τα καταφέρει, γιατί την ατζέντα την ορίζει η πραγματικότητα που βιώνει ο λαός μας. Κυρίως όμως προσπαθεί να κρύψει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις και δεσμεύσεις με την τρόικα για νέα σκληρά μέτρα μετά τις εκλογές στις 25 του Μάη. Κάνουν ακριβώς το ίδιο που έκαναν και στις εκλογές του Ιούνη του 2012. Όταν ο κ. Σαμαράς χωρίς ντροπή έκανε δημόσιες συνεντεύξεις και παρουσιάσεις για να μας παρουσιάσει τα 16 σημεία διαπ0ραγμάτευσης που θα έκανε με την τρόικα, όταν δεσμεύονταν με κάθε τρόπο ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και νέα μνημόνια ενώ ήδη είχε στο συρτάρι του το Μεσοπρόθεσμα και τα νέα σκληρά μέτρα που ψήφισαν αμέσως μετά τις εκλογές. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που μας έλεγε, τέρμα η λιτότητα, τέρμα τα νέα μέτρα, τέρμα οι φορολογικές επιβαρύνσεις των αγροτών και των μικρομεσαίων. Ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος παρουσίαζε στο Ζάππειο Ι, το Ζάππειο ΙΙ, το Ζάππειο ΙΙΙ τις πολιτικές του προτάσεις που θα σταματήσουν τα μνημόνια και είχε την ίδια στιγμή στο συρτάρι του τα νέα μέτρα. Ο ίδιος άνθρωπος που βγήκε στο Βερολίνο με σκυφτό το κεφάλι να ψελλίσει, ουδείς αναμάρτητος.


Όμως εμείς πρέπει να φανερώσουμε τη μεγάλη απάτη και να πούμε στον ελληνικό λαό ότι για άλλη μια φορά κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα. Μην τους πιστεύετε. Έχουν έτοιμο το νέο μνημόνιο που απελευθερώνει τις απολύσεις, που γενικεύει την ενοικίαση εργαζομένων ακόμα και στο δημόσιο, που καταργεί τριετίες, που σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί θα πάνε στο βασικό μισθό, που καταργεί οικογενειακά δικαιώματα, που μειώνει ακόμα περισσότερο συντάξεις, ακόμα και τις αναπηρικές.


Για κακή τους τύχη έχουμε στα χέρια μας αυτές τις δεσμεύσεις και τις έχουμε ήδη φανερώσει στον ελληνικό λαό. Και θέλω σήμερα να αναφερθώ στην απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μετά από αυτές τις αποκαλύψεις για το νέο μνημόνιο, τις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις, τα νέα σκληρά μέτρα που θα έρθουν μετά τις εκλογές, ζητήσαμε στη Βουλή τώρα, πριν τις εκλογές, να τα θέσουν υπ΄ όψιν των Ελλήνων βουλευτών.

Ο Πρωθυπουργός βεβαίως και το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας λένε, δεν υπάρχει νέο μνημόνιο. Ο υπουργός των Οικονομικών όμως σήμερα τους διαψεύδει και μας απαντά ότι υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις οι οποίες, με βάση το νόμο 4046/12, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών κάθε φορά που εγκρίνονται και αναθεωρούνται και μας γνωρίζουν ότι τα κείμενα αυτά συνθέτουν το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο κ. Στουρνάρας δεν διαψεύδει, δεν αρνείται, ως τεχνοκράτης οικονομολόγος, πέφτει στην παγίδα να φανερώσει ο ίδιος στην απάντηση που δίνει σήμερα τα κρυφά σχέδια που έχουν στο συρτάρι τους και θα τα αναρτήσουν…


Απευθυνόμαστε λοιπόν σήμερα σε όλους τους Έλληνες πολίτες και τους ζητάμε να μην πιστεύουν πια στις δηλώσεις, να μην πιστεύουν πια στη μονταζιέρα του Μαξίμου. Και τους ζητάμε επίσης να μην πιστεύουν πια και στα όργανα της διαπλοκής που κάνουν τη μέρα νύχτα προκειμένου να παρουσιάσουν την ιστορία της καταστροφής της χώρας μας σε ιστορία επιτυχίας. Την καταστροφή τη ζούμε, τη βιώνουμε. Έρχονται νέα σκληρά μέτρα, σύμφωνα με την ομολογία του κ. Στουρνάρα, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Όλα αυτά όμως αν τους αφήσουμε. Ο λαός μας δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Δεν θα τους αφήσουμε. Στις 18 και στις 25 ψηφίζουμε.. στις 26 φεύγουν.


  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ