ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/05/2014

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ: Διαχρονικά οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις έχουν χαρίσει γη και ύδωρ στη Διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και συνεχίζουν να το κάνουν




Η βουλευτής Νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 06/05/2014, για την υπουργική τροπολογία που αφορούσε τις «Ρυθμίσεις για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ)», ανέλυσε το μείζον θέμα της συγκάλυψης λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων που συντελείται από την συγκυβέρνηση με την απόκρυψη από την Εθνική Αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό της συνολικής «λύσης» που ετοιμάζει για τον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Γιατί δεν παρουσιάζεται πρώτα, ανοικτά και δημόσια την συνολική όπως την αποκαλείται «λύση» ώστε να ζητήσετε την οποιαδήποτε κοινωνική και νομοθετική έγκριση για το μέλλον του Μεγάρου; Τι συγκαλύπτετε; Τι φοβάστε; Σε ποιο αδιέξοδο βρίσκεται στη πραγματικότητα το οικονομικό παρόν και μέλλον του Μεγάρου που έχει οδηγηθεί στο να μην έχει ασφαλιστική ενημερότητα και να μην πληρώνει τους εργαζόμενους;» 

Καυτηρίασε το γεγονός ότι στην υπουργική Τροπολογία προβλέπεται ότι ο Οργανισμός του Μεγάρου, μέχρι και την 31.08.2014, θα μπορεί να εισπράττει εθνικό και κοινοτικό χρήμα και να υλοποιεί οικονομικές συναλλαγές χωρίς να έχει την υποχρέωση να περατώσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.  Ακόμη τόνισε ότι η συγκυβέρνηση προωθεί μία τέτοια χαριστική εξαίρεση αποκλειστικά για τον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής, διότι η ίδια αποτελεί ιστορική συνέχεια και απόληξη όλων των προηγούμενων νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων που έβαλαν τον ελληνικό λαό εγγυητή τριών δανειών για το Μέγαρο με το ανεξόφλητο υπόλοιπο στις 30/06/2013 να φτάνει 229.277.251,32 €.   

Επίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τους απλήρωτους εργαζόμενους του Μεγάρου Μουσικής για να προωθήσει την φοροασυλία στον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής και τόνισε ότι οι εκβιασμοί προς τον κόσμο της εργασίας δεν θα επιτρέψουν να συγκαλυφθούν οι όποιες ευθύνες πολιτικές και νομικές προκύπτουν από την μέχρι τώρα διαχείριση από τη μεριά του Ελληνικού Δημοσίου της λειτουργίας και επιχορήγησης του Οργανισμού του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η Υπουργική Τροπολογία προβλέπει επίσης ότι δεν υπολογίζονται τόκοι και πρόστιμα, για τα χρέη του ΟΜΜΑ από καταπτώσεις εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου του αντίστοιχου Λογαριασμού.

Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα επιφέρει “απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από τον μη υπολογισμό τόκων και προστίμων η οποία όμως δεν δύναται να υπολογιστεί σήμερα.

Επομένως, το Ελληνικό Δημόσιο κατ’ επανάληψη μπαίνει εγγυητής (όπως έκανε  σε Υπουργική Απόφαση από 17-8-2007, στην οποία βασίζεται το άρθρο 45 του Ν. 3943/2011) με πολιτικές αποφάσεις των νεοφιλελεύθερων κυβερνώντων χωρίς να μπορεί να υπολογίσει τη δαπάνη εις βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, για να εξυπηρετήσει τη βιωσιμότητα του ΟΜΜΑ.

Η βουλευτής σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές,  η συγκυβέρνηση επέβαλε διοικητικές κυρώσεις που οδηγούν στον αφανισμό παραγωγούς και επαγγελματίες, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για τη χορήγηση θέσης σε λαϊκή αγορά την ίδια στιγμή που για την οικονομική μέχρι σήμερα λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έχει προσφέρει γη και ύδωρ και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την συγκυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση της Τροπολογίας πριν παρουσιάσει στον ελληνικό λαό αυτά που ήδη έχει ετοιμάσει για το Μέγαρο καθώς, εάν τα παρουσιάσει μετά τις εκλογές, αυτό που θα αποδειχθεί είναι ότι επιδίωκε να μην αναδειχθούν σκάνδαλα μεγάλου μεγέθους, ικανά να διαλύσουν από σήμερα την συντηρούμενη από τους πιστωτές και την εγχώρια διαπλοκή, νεοφιλελεύθερη και επικίνδυνη για το λαό συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.



Ομιλία της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου - Σαλτάρη στην Ολομέλεια της Βουλής στη συνεδρίαση της 6/5/2014 κατά τη συζήτηση του Ν/Σ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας "Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας" και επί της τροπολογίας "Ρυθμίσεις για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ)"


Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα αναφερθώ αποκλειστικά και συνεπικουρικά στις τοποθετήσεις Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία που αφορά τις ρυθμίσεις για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η τροπολογία αρχικά προβλέπει ότι ο Οργανισμός του Μεγάρου μέχρι τις 31-8-2014 θα μπορεί να εισπράττει εθνικό και κοινοτικό χρήμα και να υλοποιεί οικονομικές συναλλαγές χωρίς να έχει περατώσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις. Μέχρι σήμερα εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας κάποιες ειδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τα ιδρύματα Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών και άλλα. Η Κυβέρνηση αξιολογεί ότι και ο Οργανισμός του Μεγάρου εμπίπτει σ’ αυτές τις ειδικές περιπτώσεις. Με ποιο σκεπτικό; Μήπως με το ότι έχετε ήδη βάλει το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό εγγυητή τριών δανείων για το Μέγαρο με το ανεξόφλητο υπόλοιπο στις 30-6-2013 να φτάνει περίπου στα 230 εκατομμύρια;

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η εν λόγω τροπολογία κρίνεται αναγκαία και περιλαμβάνει τη μεταβίβαση του ακινήτου του ΟΜΜΑ στο ελληνικό δημόσιο ενόψει, βέβαια, αυτής της επικείμενης συνολικής λύσης, όπως την ονομάζετε. Αυτή η τροπολογία, λοιπόν, αποτελεί προαπαιτούμενο και θεμέλιο της συνολικής διαχείρισης που προετοιμάζει η συγκυβέρνηση για το μέλλον του Οργανισμού του Μεγάρου.

Γιατί δεν παρουσιάζετε πρώτα ανοικτά και δημόσια τη συνολική λύση, ώστε να ζητήσετε κοινωνική και νομοθετική έγκριση για το μέλλον του Μεγάρου; Τι συγκαλύπτετε; Τι φοβάστε; Σε ποιο αδιέξοδο βρίσκεται στην πραγματικότητα το οικονομικό παρόν και μέλλον του Μεγάρου, που έχει οδηγηθεί στο να μην έχει ασφαλιστική ενημερότητα και να μην πληρώνει τους εργαζόμενους; Κρίνουμε ότι για επικοινωνιακούς λόγους αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση αποκλειστικά η μεταβίβαση ακινήτου ως τμήμα της λύσης και δεν γίνεται καμία επιπλέον αναφορά σε αυτήν.

Επίσης, η συγκυβέρνηση χρησιμοποιεί τους απλήρωτους εργαζόμενους του Μεγάρου Μουσικής για να προωθήσει την φοροασυλία στον εν λόγω Οργανισμό. Να θυμάστε, όμως, ότι οι εκβιασμοί προς τον κόσμο της εργασίας δεν θα επιτρέψουν να συγκαλυφθούν οι όποιες πολιτικές και νομικές ευθύνες προκύπτουν από τη μέχρι τώρα διαχείριση από τη μεριά του ελληνικού δημοσίου της λειτουργίας και της επιχορήγησης του Οργανισμού του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Επίσης, στην τροπολογία διαβάζουμε ότι από την έναρξη ισχύος της προτεινόμενης τροπολογίας και μέχρι τις 31-8-2014 δεν επιτρέπεται διενέργεια πάσης φύσεως συμψηφισμού σε βάρος του ΟΜΜΑ που αφορά βεβαιωμένες χρηματικές απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου ή των ανωτέρω ασφαλιστικών οργανισμών κατά του Μεγάρου Μουσικής. Σε συνδυασμό με τη μη υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας πριμοδοτείτε τη διοίκηση του Μεγάρου να μην καταβάλει μισθούς και τις προβλεπόμενες εργοδοτικές εισφορές από την εφαρμογή μέχρι τη λήξη της παρούσης και να μην πληρώνει ΔΕΚΟ και λοιπούς δημόσιους φορείς. Και όλα αυτά, για να εφαρμόσετε μετά τη συνολική λύση, όπως την αποκαλείτε. Να μας πείτε, όμως, καθαρά και άμεσα στην Εθνική Αντιπροσωπεία ποια είναι αυτή η λύση. Ειδάλλως, η αλυσίδα των παραπάνω δεδομένων εγείρει την οσμή τεράστιων σκανδάλων και λεηλασίας του δημόσιου χρήματος.

Η προτεινόμενη τροπολογία προβλέπει, επίσης, ότι δεν υπολογίζονται οι τόκοι και πρόστιμα για τα χρέη του ΟΜΜΑ από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου του αντίστοιχου λογαριασμού. Η ρύθμιση αυτή σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα επιφέρει απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από το μη υπολογισμό τόκων και προστίμων, η οποία όμως δεν δύναται να υπολογιστεί σήμερα. Επισημαίνω ότι σε υπουργική απόφαση του 2007, στην οποία βασίζεται το άρθρο 45 του ν. 3943/2011, προβλέπεται η παροχή της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, για κάλυψη δανείου της στον Οργανισμό ποσού 95 εκατομμυρίων ευρώ.

Με την απόφαση αυτή το ελληνικό Δημόσιο παραιτήθηκε από το δικαίωμα να ελευθερωθεί από την εγγύηση των δανείων προς το Μέγαρο Μουσικής, αν ο δανειστής δεν συμμορφωθεί με την αξίωση του εγγυητή. Στην εν λόγω απόφαση διαβάζουμε επίσης ότι θα προκληθεί δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Δημοσίου, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπολογιστεί.

Επομένως, το ελληνικό Δημόσιο κατ’ επανάληψη μπαίνει εγγυητής με πολιτικές αποφάσεις των νεοφιλελεύθερων κυβερνόντων, χωρίς να μπορεί να υπολογίσει τη δαπάνη σε βάρος του κρατικού Προϋπολογισμού, για να εξυπηρετήσει τη βιωσιμότητα του ΟΜΜΑ.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, πολύ δύσκολο για το ελληνικό Δημόσιο να υπολογίσει τη δαπάνη ενός δανείου διάρκειας είκοσι πέντε ετών, τη δαπάνη από την απώλεια εσόδων, από την απώλεια τόκων και προστίμων για τέσσερις μήνες, αλλά πολύ εύκολο να αναλάβει την εγγύηση για αυτά και να την αποποιηθεί προσωρινά ή και μόνιμα.

Στην ειδική έκθεση επί της τροπολογίας –υπογράφει ο κ. Στουρνάρας- διαβάζουμε ότι η εν λόγω απώλεια θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού. Πρέπει να αποσαφηνιστεί από ποιες πηγές θα αναπληρωθεί, καθώς εάν αυτό δεν είναι εφικτό, αποτελεί δημοσιονομική πρόκληση για τον δοκιμαζόμενο από την λιτότητα, ανεργία και υπερφορολόγηση ελληνικό λαό.

Υπενθυμίζω ότι για τις λαϊκές αγορές, στο προηγούμενο νομοσχέδιο, προτείνατε και νομοθετείτε διοικητικές κυρώσεις που οδηγούν στον αφανισμό παραγωγούς και επαγγελματίες. Θέτετε ως προαπαιτούμενο την προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για τη χορήγηση θέσης στη λαϊκή αγορά, την ίδια στιγμή που για την οικονομική λειτουργία μέχρι τώρα του Μεγάρου Μουσικής έχετε προσφέρει γη και ύδωρ και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή.

Όπως προανέφερα, στην αιτιολογική έκθεση διαβάζουμε ότι η ρύθμιση κρίνεται υποχρεωτική για να πάρει την τακτική κρατική επιχορήγηση το Μέγαρο Μουσικής και να καταβάλει τις οφειλές στους εργαζόμενους. Χρησιμοποιεί, δηλαδή, η Συγκυβέρνηση τους απλήρωτους εργαζομένους ως το καλύτερο έδαφος, για να πατήσουν οι αλλαγές που έρχονται και που, πιθανότατα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα περιλαμβάνουν την τελική απόφαση για εξυπηρέτηση από το Δημόσιο των δανείων, της συνέχισης της τακτικής επιχορήγησης και το κουκούλωμα για ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν, μεταβιβάζοντας, ως δέλεαρ, ένα ακίνητο του Μεγάρου Μουσικής στο Δημόσιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται αξιακά και κοινωνικά με τον κόσμο της εργασίας που βιώνει τη συνολική υποβάθμιση στη ζωή του από το νεοφιλελεύθερο ολοκληρωτισμό, αλλά ταυτόχρονα δεν θα επιτρέψει τη συγκάλυψη όλων όσων έχουν γίνει στο όνομά του.

Το καλύτερο για την ίδια τη Δημοκρατία είναι, πριν περάσετε στη ψήφιση της τροπολογίας, να παρουσιάσετε στον ελληνικό λαό τα σχέδιά σας για το Μέγαρο Μουσικής, ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί πραγματικά η σκοπιμότητα της παρούσας τροπολογίας, να παρουσιάσετε με την απαιτούμενη λεπτομέρεια το πώς διασφαλίζεται η χορήγηση μισθών και εισφορών μέχρι τις 31/8/2014, κάτι που δεν φαίνεται πουθενά στην τροπολογία, και να μας πείτε πόσο πραγματικά θα κοστίσει αυτό στον ελληνικό λαό.

Για όλα τα παραπάνω δηλώνουμε «Παρών» και περιμένουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, μια ένδειξη δημοκρατικής συνείδησης από την μεριά της Συγκυβέρνησης, ένδειξη η οποία συνεπάγεται ότι δεν θα προχωρήσει στην ψήφιση της τροπολογίας, πριν παρουσιάσει στον ελληνικό λαό αυτά που ήδη έχει ετοιμάσει για το Μέγαρο Μουσικής.

Εάν το κάνετε μετά τις εκλογές, αυτό που θα αποδειχθεί είναι ότι επιδιώκατε να μην αναδειχθούν σκάνδαλα μεγάλου μεγέθους, ικανά να διαλύσουν από σήμερα την συντηρούμενη από τους πιστωτές και την εγχώρια διαπλοκή νεοφιλελεύθερη και επικίνδυνη για το λαό Συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ